KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM DO TYNKOWANIA MILKY WAY Z MLEKIEM W PROSZKU

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Składniki:
  • 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 40 ml)
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g mleka w proszku*
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. Mleko w proszku przesiewamy.
  2. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  4. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  5. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  7. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz) + odrobinę fioletowego barwnika, aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny niebieski kolor kremu, to najpierw go wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. Wybielacz / biały barwnik pomijamy gdy chcemy uzyskać czerwony i czarny kolor.
  8. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  9. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  10. Krem wyjdzie rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  11. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła).
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem.
    Dalej postępujemy wg wskazówek powyżej.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy i trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm, wys. 10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  6. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  7. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  11. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Polecam również:

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

137 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ewelina
    7 listopada 2020 at 16:57

    Czy mogę otynkować tym kremem tort , który w środku będzie przełożony kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone?

  • Odpowiedź
    askaska01
    31 października 2020 at 23:44

    krem świetnie sprawdził się do dekoracji; to w zasadzie mój pierwszy naprawdę udany tort 😉
    mnie osobiście smak nie zachwycił, po prostu OK, ale solenizant się rozpływał nad nim. dałam około 1/3 mniej cukru. dziękuję za pomysł i podpowiedzi

  • Odpowiedź
    Pati
    25 października 2020 at 13:32

    Witam piszę że krem wystarczy na tort 18cm średnica . Tylko czy ta ilość wystarczy na pokrycie jeden raz czy 2 razy bo chciałam pokryć 2 razy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:46

      Dwa razy grubą warstwą czy raz cienką i potem grubszą? Jeśli to drugie to wystarczy. Jeśli chcesz 1 cm warstwę tynku, to trzeba podwoić ilość składników.

  • Odpowiedź
    Martyna
    9 października 2020 at 14:01

    Mój pierwszy tort z kremem do tynkowania. Za równy to on nie jest wiem 😉 dopiero się uczę. Ale mam pytanie. Ale mi się smakowało krem na torcie. Czy mogę następnym razem dac cienka warstwę aby go wyrownac/uzupełnić dziury, schłodzić i położyć druga warstwę aby wyglądał?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 października 2020 at 20:58

      Jak najbardziej. Zawsze tak robię. Najpierw cienką warstwą kremy łatam dziury i tynkuję cały tort, aby okruszki biszkoptu sklepić. Wkładam tort na ok 20 minut do lodówki. Potem tynkuję grubszą warstwą kremu.

  • Odpowiedź
    Marta
    24 września 2020 at 21:01

    Ktory tynk jest mniej słodki? Milly way czy na mleku skondensowanym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 września 2020 at 20:04

      Ten z mlekiem skondensowanym. Do tynku z mlekiem w proszku można dać mniej cukru.

  • Odpowiedź
    ol
    2 sierpnia 2020 at 12:32

    Chciałabym zrobić fioletową masę. Czy faktycznie dodałaby Pani wybielacz, aby krem był biały, a później fioletowy ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 sierpnia 2020 at 14:47

      Tak. Krem wychodzi żółtawy i w połączeniu z fioletem może wyjść dziwny odcień. Chyba że to będzie bardzo intensywny fiolet. Przy jaśniejszych kolorach polecam dać wybielacz.

      • Odpowiedź
        Julia
        18 października 2020 at 08:13

        Czy zamiast mleka w proszku można użyć mleka modyfikowanego w proszku? Mam nie otwartą puszkę szkoda wyrzucić, szukam dla niej zastosowania….

    • Odpowiedź
      Martyna
      26 września 2020 at 14:25

      Czy na ten krem można dac dekoracje z czekolady? Ten tak zwany drip?

  • Odpowiedź
    Sabina
    20 lipca 2020 at 15:45

    Dzień dobry. Pani Magdaleno, czy barwnika złotego Wow Kolor można użyć do pokropienia tortu pokrytego tynkiem maślanym? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    carla
    26 czerwca 2020 at 13:04

    Pani Magdo, czy tynk wyjdzie z masłem które ma 82% tłuszczu? Bo wszędzie jest napisane, że ma być 83% a ja akurat mam 82%.
    pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Gosia Go sia
    11 czerwca 2020 at 09:40

    Witam,
    Krem robiłam juz kilka razy. Mam problem z barwieniem. Krem w ogóle nie rozpuszcza w sobie barwnika w proszku. Czym to może byc spowodowane? Tymi samymi barwnikami barwilam krem na bezie, ciasta i wiele innych.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 czerwca 2020 at 13:16

      Nie wiem dlaczego. Rozcieńczasz barwnik w alkoholu? Jeśli dodajesz suchy barwnik to się dobrze nie rozpuści. Ja używam barwników w żelu i nie mam problemu.

      • Odpowiedź
        Ewa
        12 września 2020 at 18:29

        Napisała Pani, że świetnie sprawdza się ten krem pod opłatek cukrowy. Czy można położyć taki właśnie opłatek np w sobotę wieczorem, jeśli podanie gościom będzie w niedzielę w południe?

    • Odpowiedź
      Marta
      19 czerwca 2020 at 22:36

      Polecam barwnik w proszku dodać do mleka z cukrem. Robiłam tak i kolor wyszedł idalny

    • Odpowiedź
      Małgorzata
      25 sierpnia 2020 at 19:44

      Witam. Pani Magdo uwielbiam mleko w proszku (smak dzieciństwa) i chciałam użyć tego kremu do tortu na chrzciny siostrzenicy ale mam dwa pytania. Po pierwsze czy wytrzyma drogę ok. 60 km (we wrześniu więc prawdopodobnie upałow nie będzie)? A po drugie czy nadaje się pod drip cake?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        25 sierpnia 2020 at 23:42

        Krem milky way jest miękkim kremem. Tort dobrze schłodź przed transportem i w samochodzie ogrzewanie wyłączone :). Wytrzyma. Tak, nadaje się pod polewę. przed wylaniem polewy dobrze schłodzić tort.

  • Odpowiedź
    MarMartataMart
    8 czerwca 2020 at 14:11

    Czy można dać mniej cukru ?? mam zrobić tort dla cukrzyka i boję się, że ten krem będzie za słodki

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:49

      Można 🙂

      • Odpowiedź
        Marta
        11 czerwca 2020 at 14:22

        Tylko nie wiem właśnie czy dać połowę cukru czy jeszcze mniej

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 czerwca 2020 at 13:15

          Też nie wiem, bo nie próbowałam zmniejszyć ilości, więc nie wiem jaki krem będzie w smaku.

  • Odpowiedź
    Ola
    2 czerwca 2020 at 14:19

    Dzień dobry!
    Planuje zrobić okrągły tort z tynkiem Milky Way. Proszę o informację czy dekoracja w formie opłatka dobrze się przyklei? Oraz czy opłatek nie będzie odklejał się od boków tortu? Może poleca Pani inny tynk.?
    Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2020 at 16:11

      Robiłam tort z opłatkiem na kremie milky way. Opłatek dobrze się trzymał, ale był przyklejony na świeży, miękki tynk. Po schłodzeniu w lodówce krem maślany twardnieje i trudno przykleić wtedy opłatek.

      • Odpowiedź
        Ola
        2 czerwca 2020 at 16:56

        Tak właśnie myślałam, żeby przykleić go na świeży tynk. Tylko pytanie co z opłatkiem na boku, czy nie będzie odstawał? Nie odklei się? Dopasuje się do kształtu torta?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 czerwca 2020 at 20:03

          Powinien się trzymać. Nie kleiłam opłatka na bokach i trudno mi coś powiedzieć na ten temat.

  • Odpowiedź
    Sylwia
    25 maja 2020 at 15:24

    Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia tortu w kształcie koszyka. Czy krem do tynkowania z mlekiem w proszku “Milky way” mogę użyć nie tylko jako bazę ale równiez jako plecionkę?
    Już miałam do czynienia z tym kremem i bardzo się polubimy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 maja 2020 at 00:08

      Do plecionki można go użyć jeśli nie jest dla ciebie za luźny. Jeśli wzór nie wychodziłby ładnie, to włóż krem na kilka minut do lodówki, aby trochę zgęstniał. Mieszaj co jakiś czas, aby nie stwardniał.

  • Odpowiedź
    Aga
    25 kwietnia 2020 at 21:23

    Czy barwnik lepiej jest dodawać w proszku czy w żelu?

  • Odpowiedź
    Paulina
    23 kwietnia 2020 at 11:10

    Witam
    Kiedy i w jakiej ilości dodać kakao lub czekoladę ?

  • Odpowiedź
    kasia.k
    4 kwietnia 2020 at 18:25

    Pani Magdo czy muszę najpierw wybielić masę, żeby zabarwić ją na niebiesko?Będę robiła tort w kształcie klocka LEGO.
    Dziękuję za odpowiedź 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 kwietnia 2020 at 19:41

      Polecam i radzę wybielić. Krem maślany jest żółty i w połączeniu z niebieskim wyjdzie odcień turkusowy lub zielonkawy krem. Nie będzie to ładny niebieski.

  • Odpowiedź
    Gosia
    10 lutego 2020 at 09:52

    Witam. Czy ten krem nie rozpuści mi masy cukrowej? Raz zrobiłam krem z mlekiem i rozpuścił mi masę cukrową.

  • Odpowiedź
    NATS
    20 stycznia 2020 at 21:14

    Ok, mam może głupie pytanie, ale masę milky way będę robić pierwszy raz i wolę się dopytać żeby wyszło tak jak trzeba 😁. Mianowicie, całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut po dodaniu całego mleka w proszku? I potem zmniejszamy i miksujemy wszystko jeszcze 10minut? 😊 Dziękuję za odpowiedź 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2020 at 23:14

      Tak. Czas mieszania zależy od tego jak napowietrzony jest krem. Przy moim mikserze ciężko uzyskać gładki krem bez dziur.

      • Odpowiedź
        NATS
        21 stycznia 2020 at 08:59

        Super, dziękuję bardzo 😁. Mam nadzieję, że wszystko się uda 😊.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    7 listopada 2019 at 09:30

    Pani Magdo chciałabym zrobić tort z tynkiem Milky Way na urodziny synka ale nie chciałabym całego tortu obkladac masa cukrowa. Czy można przykleić płaskie ozdoby z masy cukrowej bezpośrednio na tynk? Będą się trzymały? Jeśli tak to w jaki sposób je przykleić? Wystarczy woda czy powinnam użyć czegos innego?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:11

      Można. Ozdoby będą się trzymać kremu. Przyklejamy je na miękki krem. Jeśli wcześniej schłodzisz tort, to krem stwardnieje i nie dasz rady przykleić dekoracji. Woda może być, ale uważaj aby nie dać jej za dużo, bo rozpuścisz dekoracje z masy cukrowej.

      • Odpowiedź
        Ewelina
        26 listopada 2019 at 19:31

        Wita. Chciałabym się zapytać czy na ten krem można kłaść opłatek?

  • Odpowiedź
    Karolina
    4 listopada 2019 at 22:34

    Witam, na wstępie powiem, że dziękuję za przepis na ten krem, jest świetny! Mam jednak kilka pytań, może akurat znajdzie się jakaś odpowiedź. Mianowicie, kiedy tynkuję tort tym kremem mam wrażenie, że tort wtedy robi się suchy. Daje dwa razy więcej ponczu niż do tortu otynkowanego bitą śmietaną a mimo to biszkopt jest suchy… czy możliwe jest to, że ten krem pochłania wodę? Druga sprawa jest taka, że mam problem z wybarwieniem tej masy na intensywny kolor. Chciałam zrobić ciemny niebieski – navy blue, bo był modny w tym sezonie, niestety krem nie dał rady i był bury, w dodatku dodając coraz więcej barwnika kolor języka był bardziej niebieski niż u smerfów 😀 może ktoś podzieli się doświadczeniem w wybarwianiu tej masy na intensywny kolor… z góry dziękuję!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:05

      Witam. Krem maślany nie pochłania wody, tylko biszkopt. Może za mało nasączasz biszkopt? Co do koloru to nie robiłam takiego, ale wiem od dziewczyn z grupy, że można go uzyskać dodając czarny barwnik do niebieskiego.

    • Odpowiedź
      Karolina
      4 czerwca 2020 at 18:21

      Kremy maślane najlepiej zabarwić i zostawić na noc w lodówce, ocieplić i zmiksować ponownie – wszystkie kolory są wtedy dużo bardziej intensywne. Robiłam dokładnie ten krem z barwnikami – czarnym, niebieskim, turkusowym i fioletowym – barwiąc właśnie w taki sposób i kolory były bardzo intensywne (ale dopiero drugiego dnia).

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        5 czerwca 2020 at 12:19

        Można tak. Ale kolorowy krem maślany również nabiera koloru na torcie. Można otynkować tort i na drugi dzień kolor kremu będzie intensywniejszy.

  • Odpowiedź
    Natalia
    23 sierpnia 2019 at 08:18

    Witam…Czy na otynkowany tort tym kremem, można wylać czekoladę…zrobić tort drip cake? Będzie się czekolada trzymać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 sierpnia 2019 at 09:43

      Można 🙂

    • Odpowiedź
      Aga
      14 stycznia 2020 at 23:04

      Witam, czy robiła Pani kwiaty z masy maślanej? Czy mogę takie gotowe kwiaty zamrozić kilka dni /tygodni przed dekorowaniem? Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 stycznia 2020 at 00:36

        Nie robiłam z tego kremu kwiatów. Ale krem lub gotowe kwiaty można mrozić :).

  • Odpowiedź
    b
    18 sierpnia 2019 at 16:40

    Witam mam pytanie odnosnie dodanie bezy (malych bezikow)do warstw w torcie.Jak zrobic aby ona pozostaly kruche i nie nasiakly.Wiem ze najlepiej uzyc do przelozenia kremu maslanego ,jedank czy moze byc to maslany z mascarpone?Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2019 at 00:13

      Do przełożenia tortu polecam krem maślany Russel. Krem maślany z mascarpone jest pyszny, ale jak dla mnie ciut za słodki (można zmniejszyć ilość cukru pudru). Krem Russel znajdziesz w tym cieście i w torcie Miś – wersja z czekoladą.

  • Odpowiedź
    kam
    11 sierpnia 2019 at 21:12

    Witam czy ten krem nadaje się do wykonania z niego róż na bokach tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 sierpnia 2019 at 19:21

      Tak, ale jak dla mnie trochę za luźny jest. Lepszy będzie krem maślany z mlekiem skondensowanym (z mniejszą ilością mleka).

  • Odpowiedź
    Aga
    30 lipca 2019 at 20:09

    Witam! Czy mogę zmniejszyc ilość cukru? Goście mówią że słodki za bardzo? Czy coś się stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 lipca 2019 at 20:27

      Zmniejsz 🙂 Będzie mniej słodki tylko 🙂

    • Odpowiedź
      Karolina k
      11 października 2019 at 09:55

      Dzień dobry, mam pytanie jakimi barwnikami najlepiej bawić krem milky way lub na którym etapie? Mieszałam go z różnymi barwnikami tj w żelu i w proszku, niestety ładnie się nie wybarwia zostaje pastelowy, a w dodatku przy wygladzaniu tworzyłą się chmury, które poniekąd są wybarwione. Dodam że barwiłam go po wykonaniu kremu, mieszając łyżką. Proszę o pomoc

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 października 2019 at 23:07

        Ja dodaję barwnik do gotowego kremu. Używam barwników w żelu Wilton. Mieszam potem krem mikserem. Jeśli tworzą się przebarwienia, to może być to wina mieszania łyżką.

  • Odpowiedź
    Edyta
    26 lipca 2019 at 14:54

    Dzień dobry,
    czy tynk milky way będzie się trzymał na czekoladzie? Zabezpieczyłam boki tortu czekoladą i teraz chciałabym otynkować milky way, ale obawiam się, że po czekoladzie może spływać. Na ganache jest już za późno, bo dzisiaj muszę tynkować.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lipca 2019 at 15:28

      Dlaczego zabezpieczyłaś boki czekoladą? Rozumiem, że wysmarowałaś boki roztopioną czekoladą? Nie wiem jak się zachowa tynk na czekoladzie. Powinien się trzymać. Ale nie rozumiem dlaczego użyłaś czekolady. Chyba że chodzi Ci o krem czekoladowy?

      • Odpowiedź
        Edyta
        26 lipca 2019 at 16:38

        Na yenersway czytałam o takim zabezpieczeniu boków, żeby w razie co niestabilny krem nie zrobił buły. A że z tortem jadę 300 km jednego dnia i następnego dnia 60km będzie jechał dalej, to wolałam go zabezpieczyć. Do tego krem milky way z batoników nie za bardzo wyszedł mi gęsty, a krem malinowy robiłam na agarze, z którym nie mam doświadczenia. Stąd ten pomysł z czekoladą i teraz się zastanawiam, co dalej.