BOŻE NARODZENIE/ CURDY - owocowe budynie

ORANGE CURD – pomarańczowy krem

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego.
Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Polecam też malinowycytrynowy i truskawkowy curd.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 190-200 g curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 40 – 60 g cukru, do smaku*
  • 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1,5 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 75 g masła lub więcej*
  • 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
  1. Jeśli robicie orange curd jako nadzienie do babeczek lub deser polecam mniejszą ilość cukru – 40 g. Jeśli chcecie dodać go do mascarpone to polecam większą ilość cukru. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze.
  2. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy skórkę z pomarańczy, goździki i mieszamy całość.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  4. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 25-30 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  5. Gdy orange curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy masło (może być zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
  6. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
Uwagi:
  1. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  2. Użyłam jajka – rozmiar ‘L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką).
  3. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 – 1 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 20 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
  4. Co zrobić gdy pomarańczowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  5. Skórka pomarańczowa wzmacnia smak curdu. Do kremu z mascarpone można dać jej więcej – z dwóch średnich pomarańczy.
  6. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  7. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka pomarańczowa może zostać Wam w sitku.
  8. Do kremu polecam użyć ekologicznych pomarańczy. Jeśli takich nie mamy musimy pomarańcze przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć. 
  9. Orange curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

14 komentarzy

  • Odpowiedź
    Basia
    26 października 2020 at 22:32

    Bardzo dziękuję za ten przepis ?
    Curd przepyszny ❤
    Twoje przepisy podbiły moje kubeczki smakowe ?

  • Odpowiedź
    EEwelina
    22 października 2020 at 19:39

    Mój curd wychodzi zawsze w konsystencji taki bardziej kremowy i jasny. Robię wszystko według instrukcji, ale jeszcze nigdy nie wyglądał jak ten w przepisie. Już nie wiem sama czy robię coś źle czy taki kaprysy jest po prostu. Cytrynowy curd robi się trochę inaczej myślisz, że mogłabym robić orange tamtym sposobem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 października 2020 at 23:09

      Kolor zależy też od koloru żółtek. Możliwe że moje były bardzo żółte. Ale może to też wina światła przy robieniu zdjęć i kolor mi wyszedł ciut ciemniejszy. Jeśli konsystencja jest dobra i smak, to nie przejmuj się za bardzo kolorem. Chyba że w smaku coś jest nie tak. Ja orange curd i lemon curd robiłam tym samym sposobem.

    • Odpowiedź
      Dominika
      15 lutego 2021 at 08:06

      Właśnie mi też wychodzi bardzo jasny i kremowy i zaczynam się zastanawiać czy czasem nie ubilam jajka z tym sokiem? już 20 min mieszam i mieszam i dalej to nie jest to?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        16 lutego 2021 at 10:08

        Curd może wyjść jaśniejszy. To zależy od pomarańczy i koloru żółtka w jajku. Niektóre żółtka są bardzo kremowe, inne bardziej żółte.

        • Odpowiedź
          Marta
          9 kwietnia 2021 at 08:11

          Ale Pani wykonuje robotę!!! Gratuluję, opisy przepisów są obłędnie dokładne, klarowne i rzeczowe. Życzę samych sukcesów 🙂

  • Odpowiedź
    dorota
    11 września 2020 at 11:41

    trzeba spróbować I zobaczyć co wyjdzie:) dzięki

  • Odpowiedź
    Dorota
    9 września 2020 at 22:27

    Czy łączy Pani orange curd z kremem budyniowym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 września 2020 at 15:16

      Jeszcze tego nie robiłam, ale chcę spróbować. Wydaje mi się, że będzie fajny krem. Ale nie znam idealnych proporcji.

  • Odpowiedź
    Anna
    18 listopada 2019 at 11:16

    Witam:), jak zrobić krem pomarańczowy z tym crudem do przełożenia tortu? tzn jakie proporcje curd + mascarpone?
    Będę robić tort czekolada z pomarańczem (krem czekoladowy + krem pomarańczowy na kakaowym biszkopcie) fi 24
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2019 at 09:27

      Na śr 20 cm robiłam 210 ml śmietany, 110 g mascarpone i ok 210 g curdu (można dać 200g).

      • Odpowiedź
        Gosia
        1 marca 2021 at 20:23

        Czy na tortownice 24 cm wystarczy ta proporcja?

    Zostaw komentarz