KOKOSOWY KREM

by Magdalena Indyka
kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

Kokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :).
Polecam krem kokosowy Raffaello do tortu. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na kokosowy krem:
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej lub śmietanki kokosowej
  • ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie)
  • 50 g wiórków kokosowych
  1. W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
  3. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
  6. Ja zaczynam ubijać krem od średnich obrotów miksera. W połowie zwiększam obroty i gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam je z powrotem do średnich.
Uwagi:
  1. Krem z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 16 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Jakie kremy pasują do kokosowego kremu? Sprawdzisz to we wpisie: połączenia smakowe.
  3. Uważajcie na likier jaki dodajecie do kremu. Jeśli będzie rzadki (jak woda) to dajcie go mniej, aby likier nie rozrzedził za bardzo śmietanki i mascarpone. Można wtedy dać więcej mascarpone.
  4. Kremu z likierem nie można podawać dzieciom! Alkohol nie wyparuje z takiego kremu.

Smacznego 🙂

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

12 komentarzy

KAFIK 09/03/2023 - 09:33

A placek przechowywac w lodówce? Nie rozjedzie się ten krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/03/2023 - 12:43

Wypieki z tym kremem przechowujemy w lodówce.

Odpowiedź
Anna 19/01/2021 - 13:38

Przy śmietance 30 % jakie proporcje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2021 - 22:25

Nie wiem bo nie robiłam na śmietance 30%. Dałabym trochę więcej mascarpone i mniej śmietanki 30%.

Odpowiedź
Anna 10/11/2022 - 11:06

Witam czy nadaje się do deserków? Chciałabym w pucharkach ten krem i na to galaretka

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:24

Tak 🙂

Odpowiedź
Carla 08/07/2020 - 22:46

Czy zamiast likieru mogę dodać łyżke mleczka kokosowego czy po prostu pominąć likier? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/07/2020 - 00:04

Pominąć likier.

Odpowiedź
Karolina 17/03/2023 - 10:21

Czy można tym kremem zastąpić krem z przepisu na tort czekoladowy z fruzeliza malinowa i kremem Rafaello ? Śmietanka kokosowa nie chce mi strzec i myślę żeby zastąpić tym kremem

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 20:59

Bez problemu można zastąpić 🙂

Odpowiedź
Daria 25/05/2020 - 18:10

Jak długo mogę ten krem trzymac w lodówce? Chcialabym część wyłożyć na torcik a drugą połową obłożyć go na koniec.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/05/2020 - 00:06

Ten krem trzeba od razu nałożyć na tort. Nie można go przechowywać w lodówce na później, bo potem zrobi się z niego breja. Zrobić krem i od razu złożyć tort.

Odpowiedź