KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM DO TYNKOWANIA MILKY WAY Z MLEKIEM W PROSZKU

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 40 ml)
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g mleka w proszku*
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. Mleko w proszku przesiewamy.
  3. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  4. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  5. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  6. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  7. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  8. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz) + odrobinę fioletowego barwnika, aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny niebieski kolor kremu, to najpierw go wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. Wybielacz / biały barwnik pomijamy gdy chcemy uzyskać czerwony i czarny kolor.
  9. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  10. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  11. Krem wyjdzie rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła).
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem.
    Dalej postępujemy wg wskazówek powyżej.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy i trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm, wys. 10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  6. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  7. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Polecam również:

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

115 komentarzy

  • Odpowiedź
    carla
    26 czerwca 2020 at 13:04

    Pani Magdo, czy tynk wyjdzie z masłem które ma 82% tłuszczu? Bo wszędzie jest napisane, że ma być 83% a ja akurat mam 82%.
    pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Gosia Go sia
    11 czerwca 2020 at 09:40

    Witam,
    Krem robiłam juz kilka razy. Mam problem z barwieniem. Krem w ogóle nie rozpuszcza w sobie barwnika w proszku. Czym to może byc spowodowane? Tymi samymi barwnikami barwilam krem na bezie, ciasta i wiele innych.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 czerwca 2020 at 13:16

      Nie wiem dlaczego. Rozcieńczasz barwnik w alkoholu? Jeśli dodajesz suchy barwnik to się dobrze nie rozpuści. Ja używam barwników w żelu i nie mam problemu.

    • Odpowiedź
      Marta
      19 czerwca 2020 at 22:36

      Polecam barwnik w proszku dodać do mleka z cukrem. Robiłam tak i kolor wyszedł idalny

  • Odpowiedź
    MarMartataMart
    8 czerwca 2020 at 14:11

    Czy można dać mniej cukru ?? mam zrobić tort dla cukrzyka i boję się, że ten krem będzie za słodki

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:49

      Można 🙂

      • Odpowiedź
        Marta
        11 czerwca 2020 at 14:22

        Tylko nie wiem właśnie czy dać połowę cukru czy jeszcze mniej

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 czerwca 2020 at 13:15

          Też nie wiem, bo nie próbowałam zmniejszyć ilości, więc nie wiem jaki krem będzie w smaku.

  • Odpowiedź
    Ola
    2 czerwca 2020 at 14:19

    Dzień dobry!
    Planuje zrobić okrągły tort z tynkiem Milky Way. Proszę o informację czy dekoracja w formie opłatka dobrze się przyklei? Oraz czy opłatek nie będzie odklejał się od boków tortu? Może poleca Pani inny tynk.?
    Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2020 at 16:11

      Robiłam tort z opłatkiem na kremie milky way. Opłatek dobrze się trzymał, ale był przyklejony na świeży, miękki tynk. Po schłodzeniu w lodówce krem maślany twardnieje i trudno przykleić wtedy opłatek.

      • Odpowiedź
        Ola
        2 czerwca 2020 at 16:56

        Tak właśnie myślałam, żeby przykleić go na świeży tynk. Tylko pytanie co z opłatkiem na boku, czy nie będzie odstawał? Nie odklei się? Dopasuje się do kształtu torta?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 czerwca 2020 at 20:03

          Powinien się trzymać. Nie kleiłam opłatka na bokach i trudno mi coś powiedzieć na ten temat.

  • Odpowiedź
    Sylwia
    25 maja 2020 at 15:24

    Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia tortu w kształcie koszyka. Czy krem do tynkowania z mlekiem w proszku “Milky way” mogę użyć nie tylko jako bazę ale równiez jako plecionkę?
    Już miałam do czynienia z tym kremem i bardzo się polubimy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 maja 2020 at 00:08

      Do plecionki można go użyć jeśli nie jest dla ciebie za luźny. Jeśli wzór nie wychodziłby ładnie, to włóż krem na kilka minut do lodówki, aby trochę zgęstniał. Mieszaj co jakiś czas, aby nie stwardniał.

  • Odpowiedź
    Aga
    25 kwietnia 2020 at 21:23

    Czy barwnik lepiej jest dodawać w proszku czy w żelu?

  • Odpowiedź
    Paulina
    23 kwietnia 2020 at 11:10

    Witam
    Kiedy i w jakiej ilości dodać kakao lub czekoladę ?

  • Odpowiedź
    kasia.k
    4 kwietnia 2020 at 18:25

    Pani Magdo czy muszę najpierw wybielić masę, żeby zabarwić ją na niebiesko?Będę robiła tort w kształcie klocka LEGO.
    Dziękuję za odpowiedź 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 kwietnia 2020 at 19:41

      Polecam i radzę wybielić. Krem maślany jest żółty i w połączeniu z niebieskim wyjdzie odcień turkusowy lub zielonkawy krem. Nie będzie to ładny niebieski.

  • Odpowiedź
    Gosia
    10 lutego 2020 at 09:52

    Witam. Czy ten krem nie rozpuści mi masy cukrowej? Raz zrobiłam krem z mlekiem i rozpuścił mi masę cukrową.

  • Odpowiedź
    NATS
    20 stycznia 2020 at 21:14

    Ok, mam może głupie pytanie, ale masę milky way będę robić pierwszy raz i wolę się dopytać żeby wyszło tak jak trzeba 😁. Mianowicie, całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut po dodaniu całego mleka w proszku? I potem zmniejszamy i miksujemy wszystko jeszcze 10minut? 😊 Dziękuję za odpowiedź 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2020 at 23:14

      Tak. Czas mieszania zależy od tego jak napowietrzony jest krem. Przy moim mikserze ciężko uzyskać gładki krem bez dziur.

      • Odpowiedź
        NATS
        21 stycznia 2020 at 08:59

        Super, dziękuję bardzo 😁. Mam nadzieję, że wszystko się uda 😊.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    7 listopada 2019 at 09:30

    Pani Magdo chciałabym zrobić tort z tynkiem Milky Way na urodziny synka ale nie chciałabym całego tortu obkladac masa cukrowa. Czy można przykleić płaskie ozdoby z masy cukrowej bezpośrednio na tynk? Będą się trzymały? Jeśli tak to w jaki sposób je przykleić? Wystarczy woda czy powinnam użyć czegos innego?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:11

      Można. Ozdoby będą się trzymać kremu. Przyklejamy je na miękki krem. Jeśli wcześniej schłodzisz tort, to krem stwardnieje i nie dasz rady przykleić dekoracji. Woda może być, ale uważaj aby nie dać jej za dużo, bo rozpuścisz dekoracje z masy cukrowej.

      • Odpowiedź
        Ewelina
        26 listopada 2019 at 19:31

        Wita. Chciałabym się zapytać czy na ten krem można kłaść opłatek?

  • Odpowiedź
    Karolina
    4 listopada 2019 at 22:34

    Witam, na wstępie powiem, że dziękuję za przepis na ten krem, jest świetny! Mam jednak kilka pytań, może akurat znajdzie się jakaś odpowiedź. Mianowicie, kiedy tynkuję tort tym kremem mam wrażenie, że tort wtedy robi się suchy. Daje dwa razy więcej ponczu niż do tortu otynkowanego bitą śmietaną a mimo to biszkopt jest suchy… czy możliwe jest to, że ten krem pochłania wodę? Druga sprawa jest taka, że mam problem z wybarwieniem tej masy na intensywny kolor. Chciałam zrobić ciemny niebieski – navy blue, bo był modny w tym sezonie, niestety krem nie dał rady i był bury, w dodatku dodając coraz więcej barwnika kolor języka był bardziej niebieski niż u smerfów 😀 może ktoś podzieli się doświadczeniem w wybarwianiu tej masy na intensywny kolor… z góry dziękuję!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2019 at 01:05

      Witam. Krem maślany nie pochłania wody, tylko biszkopt. Może za mało nasączasz biszkopt? Co do koloru to nie robiłam takiego, ale wiem od dziewczyn z grupy, że można go uzyskać dodając czarny barwnik do niebieskiego.

    • Odpowiedź
      Karolina
      4 czerwca 2020 at 18:21

      Kremy maślane najlepiej zabarwić i zostawić na noc w lodówce, ocieplić i zmiksować ponownie – wszystkie kolory są wtedy dużo bardziej intensywne. Robiłam dokładnie ten krem z barwnikami – czarnym, niebieskim, turkusowym i fioletowym – barwiąc właśnie w taki sposób i kolory były bardzo intensywne (ale dopiero drugiego dnia).

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        5 czerwca 2020 at 12:19

        Można tak. Ale kolorowy krem maślany również nabiera koloru na torcie. Można otynkować tort i na drugi dzień kolor kremu będzie intensywniejszy.

  • Odpowiedź
    Natalia
    23 sierpnia 2019 at 08:18

    Witam…Czy na otynkowany tort tym kremem, można wylać czekoladę…zrobić tort drip cake? Będzie się czekolada trzymać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 sierpnia 2019 at 09:43

      Można 🙂

    • Odpowiedź
      Aga
      14 stycznia 2020 at 23:04

      Witam, czy robiła Pani kwiaty z masy maślanej? Czy mogę takie gotowe kwiaty zamrozić kilka dni /tygodni przed dekorowaniem? Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 stycznia 2020 at 00:36

        Nie robiłam z tego kremu kwiatów. Ale krem lub gotowe kwiaty można mrozić :).

  • Odpowiedź
    b
    18 sierpnia 2019 at 16:40

    Witam mam pytanie odnosnie dodanie bezy (malych bezikow)do warstw w torcie.Jak zrobic aby ona pozostaly kruche i nie nasiakly.Wiem ze najlepiej uzyc do przelozenia kremu maslanego ,jedank czy moze byc to maslany z mascarpone?Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2019 at 00:13

      Do przełożenia tortu polecam krem maślany Russel. Krem maślany z mascarpone jest pyszny, ale jak dla mnie ciut za słodki (można zmniejszyć ilość cukru pudru). Krem Russel znajdziesz w tym cieście i w torcie Miś – wersja z czekoladą.

  • Odpowiedź
    kam
    11 sierpnia 2019 at 21:12

    Witam czy ten krem nadaje się do wykonania z niego róż na bokach tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 sierpnia 2019 at 19:21

      Tak, ale jak dla mnie trochę za luźny jest. Lepszy będzie krem maślany z mlekiem skondensowanym (z mniejszą ilością mleka).

  • Odpowiedź
    Aga
    30 lipca 2019 at 20:09

    Witam! Czy mogę zmniejszyc ilość cukru? Goście mówią że słodki za bardzo? Czy coś się stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 lipca 2019 at 20:27

      Zmniejsz 🙂 Będzie mniej słodki tylko 🙂

    • Odpowiedź
      Karolina k
      11 października 2019 at 09:55

      Dzień dobry, mam pytanie jakimi barwnikami najlepiej bawić krem milky way lub na którym etapie? Mieszałam go z różnymi barwnikami tj w żelu i w proszku, niestety ładnie się nie wybarwia zostaje pastelowy, a w dodatku przy wygladzaniu tworzyłą się chmury, które poniekąd są wybarwione. Dodam że barwiłam go po wykonaniu kremu, mieszając łyżką. Proszę o pomoc

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 października 2019 at 23:07

        Ja dodaję barwnik do gotowego kremu. Używam barwników w żelu Wilton. Mieszam potem krem mikserem. Jeśli tworzą się przebarwienia, to może być to wina mieszania łyżką.

  • Odpowiedź
    Edyta
    26 lipca 2019 at 14:54

    Dzień dobry,
    czy tynk milky way będzie się trzymał na czekoladzie? Zabezpieczyłam boki tortu czekoladą i teraz chciałabym otynkować milky way, ale obawiam się, że po czekoladzie może spływać. Na ganache jest już za późno, bo dzisiaj muszę tynkować.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lipca 2019 at 15:28

      Dlaczego zabezpieczyłaś boki czekoladą? Rozumiem, że wysmarowałaś boki roztopioną czekoladą? Nie wiem jak się zachowa tynk na czekoladzie. Powinien się trzymać. Ale nie rozumiem dlaczego użyłaś czekolady. Chyba że chodzi Ci o krem czekoladowy?

      • Odpowiedź
        Edyta
        26 lipca 2019 at 16:38

        Na yenersway czytałam o takim zabezpieczeniu boków, żeby w razie co niestabilny krem nie zrobił buły. A że z tortem jadę 300 km jednego dnia i następnego dnia 60km będzie jechał dalej, to wolałam go zabezpieczyć. Do tego krem milky way z batoników nie za bardzo wyszedł mi gęsty, a krem malinowy robiłam na agarze, z którym nie mam doświadczenia. Stąd ten pomysł z czekoladą i teraz się zastanawiam, co dalej.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          26 lipca 2019 at 19:28

          Tynkuj tym maślanym.. Delikatnie,aby czekolada się nie pokruszyła.

          • Edyta
            27 lipca 2019 at 00:40

            Właśnie skończyłam tynkować milky way i wyszło pięknie, ładnie się trzyma tej czekolady 🙂 Tylko chyba trochę za krótko go ucierałam, bo wyczuwalna jest konsystencja mleka, a ten, który barwiłam ma takie jakby drobniutkie kropeczki, nie jest to jednorodny kolor. W smaku dla mnie taki sobie, kwestia gustu, natomiast bardzo przyjemnie się nim tynkuje. Następnym razem dłużej będę ucierała, albo spróbuję go zrobić drugą metodą. Dziękuję za pomoc.

        • Odpowiedź
          Madzia m
          28 lipca 2019 at 01:14

          Nie wiem jak to możliwe ale tynk rozpuszcza masę cukrowa, po paru minutach od wyjecia z lodowki poprostu płynął… Co się mogło stać? Robiłam II gim sposobem i najpierw byłam zachwycona konsystencja podczas tynkowania, ale zauważyłam, że bardzo szybko się rozplywa. Niemożliwe było nałożenie jakichś ozdób bo by spłynęły. Więc nałożyłam masę cukrową ale i ona zaczęła się rozpuszczac

          • Magdalena Indyka
            28 lipca 2019 at 12:21

            Też jestem w szoku, bo ten krem używany jest pod masę cukrową przez wiele osób. Piszesz, że szybko krem się rozpływał podczas tynkowania. Może masło się topiło? W te upały szybko masło mięknie i już po 30 minutach jest gotowe do utarcia. A miksowanie dodatkowo je ociepla. Jak długo ucierałaś masło? Minimum 10 minut czy krócej? Krem z mlekiem w proszku jest dla mnie luźny. Osobiście wolę ten z mlekiem skondensowanym lub z mascarpone. Przepisy znajdziesz na blogu.

    • Odpowiedź
      Kejk
      5 sierpnia 2019 at 11:37

      Czy krem nadaje się pod opłatek na tort? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Natalia
    7 lipca 2019 at 21:01

    Witam
    Czy na taki tynk z milky way . Po otynkowaniu i nałożeniu dekoracji z masy cukrowej nic się nie stanie . Tz nie roztopią się dekoracje ?

  • Odpowiedź
    Joanna
    4 maja 2019 at 19:03

    Witam serdecznie. Na samym poczatku chce powiedzieć, że dopiero zaczynam przygode z tortami. Mam pytanie czy krem milky way moge uzyc do kazdego tortu, każdego zdobienia. Bo zauważyłam że jest kilka tynków a ja nie wiem jeszcze jaki tynk do czego będzie najlepszy. Czy może mnie Pani naprowadzić jaki Tynk do czego???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 maja 2019 at 10:59

      Ten tynk do każdego tortu można użyć 🙂 Jest wiele rodzai kremów maślanych do tynkowania. Różnią się smakiem i trudnością wykonania. Ze wszystkich przepisów, które mam i testowałam polecam na początek krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mascarpone. Są to pyszne i szybkie do zrobienia kremy. Każdy ma swój ulubiony krem do tynkowania 🙂 Jedni przepadają z kremem milky way, inni wolą krem maślany na bezie szwajcarskiej. Zacznij od tych dwóch prostych na początek i zobaczysz czy Ci odpowiadają 🙂

  • Odpowiedź
    Lula
    4 marca 2019 at 16:01

    A ja mam problem z rozmieszaniem mleka w proszku z podgrzanym mlekiem (2 sposób). Od razu mi tak bardzo sztywnieje ze nie spływa z łyżki tylko muszę to odlepiac. Robię z podwójnej porcji.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 marca 2019 at 16:34

      Mleko w proszku dodane do mleka szybko gęstnieje. Dlatego napisałam, aby zrobić ją tuż przed dodaniem jej do masła. Na filmie możesz zauważyć, że mi też ta masa nie spływa. Ona ma konsystencję kleiku/budyniu.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    21 lutego 2019 at 19:00

    A można mleko w proszku zastąpić takim czymś jak proszek nesquik o smaku bananowym? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lutego 2019 at 21:47

      Nie wiem. Nie widziałam tego proszku ‘Nesquik’ i nie wiem czy ma taką samą strukturę. Jeśli to rozpuszcza się jak zwykłe kakao, to jednak nie dawałabym tego.

  • Odpowiedź
    rabcia
    1 lutego 2019 at 18:19

    Witam krem jest fajny i pyszny tylko mam duzy problem z uzyskaniem bialego koloru,pol opakowania barwnika bialego nie dalo rady. Moze Pani cos poradzic?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 lutego 2019 at 21:57

      Kolor zależy też od masła. Osełka jest bardziej kremowa od zwykłej kostki masła. Jeszcze nie testowałam tego patentu, ponieważ nie miałam problemu z uzyskaniem bieli, ale dziewczyny na grupie radzą dodać jeszcze odrobinkę fioletowego barwnika. Dosłownie odrobinkę. Wtedy można uzyskać ładną biel.

      • Odpowiedź
        Daria
        3 lipca 2019 at 22:53

        A ja powiem, że robi Pani genialną robotę. Wszystko dokładnie wytłumaczone, krok po kroku. Super. Oglądam Panią na IG i za każdym razem jestem zachwycona jak szczegółowo Pani opowiada o kremach i BJSZKOPTACH. 😀 pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Beata
    25 stycznia 2019 at 21:05

    którym kremem poleca Pani wykonać grzywę w torcie z jednorożcem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 21:55

      Każdy maślany będzie dobry. Tutaj zależy wszystko od Pani upodobań. Krem z mlekiem w proszku i każdy inny, jeśli wyjdzie za luźny proszę kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. Ale proszę uważać, aby nie stwardniał.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    16 stycznia 2019 at 23:15

    Czy ten krem bedzie odpowiedni do tortu ombre? Co innego klasc roze poziomo a co innego pionowo. Efekt wizualny bedzie taki sam jak w kremie maslanym czy o wiele gorszy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 10:55

      Nie robiłam ombre z tym kremem, więc nie wiem jak się na nim pracuje. Jak dla mnie lepszy do ombre jest krem z mlekiem skondensowanym lub na bezie szwajcarskiej. W smaku jest najlepszy z mlekiem w proszku, ale lepiej mi się pracuje z innymi kremami 🙂

      • Odpowiedź
        Paulina
        27 marca 2019 at 11:52

        Czy krem nada się do dekoracji babeczek ? Czy nie rozplynie się jeśli będzie stał na imprezie kilka godz ? Czy można przełamać jakoś ten smak czymś kwaśnym ? Czy cos pasuje ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 marca 2019 at 22:40

          Krem wytrzyma, ale przed podaniem muszą być schłodzone, wtedy dłużej wytrzyma krem. Do kremu można dodać aromat cytrynowy. To zależy jaki smak będą mieć babeczki. Babeczki można nadziać frużeliną malinową.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    16 stycznia 2019 at 21:55

    Witam, prosze o porade. Ktory krem jest lepszy/stabilniejszy do kwiatko tylka 2D (milky way czy ten z biala czekolada). Czy kwiatki z tych kremow sa rownie ladne jak z kremu maslanego ( ze wzgledow smakowych wolalabym go nie uzywac). Chcialabym zrobic tort ombre. Czy do najciemniejszego koloru moge dodac dwukrotnie krem podstawowy(bez barwnika) aby go rozjasnic czy moze sie ona jakos przez to zepsuc? Uzywala Pani rozowego barwnika do tych kremow? Pytam bo nie mam bialego barwnika i nie wiem czy kolor wyjdzie ladny, szczegolnie ten najjasniejszy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 11:04

      Na kremie maślanym ładniej wychodzą kwiatki, są gładkie. Krem z białą czekoladą też jest dobry. Na tym sercu robiłam róże tylką Wilton 1M. Z tego co pamiętam tylką 2D niezbyt ładnie mi wychodziły i zmieniłam tylkę na 1M.
      Używałam różowego barwnika do tego kremu. Kolor wyszedł mi ładny. Przy kremie maślanym warto jednak dodać biały wybielacz. Nie robiłam ombre z kremu z białą czekoladą. Możesz od razu przygotować trzy porcje w różnych odcieniach, albo jedną większą różowa i jedną mniejszą białą (bez barwnika). Ale bezpieczniej będzie zrobić jedną porcję w jasno różowym kolorze. Podzielić na trzy części i podczas miksowania z mascarpone dodawać więcej barwnika, aby nasycić kolor. Tak będzie bezpieczniej.

  • Odpowiedź
    AndziaPandzia
    9 stycznia 2019 at 21:51

    Witam, a jak dlugo taki krem moze lezec po zrobieniu. Mam corki urodziny w sobote. Tort bede wykanczac w piatek, a chcialam tynk zrobic dzisiaj, bo juz czasu mi bedzie brak 🙂
    Dziekuje za odpowiedz

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 stycznia 2019 at 22:02

      Można go zrobić dzisiaj i przechować w lodówce. Potem wyciągnąć, ocieplić i ponownie zmiksować, aby konsystencja była kremowa. Można też zamrozić.

    • Odpowiedź
      Katarzyna
      26 listopada 2019 at 00:21

      Witam, jestem ciekawa czy wypróbowała Pani ten krem bez cukru? Nadaje się?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        26 listopada 2019 at 00:31

        Nie 🙂 Ale bez problemu można zmniejszyć ilość cukru w tym kremie. Niestety nie wiem jak smakuje bez cukru.

        • Odpowiedź
          GrGażGrażynayna
          11 czerwca 2020 at 22:41

          Dobry wieczór .Jak długo można przechowywać barwniki? I w jakich temperaturach.

          • Magdalena Indyka
            12 czerwca 2020 at 13:14

            Do daty na opakowaniu. Ja trzymam w lodówce.

  • Odpowiedź
    sabcia
    6 stycznia 2019 at 22:26

    Witam rozumiem że dekoracje z masy cukrowej nie rozpuszczą się na tym kremie?? i mogę je spokojnie położyć na torcie dzień przed imprezą gdy zawiozę tort do restauracji??

  • Odpowiedź
    PapaPPP
    8 grudnia 2018 at 18:10

    Dzień dobry, zdecydowałam się na właśnie ten przepis tynku ale chcę również zrobić róże na torcie. Może Pani mniej więcej napisać o ile zwiększyć proporcje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2018 at 21:54

      To zależy ile tych dekoracji, czy cały tort czy tylko część. Na pewno 2 porcje trzeba zrobić.

      • Odpowiedź
        Papa
        8 grudnia 2018 at 22:50

        dziękuję za odpowiedź, zrobię z 2 kostek masła na średnicy 23cm. Otynkuję w całości i zacznę od góry. Zobaczę na ile starczy

      • Odpowiedź
        Papa
        9 grudnia 2018 at 13:43

        Mogę napisać, że z porcji 400 g wystarczyło mi na otynkowanie tortu o średnicy 23 cm plus róże na wierzchu oraz mniej niż połowa boków. Ale krem faktycznie można jeść łyżkami jeżeli ktoś lubi mleko w proszku 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 grudnia 2018 at 14:09

          Dziękuję za wiadomość 🙂 Czyli musiałoby być z 600g masła na tak duży tort.