krem 3M, krem do dekoracji tortu, krem maślany z mascarpone i mlekiem skondensowanym, krem do dekorowania babeczek,

Krem 3M do dekoracji i tynkowania tortu to krem z masłem, serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Krem 3M to zmodyfikowana wersja kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. Autorką przepisu jest Pani Marta Maciejewicz. Ten prosty krem do tynkowania znajdziecie w torcie czekoladowo-kokosowym. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem!

P.S. Ten krem idealny jest do tynkowania. Jest bardzo plastyczny, dlatego osobom początkującym może się on spodobać. Jednak jest to 'miękki’ krem. Szybciej mięknie i jest mniej stabilny od np. kremu maślanego z mascarpone i cukrem pudrem. Dlatego pod masę cukrową (gdy obkładacie nią cały tort) nie dawałabym tego kremu. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Krem 3M do dekoracji tortu:
  • 120 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 120 g mleka skondensowanego (zagęszczonego) słodzonego (ok 90-100 ml)
  • 240 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  1. Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy jasną, puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone (dałam w 3 turach). Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut). 
  5. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor
    .
  6. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik.
  7. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  8. Gotowym kremem tynkujemy tort.
  9. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  10. Krem 3M nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
Uwagi:
  1. Masło, serek mascarpone i mleko skondensowane muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 9 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  7. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  12. Krem maślany 3M można zamrozić. 
  13. Na krem 3M do dekoracji tortu można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂


krem 3M, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mascarpone i mlekiem skondensowanym, krem do dekorowania babeczek,

krem 3M, krem do dekoracji tortu, krem maślany z mascarpone i mlekiem skondensowanym, krem do dekorowania babeczek,

krem 3M, krem do dekoracji tortu, krem maślany z mascarpone i mlekiem skondensowanym, krem do dekorowania babeczek,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

24 komentarze

Agnieszka Sikorska 13/05/2023 - 20:50

Witam, czy mleko skondensowane można zastąpić mieszanka mleko-cukier-mleko w proszku tak jak w normalnym tynku ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/05/2023 - 18:07

Nie robiłam w ten sposób tego kremu i nie wiem co wyjdzie.

Odpowiedź
Beaat 14/12/2022 - 14:43

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy krem na babeczkach wytrzyma noc w lodówce a po wyjęciu godzinę w temperaturze pokojowej? Babeczki muszę zanieść do szkoły w której do konsumpcji muszą wytrzymać godzinę.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/12/2022 - 19:54

Wytrzyma bez problemu. To krem maślany 🙂

Odpowiedź
Beata 13/12/2022 - 16:31

Dzień dobry pani Magdaleno.
Chciałam zapytać czy do kremu (będę nim dekorować babeczki) mogę dodać białą czekoladę. Jeśli tak to w jaki sposób mam to zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2022 - 22:41

Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać na końcu, gdy wszystkie składniki się połączą.

Odpowiedź
egg 18/10/2021 - 17:19

Czy można przygotować wcześniej i przez noc, przed tynkowaniem, przetrzymać w lodówce? Czy można dodać odrobinę soku z cytryny, aby przełamać smak (tort będzie cytrynowy)?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2021 - 21:54

Tak, możesz go zrobić wcześniej i w lodówce trzymać. Potem musisz go wyciągnąć wcześniej. Poczekać aż zmięknie i ponownie zmiksować, aby był jednolity. Możesz dodać trochę soku z cytryny.

Odpowiedź
Klaudia 01/10/2021 - 20:55

Czy na ten krem można bezpiecznie kłaść ozdoby z masy cukrowej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2021 - 09:29

Tak 🙂

Odpowiedź
EELA 09/05/2021 - 22:00

Dzień dobry. Czy podana ilość składników to jest tylko do tynkowania tortu czy też do przełożenia tortu? Czy przekładając tort tą samą masą można odłożyć ten krem do lodówki aby potem po schładzania tort jak jest ze 4 godz w lodówce tym samym kremem otynkować tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/05/2021 - 00:06

To jest wyłącznie krem do tynkowania i dekorowania tortu. Nie przekładamy tym kremem tortu.

Odpowiedź
Magdalena 06/05/2021 - 17:45

Jak długo po otwarciu może w lodówce stać mleko skondensowane, bo niestety ale sporo go zazwyczaj mi zostaje.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:27

Nie znam odpowiedzi. Rożne teorie słyszę. Pisałam do producenta w tej sprawie. Niestety nie dostałam odpowiedzi.

Odpowiedź
Magdalena 23/04/2022 - 13:40

Kiedy nałożyć na otynkowany tort jadalne zloto-zaraz po nałożeniu kremu maślanego 3M czy po jego schłodzeniu? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2022 - 15:03

Złoto można dać po schłodzeniu tortu.

Odpowiedź
Malgorzata 24/09/2023 - 09:09

Pani Magdo krem zamrozilam. Jak mam postąpić po rozmrożeniu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2023 - 14:36

Rozmrozić w lodówce. Potem wyłożyć na blat kuchenny i gdy zmięknie zmiksować mikserem ponownie, aby zrobił się gładki.

Odpowiedź
Basia 10/03/2021 - 22:57

Pani Magdo czy mozna tym kremem zdobic tort otynkowany kremem smietanowym z mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/03/2021 - 15:09

Nie. Nie łączymy kremów do tynkowania. Tynkujemy jednym kremem. Albo śmietankowym, albo maślanym. Ale jeśli chodzi o dekoracje o inna sprawa. Górę tortu można udekorować kremem maślanym. Ale po bokach to krem maślany się nie przyczepi do kremu śmietankowego i zjedzie z tortu. Dlatego bezpieczniej tylko górę udekorować.

Odpowiedź
Justyna 12/04/2021 - 10:09

A czy kwiaty z kremu maślanego (zwykłego z mlekiem skondensowanym lub 3M) będą trzymać z boku tortu na tynku ganache z białej czekolady ? nie chciałabym się niemiło zaskoczyć, wolę dopytać kogoś doświadczonego.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/04/2021 - 21:48

Powinno się trzymać. Często tynkuję tort kremem maślanym z mascarpone, a dekoracje robię maślanym z mlekiem skondensowanym. Ale z ganache nie robiłam tego. Dekoracje z kremu maślanego lepiej się trzymają tynku z tego samego kremu. W tym będzie czekolada i nie wiem jak to będzie się trzymać.

Odpowiedź
Ola 02/02/2021 - 12:27

Dużo słyszałam o tym tynku, ale nie przepadam za smakiem zwykłego tynku z mlekiem skondensowanym.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2021 - 16:21

Rozumiem, gdyż nie każdy lubi kremy maślane.

Odpowiedź