Cytrynowy krem to połączenie pysznego cytrynowego curdu z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Cytrynowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również cytrynowy krem na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy.
Składniki na cytrynowy krem:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 – 220 g schłodzonego cytrynowego curdu, do smaku
Składniki na ok 200-220 g cytrynowego curdu:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 90 g cukru lub, do smaku
- 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
- skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
- 70 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
- W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie w przepisie na cytrynowy curd widać jaką konsystencję powinien mieć).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Ostudzony cytrynowy krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
Wykonanie cytrynowego kremu:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony cytrynowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do cytrynowego kremu: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Cytrynowy krem najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki cytrynowej.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
47 komentarzy
Robiłam pierwszy raz. Wyszedł przepyszny! Idealny 😋
Super! Bardzo się cieszę :).