Krem 3M do dekoracji i tynkowania tortu to krem z masłem, serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Krem 3M to zmodyfikowana wersja kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. Autorką przepisu jest Pani Marta Maciejewicz. Ten prosty krem do tynkowania znajdziecie w torcie czekoladowo-kokosowym. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem!
P.S. Ten krem idealny jest do tynkowania. Jest bardzo plastyczny, dlatego osobom początkującym może się on spodobać. Jednak jest to 'miękki’ krem. Szybciej mięknie i jest mniej stabilny od np. kremu maślanego z mascarpone i cukrem pudrem. Dlatego pod masę cukrową (gdy obkładacie nią cały tort) nie dawałabym tego kremu.
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane
Krem 3M do dekoracji tortu:
- 120 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 120 g mleka skondensowanego (zagęszczonego) słodzonego (ok 90-100 ml)
- 240 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- kolorowe barwniki spożywcze – czerwony krem do dekoracji
- Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy jasną, puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
- Następnie stopniowo dodajemy mascarpone (dałam w 3 turach). Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut).
- W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor. - Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Gotowym kremem tynkujemy tort.
- Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
- Krem 3M nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Uwagi:
- Masło, serek mascarpone i mleko skondensowane muszą być być w temperaturze pokojowej.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 9 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
-
Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Krem maślany 3M można zamrozić.
- Na krem 3M do dekoracji tortu można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
24 komentarze
Witam, czy mleko skondensowane można zastąpić mieszanka mleko-cukier-mleko w proszku tak jak w normalnym tynku ?
Nie robiłam w ten sposób tego kremu i nie wiem co wyjdzie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy krem na babeczkach wytrzyma noc w lodówce a po wyjęciu godzinę w temperaturze pokojowej? Babeczki muszę zanieść do szkoły w której do konsumpcji muszą wytrzymać godzinę.
Wytrzyma bez problemu. To krem maślany 🙂
Dzień dobry pani Magdaleno.
Chciałam zapytać czy do kremu (będę nim dekorować babeczki) mogę dodać białą czekoladę. Jeśli tak to w jaki sposób mam to zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać na końcu, gdy wszystkie składniki się połączą.
Czy można przygotować wcześniej i przez noc, przed tynkowaniem, przetrzymać w lodówce? Czy można dodać odrobinę soku z cytryny, aby przełamać smak (tort będzie cytrynowy)?
Tak, możesz go zrobić wcześniej i w lodówce trzymać. Potem musisz go wyciągnąć wcześniej. Poczekać aż zmięknie i ponownie zmiksować, aby był jednolity. Możesz dodać trochę soku z cytryny.
Czy na ten krem można bezpiecznie kłaść ozdoby z masy cukrowej?
Tak 🙂
Dzień dobry. Czy podana ilość składników to jest tylko do tynkowania tortu czy też do przełożenia tortu? Czy przekładając tort tą samą masą można odłożyć ten krem do lodówki aby potem po schładzania tort jak jest ze 4 godz w lodówce tym samym kremem otynkować tort?
To jest wyłącznie krem do tynkowania i dekorowania tortu. Nie przekładamy tym kremem tortu.
Jak długo po otwarciu może w lodówce stać mleko skondensowane, bo niestety ale sporo go zazwyczaj mi zostaje.
Nie znam odpowiedzi. Rożne teorie słyszę. Pisałam do producenta w tej sprawie. Niestety nie dostałam odpowiedzi.
Kiedy nałożyć na otynkowany tort jadalne zloto-zaraz po nałożeniu kremu maślanego 3M czy po jego schłodzeniu? Pozdrawiam
Złoto można dać po schłodzeniu tortu.
Pani Magdo krem zamrozilam. Jak mam postąpić po rozmrożeniu?
Rozmrozić w lodówce. Potem wyłożyć na blat kuchenny i gdy zmięknie zmiksować mikserem ponownie, aby zrobił się gładki.
Pani Magdo czy mozna tym kremem zdobic tort otynkowany kremem smietanowym z mascarpone?
Nie. Nie łączymy kremów do tynkowania. Tynkujemy jednym kremem. Albo śmietankowym, albo maślanym. Ale jeśli chodzi o dekoracje o inna sprawa. Górę tortu można udekorować kremem maślanym. Ale po bokach to krem maślany się nie przyczepi do kremu śmietankowego i zjedzie z tortu. Dlatego bezpieczniej tylko górę udekorować.
A czy kwiaty z kremu maślanego (zwykłego z mlekiem skondensowanym lub 3M) będą trzymać z boku tortu na tynku ganache z białej czekolady ? nie chciałabym się niemiło zaskoczyć, wolę dopytać kogoś doświadczonego.
Powinno się trzymać. Często tynkuję tort kremem maślanym z mascarpone, a dekoracje robię maślanym z mlekiem skondensowanym. Ale z ganache nie robiłam tego. Dekoracje z kremu maślanego lepiej się trzymają tynku z tego samego kremu. W tym będzie czekolada i nie wiem jak to będzie się trzymać.
Dużo słyszałam o tym tynku, ale nie przepadam za smakiem zwykłego tynku z mlekiem skondensowanym.
Rozumiem, gdyż nie każdy lubi kremy maślane.