Konfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły.
Warto pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, świeżej żurawiny nie dostaniecie w grudniu. Ja tak myślałam i o mały włos, a bym jej nie miała ;). Żurawinę zacznijcie szukać już w drugiej połowie września. Po drugie, nie gotujcie żurawiny za długo. Konfitura z żurawiny w słoiczku bardzo zgęstnieje. Ja moją musiałam za każdym razem potraktować blenderem przed użyciem, bo można było ją kroić w plasterki :).
Składniki:
- 500 g świeżej żurawiny / mrożonej
- 300 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku*
- 200 ml wody lub więcej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu lub ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
* Jeśli chcecie mieć słodką konfiturę (jak ze sklepowych półek) trzeba dać więcej cukru. Mi zależało na lekko kwaśnej konfiturze, która przełamie smak słodkich kremów w tortach i ciastach.
Wykonanie:
- Żurawinę przepłukujemy i wsypujemy na patelnię.
- Dodajemy cukier i wodę. Całość zagotowujemy na średnim ogniu.
- Gdy żurawina zacznie 'syczeć’ i pękać zmniejszamy ogień lub na chwilę zdejmujemy patelnię z palnika. Przy pomocy drewnianej łyżki ostrożnie rozgniatamy żurawinę. Uważajcie aby nie poparzyła Was, gdy zacznie pękać podczas gotowania.
- Dodajemy cynamon i mieszamy całość. Ponownie umieszczamy patelnię na palniku. Gotujemy żurawinę na małym ogniu, raz po raz mieszając przez ok 8-12 minut lub dłużej, aż odparuje woda i żurawina lekko zgęstnieje.
- Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy ok 20 min.
- Krótki filmik ’Jak zrobić konfiturę z żurawiny’ można znaleźć na Facebooku na stornie 'Słodki Pomysł’ w zakładce ’Filmy’.
Uwagi:
- Z tej ilości żurawiny wychodzą 4 słoiczki o poj. 200ml.
- Żurawinę przed umyciem przebieramy i odrzucamy zepsute owoce.
- Jeśli konfitura z żurawiny wyjdzie za gęsta możesz dodać trochę gorącej wody i chwilę pogotować, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Zanim zakręcisz słoiki z konfiturą upewnij się, że brzegi słoika i nakrętki są czyste i suche.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Czy można zrobić konfiturę z mrożonej żurawiny?
Nie robiłam z mrożonej, ale wg mnie można zrobić :).