KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KOKOSOWY KREM

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

Kokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :).
Polecam krem Raffaello do tortu. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki na kokosowy krem:
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej lub śmietanki kokosowej
  • ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie)
  • 50 g wiórków kokosowych
  1. W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
  3. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
  6. Ja zaczynam ubijać krem od średnich obrotów miksera. W połowie zwiększam obroty i gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam je z powrotem do średnich.
Uwagi:
  1. Kremy z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 16 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Jakie kremy pasują do kokosowego kremu? Sprawdzisz to we wpisie: połączenia smakowe.
  3. Uważajcie na likier jaki dodajecie do kremu. Jeśli będzie rzadki (jak woda) to dajcie go mniej, aby likier nie rozrzedził za bardzo śmietanki i mascarpone. Można wtedy dać więcej mascarpone.
  4. Kremu z likierem nie można podawać dzieciom! Alkohol nie wyparuje z takiego kremu.

Smacznego 🙂

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com 

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Carla
    8 lipca 2020 at 22:46

    Czy zamiast likieru mogę dodać łyżke mleczka kokosowego czy po prostu pominąć likier? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Daria
    25 maja 2020 at 18:10

    Jak długo mogę ten krem trzymac w lodówce? Chcialabym część wyłożyć na torcik a drugą połową obłożyć go na koniec.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 maja 2020 at 00:06

      Ten krem trzeba od razu nałożyć na tort. Nie można go przechowywać w lodówce na później, bo potem zrobi się z niego breja. Zrobić krem i od razu złożyć tort.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!