FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

PUREE Z DYNI

puree z dyni, dynia,
Sezon na dynie już w pełni :). Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz i zamrozić!
Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów?
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE!

Składniki na puree z dyni:

  • 2 małe dynie, każda o wadze do 1,5 kg, np. ‘Hokkaido’

 

Wykonanie:

  1. Dynię myjemy i dzielimy na 4 części. Wycinamy środek z pestkami i kroimy na małe kawałki. Dynię można obrać ze skóry przed pieczeniem.
  2. Pokrojoną dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
  3. Pieczemy od 45 – 90 min w 190°C, lub dłużej. Za pomocą widelca sprawdzamy czy jest miękka. Jeśli tak, to wyciągamy upieczoną dynię z piekarnika i studzimy.
  4. Następnie obieramy dynię ze skóry (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i przy pomocy blendera miksujemy do momentu otrzymania gładkiego puree.

 

Uwagi:

  1. Jeśli po zmiksowaniu nasze puree z dyni będzie bardzo wodniste to nadmiar wody odcedzamy za pomocą sitka.
  2. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  3. Dynię najlepiej zapakować w woreczki i zamrozić.

Smacznego 🙂

puree z dyni, dynia,

puree z dyni, dynia,

puree z dyni, dynia,

puree z dyni, dynia,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Brak kometarzy

Zostaw komentarz