Krem z michałków klasycznych do tortu to przepyszny krem z cukierkami Michałki. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z białych Michałków! Słodycz kremu z michałkami można przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 220 ml śmietanki kremówki 36%
- 136 g cukierków Michałki klasyczne (8 szt)
- 60 g mlecznej czekolady (można zastąpić cukierkami)
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem z michałków klasycznych można zrobić w inny sposób: Krem z michałkami.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Michałków: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
- Użyłam Michałki klasyczne z Wawel.
- Krem z Michałków klasycznych zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
20 komentarzy
Sylwia
27 października 2023 at 13:32Dzien dobry! Przymierzam się do wykonania tortu na roczek syna i chciałabym wykorzystać do przełożenia jednego z blatów Pani przepis na krem z michałków. W przepisie napisała Pani, żeby krem wykładać na biszkopt od razu po wykonaniu, bo inaczej się zwarzy. Proszę o podpowiedz: czy to będzie Ok jeśli po przełożeniu tortu takim kremem, tort odstoi dobe w lodowce zanim go otynkuje i udekoruje? Czy zarażenie grozi mu tylko jeśli nie znajdzie się na cieście? Dobrze rozumiem? Z góry dziękuje za podpowiedz!
Magdalena Indyka
27 października 2023 at 21:32Dobrze Pani rozumie 🙂 W misce (po schłodzeniu w lodówce) grozi mu zwarzenie. Ale w torcie, między blatami biszkoptu, nic mu nie grozi 🙂 Po złożeniu tort do lodówki na noc i potem śmiało go można otynkować.
Sylwia
15 listopada 2023 at 00:14Pani Magdo, zrobiłam! Wyszło pysznie. Do drugiego piętra użyłam takich samych proporcji jak w przepisie ale michałki zamieniłam na tiki taki, genialne! Dziękuje 🙂
Magdalena Indyka
16 listopada 2023 at 22:11Bardzo się cieszę i dziękuję za pomysł na krem z Tiki Taki 🙂 Bardzo lubię te cukierki!
Sylwia
23 marca 2023 at 08:57Zapomniałam kupić czekolady mlecznej i masę będę robić dopiero po pracy a chciałam dzisiaj przełożyć tort.
Ile mniej więcej muszę trzymać masę w zamrażalniku?
Magdalena Indyka
23 marca 2023 at 09:49Masy nie trzymamy w zamrażalniku przez cały czas, aby nie zamarzła. Co kilka minut trzeba wyciągać i mieszać dokładnie masę. Masa z czekoladą szybko gęstnieje. Jeśli lodówka mocno chłodzi powinny wystarczyć 4 godziny chłodzenia. Można w międzyczasie włożyć do zamrażalki, aby przyśpieszyć chłodzenie, ale trzeba ją mieszać, aby masa nie zamarzła.
Kasia
4 października 2022 at 13:00Czy może być śmietanka 30 % ?
Magdalena Indyka
4 października 2022 at 13:31Może 🙂 Można dać 10 g/ml mniej śmietanki.
Kasia
4 października 2022 at 13:35Jejku jest Pani megaaaaa 😍😍 Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😘😘😘😘😘
Paula1210
4 października 2022 at 10:49Witam 🙂 czy to masy jakieś określone cukierki Michałki są wykorzystane ? Czy mogą być michałki z Hanki ? Pozdrawiam.
Magdalena Indyka
4 października 2022 at 13:32Krem robiłam zawsze z michałków z Wawelu. Inne michałki mogą różnić się konsystencją i krem może się różnić stabilnością. Nie wiem jak bardzo. Ale proszę mieć to na uwadze, że krem może trochę inaczej wyglądać.
Nadia
20 maja 2022 at 12:33A może być gorzka czekolada zamiast mlecznej?
Magdalena Indyka
22 maja 2022 at 14:52Może, tylko to już będzie wtedy mocniejszy smak, który nie przypomina cukierków Michałki.
Żaneta
20 października 2022 at 19:04Witam czy koniecznie trzeba odstawić krem na noc do lodówki?
Magdalena Indyka
21 października 2022 at 22:02Nie trzeba. Ważne aby był dobrze schłodzony przez kilka godzin.
Aleksandra
8 grudnia 2022 at 22:24Chce zrobić krem z Michałków, jest podany czas min. 6 godzin w lodówce przed połączeniem z mascarpone, czy dłuższy czas niż 6 godzin wpłynie na efekt końcowy kremu?
Magdalena Indyka
9 grudnia 2022 at 10:43Nie 🙂 Spokojnie można dłużej chłodzić masę.
M
18 października 2021 at 18:12Tort na bazie tego kremu – wyśmienity!!!!
Klaudia
27 września 2022 at 11:59Mam takie pytanie. Będę robić 2 torty fi 18 i do każdego z nich chcę dać ten krem 🙂 czy w tym przypadku mogę zrobić większą ilość kremu na raz podwajając ilość składników czy lepiej wyjdzie jak zrobię do każdego osobno ? 🙂
Magdalena Indyka
27 września 2022 at 21:19Osobiście wolę osobno ubijać krem na każdy blat. Im więcej kremu w misce tym dłuższy czas ubijania. Mi jest wygodniej podzielić sobie to na pół 🙂 Ale bez problemu można zrobić jedną porcję. Tylko wtedy od razu składamy tort. Nie zostawiamy reszty w misce na później.