Krem z cukierkami adwokat do tortu i dekorowania babeczek. Do kremu wykorzystałam nadzienie z cukierków adwokat, ponieważ zastanawiałam się jak taki krem może smakować. Nie zawiodłam się! Krem wyszedł delikatny w smaku… dla mnie idealny.
W torcie Wielkanocnym przełamałam go konfiturą z czarnej porzeczki. Pycha! Co zrobiłam z pozostałą czekoladą? Oczywiście krem czekoladowy :). Polecam!
P.S. Od momentu gdy zrobiłam pierwszy raz krem z cukierków adwokatowych zmieniła się gramatura cukierków. Dlatego odświeżyłam przepis, dodając do kremu białą czekoladę, która fajnie stabilizuje krem. Dla fanów poprzedniego przepisu zostawiam stare proporcje.
Krem z nadzienia adwokatowego – 1 przełożenie o śr 16 cm:
- 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (ok 12 cukierków)
- ok 25-30 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- Za pomocą noża odcinamy spody cukierków i wyciągamy nadzienie adwokatowe. Przekładamy je do osobnej miseczki.
- Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła (max. 30ºC ), ponieważ krem się zwarzy.
- W misce, do schłodzonego serka mascarpone dodajemy nadzienie adwokatowe i ostudzoną białą czekoladę. Za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Z pozostałej czekolady możemy zrobić krem czekoladowy.
Krem z czekoladek – krem z czekolady:
- 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
- 130 g czekolady z cukierków
- ok 55-60 g serka mascarpone, schłodzonego*
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy czekoladę z cukierków. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Poprzednia wersja kremu z cukierków adwokat:
- 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (11-12 cukierków)
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- Za pomocą noża odcinamy spody cukierków i wyciągamy nadzienie adwokatowe.
Przekładamy je do osobnej miseczki. - Nadzienie adwokatowe dodajemy do schłodzonego serka mascarpone i za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Serek mascarpone musi być schłodzony.
- Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z cukierkami adwokat: połączenia smakowe
- Krem z cukierków adwokat nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem z cukierkami adwokat można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Użyłam cukierki z Wawel. Jeśli inne cukierki mają rzadsze nadzienie, to dodawajcie je stopniowo do mascarpone, aby nie rozrzedziło za bardzo kremu adwokatowego. Krem w smaku jest delikatny. Jeśli chcecie wzmocnić smak i dać więcej nadzienia dodajcie do kremu żelatynę, aby usztywnić krem.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.