WIŚNIOWY CURD – krem wiśniowy

by Magdalena Indyka
wiśniowy curd, krem wiśniowy do tortu, cherry curd, krem z wiśniami, krem w wiśni,
image_print

Wiśniowy curd, tzw. 'cherry curd’, to pyszny krem wiśniowy do tortu i ciasta. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta.
Polecam również malinowy, cytrynowypomarańczowy, truskawkowy lub porzeczkowy curd. 

Składniki na 170-180 g:
  • 200 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 30 – 40 g cukru, do smaku*
  • 1 jajko rozm 'L’
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 60 g miękkiego masła lub więcej*
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia curdu (opcjonalnie)*
  1. Jeśli robimy wiśniowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 30 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 40 g cukru.
  2. W rondelku umieszczamy wiśnie i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok zdejmujemy rondelek z ognia. Za pomocą blendera miksujemy owoce, aby otrzymać gładkie puree. Następnie przecedzamy puree przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek.
  3. Do lekko przestudzonego soku wiśniowego (ok 160-170 ml) dodajemy sok z cytryny, rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  4. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  5. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 20-25 min), aż zgęstnieje. Konsystencja curdu będzie przypominać konsystencję gorącego budyniu.
  6. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
  7. Jeśli będą grudki jeszcze ciepły wiśniowy curd przecedzamy przez sitko.
  8. Ostudzony curd z wiśni wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  9. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Schłodzony curd ciężko będzie rozsmarować. Można też po schłodzeniu w lodówce ocieplić go, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł. 

 

Uwagi:

  1. Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
  2. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  3. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 20 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje.
  4. Co zrobić gdy wiśniowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  5. Świeżych wiśni nie trzeba podgrzewać. Można od razu zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
  6. Wiśniowy curd można dodać do kremu śmietankowego i otrzymamy wtedy krem z wiśni do tortu lub ciasta.
  7. Wiśniowy curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego 🙂


wiśniowy curd, krem wiśniowy do tortu, cherry curd, krem z wiśniami, budyń wiśniowy, krem w wiśni,

wiśniowy curd, krem wiśniowy do tortu, cherry curd, krem z wiśniami, krem w wiśni,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
Magda
1 rok temu

Dzień dobry, na jaką średnicę blatu wystarczy tego curdu? I czy gotowy curd mogę połączyć później z kremem ze śmietany i mascarpone z Pani przepisu.?

Renata
Renata
4 lat temu

Witam poproszono mnie o zrobienie tortu z kremem maslanym z jajkami ubitymi na parze jeden krem czekoladowy a nie wiem jaki dobrać drugi smak.
Czy krem maslany z mascarpone nadaje się do przełożenia tortu i czy można połączyć w torcie dwa różne kremy

Patrycja
Patrycja
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

A czy można dodać zamiast mrożonych świeżych, wiśnie ze sloika

6
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!