Białe ganache z białej czekolady to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 115 g miękkiego masła
- biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
- kolorowe barwniki spożywcze
- Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
- Drugi sposób wykonania: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
- Uwaga! Biała czekolada nie lubi wysokich temperatur. Jeśli doprowadzimy masę z masłem lub samą śmietankę do wrzenia odczekajmy chwilę, aż masa się trochę przestudzi.
- Gotowe ganache z białej czekolady studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
- Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały barwnik, aby otrzymać biały kolor kremu (ganache bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień). Jeśli chcemy uzyskać np. niebieski kolor kremu, to po dodaniu białego wybielacza dodajemy niebieski barwnik.
- Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku polecam zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barwnik.
- Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił.
- Polecam wpis ‘Jak uratować zwarzony krem maślany‘.
- Białe ganache nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.
Uwagi:
- Białe ganache z białej czekolady z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 20 cm i wysokości 8-9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ.
- Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Dlatego wtedy dodajemy więcej czekolady lub zmniejszamy ilość śmietanki.
- Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka.
- Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to i wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
- Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu białe ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia ‘gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej.
- Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
- Schłodzone białe ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Białe ganache z białą czekoladą w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego :).
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
32 komentarze
Klaudia
1 marca 2021 at 08:22Dzień dobry, czy jak otynkuję tort białym ganache z rana to wieczorem będzie można już jeść tort, czy lepiej tynkować dzień wcześniej?
Magdalena Indyka
1 marca 2021 at 12:27Można tak 🙂 Można też dzień wcześniej 🙂
Marta
23 stycznia 2021 at 12:44Witam. Jaki krem do tynkowania będzie pasował do tortu malinowego?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2021 at 18:02Każdy 🙂 Śmietanowy z mascarpone, ganache z masłem lub maślany.
Kasia
21 marca 2021 at 18:41Jak nakładać ganche ? Najpierw cienką warstwę i później resztą tynkować? Czy odrazu nałożyć wszystko? Chce zrobić tort cytrynowy smietana+mascarpone+lemon curd i czy moge obłożyć tym kremem tort i na to ganche czy lepiej nke mieszać? 🙂
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:14Nie mieszamy kremów. Można od razu tynkować, albo najpierw cienka warstwa, później grubsza.
Asia
30 grudnia 2020 at 17:38Witam, czy do Genache zamiast białej czekolady mogę dodać mleko skondensowane?
Magdalena Indyka
30 grudnia 2020 at 18:36Nie.
Martyna
29 grudnia 2020 at 10:56Niestety ganache mi za bardzo stwardniało, czy w takim przypadku można go delikatnie podgrzać? Tort ma być na jutro więc koniecznie muszę go dzisiaj tynkować 🙁
Magdalena Indyka
29 grudnia 2020 at 18:21Można. Ponownie potem ostudzić.
Ag
10 grudnia 2020 at 23:44Dzień dobry. Czy jest Pani może w stanie powiedzieć ile babeczek udekoruję kremem z tych proporcji?
Magdalena Indyka
11 grudnia 2020 at 21:08Nie wiem. Nie sprawdzałam tego.
Marta
3 listopada 2020 at 12:15Witam,
Czy do kremu do tynkowania moge uzyc barwnika w proszku a nie w zelu?
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
3 listopada 2020 at 21:05Można, ale trzeba go rozcieńczyć w odrobinie wódki lub spirytusu.
Patrycja
21 września 2020 at 09:53Czy jak dodam po wybielaczu barwnik wiltona,Np. Christmas red to wyjdzie mi super czerwień ? 🙂
Magdalena Indyka
21 września 2020 at 19:53Nie. Aby uzyskać czerwony nigdy nie dodajemy wybielacza. Piszę o tym we wpisie jak uzyskać czerwony kolor kremu.
Filuwka
11 września 2020 at 14:57Chciałabym kremem z białej czekolady udekorować babeczki. Planuję zrobić ganache z tego przepisu i dodać do niego mascarpone. Tylko nie wiem czy dobrze kombinuję 😉 muszę ganache schłodzić w lodówce, potem przełożyć zimny do miksera, dodać mascarpone i ubić to wszystko razem ?
Magdalena Indyka
12 września 2020 at 10:27Na blogu jest przepis na krem z białej czekolady do babeczek 🙂
Daria
25 sierpnia 2020 at 13:42Dzień dobry . Czy mogę ten ganache położyć na krem ze śmietany i mascarpone tylko pod ozdobę z masy cukrowej ?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 23:46Nie mieszamy kremów. Jeśli na górę kładziesz ozdoby z masy cukrowej, to górę tortu możesz otynkować samym ganache. Jeśli dekoracje są lekkie, to możesz otynkować tort kremem śmietankowym, a ozdoby posmarować od spodu białą czekoladą, która zabezpieczy ozdoby przed kremem śmietankowym.
Asia
19 czerwca 2020 at 12:15Czy zamiast białej czekolady można użyć białych pastylek candy melts?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:18Tak, chociaż ja nie używałam tych pastylek do tego kremu. Są różne firmy, pastylki i może być różny efekt końcowy.
Asia
25 sierpnia 2020 at 19:31Jeśli chciałabym do ganache dodać mascarpone aby zrobić masę do tynkowania i zrobienia ozdób (np. róż) to ile należy dodać serka (do tej ilości w Pani przepisie) aby masa była stabilna i żeby ozdoby trzymały kształt?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 23:54Nie wiem…nie robiłam takiego kremu. Ale spokojnie dałabym 250g serka mascarpone, nawet więcej. Tam jest aż 300 g czekolady.
Asia
25 listopada 2020 at 13:29Chciałam użyć ganache do dekorowania więc dodałam 250g mascarpone. Niestety w kremie pojawiły się grudki i nie wiem dlaczego. Dodam, że schłodziłam ganache trochę za bardzo. Czy to mogła być przyczyna?
Magdalena Indyka
25 listopada 2020 at 14:22Tak. Czekolada w ganache mogła za bardzo się chłodzić i nie wymieszać dobrze z mascarpone.
JUSTYNA
17 czerwca 2020 at 19:04Czy z tego kremu wyjdą ozdoby na torcie?
Magdalena Indyka
17 czerwca 2020 at 21:29Tak. Trzeba trochę schłodzić krem w lodówce. Gdy będzie odpowiednio gęsty przełożyć do worka cukierniczego.
Kasia
13 lutego 2021 at 11:05Czy ganache nadaje się do tynkowania tortu pod polewę z białej czekolady?
Magdalena Indyka
13 lutego 2021 at 12:34Tak.
aga
1 czerwca 2020 at 14:28czy jakieś konkretne barwniki białe/wybielacze polecasz?
Magdalena Indyka
1 czerwca 2020 at 19:31Używam wybielacza Wilton, w takiej buteleczce.