TORTY

TORT ROCHER

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

Tort Rocher to uzależniające połączenie czekolady z Nutellą i orzechami laskowymi. Dopiero za piątym razem byłam w stanie powiedzieć DOŚĆ! Chociaż teraz, pisząc ten krótki wstęp bez problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :).
Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie to moja wina, ani tym bardziej przepisu! Tort robiłam aż pięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem,z ciastem czekoladowym, z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej :).
Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga ‘Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
Dzień 1: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt.
Dzień 2: Robimy krem Rocher, składamy i tynkujemy tort.
Dzień 3. Dekorujemy tort polewą czekoladową.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm):

  • 5 białek + szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 5 żółtek
  • 85 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g uprażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość od 12-15 min, aż masa zgęstnieje.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blacie do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem Rocher – krem Rocher:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy (wolne obroty). Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość (mikserem).
  3. Krem przed nałożeniem możemy przez kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał.

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Do wody dodajemy kakao i mieszamy.

Polewa czekoladowa:

  • 60 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  1. Kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Energicznie mieszamy całość, aż czekolady się rozpuszczą i otrzymamy gładki sos czekoladowy.
  2. Polewę lekko przestudzamy. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę (nie za ciepła, aby nie rozpuściła kremu) nakładamy ją za pomocą łyżki lub worka cukierniczego na tort.
  3. Polewa nie może być za rzadka, gdyż wtedy spłynie z tortu. Nie może również być za gęsta, gdyż wtedy nie uzyskamy ładnego efektu spływającej czekolady.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury z żurawiny lub z czarnej porzeczki
  • 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’
  • posypka dekoracyjna – złoty cukier
  • ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Delikatnie nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki i posypujemy całość połową pokruszonego wafelka. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu Rocher. Wyrównujemy go szpatułką i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Całość przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również delikatne nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą pozostałego kremu Rocher.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi.
  4. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym.
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy.
  5. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu.
  6. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 160°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocherŹródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Patrycja
    17 października 2018 at 04:58

    Na ile osób wystarczy torcik?

  • Zostaw komentarz