Kokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :).
Polecam krem kokosowy Raffaello do tortu.
Składniki na kokosowy krem:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej lub śmietanki kokosowej
- ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie)
- 50 g wiórków kokosowych
- W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy.
- Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
- Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- Ja zaczynam ubijać krem od średnich obrotów miksera. W połowie zwiększam obroty i gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam je z powrotem do średnich.
Uwagi:
- Krem z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 16 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Jakie kremy pasują do kokosowego kremu? Sprawdzisz to we wpisie: połączenia smakowe
- Uważajcie na likier jaki dodajecie do kremu. Jeśli będzie rzadki (jak woda) to dajcie go mniej, aby likier nie rozrzedził za bardzo śmietanki i mascarpone. Można wtedy dać więcej mascarpone.
- Kremu z likierem nie można podawać dzieciom! Alkohol nie wyparuje z takiego kremu.
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
16 komentarzy
Witam. Jaka wysokość ma warstwa kremu?
Nie pamiętam. Na pewno nie więcej niż 2 cm. To jeden z pierwszych kremów, które robiłam i wtedy jeszcze nie mierzyłam warstwy. Muszę go zrobić ponownie i to sprawdzić.
Coś się zmieniło na stronie? Bo nie mogę wydrukować. Nie mam w ogóle tej ikonki .
Zmieniałam szablon na nowy. Jest to zgłoszone do informatyka, który ma rozwiązać ten problem 🙂 Mam nadzieję, że niedługo pojawi się możliwość drukowania :).
A placek przechowywac w lodówce? Nie rozjedzie się ten krem?
Wypieki z tym kremem przechowujemy w lodówce.
Przy śmietance 30 % jakie proporcje?
Nie wiem bo nie robiłam na śmietance 30%. Dałabym trochę więcej mascarpone i mniej śmietanki 30%.
Witam czy nadaje się do deserków? Chciałabym w pucharkach ten krem i na to galaretka
Tak 🙂
Czy zamiast likieru mogę dodać łyżke mleczka kokosowego czy po prostu pominąć likier? Pozdrawiam
Pominąć likier.
Czy można tym kremem zastąpić krem z przepisu na tort czekoladowy z fruzeliza malinowa i kremem Rafaello ? Śmietanka kokosowa nie chce mi strzec i myślę żeby zastąpić tym kremem
Bez problemu można zastąpić 🙂
Jak długo mogę ten krem trzymac w lodówce? Chcialabym część wyłożyć na torcik a drugą połową obłożyć go na koniec.
Ten krem trzeba od razu nałożyć na tort. Nie można go przechowywać w lodówce na później, bo potem zrobi się z niego breja. Zrobić krem i od razu złożyć tort.