DODATKI DO WYPIEKÓW

LUKIER OWOCOWY

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami, gdyby nie świadomość ile cukru zawiera ten lukier! Więcej nie piszę… sami się przekonajcie ile radości może sprawić dodatek soku owocowego w cukrze :). Polecam również lukier ze świeżym białkiem do dekoracji pierników i ciasteczek.

P.S. Na zdjęciach obecnie jest lukier malinowy. Jeśli będę miała okazję zrobić lukier z dodatkiem innych owoców, zdjęcia na pewno się pojawią :).

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • sok z ok 100 g owoców, np. maliny, porzeczki, jagody, truskawki
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody, opcjonalnie
  1.  Owoce umieszczamy w małym rondelku i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się ‘rozpaćkają’ i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Otrzymane puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek/skórek.
  2. Cukier puder przesiewamy. Dodajemy, łyżka po łyżce, sok z owoców. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sok dodajemy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
  3. Jeśli mimo dodania całego soku lukier nadal będzie gęsty, to możemy dodać trochę gorącej wody. Jeśli lukier owocowy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.

Uwagi:

  1. Nie jest konieczne gotowanie owoców, aby uzyskać sok. Można również użyć soku wyciśniętego z owoców.

Smacznego 🙂

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

5 komentarzy

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    10 września 2020 at 12:09

    czy lukier owocowy zastyga tak jak klasyczny lukier? można nim polać wierzch tortu tak aby ładnie spłynął po jego bokach i zastygł?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 września 2020 at 15:16

      Taki lukier idealny jest do ciast i drożdżówek. Nie kładłam go nigdy na tort. Wg mnie pod wpływem wilgoci w lodówce spłynie lub popęka. Bezpieczniejszy jest biały drip z dodatkiem kolorowego barwnika.

  • Odpowiedź
    ewa
    11 marca 2020 at 10:43

    Witam.Prosze o podpowiedz.Potrzebuje takiej polewy,ale malo slodkiej (bede robic Religieuse z ciasta parzonego i beda tam 2 kremy ,dlatego potrzeba mi kolorowej polewy,ale malo slodkiej,zeby nie przesadzic ze slodycza).Jak wykombinowac,zeby polewa miala piekny np. porzeczkowy kolor i gesta konsystencje,a nie miala tak duzej ilosci cukru? Co by mi Pani doradzila?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2020 at 12:03

      Na dzień dzisiejszy nie znam mało słodkiej polewy. Można jedynie dodać do lukru więcej soku z cytryny.

      • Odpowiedź
        ewa
        12 marca 2020 at 15:53

        Ok,dziekuje.

    Zostaw komentarz