Kwiaty z ananasa to słodka, jadalna dekoracja do tortów, babeczek, ciast i deserów. Kwiaty z suszonego ananasa nie są trudne do zrobienia. Ale trochę czasochłonne. Jednak warto poświęcić czas dla tak pysznej i pięknej dekoracji! Suszone plastry ananasa zrobiłam jako dekoracja do tortu z kremem cynamonowym i frużeliną z ananasa.
Składniki na ok 30 kwiatów z ananasa:
- 1 świeży ananas
Wykonanie:
- Ananasa dokładnie obieramy za pomocą noża. Wycinamy sęki łyżeczką lub ostrym nożem. Środek zostawiamy. Na filmie poniżej pokazuję jak to zrobiłam.
- Kroimy ananasa na cienkie plasterki. Im cieńsze, tym lepiej – szybciej wyschną.
- Układamy plasterki na blaszce wyłożonej ręcznikami papierowymi. Następnie przykrywamy je warstwą ręcznika papierowego i delikatnie przyciskamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Zmieniamy ręczniki papierowe na nowe, jeśli bardzo nasiąkły wilgocią.
- Za pomocą noża (takiego do masła) lub palcami szarpiemy brzegi plastrów, aby otrzymać ładny, naturalny kształt kwiatów (zobacz film).
- Następnie układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z plastrami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Możemy włożyć dwie blaszki na raz.
Suszymy kwiaty z ananasa w 100ºC (z termoobiegiem) przez ok 1 godzinę. Co 15 minut wyciągamy blachę z piekarnika i delikatnie obracamy plasterki na drugą stronę. Plastry przykleją się trochę do papieru za pierwszym razem, dlatego uważajcie, aby nie zniszczyły się podczas obracania. - Obserwujcie plastry ananasa podczas suszenia. Jeśli wyszły Wam bardzo cienkie czas suszenia może być krótszy. Jeśli brzegi będą się już rumienić, a środek nadal będzie wilgotny zmniejszcie temperaturę do 90ºC.
- Po ok godzinie, gdy brzegi będą suche, a środek jeszcze trochę miękki przekładamy plastry ananasa do formy do muffinów. W ten sposób otrzymamy ładny kształt kwiatów. Wkładamy formę z plastrami do piekarnika i suszymy jeszcze ok 15-20 minut w 90-100C z termoobiegiem. Gotowe kwiaty z ananasa będą całkowicie suche. Zrobią się kruche, dlatego obchodźcie się z nimi ostrożnie.
- Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy formę z kwiatami w piekarniku do wystudzenia.
Uwagi:
- Kwiaty z suszonych ananasów kładziemy na tort tuż przed podaniem. W lodówce złapią wilgoć i zmiękną.
- Kwiaty z ananasa przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie złapały wilgoci. Jeśli zmiękną można je włożyć do piekarnika i suszyć, aż zrobią się ponownie suche.
Źródło inspiracji: https://www.greenmorning.pl/tort-kwiatami-ananasa
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.