KREM Z MICHAŁKÓW KLASYCZNYCH

by Magdalena Indyka
krem z michałków klasycznych, krem z cukierkami, krem z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,
image_print

Krem z michałków klasycznych do tortu to przepyszny krem z cukierkami Michałki. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z białych Michałków! Słodycz kremu z michałkami można przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Składniki:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%
  • 136 g cukierków Michałki klasyczne (8 szt)
  • 60 g mlecznej czekolady (można zastąpić cukierkami)
  • 120 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem z michałków klasycznych można zrobić w inny sposób: Krem z michałkami
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Michałków: połączenia smakowe
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
  5. Użyłam Michałki klasyczne z Wawel.
  6. Krem z Michałków klasycznych zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę. 

Smacznego 🙂


krem z michałków klasycznych, prosty krem do tortu, krem z cukierkami, krem z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,

krem z michałków klasycznych, krem z cukierkami, krem do tortu z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

25 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwiasylwiasycf
Sylwiasylwiasycf
11 miesięcy temu

W sklepie Smietana kremowki 36 % pokoju czy w lodowce..

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Dzien dobry! Przymierzam się do wykonania tortu na roczek syna i chciałabym wykorzystać do przełożenia jednego z blatów Pani przepis na krem z michałków. W przepisie napisała Pani, żeby krem wykładać na biszkopt od razu po wykonaniu, bo inaczej się zwarzy. Proszę o podpowiedz: czy to będzie Ok jeśli po przełożeniu tortu takim kremem, tort odstoi dobe w lodowce zanim go otynkuje i udekoruje? Czy zarażenie grozi mu tylko jeśli nie znajdzie się na cieście? Dobrze rozumiem? Z góry dziękuje za podpowiedz!

Sylwia
Sylwia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Pani Magdo, zrobiłam! Wyszło pysznie. Do drugiego piętra użyłam takich samych proporcji jak w przepisie ale michałki zamieniłam na tiki taki, genialne! Dziękuje 🙂

Jadwiga
Jadwiga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 miesiąc temu

To ja zrobię z cukierkami KROCK z Roshen. Są orzechowe lekko słone i chrupią. Jak zrobię to napisze co wyszło ❤️

Dorota
Dorota
Odpowiedz na  Sylwia
5 miesięcy temu

Witam. Czy można w tym przepisie użyć czekolady lekko gorzkiej np z 50% kakao żeby krem nie wyszedł. Za słodki, czy jednak musi być ta mleczna?

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Zapomniałam kupić czekolady mlecznej i masę będę robić dopiero po pracy a chciałam dzisiaj przełożyć tort.
Ile mniej więcej muszę trzymać masę w zamrażalniku?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy może być śmietanka 30 % ?

Kasia
Kasia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Jejku jest Pani megaaaaa 😍😍 Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😘😘😘😘😘

Paula1210
Paula1210
2 lat temu

Witam 🙂 czy to masy jakieś określone cukierki Michałki są wykorzystane ? Czy mogą być michałki z Hanki ? Pozdrawiam.

Nadia
Nadia
2 lat temu

A może być gorzka czekolada zamiast mlecznej?

Żaneta
Żaneta
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Witam czy koniecznie trzeba odstawić krem na noc do lodówki?

Aleksandra
Aleksandra
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Chce zrobić krem z Michałków, jest podany czas min. 6 godzin w lodówce przed połączeniem z mascarpone, czy dłuższy czas niż 6 godzin wpłynie na efekt końcowy kremu?

M
M
3 lat temu

Tort na bazie tego kremu – wyśmienity!!!!

Klaudia
Klaudia
Odpowiedz na  M
2 lat temu

Mam takie pytanie. Będę robić 2 torty fi 18 i do każdego z nich chcę dać ten krem 🙂 czy w tym przypadku mogę zrobić większą ilość kremu na raz podwajając ilość składników czy lepiej wyjdzie jak zrobię do każdego osobno ? 🙂

25
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!