CURDY - owocowe budynie

CURD Z CZARNEJ PORZECZKI

curd z czarnej porzeczki, krem porzeczkowy, curd z porzeczki, porzeczkowy curd do tortu, budyń porzeczkowy,

Curd z czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów i ciast. Curd z porzeczki ma konsystencję budyniu, dlatego możemy nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury i frużeliny) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z czarnej porzeczki do tortu lub ciasta.
Polecam również malinowy, cytrynowypomarańczowy i truskawkowy curd.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 170-180 g:
  • 220 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej
  • 50-60 g cukru, do smaku
  • 1 jajko rozm 'L’
  • 1 żółtko
  • 60 g masła lub więcej*
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia (opcjonalnie)*
  1. Jeśli robimy porzeczkowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 50 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 60 g cukru.
  2. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się rozpaćkają zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy porzeczki przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek i pestek.
  3. Do lekko przestudzonego soku z porzeczki (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  4. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  5. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje. Konsystencja curdu będzie przypominać konsystencję gorącego budyniu.
  6. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
    Jeśli będą grudki jeszcze ciepły curd z czerwonej porzeczki przecedzamy przez sitko.
  7. Ostudzony curd porzeczkowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  8. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł. 

 

Uwagi:

  1. Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
  2. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  3. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 15 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
  4. Co zrobić gdy porzeczkowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  5. Świeżych porzeczek nie trzeba podgrzewać. Można od razu przetrzeć je przez sitko, aby otrzymać sok. Następnie dodajemy cukier, jajko i żółtko. 
  6. Curd z czarnej porzeczki można dodać do kremu śmietankowego i otrzymamy wtedy krem porzeczkowy do tortu lub ciasta.
  7. Porzeczkowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂


curd z czarnej porzeczki, krem porzeczkowy, curd z porzeczki, porzeczkowy curd do tortu, budyń porzeczkowy,

curd z czarnej porzeczki, krem porzeczkowy, curd z porzeczki, porzeczkowy curd do tortu, budyń porzeczkowy,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Marta
    20 września 2021 at 22:37

    Czy do curdu można dać zamiast świeżych porzeczek gotowe puree?

  • Zostaw komentarz