244
Sezon na dynie już w pełni :). Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz i zamrozić! Polecam pyszne drożdżówki z puree z dyni.
Składniki na puree z dyni:
- 2 małe dynie, każda o wadze do 1,5 kg, np. 'Hokkaido’
Wykonanie:
- Dynię myjemy i dzielimy na 4 części. Wycinamy środek z pestkami i kroimy na małe kawałki. Dynię można obrać ze skóry przed pieczeniem.
- Pokrojoną dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy od 45 – 90 min w 190°C, lub dłużej. Za pomocą widelca sprawdzamy czy jest miękka. Jeśli tak, to wyciągamy upieczoną dynię z piekarnika i studzimy.
- Następnie obieramy dynię ze skóry (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i przy pomocy blendera miksujemy do momentu otrzymania gładkiego puree.
Uwagi:
- Jeśli po zmiksowaniu nasze puree z dyni będzie bardzo wodniste to nadmiar wody odcedzamy za pomocą sitka.
- Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Dynię najlepiej zapakować w woreczki i zamrozić.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Kiedy przepis na mus dyniowy do tortu? Wszystkie owocowe z Pani strony się sprawdzają 😉
Dziękuję za przypomnienie! Zapomniałam o tym musie 🙂 Nie obiecuję, ale zapiszę sobie go, aby nie zapomnieć.