Babeczki dla fanów piłki nożnej zrobiłam dla męża – wielkiego fana piłki nożnej. Może i Was zainspirują 🙂 Babeczki robiłam spontanicznie, testując przy okazji różne przepisy na babeczki. Niestety teraz nie mogę ich znaleźć. Ale to najmniejszy problem. W tym przypadku obojętne jest z jakiego przepisu skorzystacie. Ważne, aby babeczki były pyszne ;).
Babeczki z trawą i piłeczkami
Polecam: Babeczki cytrynowe
Zieloną trawkę zrobiłam z kremu maślanego – masło z cukrem pudrem. Niestety nikt tego kremu nie dał rady zjeść.
Dlatego polecam krem maślany z mlekiem w proszku lub krem z białą czekoladą, który nada się wyłącznie do dużej tylki do włosów/trawy (Wilton nr 234):
Krem z białą czekoladą – Krem do dekoracji babeczek:
- 250 ml kremówki 36%
- 120 g białej czekolady, połamanej
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- barwnik spożywczego – kolor zielony
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Jeśli kolor wyjdzie za jasny, to podczas mieszania możemy dodać więcej barwnika. Odkładamy mikser.
- Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką do trawy (Wilton nr 234) i dekorujemy babeczki.
Krem maślany (idealny do małej tylki do włosów – Wilton nr 233):
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru, lub więcej
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- barwniki spożywczy w żelu, kolor zielony
- Masło, przy pomocy miksera, ucieramy z cukrem, aż otrzymamy jasną i puszystą masę (ok 10 minut). Nadal miksując dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy.
- Jeśli krem wyjdzie za gęsty, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli za rzadki – trochę cukru pudru.
- Na końcu dodajemy stopniowo barwnik, aż uzyskamy odpowiedni kolor.
Uwagi:
- Użyłam małej tylki do włosów (nr 233). Jeśli zdecydujecie się na krem z białą czekoladą, to lepsza będzie duża tylka do włosów (nr 234).
- Babeczki z trawką ozdobiłam plastikowymi pikerami – piłeczkami.
Babeczki biało-czerwone
Polecam: Babeczki czekoladowe.
Babeczki można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową (70 – 100g).
Krem śmietankowy – krem ze śmietany:
- 300 ml kremówki 36%, schłodzonej
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2-3 łyżki cukru pudru, do smaku
- barwnik spożywczy – zielony
- Składniki do kremu najlepiej podzielić sobie na dwie porcje i każdą ubijać osobno.
- Do jednej porcji kremu dodajemy czerwony barwnik w żelu, przed ubiciem.
- Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Użyłam dużej okrągłej tylki (Wilton nr 2A).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.