Babka z szampanem to idealny pomysł na Sylwestra. Nie ma to jak przywitać Nowy Rok w gronie przyjaciół, zajadając się pyszną babką nasączoną słodkim winem z bąbelkami!
Gdy znalazłam ten przepis nie spodziewałam się, że tak mi zasmakuje. Nigdy nie przepadałam za szampanem, ale w tej wersji mogłabym go 'jeść’ na okrągło ;). Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu, to szampana można zastąpić bezalkoholowym winem musującym.
Składniki (przelicznik foremek):
- 150 g masła, roztopionego
- 190 g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 180 ml musującego szampana
- 360 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- W misce, przy pomocy miksera mieszamy roztopione masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Na końcu wlewamy musujący szampan i krótko miksujemy. Masa po dodaniu szampana zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie łączymy całość. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. W cieście będą 'grudki’, ale tak ma być.
- Ciasto przekładamy do podłużnej formy o wymiarach 23×13 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy od 45 do 55 minut w 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy szampana do nasączenia.
- Ciepłą babkę nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia.
- Przed podaniem babkę z szampanem dekorujemy lukrem.
Nasączenie:
- 100 ml szampana
- 3 łyżki cukru
Szampan i cukier umieszczamy w małym garnuszku. Następnie, cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnuszek z palnika.
Lukier:
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1,5 łyżki śmietany kremówki 30/36%
- 3-5 łyżek szampana
W miseczce mieszamy cukier puder z kremówką. Dodajemy, łyżka po łyżce, szampana i dokładnie mieszamy. Szampana dodajemy, aż otrzymamy odpowiednio gęsty lukier. Gdy wyjdzie za rzadki dodajemy trochę cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Kwaśną śmietanę można zastąpić mlekiem z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny. Po dodaniu soku do mleka czekamy ok 5 minut, zanim dodamy je do masy.
- Aby babka z szampanem ładnie się prezentowała można ściąć jej pęknięty wierzch. Lepiej jednak zrobić to przed nakłuwaniem ciasta.
- Szampana można zastąpić bezalkoholowym winem musującym.
- Po dodaniu mąki nie mieszamy zbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: http://www.crazyforcrust.com/2014/12/champagne-pound-cake/
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.