DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK/ TORTY

TORT ROCHER

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

Tort Rocher to uzależniające połączenie czekolady z Nutellą i orzechami laskowymi. Dopiero za piątym razem byłam w stanie powiedzieć DOŚĆ! Chociaż teraz, pisząc ten krótki wstęp bez problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :).
Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie to moja wina, ani tym bardziej przepisu! Tort robiłam aż pięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem,z ciastem czekoladowym, z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej :).
Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga ‘Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :).

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni:
1 dzień: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt.
2 dzień: Robimy krem Rocher, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort polewą czekoladową.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z Przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20 cm):
  • 5 białek (ok 185 g) + szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 85 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g uprażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blacie do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem Rocher – krem Rocher:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 280 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub mlecznej.*
  • 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem nakładamy na biszkopt.
  4. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Do wody dodajemy kakao i mieszamy.

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

Polewa czekoladowa – drip na tort
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%/ 36% lub więcej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody (opcjonalnie)
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa czekoladowa z żelatyną szybko tężeje.
  4. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
  5. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Na końcu wylewamy polewę na środek tortu i za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy.
  6. Tort Rocher przed dekoracją polewą czekoladową schładzamy kilka godzin w lodówce. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.

Dodatkowo:

  • ok 150 g konfitury z żurawiny lub z czarnej porzeczki
  • 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’
  • posypka dekoracyjna – złoty cukier
  • ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru
Wykonanie:
  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Delikatnie nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki i posypujemy całość połową pokruszonego wafelka. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu Rocher. Wyrównujemy go szpatułką i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Całość przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również delikatne nasączamy.
  2. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą pozostałego kremu Rocher.
  3. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi.
  4. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
  3. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym.
  5. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie trochę słodszy.
  6. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu.
  7. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 160°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocher

tort rocher, tort ferrero rocher, tort z nutellą, tort z orzechami, ferrero rocherŹródło inspiracji Tutaj.

Polecam również: 

tort szwarcwaldzki, czarny las, tort z wiśniami, krem śmietankowy, wiśnie, czekolada,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

10 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kamila
    8 listopada 2019 at 17:30

    Witam, man pytanie odnosnie tych orzechow. Co dokladnie znaczy mocno zmielone?:))
    Takie jeszcze kawaleczki czy juz cos jak mąką?
    Z góry dziekuje!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:12

      Do biszkoptu na mąkę mielimy orzechy. Do kremu polecam większe kawałki.

  • Odpowiedź
    Anna
    17 października 2019 at 11:53

    Witam, a czy ozdoby z pralinek ferrero przyklejone na plewą nie zmiękną za bardzo w lodówce podczas schładzania tortu?
    Chciałabym zrobić tort dwa dni przed imprezą:)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2019 at 13:13

      Pralinki radzę włożyć przed podaniem. Czekolada pod wpływem wilgoci może zmienić barwę. Pralinki ferrero są oblane czekoladą i nie zmiękną, ale ich wygląd może ulec zmianie.

      • Odpowiedź
        Anna
        22 października 2019 at 09:47

        Witam ponownie, tort zrobiłam-bardzo smaczny. Niestety z braku akcesoriów do tynkowania oraz ozdób musiałam zmienić dekorację, w mojej miejscowości nie ma co szukać “złotego cukru” jedynie w okolicy Świąt go widuję.
        Dziękuję za wskazówki i inspirację 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Klaudia
    22 lipca 2019 at 10:44

    Witam! Torcik wyszedl bardzo fajnie. Biszkopt wyrosl swietnie. Krem pyszny, choc dla mnie stanowczo za slodki. Przelamalam calosc fruzelina z borowki amerykanskiej , a swieze wykorzystalam na dekoracje. Gosciom smakowal 🙂 super strona , w miare proste przepisy 🙂 pozdrawiam cieplutko, Klaudia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lipca 2019 at 14:25

      Cieszę się, że smakował 🙂 Krem z Nutellą niestety słodki jest, dlatego dodałam trochę gorzkiej czekolady 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Patrycja
    17 października 2018 at 04:58

    Na ile osób wystarczy torcik?

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!