LUKIER OWOCOWY

by Magdalena Indyka
lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder
image_print

Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami, gdyby nie świadomość ile cukru zawiera ten lukier! Więcej nie piszę… sami się przekonajcie ile radości może sprawić dodatek soku owocowego w cukrze :). Polecam również lukier ze świeżym białkiem do dekoracji pierników i ciasteczek.

P.S. Na zdjęciach obecnie jest lukier malinowy. Jeśli będę miała okazję zrobić lukier z dodatkiem innych owoców, zdjęcia na pewno się pojawią :).

Składniki:
  • sok z ok 100 g owoców, np. maliny, porzeczki, jagody, truskawki
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody, opcjonalnie
  1.  Owoce umieszczamy w małym rondelku i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się 'rozpaćkają’ i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Otrzymane puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek/skórek.
  2. Cukier puder przesiewamy. Dodajemy, łyżka po łyżce, sok z owoców. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sok dodajemy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
  3. Jeśli mimo dodania całego soku lukier nadal będzie gęsty, to możemy dodać trochę gorącej wody. Jeśli lukier owocowy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.

Uwagi:

  1. Nie jest konieczne gotowanie owoców, aby uzyskać sok. Można również użyć soku wyciśniętego z owoców.

Smacznego 🙂

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

lukier owocowy, lukier malinowy, sok z malin, maliny, cukier puder

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

czy lukier owocowy zastyga tak jak klasyczny lukier? można nim polać wierzch tortu tak aby ładnie spłynął po jego bokach i zastygł?

ewa
ewa
5 lat temu

Witam.Prosze o podpowiedz.Potrzebuje takiej polewy,ale malo slodkiej (bede robic Religieuse z ciasta parzonego i beda tam 2 kremy ,dlatego potrzeba mi kolorowej polewy,ale malo slodkiej,zeby nie przesadzic ze slodycza).Jak wykombinowac,zeby polewa miala piekny np. porzeczkowy kolor i gesta konsystencje,a nie miala tak duzej ilosci cukru? Co by mi Pani doradzila?

ewa
ewa
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Ok,dziekuje.

Agata
Agata
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Czy ten lukier nada się do dekorowania ciasteczek?

7
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x