KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

BIAŁE GANACHE z białej czekolady, z masłem

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

Białe ganache z białej czekolady to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 300 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 115 g miękkiego masła
  • biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
  • kolorowe barwniki spożywcze
  1. Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
  2. Drugi sposób wykonania: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
  3. Uwaga! Biała czekolada nie lubi wysokich temperatur. Jeśli doprowadzimy masę z masłem lub samą śmietankę do wrzenia odczekajmy chwilę, aż masa się trochę przestudzi. 
  4. Gotowe ganache z białej czekolady studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  5. Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały barwnik, aby otrzymać biały kolor kremu (ganache bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień). Jeśli chcemy uzyskać np. niebieski kolor kremu, to po dodaniu białego wybielacza dodajemy niebieski barwnik.
  6. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku polecam zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barwnik.
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  8. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  9. Białe ganache nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Białe ganache z białej czekolady z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 20 cm i wysokości 8-9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Dlatego wtedy dodajemy więcej czekolady lub zmniejszamy ilość śmietanki.
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka.
  5. Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to i wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
  6. Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu białe ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia ‘gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej.
  7. Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
  8. Schłodzone białe ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  9. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Białe ganache z białą czekoladą w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego :).


białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

14 komentarzy

  • Odpowiedź
    Patrycja
    21 września 2020 at 09:53

    Czy jak dodam po wybielaczu barwnik wiltona,Np. Christmas red to wyjdzie mi super czerwień ? 🙂

  • Odpowiedź
    Filuwka
    11 września 2020 at 14:57

    Chciałabym kremem z białej czekolady udekorować babeczki. Planuję zrobić ganache z tego przepisu i dodać do niego mascarpone. Tylko nie wiem czy dobrze kombinuję 😉 muszę ganache schłodzić w lodówce, potem przełożyć zimny do miksera, dodać mascarpone i ubić to wszystko razem ?

  • Odpowiedź
    Daria
    25 sierpnia 2020 at 13:42

    Dzień dobry . Czy mogę ten ganache położyć na krem ze śmietany i mascarpone tylko pod ozdobę z masy cukrowej ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2020 at 23:46

      Nie mieszamy kremów. Jeśli na górę kładziesz ozdoby z masy cukrowej, to górę tortu możesz otynkować samym ganache. Jeśli dekoracje są lekkie, to możesz otynkować tort kremem śmietankowym, a ozdoby posmarować od spodu białą czekoladą, która zabezpieczy ozdoby przed kremem śmietankowym.

  • Odpowiedź
    Asia
    19 czerwca 2020 at 12:15

    Czy zamiast białej czekolady można użyć białych pastylek candy melts?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:18

      Tak, chociaż ja nie używałam tych pastylek do tego kremu. Są różne firmy, pastylki i może być różny efekt końcowy.

      • Odpowiedź
        Asia
        25 sierpnia 2020 at 19:31

        Jeśli chciałabym do ganache dodać mascarpone aby zrobić masę do tynkowania i zrobienia ozdób (np. róż) to ile należy dodać serka (do tej ilości w Pani przepisie) aby masa była stabilna i żeby ozdoby trzymały kształt?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 sierpnia 2020 at 23:54

          Nie wiem…nie robiłam takiego kremu. Ale spokojnie dałabym 250g serka mascarpone, nawet więcej. Tam jest aż 300 g czekolady.

  • Odpowiedź
    JUSTYNA
    17 czerwca 2020 at 19:04

    Czy z tego kremu wyjdą ozdoby na torcie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 czerwca 2020 at 21:29

      Tak. Trzeba trochę schłodzić krem w lodówce. Gdy będzie odpowiednio gęsty przełożyć do worka cukierniczego.

  • Odpowiedź
    aga
    1 czerwca 2020 at 14:28

    czy jakieś konkretne barwniki białe/wybielacze polecasz?

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!