KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ WIELKANOC

CYTRYNOWY KREM do tortu

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

Cytrynowy krem to połączenie pysznego cytrynowego curdu z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Cytrynowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również cytrynowy krem na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy.

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie.
Składniki na cytrynowy krem:
  • 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 120 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 – 220 g schłodzonego cytrynowego curdu, do smaku
Składniki na ok 200-220 g cytrynowego curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 90 g cukru lub, do smaku
  • 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
  • skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
  • 70 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
  1. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
  2. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  3. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie w przepisie na cytrynowy curd widać jaką konsystencję powinien mieć).
  4. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy miękkie masło. Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
  5. Ostudzony cytrynowy krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  6. Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut. 
Wykonanie cytrynowego kremu:
  1. W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
  2. Do kremu dodajemy schłodzony cytrynowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Kremu nie schładzamy przed dekorowaniem.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do cytrynowego kremu: połączenia smakowe.
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
  4. Cytrynowy krem najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki cytrynowej.

Smacznego 🙂


cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

12 komentarzy

  • Odpowiedź
    G g
    16 września 2020 at 18:26

    Witam. Czy na krem cytrynowy mogę położyć Fruzeline? Czy na to raczej nic się nie daje

  • Odpowiedź
    Iza
    30 lipca 2020 at 12:36

    Hej hej,
    dzisiaj ucieram lemon curd zgodnie z twoim przepisem, biszkopt już zrobiłam. Chcę zrobić tort nasączony earl gray z masą powyższą. Na sobotę na 17. Chcę tynkować milky way. I teraz kwestia o której piszesz, że warto spokojnie taki tort robić, że smaki się przenikną. Czy zatem jak zaraz zrobię curd i np wieczorem złożę tort bez tynkowania jeszcze i do jutra do wieczora posiedzi w lodówce to całość się nie zważy? Cytryna nie skwaśnieje? Okryć to dodatkowo jeszcze? Tynkowałabym jutro, a jako ozdoby zrobiłabym z białek beziki ładne i nimi obłożyła górę. Nie chciałabym aby tort był zjełczały, skwaśniały itd. Ufam tobie, że w sobotę o 17 będzie tak esktra cytrynowy, że padną goście, to prezent dla przyjaciółki. Napisz proszę jakbyś to rozegrała.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 lipca 2020 at 12:55

      Spokojnie nic się nie stanie 🙂 Dzisiaj otynkuj, a jutro podaj gościom. Tort będzie pyszny (o ile składniki na kremy były świeże). Ja niczym nie przykrywam tortu w lodówce. Staram się zakryć kiełbasy, aby zapach nie przeszedł na tort.

  • Odpowiedź
    Kasia
    9 lipca 2020 at 11:41

    Dzień dobry 🙂 Czy jak krem poleży koło godziny w lodówce to coś sie z nim stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 lipca 2020 at 23:33

      Zepsuje się. Zrobi się luźny i wodnisty po wymieszaniu łyżką. Przygotowujemy krem tuż przed użyciem.

  • Odpowiedź
    aga
    4 czerwca 2020 at 12:36

    Zrobiłam nieco za dużo kremu… czy można go zamrozić? I czy krem oreo i ganache z masłem też da radę zamrozić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 czerwca 2020 at 12:20

      Nie, kremu na bazie śmietanki i mascarpone nie można mrozić. Po rozmrożeniu zrobi się breja z takiego kremu. Ganache z masłem i inne kremy maślane można zamrozić.

  • Odpowiedź
    Merry
    25 kwietnia 2020 at 19:41

    Czy tym kremem można również otynkować tort?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 kwietnia 2020 at 13:41

      Można, ale to nie jest krem pod masę cukrową. Rozpuści masę cukrową i ozdoby z tej masy.

  • Odpowiedź
    Carla
    22 kwietnia 2020 at 20:24

    Witam będę robiła lemon curd pierwszy raz i tu moje być może głupie pytanie – czy naprawdę trzeba stać nad garnkiem i mieszać cały czas przez te 20 min krem czy można po prostu często mieszać ale bez warowania przy kuchence? Pozdrawiam ☺

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 kwietnia 2020 at 20:46

      Trzeba stać i mieszać :). W tym kremie są jajka i jak je przypalisz to będzie jajecznica. Dlatego podgrzewamy na parze, aby temperatura nie była za gorąca i curd się nie przypalił.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!