Cytrynowy krem to połączenie pysznego cytrynowego curdu z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Cytrynowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również cytrynowy krem na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na cytrynowy krem:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 – 220 g schłodzonego cytrynowego curdu, do smaku
Składniki na ok 200-220 g cytrynowego curdu:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 90 g cukru lub, do smaku
- 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
- skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
- 70 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
- W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie w przepisie na cytrynowy curd widać jaką konsystencję powinien mieć).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Ostudzony cytrynowy krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
Wykonanie cytrynowego kremu:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony cytrynowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do cytrynowego kremu: połączenia smakowe.
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Cytrynowy krem najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki cytrynowej.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
35 komentarzy
Kasia
29 kwietnia 2022 at 10:49Czy można z tego przepisu zrobić krem limonkowy? Zastąpić cytryny limonkami? Może ktoś już tak próbował? 🙂
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2022 at 12:38Nie próbowała, ale można spróbować 🙂
anna
20 marca 2021 at 16:56Dzień dobry! Ile kremu powinnam zrobić, żeby obłożyć tort o średnicy 18 centymetrów? Podwoić ilość składników? Potroić? To będzie moja pierwsza próba otynkowywania tortu – nie mogę się doczekać efektów:)
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:20Zazwyczaj podwajam ilość kremu. Ale nie tynkowałam tym kremem i ciężko mi powiedzieć.
Bernadetta
22 czerwca 2021 at 09:58Mam pytanie, który z tych kremów cytrynowych jest „bardziej cytrynowy”, czyli z wiekszym aromatem cytryny. Ten z lemon curd czy ten cytrynowy budyniowy? Waham się, który użyć do tortu. Chciałabym wsadzic do niego zelke malinowa lub fruzeline. Zależy mi żeby smak był mocno cytrynowy. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam!
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:43Trudne pytanie 🙂 Ale chyba z curdem jest bardziej wyraźniejszy 🙂
Magdalena
21 stycznia 2021 at 13:20Krem przepyszny. Trochę tylko miałam problem z curdem, bo nie chciał mi zgęstnieć mimo dodania mąki ziemniaczanej. Ale to była kwestia zbyt niskiej temperatury, bo jak w końcu postawiłam miskę bezpośrednio na kuchence, to moment i zrobił się taki jak trzeba. Smak boski. Mogłabym jeść łyżką ?
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:45Super! Curd zachowuje się jak budyń, gęstnieje gdy ostygnie.
Małgorzatą
8 grudnia 2022 at 16:28Witam 😊 mam takie pytanie chce zrobić krem cytrynowy i czy nic się nie stanie jeśli cytrynowy curd zrobię np teraz i zostawię go na noc w lodówce a dopiero jutro będę robić z niego krem?
Magdalena Indyka
9 grudnia 2022 at 10:44Bez problemu możesz schładzać curd nawet dwa dni przed dodaniem do mascarpone 🙂
ewelina
1 stycznia 2021 at 12:49Świetny przepis, dziekuję bardzo. Za każdym razem wychodzi. Tylko to stanie przy garze i mieszankę trochę męczące 🙂
Magdalena Indyka
2 stycznia 2021 at 11:12Niestety to jest cena pysznego kremu :).
Aleksandra G
25 sierpnia 2022 at 10:14Czy lemon curd można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia dodać do kremu?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2022 at 10:55tak 🙂
Natalia
11 grudnia 2020 at 18:37Witam czy krem wytrzyma na biszkopcie dzień w lodówce? Chciałabym zrobić tort dzień wcześniej, da radę?
Magdalena Indyka
11 grudnia 2020 at 21:02Jak najbardziej, nawet trzy dni wytrzyma.
W
20 listopada 2020 at 10:04Dzień dobry, gdy robiłam ten krem za pierwszym razem wyszedł super ale juz następnym razem curd był gorzki. Wydaje mi się, że to kwestia cytryny ale nie wiem co robię źle. Wie Pani może co mogę z tym zrobić?
Wiktoria
20 listopada 2020 at 10:10Cytryny zalałam wrzątkiem i tak przez jakiś czas leżały, a później je wyszorowałam
Justyna
30 grudnia 2020 at 21:57Czy można uratować zwazony krem? Lemon curd z mascarpone.
Magdalena Indyka
2 stycznia 2021 at 11:13Nie bardzo. Mówię o tym na Instagramie w wyróżnionej relacji: zwarzony krem.
Magdalena Indyka
25 listopada 2020 at 14:32To zależy od cytryn. Jedne mają gorzką skórkę i mocniejszy smak.
G g
16 września 2020 at 18:26Witam. Czy na krem cytrynowy mogę położyć Fruzeline? Czy na to raczej nic się nie daje
Magdalena Indyka
16 września 2020 at 20:16Można 🙂 Idealnie pasuje frużelina malinowa.
Iza
30 lipca 2020 at 12:36Hej hej,
dzisiaj ucieram lemon curd zgodnie z twoim przepisem, biszkopt już zrobiłam. Chcę zrobić tort nasączony earl gray z masą powyższą. Na sobotę na 17. Chcę tynkować milky way. I teraz kwestia o której piszesz, że warto spokojnie taki tort robić, że smaki się przenikną. Czy zatem jak zaraz zrobię curd i np wieczorem złożę tort bez tynkowania jeszcze i do jutra do wieczora posiedzi w lodówce to całość się nie zważy? Cytryna nie skwaśnieje? Okryć to dodatkowo jeszcze? Tynkowałabym jutro, a jako ozdoby zrobiłabym z białek beziki ładne i nimi obłożyła górę. Nie chciałabym aby tort był zjełczały, skwaśniały itd. Ufam tobie, że w sobotę o 17 będzie tak esktra cytrynowy, że padną goście, to prezent dla przyjaciółki. Napisz proszę jakbyś to rozegrała.
Magdalena Indyka
31 lipca 2020 at 12:55Spokojnie nic się nie stanie 🙂 Dzisiaj otynkuj, a jutro podaj gościom. Tort będzie pyszny (o ile składniki na kremy były świeże). Ja niczym nie przykrywam tortu w lodówce. Staram się zakryć kiełbasy, aby zapach nie przeszedł na tort.
Kasia
9 lipca 2020 at 11:41Dzień dobry 🙂 Czy jak krem poleży koło godziny w lodówce to coś sie z nim stanie?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 23:33Zepsuje się. Zrobi się luźny i wodnisty po wymieszaniu łyżką. Przygotowujemy krem tuż przed użyciem.
aga
4 czerwca 2020 at 12:36Zrobiłam nieco za dużo kremu… czy można go zamrozić? I czy krem oreo i ganache z masłem też da radę zamrozić?
Magdalena Indyka
5 czerwca 2020 at 12:20Nie, kremu na bazie śmietanki i mascarpone nie można mrozić. Po rozmrożeniu zrobi się breja z takiego kremu. Ganache z masłem i inne kremy maślane można zamrozić.
Merry
25 kwietnia 2020 at 19:41Czy tym kremem można również otynkować tort?
Magdalena Indyka
26 kwietnia 2020 at 13:41Można, ale to nie jest krem pod masę cukrową. Rozpuści masę cukrową i ozdoby z tej masy.
Natalia
11 grudnia 2020 at 18:20Witam, potrzebuje na jutro zrobić torta czy mogę przygotować krem cytrynowy dzień wcześniej? Czy muszę przygotować krem w tym samym dniu i odrazu dać go na biszkopt? We wcześniejszym komentarzu napisała Pani że krem się zepsuje, czyli nie wkładać torta do lodówki tylko odrazu wydać do jedzenia?
Magdalena Indyka
11 grudnia 2020 at 21:04Krem po zrobieniu na biszkopt. Potem do lodówki i na drugi dzień możesz spokojnie otynkować, a w kolejnym dniu podać gościom. Już nie robię tortów dzień przed imprezą. Dzień przed podaniem zazwyczaj tynkuję i dekoruję tort. Składam 2 dni przed podaniem.
Carla
22 kwietnia 2020 at 20:24Witam będę robiła lemon curd pierwszy raz i tu moje być może głupie pytanie – czy naprawdę trzeba stać nad garnkiem i mieszać cały czas przez te 20 min krem czy można po prostu często mieszać ale bez warowania przy kuchence? Pozdrawiam ☺
Magdalena Indyka
22 kwietnia 2020 at 20:46Trzeba stać i mieszać :). W tym kremie są jajka i jak je przypalisz to będzie jajecznica. Dlatego podgrzewamy na parze, aby temperatura nie była za gorąca i curd się nie przypalił.