FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI/ KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MALINOWY CURD

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej. W ten sposób trudniej jest przypalić krem, dlatego polecam ten sposób na początku. Jak wspomniałam to budyń i taką konsystencję ma ten krem. 

Składniki na 150-160 g:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  1. W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  2. Ostudzony sok malinowy przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Dodajemy masło. Cały czas mieszając podgrzewamy całość na bardzo małym ogniu. 
  4. Gdy masa się zagotuje gotujemy, aż malinowy curd zgęstnieje (10-15 min). Mieszamy masę cały czas, uważając przy tym, aby jej nie przypalić (polecam podgrzewać malinowy curd na parze wodnej). Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch. Jeszcze ciepły krem przecedzamy przez sitko.
  5. Ostudzony malinowy curd przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na całą noc.
  6. Malinowy curd można też gotować na parze (w misce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą). Wtedy wolniej gęstnieje, ale jest mniejsze ryzyko przypalenia masy. Polecam ten sposób, jeśli to twój pierwszy raz.
  7. Polecam Babeczki kokosowe, gdzie do dekoracji użyłam kremu z malinowym curdem.

Uwagi:

  1. Świeżych malin nie trzeba podgrzewać. Można od razu przetrzeć je przez sitko, aby otrzymać sok.
  2. Malinowy curd można dodać do mascarpone i otrzymamy wtedy krem malinowy.
  3. Sok z jajkami i masłem podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić curdu.
  4. Gdy po zdjęciu rondelka z palnika oddzieli się nam tłuszcz od masy wystarczy poczekać ok 3 minut, aż malinowy curd lekko przestygnie i zamieszać masę energicznie. U mnie zadziałało i masa zrobiła się ponownie jednolita.
  5. Podczas gotowania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego warto gotowy, jeszcze ciepły malinowy curd przecedzić przez sitko.
  6. Malinowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂


malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny,

malinowy curd, krem malinowy, raspberry curd, krem z malinami, maliny, Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aaa
    26 czerwca 2019 at 14:12

    Witam,
    czy ten malinowy curd można rozsmarować na blat biszkoptu i na to nałożyć krem czekoladowy z Twojego przepisu?
    Chciałabym w taki sposób przełożyć tort czekoladowy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 czerwca 2019 at 19:27

      Można 🙂 Tylko polecam zrobić ‘murek’ z kremu czekoladowego wokół biszkoptu, aby curd nie wyciekł. Malinowy curd wychodzi gęsty po schłodzeniu, ale zawsze warto się zabezpieczyć.

  • Odpowiedź
    Ania
    19 marca 2019 at 10:22

    ile mogę dodać mascarpone aby wyszedł krem malinowy do tortu ???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 12:50

      Nie robiłam takiego kremu do tortu, tylko do babeczek. Ten krem jednak jest za mało stabilny do tortu. Ale zamiast śmietanki dałabym mascarpone, tylko trochę mniej, aby zachować malinowy smak kremu. Dałabym 250-300g mascarpone.

  • Odpowiedź
    Kokoszyńska Monika
    13 marca 2019 at 16:42

    Pani Magdo, to jest pyszne! Dziękuję za przepis <3 Dodałam pół tabliczki białej czekolady, bo curd był nadzieniem do makaroników i musiał być gęsty. Pycha, pycha! Serdecznie pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz