Krem adwokatowy to krem o delikatnym smaku likieru adwkoatowego. Likier sam w sobie jest delikatny i w połączeniu z mascarpone lub śmietanką jego smak się 'gubi’. Dlatego to krem, który idealnie komponuje się z żelką lub frużeliną owocową. W kremie z likierem adwokatowym ilość cukru pudru można modyfikować wedle własnego upodobania.
Likier adwokatowy i ajerkoniakowy to ten sam likier, tylko pod inną nazwą.
Uwaga! To krem z alkoholem, dlatego torty i inne wypieki z tym kremem nie podajemy dzieciom!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 325 g serka mascarpone, schłodzonego
- 20-25 g cukru pudru, do smaku
- 80-100 ml likieru adwokatowego, schłodzonego
- 80 ml likieru = ok 90 g, 100 ml = ok 110 g
- Mascarpone z cukrem pudrem krótko miksujemy na średnich obrotach miksera – dosłownie 5 sekund. Dodajemy likier adwokatowy i miksujemy do połączenia się składników, aż uzyskamy gładki, gęsty krem.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Do kremu do tortu dałam 100 ml likieru. Do babeczek lepiej dać 80 ml, aby kremy był stabilniejszy i ładniej wzór wychodził z tylki.
Uwagi:
- Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z Przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z adwokatem: połączenia smakowe.
- Likier adwokatowy lub ajerkoniakowy lepiej, aby był gęsty. Do kremu adwokatowego użyłam likier 'Advocat Classic’. Można użyć rzadszego likieru, ale polecam dać go wtedy trochę mniej (max. 80 ml), aby za bardzo nie rozrzedził Wam kremu.
- Likieru z mascarpone nie miksujemy długo. W tym kremie chodzi o dokładne wymieszanie składników, a nie o ubicie kremu jak to robimy przy kremie ze śmietanką.
- Można pominąć w kremie cukier puder. Dla mnie jednak krem adwokatowy bez cukru był mdły i trochę cukru pudru mu nie zaszkodziło.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
8 komentarzy
Ania
5 listopada 2022 at 23:16Krem rzeczywiście okazał się trochę za mdły na moje potrzeby, ale dodałam do niego pasty waniliowej i teraz mam pyszny krem waniliowy z nutą alkoholu. Wyszło całkiem ciekawe połączenie smakowe.
Magdalena Indyka
5 listopada 2022 at 23:21Wow! Super pomysł 🙂
Paulina
4 lipca 2022 at 16:03Dzień dobry. Czy do kremu advocat też musi być zimny?
Magdalena Indyka
6 lipca 2022 at 12:13Nie.
Barbara
10 kwietnia 2021 at 09:54Dzień dobry, czy krem nadaje się do tynkowania i dekoracji?
Magdalena Indyka
12 kwietnia 2021 at 21:43Otynkujesz nim tort. Ale nie nadaje się pod masę cukrową. Rozetki (tylką Wilton 1M) też dasz radę nim zrobić na górze tortu.
Aga
1 kwietnia 2021 at 05:49Witam! Robiła Pani lrem pistacjowy? Jeśli tak można przepis?
Magdalena Indyka
2 kwietnia 2021 at 22:11Nie robiłam. Będę po świętach robić.