Malinowy curd to przepyszny krem z malinami do ciast i tortów. Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem malinowy.
Polecam również cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy, wiśniowy lub porzeczkowy curd.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 150-160 g:
- 200 g malin, świeżych lub mrożonych
- 30 g cukru
- 1 jajko, rozm ‘L’
- 1 żółtko
- 60 g masła lub więcej*
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia curdu (opcjonalnie)*
- W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się pestek.
- Do lekko przestudzonego soku malinowego (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
-
Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 10-15 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy masło (może być zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści.
Jeśli będą grudki jeszcze ciepły malinowy curd przecedzamy przez sitko. - Ostudzony malinowy curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
- Polecam Babeczki kokosowe, gdzie do dekoracji użyłam kremu z malinowym curdem.
Uwagi:
- Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
- Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 12 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
- Co zrobić gdy malinowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem.
- Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
- Świeżych malin nie trzeba podgrzewać. Można od razu przetrzeć je przez sitko, aby otrzymać sok.
- Malinowy curd można dodać do mascarpone i otrzymamy wtedy krem malinowy.
- Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego warto gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko.
- Malinowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu Tutaj.
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
12 komentarzy
Patrycja
2 września 2020 at 16:50Czy curd jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, ze względu na użycie jaj? (Nie są później gotowane)
Magdalena Indyka
2 września 2020 at 23:02Curd z jajkami jest długo podgrzewany na parze wodnej. Salmonella ginie w ok 65 stopniach. Temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym (elektronicznym). Ale zawsze jakieś ryzyko jest. W tym szczególnym okresie zrezygnowałabym z tego kremu.
Monika
11 listopada 2019 at 14:12czy zamiast malin moge uzyc truskawek mrozonych nie bedzie zbyc lejace?
Magdalena Indyka
12 listopada 2019 at 12:35Na taką ilość białka i jajka dałam 180 g truskawek i 75 g masła. Do tego dodałam trochę soku z cytryny do smaku 🙂
Aaa
26 czerwca 2019 at 14:12Witam,
czy ten malinowy curd można rozsmarować na blat biszkoptu i na to nałożyć krem czekoladowy z Twojego przepisu?
Chciałabym w taki sposób przełożyć tort czekoladowy.
Magdalena Indyka
26 czerwca 2019 at 19:27Można 🙂 Tylko polecam zrobić ‘murek’ z kremu czekoladowego wokół biszkoptu, aby curd nie wyciekł. Malinowy curd wychodzi gęsty po schłodzeniu, ale zawsze warto się zabezpieczyć.
Magda
15 lipca 2020 at 23:14Witam.
Za krótko podgrzewam cudr i po wyjęciu z lodówki nie jest tak gesty jak w filmiku czy można go jeszcze uratować
Magdalena Indyka
16 lipca 2020 at 09:58Podgrzałabym go raz jeszcze i dodałabym trochę maki ziemniaczanej z wodą.
Ania
19 marca 2019 at 10:22ile mogę dodać mascarpone aby wyszedł krem malinowy do tortu ???
Magdalena Indyka
20 marca 2019 at 12:50Nie robiłam takiego kremu do tortu, tylko do babeczek. Ten krem jednak jest za mało stabilny do tortu. Ale zamiast śmietanki dałabym mascarpone, tylko trochę mniej, aby zachować malinowy smak kremu. Dałabym 250-300g mascarpone.
Kokoszyńska Monika
13 marca 2019 at 16:42Pani Magdo, to jest pyszne! Dziękuję za przepis <3 Dodałam pół tabliczki białej czekolady, bo curd był nadzieniem do makaroników i musiał być gęsty. Pycha, pycha! Serdecznie pozdrawiam!
Magdalena Indyka
13 marca 2019 at 16:59Super! Roztopiłaś czekoladę w curdzie? Wow! Muszę spróbować 🙂