TORTY

TORT ROCHER

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

Tort Rocher to uzależniające połączenie czekolady z Nutellą i orzechami laskowymi. Dopiero za piątym razem byłam w stanie powiedzieć DOŚĆ! Chociaż teraz, pisząc ten krótki wstęp bez problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :).
Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie to moja wina, ani tym bardziej przepisu! Tort robiłam aż pięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem, z ciastem czekoladowym, z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej :).
Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga 'Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
1 dzień: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt.
2 dzień: Robimy krem Rocher, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort polewą czekoladową.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek
Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort

Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20 cm):
  • 5 białek (ok 185 g)
  • 185 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 125 g mąki pszennej
  • 27 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 78 g uprażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 50 – 60 min w 155-160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blacie do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem Rocher – krem Ferrero Rocher:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 280 g kremu czekoladowego, typu 'Nutella’
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub mlecznej.*
  • 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem nakładamy na biszkopt.
  4. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Do wody dodajemy kakao i mieszamy.

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

Polewa czekoladowa – drip na tort
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
  • 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody (opcjonalnie)
  • trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
  • trochę czarnego barwnika jeśli chcemy uzyskać czarną polewę
  1. Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  4. Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa czekoladowa z żelatyną szybko tężeje.
  5. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
  6. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Na końcu wylewamy polewę na środek tortu i za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy.
  7. Tort Rocher przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury z żurawiny lub z czarnej porzeczki
  • 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu 'Prince Polo’
  • posypka dekoracyjna – złoty cukier
  • ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Delikatnie nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki i posypujemy całość połową pokruszonego wafelka. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu Rocher. Wyrównujemy go szpatułką i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Całość przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również delikatne nasączamy.
  2. Tynkujemy cały tort pozostałym kremem Rocher.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi.
  4. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym.
  5. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie trochę słodszy.
  6. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu.
  7. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 160°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocherŹródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

23 komentarze

  • Odpowiedź
    Karolina
    4 czerwca 2021 at 11:22

    Dzień dobry.
    Pani Madziu czy złoty cukier sypiemy na polewę, jak juz jest na torcie, czy wcześniej do polewy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 czerwca 2021 at 13:47

      Posypałam cukrem zanim polewa całkowicie zastygła. Tak aby się przykleił, ale nie zatopił w polewie.

  • Odpowiedź
    Kamila
    8 listopada 2019 at 17:30

    Witam, man pytanie odnosnie tych orzechow. Co dokladnie znaczy mocno zmielone?:))
    Takie jeszcze kawaleczki czy juz cos jak mąką?
    Z góry dziekuje!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:12

      Do biszkoptu na mąkę mielimy orzechy. Do kremu polecam większe kawałki.

    • Odpowiedź
      Maria
      14 września 2020 at 06:27

      Witam serdecznie, ten tort jest przepyszny! i robilam go juz wielokrotnie, nauczylam sie tez robic biszkopty Pani metoda i zawsze wychodza perfekcyjne (dziekuje za to BARDZO?), oprocz tego jednego ? pare razy mi pieknie wyrosl, ale od jakiegos czasu zawsze sie zapada i jest jakby twardszy i gestszy u dolu, tak jakby wszystkie orzechy opadaly na dno biszkoptu ? jak sobie z tym poradzic? co moze byc przyczyna?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        14 września 2020 at 18:35

        Dałabym więcej mąki, kakao i orzechów. Ten biszkopt robiłam na samym początku i w porównaniu to tych obecnych jest delikatniejszy. Dałabym po trochu więcej z każdego składnika oprócz jajek! Sama mam ten biszkopt na liście do poprawki. Teraz wiem więcej na temat biszkoptów niż 4 lata temu.

        • Odpowiedź
          Karolina
          16 maja 2021 at 14:37

          Dzień dobry😊 Pani Madziu, chciałabym zapytać czy zamiast konfitury z czarnej porzeczki moze byc dżem z tego owocu? Niestety konfitury porzeczkowej i żurawinowej w sklepach, w mojej miejscowości brak🤦🏻‍♀️😔

      • Odpowiedź
        Maria
        14 września 2020 at 18:46

        Dziekuje! Sprawdze jutro i dam znac czy wyszlo ? pozdrawiam serdecznie

        • Odpowiedź
          Maria
          15 września 2020 at 19:51

          Zadzialalo! Biszkopt wyglada zdecydowanie lepiej po zwiekszeniu ilosci maki, kakao i orzechow, dziekuje bardzo, jest Pani niezawodna! To moj ulubiony blog ❤ciagle korzystam z Pani przepisow, pozdrawiam serdecznie❤

          • Magdalena Indyka
            16 września 2020 at 20:22

            Super! Cieszę się 🙂 A może Pani zdradzić ile dokładnie czego dała? Jutro chcę zrobić ten biszkopt do tortu na urodziny męża 🙂 Byłabym wdzięczna!

  • Odpowiedź
    Anna
    17 października 2019 at 11:53

    Witam, a czy ozdoby z pralinek ferrero przyklejone na plewą nie zmiękną za bardzo w lodówce podczas schładzania tortu?
    Chciałabym zrobić tort dwa dni przed imprezą:)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2019 at 13:13

      Pralinki radzę włożyć przed podaniem. Czekolada pod wpływem wilgoci może zmienić barwę. Pralinki ferrero są oblane czekoladą i nie zmiękną, ale ich wygląd może ulec zmianie.

      • Odpowiedź
        Anna
        22 października 2019 at 09:47

        Witam ponownie, tort zrobiłam-bardzo smaczny. Niestety z braku akcesoriów do tynkowania oraz ozdób musiałam zmienić dekorację, w mojej miejscowości nie ma co szukać „złotego cukru” jedynie w okolicy Świąt go widuję.
        Dziękuję za wskazówki i inspirację 🙂 Pozdrawiam 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 października 2019 at 23:55

          Super wyszedł…lepiej od mojego!

          • Kkasia
            18 października 2021 at 09:46

            Dzień dobry, będę robić tort Rocher z Pani przepisu. Proszę mi powiedzieć, jakim dokładnie złotym cukrem posypano tort?💛

          • Magdalena Indyka
            22 października 2021 at 21:44

            Użyłam złotego cukru, posypki z Wilton. Ale było to dawno i może już tego nie być. Widziałam inną posypkę z tej firmy, ale to był drobny cukier. Podaję link, abyś zobaczyła jaka to była posypka: https://www.ceneo.pl/94113949

  • Odpowiedź
    Klaudia
    22 lipca 2019 at 10:44

    Witam! Torcik wyszedl bardzo fajnie. Biszkopt wyrosl swietnie. Krem pyszny, choc dla mnie stanowczo za slodki. Przelamalam calosc fruzelina z borowki amerykanskiej , a swieze wykorzystalam na dekoracje. Gosciom smakowal 🙂 super strona , w miare proste przepisy 🙂 pozdrawiam cieplutko, Klaudia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lipca 2019 at 14:25

      Cieszę się, że smakował 🙂 Krem z Nutellą niestety słodki jest, dlatego dodałam trochę gorzkiej czekolady 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Patrycja
    17 października 2018 at 04:58

    Na ile osób wystarczy torcik?

  • Zostaw komentarz