CURDY - owocowe budynie

TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawkami

truskawkowy curd, krem z truskawek, truskawkowy krem,

Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawkami do tortu i ciasta. Ma konsystencję budyniu, dlatego można nim wysmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać stabilniejszy krem truskawkowy.
Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu kremu z truskawkami.
Polecam również wiśniowy, malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki na 200-220 g:
  • 180 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko, rozm. L
  • 1 żółtko
  • 80 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia curdu (opcjonalnie)*
  1. Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mrożone rozmrażamy i odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
  2. W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree. 
  3. Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  4. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  5. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  6. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy masło (może być zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści.
    Jeśli będą grudki jeszcze ciepły truskawkowy curd przecedzamy przez sitko.
  7. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał. Szczelnie zamknięty curd można przechowywać w lodówce kilka dni.
  8. Truskawkowy curd można dodać do mascarpone i otrzymamy wtedy krem z truskawek.

 

Uwagi:
  1. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  2. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 15 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje. Polecam dodawać mąkę ziemniaczaną przy większych porcjach curdu, ponieważ wtedy wydłuża się czas podgrzewania.
  3. Co zrobić gdy truskawkowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  4. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  5. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. 

Smacznego 🙂


truskawkowy curd, krem z truskawek, truskawkowy krem,

truskawkowy curd, krem z truskawek, truskawkowy krem,

Polecam również:

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

proste ciasto z bananami, ciasto z bananami, szybie ciasto z bananami, polewa cytrynowa

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Szurusiowa
    8 maja 2020 at 15:52

    Czy taki krem na bazie curdu będzie hmm bardziej “masowy” aniżeli Pani mus truskawkowy? Zawsze robiłam mus ale chciałabym cos nowego posmakować i bardziej właśnie w koncystencji masy 🙂 Dziękuję za poradę

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2020 at 22:28

      Truskawkowy curd to budyń owocowy. Curd ma konsystencję gęstego budyniu. Można nim posmarować biszkopt zamiast konfitury lub dodać do mascarpone, aby otrzymać gęsty i stabilny krem truskawkowy.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!