ORANGE CURD – pomarańczowy krem

by Magdalena Indyka
orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu
image_print

Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego.
Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Polecam też malinowycytrynowy i truskawkowy curd.

Składniki na 190-200 g curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 40 – 60 g cukru, do smaku*
  • 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1,5 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 75 g masła lub więcej*
  • 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
  1. Jeśli robicie orange curd jako nadzienie do babeczek lub deser polecam mniejszą ilość cukru – 40 g. Jeśli chcecie dodać go do mascarpone to polecam większą ilość cukru. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze.
  2. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy skórkę z pomarańczy, goździki i mieszamy całość.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  4. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 25-30 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  5. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
  6. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
Uwagi:
  1. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  2. Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką).
  3. Jeśli pomarańczowy curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 – 1 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 20 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
  4. Co zrobić gdy pomarańczowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  5. Skórka pomarańczowa wzmacnia smak curdu. Do kremu z mascarpone można dać jej więcej – z dwóch średnich pomarańczy.
  6. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  7. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka pomarańczowa może zostać Wam w sitku.
  8. Do kremu polecam użyć ekologicznych pomarańczy. Jeśli takich nie mamy musimy pomarańcze przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć. 
  9. Orange curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

orange curd, pomarańczowy curd, pomarańczowy krem, krem z pomarańczami, pomarańczowy krem do tortu

Podoba Ci się przepis na pomarańczowy curd? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

28 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Misia
Misia
1 rok temu

Super przepis 🙂 czy takim kremem mogę przełożyć tort ??

Justyna Ciemiega
Justyna Ciemiega
1 rok temu

Czy lemon curd można przygotować kilka dni wcześniej, zanim użyje się do kremu pomarańczowego?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy mogę zamiast soku wyciśniętego z pomarańczy dać sok pomarańczowy kupy, niestety o tej porze roku nie są one już tak smaczne?

Esti
Esti
2 lat temu

Jak to możliwe, że z podanych składników wyszło mi 300g?! 😐😅

Natbez
Natbez
Odpowiedz na  Esti
1 rok temu

Robię już drugi raz ten Curd, obłędny. Robi furorę. Dzięki za ten przepis. U mnie wszystko trwa stanowczo dłużej zanim Curd zgęstnieje ale robię z podwójnej a nawet potrójnej porcji więc nic dziwnego, w każdym razie warto czekać.

Lucynada
Lucynada
2 lat temu

Wyszedl mi jednak trochę za rzadki. Myślałam ,że zgęstnieje po dodaniu masła . Czy można to podgrzać jeszcze raz, czy z masłem w środku już nie ma sensu ?

Ewa Mrógała
Ewa Mrógała
Odpowiedz na  Lucynada
1 rok temu

Czy mogę tego kremu użyć jako wkładki do kremu śmietankowego?

Basia
Basia
4 lat temu

Bardzo dziękuję za ten przepis ?
Curd przepyszny ❤
Twoje przepisy podbiły moje kubeczki smakowe ?

EEwelina
EEwelina
4 lat temu

Mój curd wychodzi zawsze w konsystencji taki bardziej kremowy i jasny. Robię wszystko według instrukcji, ale jeszcze nigdy nie wyglądał jak ten w przepisie. Już nie wiem sama czy robię coś źle czy taki kaprysy jest po prostu. Cytrynowy curd robi się trochę inaczej myślisz, że mogłabym robić orange tamtym sposobem?

Dominika
Dominika
Odpowiedz na  EEwelina
4 lat temu

Właśnie mi też wychodzi bardzo jasny i kremowy i zaczynam się zastanawiać czy czasem nie ubilam jajka z tym sokiem? już 20 min mieszam i mieszam i dalej to nie jest to?

Marta
Marta
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Ale Pani wykonuje robotę!!! Gratuluję, opisy przepisów są obłędnie dokładne, klarowne i rzeczowe. Życzę samych sukcesów 🙂

dorota
dorota
4 lat temu

trzeba spróbować I zobaczyć co wyjdzie:) dzięki

Dorota
Dorota
4 lat temu

Czy łączy Pani orange curd z kremem budyniowym?

Anna
Anna
5 lat temu

Witam:), jak zrobić krem pomarańczowy z tym crudem do przełożenia tortu? tzn jakie proporcje curd + mascarpone?
Będę robić tort czekolada z pomarańczem (krem czekoladowy + krem pomarańczowy na kakaowym biszkopcie) fi 24
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Gosia
Gosia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Czy na tortownice 24 cm wystarczy ta proporcja?

28
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x