TORTY

KOKOSOWY TORT Z MALINAMI

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,
Delikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i jestem pewna, że taki torcik na pewno sprawi radość niejednej mamie :). 

P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni.
Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę w śmietance i robimy frużelinę.
Dzień 2: Robimy krem kokosowy, składamy tort i dekorujemy kremem maślanym.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt ‚rzucany’ (tortownica śr 18cm):

  • 4 białka + szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 98 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej

1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość od 10-13 min, aż masa zgęstnieje.
3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
6. Pieczemy ok 35 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia.
8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.

Krem Rafaello:

  • 250 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g mascarpone, schłodzonego
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 30 g migdałów w płatkach, posiekanych (opcjonalnie)
  1. Schłodzone mleczko kokosowe (min. 24 godz.) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku. 
  2. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  3. Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na blaty biszkoptu.

*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.

Frużelina malinowa:

  • 200 g malin świeżych/mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego/miodu lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  2. Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, aby frużelina była bardzo gorąca. Wyłączamy palnik.
  3. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż się całkowicie rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  4. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.).

Nasączenie blatów:

  • ½ szkl wody
  • sok z połowy cytryny

Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu.

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

Krem maślany na bezie szwajcarskiej – krem maślany:

  • 3 białka
  • 175 g drobnego cukru
  • 250 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • barwnik spożywczy: kolor biały (wybielacz) i różowy/czerwony
  • 1 łyżeczka ulubionego ekstraktu, np. waniliowego (opcjonalnie)
  1. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  2. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie odczekajmy parę minut, aby białka przestygły (ok 5 minut).
    Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa). Następnie ostudzona masę ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy białka do miski miksera planetarnego.
  3. Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna.
    Gdy białka będą nadal ciepłe odstawmy je na 5 min, aby przestygły.
  4. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  5. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być! Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje (ok 5 min).
  6. W mikserze planetarnym gotowa masa będzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy.
  7. Do gotowego kremu dodajemy stopniowo, w małej ilości biały barwnik spożywczy i ekstrakt (opcjonalnie). Miksujemy do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
  8. Z gotowego kremy odkładamy do miseczki 1/3 kremu (do dekoracji), do którego dodajemy odrobinę różowego barwnika. Najlepiej zrobić to przed dekoracją, ponieważ może Wam zostać trochę kremu z tynkowania, który można wykorzystać potem to dekoracji.

Dodatkowo:

  • perełki cukrowe do dekoracji, malutkie i większe.

Wykonanie:

  1. Krem kokosowy dzielimy na dwie części.
  2. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy cienką warstwę frużeliny malinowej, a następnie krem kokosowy. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową, krem kokosowy i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy (delikatnie).
    Górnego blatu nie nasączamy za mocno, aby tynk maślany lepiej się trzymał. Jeśli biszkopt nie jest za suchy możemy pominąć nasączanie.
  3.  Tak przygotowany tort schładzamy kilka godzin w lodówce, aby naturalnie osiadł. Przed tynkowaniem polecam wyciągnąć tort z lodówki kilka minut wcześniej, aby się ocieplił. Gdy położycie krem maślany na zimnym torcie zacznie szybko twardnieć.
  4. Kokosowy tort z malinami ‚tynkujemy’ białym kremem maślanym (część kremu zostawiamy na dekorację, ok 1/3 kremu). Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu.
  5. Do pozostałego kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika i miksujemy dokładnie. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką (Wilton 2D) i dekorujemy tort. Na dole, do dekoracji użyłam tylki Wilton nr 224. Na końcu dekorujemy kokosowy tort perełkami cukrowymi.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mleczka kokosowego, mascarpone i mrożonych malin.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił zmiękł. Następnie mikserem ponownie mieszamy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
  4. Pod tort otynkowany kremem maślanym polecam dać gruby podkład, ok 1cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu. 
  5. Kokosowy tort otynkowany kremem maślanym wyciągamy z lodówki min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
  6. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 10-13 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie.
Zapraszam!


kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

Poniżej ten sam tort w wersji komunijnej, tylko o śr 24cm. Wystarczy pomnożyć składniki x2.
Biszkopt można zrobić z 7 jajek.
Kielich zrobiłam z białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Po zastygnięciu pomalowałam
jadalną, złotą farbką.

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny, Źródło inspiracji Tutaj.

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Kinga
    19 lipca 2018 at 18:33

    Dzień dobry pani Magdo,
    mam pytanie dotyczące mleczka kokosowego. Mam dostępną tylko o 60% zawartości ekstraktu kokosowego. Czy mogę je użyć i dodać np. więcej mascarpone do masy, żeby była sztywna?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 lipca 2018 at 12:54

      Tak, radzę wtedy dać więcej mascarpone i zmniejszyć ilość mleka kokosowego. Pozdrawiam i proszę dać znać jak wyszedł 🙂

      • Odpowiedź
        Kinga
        3 sierpnia 2018 at 15:13

        Nie było najmniejszego problemu. Wyszedł pyszny, gęsty krem 🙂

  • Zostaw komentarz