Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami, gdyby nie świadomość ile cukru zawiera ten lukier! Więcej nie piszę… sami się przekonajcie ile radości może sprawić dodatek soku owocowego w cukrze :). Polecam również lukier ze świeżym białkiem do dekoracji pierników i ciasteczek.
P.S. Na zdjęciach obecnie jest lukier malinowy. Jeśli będę miała okazję zrobić lukier z dodatkiem innych owoców, zdjęcia na pewno się pojawią :).
Składniki:
- sok z ok 100 g owoców, np. maliny, porzeczki, jagody, truskawki
- 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody, opcjonalnie
- Owoce umieszczamy w małym rondelku i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się 'rozpaćkają’ i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Otrzymane puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek/skórek.
- Cukier puder przesiewamy. Dodajemy, łyżka po łyżce, sok z owoców. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sok dodajemy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
- Jeśli mimo dodania całego soku lukier nadal będzie gęsty, to możemy dodać trochę gorącej wody. Jeśli lukier owocowy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
Uwagi:
- Nie jest konieczne gotowanie owoców, aby uzyskać sok. Można również użyć soku wyciśniętego z owoców.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
7 komentarzy
czy lukier owocowy zastyga tak jak klasyczny lukier? można nim polać wierzch tortu tak aby ładnie spłynął po jego bokach i zastygł?
Taki lukier idealny jest do ciast i drożdżówek. Nie kładłam go nigdy na tort. Wg mnie pod wpływem wilgoci w lodówce spłynie lub popęka. Bezpieczniejszy jest biały drip z dodatkiem kolorowego barwnika.
Witam.Prosze o podpowiedz.Potrzebuje takiej polewy,ale malo slodkiej (bede robic Religieuse z ciasta parzonego i beda tam 2 kremy ,dlatego potrzeba mi kolorowej polewy,ale malo slodkiej,zeby nie przesadzic ze slodycza).Jak wykombinowac,zeby polewa miala piekny np. porzeczkowy kolor i gesta konsystencje,a nie miala tak duzej ilosci cukru? Co by mi Pani doradzila?
Na dzień dzisiejszy nie znam mało słodkiej polewy. Można jedynie dodać do lukru więcej soku z cytryny.
Ok,dziekuje.
Czy ten lukier nada się do dekorowania ciasteczek?
Jeśli zależy Ci aby był trwały i nie popękał, to nie. To jest lukier do ciast, drożdżówek. Do ciasteczek zawsze robię lukier królewski.