KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM DO TYNKOWANIA MILKY WAY Z MLEKIEM W PROSZKU

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 
Składniki:
  • 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 40 ml)
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g mleka w proszku*
Dodatkowo – opcjonalnie:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz i odrobina fioletowego barwnika
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada
  • aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. Mleko w proszku przesiewamy.
  3. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  4. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  5. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  6. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  7. Całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy ok 10 min lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzie wyczuwalne w kremie. Obroty miksera zmniejszamy, aby odpowietrzyć krem.
  8. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  9. Krem wyjdzie rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  10. Do gotowego kremu możemy dodać barwnik spożywczy. Krem maślany wychodzi lekko żółty, dlatego dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna’ biel.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem je do masła).
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy ok 10 min lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzie wyczuwalne w kremie. Obroty miksera zmniejszamy, aby odpowietrzyć krem.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy i trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm, wys. 10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  6. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  7. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem maślany z mascarpone do dekoracji babeczek i tortu
Krem do dekorowania z białą czekoladą i mascarpone

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki, Źródło przepisu – Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł…

Polecam również:

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

50 komentarzy

  • Odpowiedź
    Joanna
    4 maja 2019 at 19:03

    Witam serdecznie. Na samym poczatku chce powiedzieć, że dopiero zaczynam przygode z tortami. Mam pytanie czy krem milky way moge uzyc do kazdego tortu, każdego zdobienia. Bo zauważyłam że jest kilka tynków a ja nie wiem jeszcze jaki tynk do czego będzie najlepszy. Czy może mnie Pani naprowadzić jaki Tynk do czego???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 maja 2019 at 10:59

      Ten tynk do każdego tortu można użyć 🙂 Jest wiele rodzai kremów maślanych do tynkowania. Różnią się smakiem i trudnością wykonania. Ze wszystkich przepisów, które mam i testowałam polecam na początek krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mascarpone. Są to pyszne i szybkie do zrobienia kremy. Każdy ma swój ulubiony krem do tynkowania 🙂 Jedni przepadają z kremem milky way, inni wolą krem maślany na bezie szwajcarskiej. Zacznij od tych dwóch prostych na początek i zobaczysz czy Ci odpowiadają 🙂

  • Odpowiedź
    Lula
    4 marca 2019 at 16:01

    A ja mam problem z rozmieszaniem mleka w proszku z podgrzanym mlekiem (2 sposób). Od razu mi tak bardzo sztywnieje ze nie spływa z łyżki tylko muszę to odlepiac. Robię z podwójnej porcji.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 marca 2019 at 16:34

      Mleko w proszku dodane do mleka szybko gęstnieje. Dlatego napisałam, aby zrobić ją tuż przed dodaniem jej do masła. Na filmie możesz zauważyć, że mi też ta masa nie spływa. Ona ma konsystencję kleiku/budyniu.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    21 lutego 2019 at 19:00

    A można mleko w proszku zastąpić takim czymś jak proszek nesquik o smaku bananowym? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lutego 2019 at 21:47

      Nie wiem. Nie widziałam tego proszku ‘Nesquik’ i nie wiem czy ma taką samą strukturę. Jeśli to rozpuszcza się jak zwykłe kakao, to jednak nie dawałabym tego.

  • Odpowiedź
    rabcia
    1 lutego 2019 at 18:19

    Witam krem jest fajny i pyszny tylko mam duzy problem z uzyskaniem bialego koloru,pol opakowania barwnika bialego nie dalo rady. Moze Pani cos poradzic?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 lutego 2019 at 21:57

      Kolor zależy też od masła. Osełka jest bardziej kremowa od zwykłej kostki masła. Jeszcze nie testowałam tego patentu, ponieważ nie miałam problemu z uzyskaniem bieli, ale dziewczyny na grupie radzą dodać jeszcze odrobinkę fioletowego barwnika. Dosłownie odrobinkę. Wtedy można uzyskać ładną biel.

  • Odpowiedź
    Beata
    25 stycznia 2019 at 21:05

    którym kremem poleca Pani wykonać grzywę w torcie z jednorożcem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 21:55

      Każdy maślany będzie dobry. Tutaj zależy wszystko od Pani upodobań. Krem z mlekiem w proszku i każdy inny, jeśli wyjdzie za luźny proszę kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. Ale proszę uważać, aby nie stwardniał.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    16 stycznia 2019 at 23:15

    Czy ten krem bedzie odpowiedni do tortu ombre? Co innego klasc roze poziomo a co innego pionowo. Efekt wizualny bedzie taki sam jak w kremie maslanym czy o wiele gorszy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 10:55

      Nie robiłam ombre z tym kremem, więc nie wiem jak się na nim pracuje. Jak dla mnie lepszy do ombre jest krem z mlekiem skondensowanym lub na bezie szwajcarskiej. W smaku jest najlepszy z mlekiem w proszku, ale lepiej mi się pracuje z innymi kremami 🙂

      • Odpowiedź
        Paulina
        27 marca 2019 at 11:52

        Czy krem nada się do dekoracji babeczek ? Czy nie rozplynie się jeśli będzie stał na imprezie kilka godz ? Czy można przełamać jakoś ten smak czymś kwaśnym ? Czy cos pasuje ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 marca 2019 at 22:40

          Krem wytrzyma, ale przed podaniem muszą być schłodzone, wtedy dłużej wytrzyma krem. Do kremu można dodać aromat cytrynowy. To zależy jaki smak będą mieć babeczki. Babeczki można nadziać frużeliną malinową.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    16 stycznia 2019 at 21:55

    Witam, prosze o porade. Ktory krem jest lepszy/stabilniejszy do kwiatko tylka 2D (milky way czy ten z biala czekolada). Czy kwiatki z tych kremow sa rownie ladne jak z kremu maslanego ( ze wzgledow smakowych wolalabym go nie uzywac). Chcialabym zrobic tort ombre. Czy do najciemniejszego koloru moge dodac dwukrotnie krem podstawowy(bez barwnika) aby go rozjasnic czy moze sie ona jakos przez to zepsuc? Uzywala Pani rozowego barwnika do tych kremow? Pytam bo nie mam bialego barwnika i nie wiem czy kolor wyjdzie ladny, szczegolnie ten najjasniejszy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 11:04

      Na kremie maślanym ładniej wychodzą kwiatki, są gładkie. Krem z białą czekoladą też jest dobry. Na tym sercu robiłam róże tylką Wilton 1M. Z tego co pamiętam tylką 2D niezbyt ładnie mi wychodziły i zmieniłam tylkę na 1M.
      Używałam różowego barwnika do tego kremu. Kolor wyszedł mi ładny. Przy kremie maślanym warto jednak dodać biały wybielacz. Nie robiłam ombre z kremu z białą czekoladą. Możesz od razu przygotować trzy porcje w różnych odcieniach, albo jedną większą różowa i jedną mniejszą białą (bez barwnika). Ale bezpieczniej będzie zrobić jedną porcję w jasno różowym kolorze. Podzielić na trzy części i podczas miksowania z mascarpone dodawać więcej barwnika, aby nasycić kolor. Tak będzie bezpieczniej.

  • Odpowiedź
    AndziaPandzia
    9 stycznia 2019 at 21:51

    Witam, a jak dlugo taki krem moze lezec po zrobieniu. Mam corki urodziny w sobote. Tort bede wykanczac w piatek, a chcialam tynk zrobic dzisiaj, bo juz czasu mi bedzie brak 🙂
    Dziekuje za odpowiedz

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 stycznia 2019 at 22:02

      Można go zrobić dzisiaj i przechować w lodówce. Potem wyciągnąć, ocieplić i ponownie zmiksować, aby konsystencja była kremowa. Można też zamrozić.

  • Odpowiedź
    sabcia
    6 stycznia 2019 at 22:26

    Witam rozumiem że dekoracje z masy cukrowej nie rozpuszczą się na tym kremie?? i mogę je spokojnie położyć na torcie dzień przed imprezą gdy zawiozę tort do restauracji??

  • Odpowiedź
    PapaPPP
    8 grudnia 2018 at 18:10

    Dzień dobry, zdecydowałam się na właśnie ten przepis tynku ale chcę również zrobić róże na torcie. Może Pani mniej więcej napisać o ile zwiększyć proporcje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2018 at 21:54

      To zależy ile tych dekoracji, czy cały tort czy tylko część. Na pewno 2 porcje trzeba zrobić.

      • Odpowiedź
        Papa
        8 grudnia 2018 at 22:50

        dziękuję za odpowiedź, zrobię z 2 kostek masła na średnicy 23cm. Otynkuję w całości i zacznę od góry. Zobaczę na ile starczy

      • Odpowiedź
        Papa
        9 grudnia 2018 at 13:43

        Mogę napisać, że z porcji 400 g wystarczyło mi na otynkowanie tortu o średnicy 23 cm plus róże na wierzchu oraz mniej niż połowa boków. Ale krem faktycznie można jeść łyżkami jeżeli ktoś lubi mleko w proszku 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 grudnia 2018 at 14:09

          Dziękuję za wiadomość 🙂 Czyli musiałoby być z 600g masła na tak duży tort.

        • Odpowiedź
          Patka
          14 marca 2019 at 00:00

          Witam.
          Czy dany krem nada się do tortu unicorn? Do dekoracji i zrobienia grzywny. Jeżeli nie to jaki Pani poleca?

  • Odpowiedź
    Dominika
    22 października 2018 at 23:18

    Czy można ten tynk zastosować pod opłatek waflowy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 października 2018 at 23:40

      Tak. Opłatek kładziemy na świeżo położony tynk. Jeśli krem stwardnieje w lodówce, to opłatek dobrze się nie przyklei.

      • Odpowiedź
        Dominika
        23 października 2018 at 12:12

        Dziękuję

  • Odpowiedź
    Paulina
    21 października 2018 at 19:10

    Czy krem nadaje się do przełożenia blatów biszkoptowych tortu?

  • Odpowiedź
    Milrna
    19 października 2018 at 12:09

    Witam. Jaka powinna być ilość składników na otynkowanie tortu o średnicy 24 cm? Z góry dziękuje za odpowiedź.

  • Odpowiedź
    SgnieszkaK
    16 sierpnia 2018 at 18:13

    Dzień dobry, może Pani podpowiedzieć jakie proporcje powinnam zachować do otynkowania tortu ok 45-55cm? Prostokąt gdzieś na ok 8-9 cm wysokości?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 sierpnia 2018 at 20:21

      Jesteś pewna, że podałaś dobre wymiary? Robiłam prostokątny tort z tym kremem o wym 23x35cm. Według przelicznika na twoje wymiary 45x55cm (tak zrozumiałam) krem musisz zrobić z tej ilości składników: 490ml mleka, 450g cukru, 1700g masła i 800g mleka w proszku.

  • Odpowiedź
    Martta
    8 sierpnia 2018 at 12:29

    Witam
    Chciałam się zapytać w którym momencie dodać kakao do tego pierwszego sposobu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2018 at 12:32

      Jak już krem będzie gotowy, po dodaniu mleka w proszku. Wtedy łyżka po łyżce dodajemy kakao.

      • Odpowiedź
        Marta
        8 sierpnia 2018 at 13:01

        A ile dodać tego kakao ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 sierpnia 2018 at 13:05

          To zależy jaki kolor/odcień chcesz uzyskać. Jasne kakao ma mniej intensywny kolor. Lepsze będzie ciemne kakao. Na początek daj 3 łyżki i zobacz co wyjdzie.

          • Marta
            8 sierpnia 2018 at 14:41

            Ok. Dziękuje za odpowiedz.
            Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    IZA
    29 lipca 2018 at 17:47

    Witam, niedawo robiłam tynk do tortu z Pani przepisu. Wszystko wyszło super, ale faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru. Jedyne, co zauważyłam to pęknięcia na torcie, ale chyba coś zle zrobiłam? Nakładałam tynk na tort po odczekaniu aż się ociepli i nie było pęknieć. Gdy go podałam na stół i postał z godzinę to reszta tortu, która nie została zjedzona cały tynk popękał. Zastanawiam się, czy to wina złej techniki nakładania, czy po prostu tynk ten nie może stać na zewnatrz dłużej niż 1h. Będę wdzięczna za pomoc;)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2018 at 20:35

      Powodów może być kilka. Za cienka warstwa kremu. Mało stabilne kremy, które po długim czasie w cieple zaczęły ‘wypływać’ i wypychać tynk. A dekoracja jaka była? Nie za ciężka? Pod naciskiem noża tort się trochę rusza i jeśli tynk był za cienki to mógł popękać. To chyba główne przyczyny pękania tynku. Gruby podkład też jest istotny, ale z tego co piszesz, to tynk popękał później. Dziękuję za uwagę co do cukru. Zmniejszę ilość następnym razem i sprawdzę :).

      • Odpowiedź
        IZA
        1 sierpnia 2018 at 11:12

        Dziękuję Pani za odpowiedź.;) faktycznie nie pomyślałam, że przyczyną mogą być ozdoby, tort był bardzo ozdobiony, głównie ciasteczkami lukrowanymi na wykałaczkach i to pewnie sprawiło, że tynk nie wytrzymał nacisku, bo krem wewnątrz tortu wykluczam, ponieważ tort był jeszcze obłożony warstwą kremu z masłem i schłodzony przez noc, a resztę robiłam zgodnie z Pani instrukcją.
        Trzeba próbować, następny tort zrobię identycznie, ale ograniczę ilość ozdób. Zastanawiam się też, czy dla ozdobnych w dekoracje tortów chyba nie lepsza byłaby wtedy masa cukrowa lub może tynk stricte maślany ?

        Pozdrawiam serdecznie;)

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 sierpnia 2018 at 13:17

          Teraz już wiem dlaczego tynk popękał. Nie miesza się kremów. Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to już nie tynkuj go wcześniej innym kremem na bazie śmietanki lub mascarpone. Tort przed tynkowaniem kremem maślanym powinien być goły. Pod dekoracje masy cukrowej może być krem maślany. Może być też krem śmietankowy, ale wtedy trzeba dekoracje cukrowe zabezpieczyć od spodu czekoladą. Jeśli jednak obkładasz cały tort masą cukrową, to tylko krem maślany!

          • Izabel
            4 sierpnia 2018 at 12:45

            Dziękuję za odpowiedź 😉 został mi krem i obłożyłam i jakoś nie pomyślałam o łączeniu kremów. Trafna uwaga! jeśli chodzi o masę cukrową to krem maślany lub ganache czekoladowy się u mnnie na razie sprawdza. Chciałam trochę inaczej torta teraz zrobić i wypróbować inną technikę. Dziękuję jeszcze raz z odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie;) do przepisu powrócę sądzę, że nie raz 😉

  • Odpowiedź
    Ewelina
    15 czerwca 2018 at 20:23

    Czy w tym kremie można pominąć cukier, ponieważ samo mleko w proszku daje słodycz?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 20:38

      Zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że można jeszcze zmniejszyć. Nie robiłam kremu bez cukru, więc nie wiem jak będzie smakować, ale chętnie się dowiem. Następnym razem pominę go zupełnie i sprawdzę, bo też się nad tym zastanawiałam 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    12 czerwca 2018 at 23:20

    Uwielbiam tą masę 😉 Ja stosuję drugą metodę, miksuję masło od razu z mleczną masą 10min. Taką masę zostawiam na noc w temperaturze pokojowej i jest super do tynkowania. Polecam i zapisuję sobie Twój przepis bo jest lepiej opisany niż ten z grupy 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 czerwca 2018 at 10:10

      Nic się nie dzieje z tym kremem pozostawionym poza lodówką przez noc? Ja mam wrażenie, że masło się rozpuści, szczególnie w upalne dni i noce 🙂

  • Zostaw komentarz