FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI/ KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MALINOWY CURD

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :).

Składniki na 150-160 g:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła lub więcej*
  1. W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się pestek.
  2. Do lekko przestudzonego soku malinowego (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
    Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu (ok 10-15 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  4. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy miękkie masło. Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści.
    Jeśli będą grudki jeszcze ciepły malinowy curd przecedzamy przez sitko.
  5. Ostudzony malinowy curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  6. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł. 
  7. Polecam Babeczki kokosowe, gdzie do dekoracji użyłam kremu z malinowym curdem.

Uwagi:

  1. Jeśli curd wyjdzie Wam rzadszy (od tego na filmie) można dodać do niego więcej masła. Masło po schłodzeniu zagęści krem.
  2. Świeżych malin nie trzeba podgrzewać. Można od razu przetrzeć je przez sitko, aby otrzymać sok.
  3. Malinowy curd można dodać do mascarpone i otrzymamy wtedy krem malinowy.
  4. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego warto gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko.
  5. Malinowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂


malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny, Źródło przepisu Tutaj.

Polecam również:

tort urodzinowy, tort dla dziewczynki, tort dla dziecka, tort z kwiatami, krem maślany z mascarpone, tort z motylkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aaa
    26 czerwca 2019 at 14:12

    Witam,
    czy ten malinowy curd można rozsmarować na blat biszkoptu i na to nałożyć krem czekoladowy z Twojego przepisu?
    Chciałabym w taki sposób przełożyć tort czekoladowy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 czerwca 2019 at 19:27

      Można 🙂 Tylko polecam zrobić ‘murek’ z kremu czekoladowego wokół biszkoptu, aby curd nie wyciekł. Malinowy curd wychodzi gęsty po schłodzeniu, ale zawsze warto się zabezpieczyć.

  • Odpowiedź
    Ania
    19 marca 2019 at 10:22

    ile mogę dodać mascarpone aby wyszedł krem malinowy do tortu ???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 12:50

      Nie robiłam takiego kremu do tortu, tylko do babeczek. Ten krem jednak jest za mało stabilny do tortu. Ale zamiast śmietanki dałabym mascarpone, tylko trochę mniej, aby zachować malinowy smak kremu. Dałabym 250-300g mascarpone.

  • Odpowiedź
    Kokoszyńska Monika
    13 marca 2019 at 16:42

    Pani Magdo, to jest pyszne! Dziękuję za przepis <3 Dodałam pół tabliczki białej czekolady, bo curd był nadzieniem do makaroników i musiał być gęsty. Pycha, pycha! Serdecznie pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz