Wiśniowy curd, tzw. 'cherry curd’, to pyszny krem wiśniowy do tortu i ciasta. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta.
Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy lub porzeczkowy curd.
Składniki na 170-180 g:
- 200 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 30 – 40 g cukru, do smaku*
- 1 jajko rozm 'L’
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 60 g miękkiego masła lub więcej*
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia curdu (opcjonalnie)*
- Jeśli robimy wiśniowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 30 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 40 g cukru.
- W rondelku umieszczamy wiśnie i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok zdejmujemy rondelek z ognia. Za pomocą blendera miksujemy owoce, aby otrzymać gładkie puree. Następnie przecedzamy puree przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek.
- Do lekko przestudzonego soku wiśniowego (ok 160-170 ml) dodajemy sok z cytryny, rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
-
Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 20-25 min), aż zgęstnieje. Konsystencja curdu będzie przypominać konsystencję gorącego budyniu.
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Jeśli będą grudki jeszcze ciepły wiśniowy curd przecedzamy przez sitko.
- Ostudzony curd z wiśni wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
Uwagi:
- Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
- Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
- Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 20 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
- Co zrobić gdy wiśniowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem.
- Świeżych wiśni nie trzeba podgrzewać. Można od razu zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
- Wiśniowy curd można dodać do kremu śmietankowego i otrzymamy wtedy krem z wiśni do tortu lub ciasta.
- Wiśniowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry, na jaką średnicę blatu wystarczy tego curdu? I czy gotowy curd mogę połączyć później z kremem ze śmietany i mascarpone z Pani przepisu.?
Myślę że 18 cm będzie ok, maks śr 20 cm. Niestety nie mogę polecić dodanie tego curdu do kremu śmietankowego. Zrobiłam raz krem w ten sposób i nie smakował mi. Curd wiśniowy jest delikatny w smaku i w kremie nie było go czuć za bardzo. Może trafiłam na kiepskie w smaku wiśnie. Ale jeszcze nie podjęłam kolejnej próby.
Witam poproszono mnie o zrobienie tortu z kremem maslanym z jajkami ubitymi na parze jeden krem czekoladowy a nie wiem jaki dobrać drugi smak.
Czy krem maslany z mascarpone nadaje się do przełożenia tortu i czy można połączyć w torcie dwa różne kremy
Krem maślany z mascarpone nie nadaje się do przełożenia. Można połączyć dwa różnie kremy. W torcie Miś to zrobiłam. Tu są połączenia smakowe, które można wykorzystać w tortach.
A czy można dodać zamiast mrożonych świeżych, wiśnie ze sloika
Nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć jak wyjdzie taki curd.