Kokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :).
Polecam krem kokosowy Raffaello do tortu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na kokosowy krem:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej lub śmietanki kokosowej
- ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie)
- 50 g wiórków kokosowych
- W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy.
- Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
- Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- Ja zaczynam ubijać krem od średnich obrotów miksera. W połowie zwiększam obroty i gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam je z powrotem do średnich.
Uwagi:
- Krem z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 16 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Jakie kremy pasują do kokosowego kremu? Sprawdzisz to we wpisie: połączenia smakowe.
- Uważajcie na likier jaki dodajecie do kremu. Jeśli będzie rzadki (jak woda) to dajcie go mniej, aby likier nie rozrzedził za bardzo śmietanki i mascarpone. Można wtedy dać więcej mascarpone.
- Kremu z likierem nie można podawać dzieciom! Alkohol nie wyparuje z takiego kremu.
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
12 komentarzy
KAFIK
9 marca 2023 at 09:33A placek przechowywac w lodówce? Nie rozjedzie się ten krem?
Magdalena Indyka
9 marca 2023 at 12:43Wypieki z tym kremem przechowujemy w lodówce.
Anna
19 stycznia 2021 at 13:38Przy śmietance 30 % jakie proporcje?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2021 at 22:25Nie wiem bo nie robiłam na śmietance 30%. Dałabym trochę więcej mascarpone i mniej śmietanki 30%.
Anna
10 listopada 2022 at 11:06Witam czy nadaje się do deserków? Chciałabym w pucharkach ten krem i na to galaretka
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:24Tak 🙂
Carla
8 lipca 2020 at 22:46Czy zamiast likieru mogę dodać łyżke mleczka kokosowego czy po prostu pominąć likier? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 00:04Pominąć likier.
Karolina
17 marca 2023 at 10:21Czy można tym kremem zastąpić krem z przepisu na tort czekoladowy z fruzeliza malinowa i kremem Rafaello ? Śmietanka kokosowa nie chce mi strzec i myślę żeby zastąpić tym kremem
Magdalena Indyka
17 marca 2023 at 20:59Bez problemu można zastąpić 🙂
Daria
25 maja 2020 at 18:10Jak długo mogę ten krem trzymac w lodówce? Chcialabym część wyłożyć na torcik a drugą połową obłożyć go na koniec.
Magdalena Indyka
26 maja 2020 at 00:06Ten krem trzeba od razu nałożyć na tort. Nie można go przechowywać w lodówce na później, bo potem zrobi się z niego breja. Zrobić krem i od razu złożyć tort.