BEZ GLUTENU/ BOŻE NARODZENIE/ FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI/ KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

ORANGE CURD – pomarańczowy krem

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu
Więcej wiedzy o pieczeniu na Instagramie!
Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego.
Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Składniki na 190-200 g curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 40 – 60 g cukru lub, do smaku*
  • 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1,5 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 75 g miękkiego masła lub więcej*
  • 1/2 – 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
  1. Jeśli robicie orange curd jako nadzienie babeczek lub deser polecam mniejszą ilość cukru – 40 g. Jeśli chcecie dodać go do mascarpone to polecam większą ilość cukru. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze.
  2. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy skórkę z pomarańczy, goździki i mieszamy całość.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  4. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 25-30 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  5. Gdy orange curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy miękkie masło. Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
  6. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.

 

Uwagi:
  1. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  2. Jeśli curd wyjdzie Wam rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić skrobią ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku: 1/2 łyżeczki skrobi + 1 łyżka soku pomarańczowego. Dodajemy ją po ok 20 minutach podgrzewania curdu i mieszamy jeszcze ok 5 minut. Polecam dodawać skrobię przy większych porcjach curdu, ponieważ wtedy wydłuża się czas podgrzewania.
  3. Skórka pomarańczowa wzmacnia smak curdu. Do kremu z mascarpone można dać jej więcej – z dwóch średnich pomarańczy.
  4. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  5. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka pomarańczowa może zostać Wam w sitku.
  6. Do kremu polecam użyć ekologicznych pomarańczy. Jeśli takich nie mamy musimy pomarańcze przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć. 
  7. Orange curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂


orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

Polecam również:

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Anna
    18 listopada 2019 at 11:16

    Witam:), jak zrobić krem pomarańczowy z tym crudem do przełożenia tortu? tzn jakie proporcje curd + mascarpone?
    Będę robić tort czekolada z pomarańczem (krem czekoladowy + krem pomarańczowy na kakaowym biszkopcie) fi 24
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2019 at 09:27

      Na śr 20 cm robiłam 210 ml śmietany, 110 g mascarpone i ok 210 g curdu (można dać 200g).

  • Zostaw komentarz