CIASTA/ CIASTA BEZ PIECZENIA

CIASTO GÓRA LODOWA

ciasto góra lodowa bez pieczenia, proste ciasto bez pieczenia, ciasto z masą budyniową, szybkie ciasto z herbatnikami, polewa z mlekiem w proszku,

Ciasto góra lodowa bez pieczenia to proste ciasto z masą budyniową, herbatnikami i biszkoptami polanymi pyszną polewą z mleka w proszku. Za namową moich obserwatorek na Instagramie dodałam do ciasta trochę konfitury porzeczkowej, aby przełamać słodki smak ciasta. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to polecam dodanie konfitury do ciasta. 

Polecam również inne, pyszne ciasta bez pieczenia

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Potrzebne do ciasta:

  • herbatniki kakaowe – ok 40 sztuk
  • biszkopty – ok 150 g (ok 28 sztuk)
  • opcjonalnie konfitura porzeczkowa
Składniki na krem budyniowy, forma 23×33 cm:
  • 200 g mleka 
  • 2-3 żółtka (2 z jajek rozm. L, 3 z jajek rozm. S-M)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (2x 40g)
  • 15 g mąki pszennej
  • 600 g mleka
  • 110-120 g drobnego cukru
  • 200 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200g), żółtka, budynie i mąkę, aż powstanie jednolita masa bez grudek. 
  2. W większym garnku zagotowujemy mleko (600g) z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i cały czas mieszając je rózgą kuchenną dodajemy masę z budyniami. 
  3. Nie przerywając mieszania (aby nie powstały grudki w budyniu) podgrzewamy masę, aż zgęstnieje. Gdy otrzymamy konsystencję ciepłego budyniu (po ok 3 minutach) wyłączamy palnik. Od razu przykrywamy gorący budyń folią do żywności tak, aby folia stykała się z powierzchnią budyniu. W ten sposób nie zrobi się kożuch i nie będzie potem grudek w kremie.
  4. Studzimy budyń (nie może być ciepły, gdyż dodany bo utartego masła rozpuści je i krem się zwarzy). 
  5. W większej misce, za pomocą miksera ucieramy masło przez min. 10 minut (najwyższe obroty miksera). Następnie w kilku turach dodajemy stopniowo ostudzony budyń i mieszamy dokładnie. Odkładamy mikser. 
  6. Powstanie ok 1080 g kremu budyniowego. Dzielimy go na dwie części. Jedną większą – ok 600 g i drugą mniejszą – ok 480 g. 
Wykonanie:
  1. Formę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kakaowe herbatniki, układając je jeden obok drugiego. Jeśli zajdzie potrzeba docinamy herbatniki.
  2. Wykładamy na herbatniki większą połowę kremu budyniowego. Delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy krem. Nakładamy na krem herbatniki. Następnie, jeśli chcemy, możemy posmarować herbatniki konfiturą porzeczkową. Ale nie jest to konieczne. 
  3. Wykładamy drugą część kremu budyniowego i rozprowadzamy. 
  4. Biszkopty kroimy na pół. Przed wyłożeniem ich na krem możemy trochę je nasączyć mocną, ostudzoną kawą. Nie przesadzajcie z nasączeniem, aby biszkopty się nie rozpaćkały. Nasączałam biszkopty za pomocą pędzla. Zrobiłam też niestety za słabą kawę i nie było potem jej czuć. 
  5. Połówki biszkoptów wykładamy jeden obok drugiego, lekko wciskając je w krem. Na filmie poniżej pokazuję jak to zrobić. 
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. 
  7. Polewę do ciasta polecam przygotować ok 1 godzinę po włożeniu ciasta do lodówki. Wtedy ciepła polewa nie rozpuści Wam kremu budyniowego. 
  8. Dekorujemy ciasto góra lodowa polewą z mlekiem w proszku i wkładamy do lodówki na min 4 godziny, aby krem budyniowy stężał. 
  9. Ciasto góra lodowa przechowujemy w lodówce. 
Polewa z mlekiem w proszku:
  • 200 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g drobnego cukru
  • 160 ml gorącej wody lub więcej
  • 210 g mleka w proszku (np. Łaciate)
  • 8 g ciemnego kakao (użyłam Decomorreno)
  1. W rondelku umieszczamy masło, cukier i gorącą wodę. Podgrzewamy całość na mniejszym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gorąca. Wyłączamy palnik. 
  2. Dodajemy mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy dokładnie. 
  3. Mleko w proszku pochłania wilgoć, dlatego szybko gęstnieje. Jeśli po zmiksowaniu wyjdzie Wam gęsta polewa, to dodajcie do niej trochę gorącej wody (wrzątek) i wymieszajcie, aż polewa zrobi się rzadsza. 
  4. Połowę jasnej polewy z mlekiem wykładamy na ciasto z biszkoptami. Nakładamy polewę łyżką, ale można też nałożyć ją za pomocą worka cukierniczego. 
  5. Do pozostałej części polewy dodajemy kakao i mieszamy mikserem. Po dodaniu kakao polewa Wam zgęstnieje. Dodajcie trochę gorącej wody i zmiksujcie, aż polewa zrobi się rzadsza. Ale nie przesadzajcie, aby polewa nie zrobiła się wodnista.
  6. Nakładamy kakaową polewę na jasną. Mi trochę polewy kakaowej zostało. 

 

Uwagi:
  1. Do polewy można użyć mleka w proszku: Łaciate, Krasnystaw lub SM Siedlce.
  2. Użyłam biszkopty Petitki (one są większe od innych).
  3. Po zmiksowaniu polewy z mlekiem w proszku szybko nakładamy ją na ciasto. Polewa szybko gęstnieje. Jeśli już po zmiksowaniu będzie gęsta wystarczy dodać trochę więcej gorącej wody. 
  4. Za pierwszym razem robiłam krem budyniowy z 3 budyniami. Niestety było bardzo czuć proszek budyniowy w masie. Dlatego za drugim razem dałam dwa opakowania budyniu. Krem wyszedł pyszny i równie stabilny jak z 3 budyniami.

Smacznego 🙂

ciasto góra lodowa bez pieczenia, proste ciasto bez pieczenia, ciasto z masą budyniową, szybkie ciasto z herbatnikami, polewa z mlekiem w proszku,

proste ciasto bez pieczenia, ciasto z masą budyniową, szybkie ciasto z herbatnikami, polewa z mlekiem w proszku,

ciasto góra lodowa bez pieczenia, proste ciasto bez pieczenia, ciasto z masą budyniową, szybkie ciasto z herbatnikami, polewa z mlekiem w proszku,

ciasto góra lodowa bez pieczenia, proste ciasto bez pieczenia, ciasto z masą budyniową, szybkie ciasto z herbatnikami, polewa z mlekiem w proszku,

Źródło inspiracji na ciasto: www.mojewypieki.com

Podoba Ci się przepis na ciasto góra lodowa? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz