Bezglutenowe muffiny z jabłkami i cynamonem są dowodem na to, że gluten nie jest gwarancją udanego wypieku ;).
Te pyszne muffiny to mój pierwszy bezglutenowy wypiek! Gdyby nie to, że robiłam je z myślą o przyjaciółce, to nie wiem czy podjęłabym się tego wyzwania. Ale czas poświęcony na studiowaniu właściwości mąk bezglutenowych nie poszedł na marne. Używając mąk bezglutenowych nie spodziewałam się, że muffiny będą tak miękkie i wilgotne. Polecam je każdemu do porannej kawki lub na podwieczorek :).
P.S. Osoby, które nie mają problemów z nietolerancją glutenu mogą zamienić podane niżej mąki na mąkę pszenną pełnoziarnistą.
Składniki na 12 muffinów:
- 80 g mąki gryczanej
- 30 g mąki ryżowej
- 90 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 60 ml oleju kokosowego, roztopionego
- 130 g cukru brązowego
- 190 g puree z dyni/ musu jabłkowego
- ok 230 g startego jabłka (2 średnie jabłka)
Wykonanie:
- W misce mieszamy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie i sól.
- W drugiej misce, przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i puree z dyni. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte jabłka i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto za pomocą łyżki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
- Pieczemy ok 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Proponuję nagrzać piekarnik do 190°C, a po włożeniu formy z muffinkami zmniejszyć do 180°C. Gotowe bezglutenowe muffiny z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i studzimy, najlepiej na kratce.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąki bezglutenowe można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (200g).
- Muffiny z mąką bezglutenową nie wyrastają za bardzo, dlatego foremkę do muffinek można wypełnić po brzegi.
- Mus jabłkowy otrzymamy, miksując blenderem uprażone jabłka, takie jakie używamy do szarlotki.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. Najpierw nagrzałam piekarnik do 190°C, a po włożeniu formy z muffinkami do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 180°C. Muffiny piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.