Konfitura z żurawiny

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

Konfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły. Dlatego w tym roku na pewno zrobię ją ponownie. Może tym razem spróbuję jak smakuje z dodatkiem wanilii? Bo z cynamonem okazała się bardzo smaczna.
Warto pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze! Świeżej żurawiny nie dostaniecie w grudniu. Ja tak myślałam i o mały włos, a bym jej nie miała ;). Żurawiny szukajcie już w drugiej połowie września! Po drugie! Nie gotujcie żurawiny za długo. Konfitura z żurawiny w słoiczku bardzo zgęstnieje! Ja moją musiałam za każdym razem potraktować blenderem przed użyciem, bo można było ją kroić w plasterki :).

Składniki:

  • 500 g świeżej żurawiny / mrożonej
  • 300 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku*
  • 200 ml wody lub więcej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

* Jeśli chcecie mieć słodką konfiturę (jak ze sklepowych półek) cukru musicie dać więcej. Mi zależało na lekko kwaśnej żurawinie, która przełamie smak słodkich kremów w ciastach i tortach.

Wykonanie:

  1. Żurawinę przepłukujemy i wsypujemy na patelnię.
  2. Dodajemy cukier i wodę. Całość zagotowujemy na średnim ogniu.
  3. Gdy żurawina zacznie ‘syczeć’ i pękać zmniejszamy ogień lub na chwilę zdejmujemy patelnię z palnika. Przy pomocy drewnianej łyżki ostrożnie rozgniatamy żurawinę. Uważajcie aby nie poparzyła Was, gdy zacznie pękać podczas gotowania.
  4. Dodajemy cynamon i mieszamy całość. Ponownie umieszczamy patelnię na palniku. Gotujemy żurawinę na małym ogniu, raz po raz mieszając przez ok 8-12 minut lub dłużej, aż odparuje woda i żurawina lekko zgęstnieje.
  5. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy ok 20 min.
  6. Krótki filmik ‘Jak zrobić konfiturę z żurawiny‘ można znaleźć na Facebooku na stornie ‘Słodki Pomysł’ w zakładce ‘Filmy’.

 

Uwagi:

  1. Z tej ilości żurawiny wychodzą 4 słoiczki o poj. 200ml.
  2. Żurawinę przed umyciem warto przebrać i odrzucić zepsute owoce.
  3. Jeśli konfitura z żurawiny wyjdzie za gęsta możesz dodać trochę gorącej wody i chwilę pogotować, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Zanim zakręcisz słoiki z konfiturą upewnij się, że brzegi słoika i nakrętki są czyste i suche.
  5. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

konfitura z żurawiny, konfitura z żurawiny z cynamonem, żurawina, cynamon, domowa konfitura z żurawiny,

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *