Krem z michałków klasycznych do tortu to przepyszny krem z cukierkami Michałki. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z białych Michałków! Słodycz kremu z michałkami można przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 220 ml śmietanki kremówki 36%
- 136 g cukierków Michałki klasyczne (8 szt)
- 60 g mlecznej czekolady (można zastąpić cukierkami)
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
- Krem z michałków klasycznych można zrobić w inny sposób: Krem z michałkami.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Michałków: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
- Użyłam Michałki klasyczne z Wawel.
- Krem z Michałków klasycznych zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
3 komentarze
Nadia
20 maja 2022 at 12:33A może być gorzka czekolada zamiast mlecznej?
Magdalena Indyka
22 maja 2022 at 14:52Może, tylko to już będzie wtedy mocniejszy smak, który nie przypomina cukierków Michałki.
M
18 października 2021 at 18:12Tort na bazie tego kremu – wyśmienity!!!!