KONFITURA Z ŻURAWINY

by Magdalena Indyka
konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,
image_print

Konfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły.
Warto pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, świeżej żurawiny nie dostaniecie w grudniu. Ja tak myślałam i o mały włos, a bym jej nie miała ;). Żurawinę zacznijcie szukać już w drugiej połowie września. Po drugie, nie gotujcie żurawiny za długo. Konfitura z żurawiny w słoiczku bardzo zgęstnieje. Ja moją musiałam za każdym razem potraktować blenderem przed użyciem, bo można było ją kroić w plasterki :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 500 g świeżej żurawiny / mrożonej
  • 300 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku*
  • 200 ml wody lub więcej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu lub ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)

* Jeśli chcecie mieć słodką konfiturę (jak ze sklepowych półek) trzeba dać więcej cukru. Mi zależało na lekko kwaśnej konfiturze, która przełamie smak słodkich kremów w tortach i ciastach.

Wykonanie:
  1. Żurawinę przepłukujemy i wsypujemy na patelnię.
  2. Dodajemy cukier i wodę. Całość zagotowujemy na średnim ogniu.
  3. Gdy żurawina zacznie 'syczeć’ i pękać zmniejszamy ogień lub na chwilę zdejmujemy patelnię z palnika. Przy pomocy drewnianej łyżki ostrożnie rozgniatamy żurawinę. Uważajcie aby nie poparzyła Was, gdy zacznie pękać podczas gotowania.
  4. Dodajemy cynamon i mieszamy całość. Ponownie umieszczamy patelnię na palniku. Gotujemy żurawinę na małym ogniu, raz po raz mieszając przez ok 8-12 minut lub dłużej, aż odparuje woda i żurawina lekko zgęstnieje.
  5. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy ok 20 min.
  6. Krótki filmik ’Jak zrobić konfiturę z żurawiny’ można znaleźć na Facebooku na stornie 'Słodki Pomysł’ w zakładce ’Filmy’.

 

Uwagi:
  1. Z tej ilości żurawiny wychodzą 4 słoiczki o poj. 200ml.
  2. Żurawinę przed umyciem przebieramy i odrzucamy zepsute owoce.
  3. Jeśli konfitura z żurawiny wyjdzie za gęsta możesz dodać trochę gorącej wody i chwilę pogotować, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Zanim zakręcisz słoiki z konfiturą upewnij się, że brzegi słoika i nakrętki są czyste i suche.

Smacznego 🙂

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

 konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Karolina 18/12/2023 - 13:59

Czy można zrobić konfiturę z mrożonej żurawiny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2023 - 20:27

Nie robiłam z mrożonej, ale wg mnie można zrobić :).

Odpowiedź