KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

by Magdalena Indyka
kandyzowana skórka pomarańczowa, skórka pomarańczowa, domowa skórka pomarańczowa,
image_print

Kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do świątecznych wypieków, o pączkach już nie wspomnę! Ja skórkę pomarańczową zrobiłam jako aromatyczny dodatek do masy z białym makiem, którą użyłam do rogali świętomarcińskich. W ubiegłym roku nie zdążyłam jej zrobić i pominęłam ten składnik. W tym roku okazało się jednak, że skórka pomarańczowa jest jak kropka nad 'i’, dlatego koniecznie ją zróbcie, jeśli chcecie cieszyć się wspaniałym smakiem tego przysmaku. Nie będziecie żałować ;). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • ok 220 g skórki z pomarańczy, bez albedo* (5 pomarańczy)
  • 350 g cukru
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

*biała część skórki

  1. Pomarańcze porządnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Najlepiej naciąć pomarańczę przed obieraniem małym nożykiem, dzieląc ją na 4 ćwiartki.
  2. Skórki umieszczamy w garnuszku i zalewamy zimną wodą. Moczymy skórki w wodzie dwa dni, zmieniając wodę 3 razy dziennie. Skórki wypływają na powierzchnię wody, dlatego warto położyć na nie mały słoiczek lub talerzyk.
  3. Wymoczone skórki wkładamy do garnuszka i zalewamy czystą wodą. Gotujemy ok 10 minut, odlewamy wodę i studzimy skórki. Następnie za pomocą małego nożyka wycinamy białą część skórki – albedo, którą wyrzucamy. Kroimy skórki pomarańczowe w drobną kostkę.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy przez chwilę, aż zrobi się syrop i dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Gotujemy skórkę przez kilka minut. Pod koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Obserwujmy skórkę podczas gotowania, aby się nie przypaliła i za często jej nie mieszamy.
  5. Kandyzowana skórka pomarańczowa będzie gotowa gdy cała się zeszkli i syrop lekko zgęstnieje. Gdy skórka będzie gotowana za długo zrobi się twarda. Wtedy dolewamy trochę gorącej wody (ok 60 ml), mieszamy i gotujemy całość, aż skórka ponownie zmięknie. Co jakiś czas sprawdzamy miękkość skórki, aby ponownie nie stwardniała.
  6. Gotową i gorącą skórkę możemy odcedzić przez sitko lub przechowywać w syropie. Skórkę pomarańczową po ostudzeniu przechowujemy w lodówce (do 2 miesięcy). Możemy ją również zamrozić.
  7. Jeśli chcemy, aby skórka pomarańczowa wyglądała jak ta ze sklepu, to odcedzoną skórkę rozsypujemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyschnięcia. Następnie chowamy do słoiczka. 

 

Uwagi:
  1. Pomarańcze można sparzyć wrzątkiem zamiast długiego moczenia skórek w wodzie. Mi jednak bardziej odpowiada metoda, którą opisałam.
  2. Krótki filmik, jak wygląda gotowa 'Kandyzowana skórka pomarańczowa’ znajdziecie na Facebooku na stronie Słodki Pomysł w zakładce Filmy (szukaj 'Kandyzowana skórka pomarańczowa’).
  3. Pozostały po skórce syrop można użyć do słodzenia herbaty :).
  4. Ja zamroziłam skórkę razem z syropem w plastikowym pojemniku. Po rozmrożeniu pewnie będę musiała ją podgrzać w kąpieli wodnej, aby rozrzedzić syrop.

Smacznego 🙂

kandyzowana skórka pomarańczowa, skórka pomarańczowa, domowa skórka pomarańczowa,

kandyzowana skórka pomarańczowa, skórka pomarańczowa, domowa skórka pomarańczowa, Źródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz