KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM DO TYNKOWANIA MILKY WAY Z MLEKIEM W PROSZKU

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 40 ml)
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g mleka w proszku*
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. Mleko w proszku przesiewamy.
  2. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  4. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  5. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  7. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz) + odrobinę fioletowego barwnika, aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny niebieski kolor kremu, to najpierw go wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. Wybielacz / biały barwnik pomijamy gdy chcemy uzyskać czerwony i czarny kolor.
  8. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  9. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  10. Krem wyjdzie rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  11. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła).
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem.
    Dalej postępujemy wg wskazówek powyżej.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy i trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm, wys. 10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  6. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  7. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  11. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Polecam również:

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

155 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aneta
    20 stycznia 2021 at 17:47

    Witam. Czy na ten krem mogę nałożyć opłatek waflowy dzień przed, czy zabarwi tynk opłatek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2021 at 22:54

      Można położyć dzień wcześniej. Zabarwi opłatek jeśli kolor kremu będzie intensywny. Polecam pod opłatek dać krem bez barwnika. Odłóż 3 łyżki kremu przez dodaniem barwnika.

      • Odpowiedź
        Aneta
        21 stycznia 2021 at 14:28

        A opłatek nie namiekie i się zniekształci? To są różyczki i listki?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          21 stycznia 2021 at 14:42

          Na kremie maślanym nie namoknie za bardzo. Chyba że w lodówce będzie duża wilgotność. Na kremie śmietankowym bardziej wchłania wilgoć z kremu. Tak, to różyczki i listki wykonane tylkami.

          • Aneta
            21 stycznia 2021 at 15:56

            Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chodziło mi o to że moje różyczki i listki są z oplatka i czy się nie zniekształcą 🙂

          • Magdalena Indyka
            22 stycznia 2021 at 11:25

            Na kremie maślanym nie. Ale wilgoć z lodówki może je trochę powyginać. Wafelek chłonie wilgoć z lodówki i kremów.

  • Odpowiedź
    Klaudia
    8 stycznia 2021 at 14:38

    Dzień dobry! Czy pod zielony barwnik powinnam wybielić krem, czy ta sama zasada jak przy czerwieni? W sumie żółty jest kolorem bazowym.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 stycznia 2021 at 18:06

      Do zielonego nie potrzeba wybielacza. Chyba że chcesz taką czystą, pastelową zieleń :). Bo do miętowego koloru to już polecam wybielić trochę krem.

  • Odpowiedź
    Iwona
    18 grudnia 2020 at 23:27

    Świetna masa! Często używam kremów maślanych ponieważ często robię torty dla dzieci i pracuję wtedy z masą cukrową. Najczęściej tynkowałam tort masłem z mlekiem skondensowanym, ale ta jest o niebo lepsza. Gładka, miękka i naprawdę smaczna, nie czuć masła. Czy słodka? No jest słodka ale nie slodsza od tej z mlekiem. Z resztą jaka ma być masa do torta? 😁. Ale co najważniejsze tort równiutki i gładki bez użycia dysków. Mój faworyt . Dziewczyno uszczęśliwilaś mnie tym przepisem 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 grudnia 2020 at 17:53

      Bardzo się cieszę, że Ci tak smakuje 🙂 Zawsze można następnym razem dać trochę mniej cukru :). Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Beata
    28 listopada 2020 at 15:37

    Witam, pomimo dania białego barwnika trochę fioletowego masa jest żółta. jaki stosuje Pani barwnik do wybielania?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2020 at 20:30

      Różnie. Raz wybielacz Wilton lub biały barwnik Sugarflair extra white. Może za mało barwnika? Albo za krótko ucierany krem po dodaniu wybielacza?

      • Odpowiedź
        Paula
        16 stycznia 2021 at 15:14

        Pani Magdo, czy aby uzyskać tynk czekoladowy bardziej poleca Pani milky way z kakao czy ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          17 stycznia 2021 at 19:22

          Ganache z czekolady ma ciemno brązowy kolor. Jeśli zrobisz maślany krem i dodasz do niego kakao, to możesz stopniować kolor. Zrobić jasno brązowy krem lub ciemniejszy odcień. Dlatego wybór kremu zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    7 listopada 2020 at 16:57

    Czy mogę otynkować tym kremem tort , który w środku będzie przełożony kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone?

  • Odpowiedź
    askaska01
    31 października 2020 at 23:44

    krem świetnie sprawdził się do dekoracji; to w zasadzie mój pierwszy naprawdę udany tort 😉
    mnie osobiście smak nie zachwycił, po prostu OK, ale solenizant się rozpływał nad nim. dałam około 1/3 mniej cukru. dziękuję za pomysł i podpowiedzi

  • Odpowiedź
    Pati
    25 października 2020 at 13:32

    Witam piszę że krem wystarczy na tort 18cm średnica . Tylko czy ta ilość wystarczy na pokrycie jeden raz czy 2 razy bo chciałam pokryć 2 razy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:46

      Dwa razy grubą warstwą czy raz cienką i potem grubszą? Jeśli to drugie to wystarczy. Jeśli chcesz 1 cm warstwę tynku, to trzeba podwoić ilość składników.

  • Odpowiedź
    Martyna
    9 października 2020 at 14:01

    Mój pierwszy tort z kremem do tynkowania. Za równy to on nie jest wiem 😉 dopiero się uczę. Ale mam pytanie. Ale mi się smakowało krem na torcie. Czy mogę następnym razem dac cienka warstwę aby go wyrownac/uzupełnić dziury, schłodzić i położyć druga warstwę aby wyglądał?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 października 2020 at 20:58

      Jak najbardziej. Zawsze tak robię. Najpierw cienką warstwą kremy łatam dziury i tynkuję cały tort, aby okruszki biszkoptu sklepić. Wkładam tort na ok 20 minut do lodówki. Potem tynkuję grubszą warstwą kremu.

  • Odpowiedź
    Marta
    24 września 2020 at 21:01

    Ktory tynk jest mniej słodki? Milly way czy na mleku skondensowanym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 września 2020 at 20:04

      Ten z mlekiem skondensowanym. Do tynku z mlekiem w proszku można dać mniej cukru.

  • Odpowiedź
    ol
    2 sierpnia 2020 at 12:32

    Chciałabym zrobić fioletową masę. Czy faktycznie dodałaby Pani wybielacz, aby krem był biały, a później fioletowy ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 sierpnia 2020 at 14:47

      Tak. Krem wychodzi żółtawy i w połączeniu z fioletem może wyjść dziwny odcień. Chyba że to będzie bardzo intensywny fiolet. Przy jaśniejszych kolorach polecam dać wybielacz.

      • Odpowiedź
        Julia
        18 października 2020 at 08:13

        Czy zamiast mleka w proszku można użyć mleka modyfikowanego w proszku? Mam nie otwartą puszkę szkoda wyrzucić, szukam dla niej zastosowania….

    • Odpowiedź
      Martyna
      26 września 2020 at 14:25

      Czy na ten krem można dac dekoracje z czekolady? Ten tak zwany drip?

    • Odpowiedź
      Aga
      15 stycznia 2021 at 05:46

      Czy chcą uzyskać różowy kolor potrzebne jest dodanie wybielacza ?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        17 stycznia 2021 at 19:27

        Zależy jaki kolor chcesz uzyskać. Jeśli landrynkowy delikatny róż to tak, warto wybielić trochę krem. Jeśli chcesz ciemną fuksję, to wtedy wybielanie nie jest konieczne. Krem maślany jest kremowy i w połączeniu z różowym barwnikiem często wychodzi kolor łososiowy.

  • Odpowiedź
    Sabina
    20 lipca 2020 at 15:45

    Dzień dobry. Pani Magdaleno, czy barwnika złotego Wow Kolor można użyć do pokropienia tortu pokrytego tynkiem maślanym? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    carla
    26 czerwca 2020 at 13:04

    Pani Magdo, czy tynk wyjdzie z masłem które ma 82% tłuszczu? Bo wszędzie jest napisane, że ma być 83% a ja akurat mam 82%.
    pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Gosia Go sia
    11 czerwca 2020 at 09:40

    Witam,
    Krem robiłam juz kilka razy. Mam problem z barwieniem. Krem w ogóle nie rozpuszcza w sobie barwnika w proszku. Czym to może byc spowodowane? Tymi samymi barwnikami barwilam krem na bezie, ciasta i wiele innych.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 czerwca 2020 at 13:16

      Nie wiem dlaczego. Rozcieńczasz barwnik w alkoholu? Jeśli dodajesz suchy barwnik to się dobrze nie rozpuści. Ja używam barwników w żelu i nie mam problemu.

      • Odpowiedź
        Ewa
        12 września 2020 at 18:29

        Napisała Pani, że świetnie sprawdza się ten krem pod opłatek cukrowy. Czy można położyć taki właśnie opłatek np w sobotę wieczorem, jeśli podanie gościom będzie w niedzielę w południe?

    • Odpowiedź
      Marta
      19 czerwca 2020 at 22:36

      Polecam barwnik w proszku dodać do mleka z cukrem. Robiłam tak i kolor wyszedł idalny

    • Odpowiedź
      Małgorzata
      25 sierpnia 2020 at 19:44

      Witam. Pani Magdo uwielbiam mleko w proszku (smak dzieciństwa) i chciałam użyć tego kremu do tortu na chrzciny siostrzenicy ale mam dwa pytania. Po pierwsze czy wytrzyma drogę ok. 60 km (we wrześniu więc prawdopodobnie upałow nie będzie)? A po drugie czy nadaje się pod drip cake?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        25 sierpnia 2020 at 23:42

        Krem milky way jest miękkim kremem. Tort dobrze schłodź przed transportem i w samochodzie ogrzewanie wyłączone :). Wytrzyma. Tak, nadaje się pod polewę. przed wylaniem polewy dobrze schłodzić tort.

  • Odpowiedź
    MarMartataMart
    8 czerwca 2020 at 14:11

    Czy można dać mniej cukru ?? mam zrobić tort dla cukrzyka i boję się, że ten krem będzie za słodki

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:49

      Można 🙂

      • Odpowiedź
        Marta
        11 czerwca 2020 at 14:22

        Tylko nie wiem właśnie czy dać połowę cukru czy jeszcze mniej

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 czerwca 2020 at 13:15

          Też nie wiem, bo nie próbowałam zmniejszyć ilości, więc nie wiem jaki krem będzie w smaku.

  • Odpowiedź
    Ola
    2 czerwca 2020 at 14:19

    Dzień dobry!
    Planuje zrobić okrągły tort z tynkiem Milky Way. Proszę o informację czy dekoracja w formie opłatka dobrze się przyklei? Oraz czy opłatek nie będzie odklejał się od boków tortu? Może poleca Pani inny tynk.?
    Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2020 at 16:11

      Robiłam tort z opłatkiem na kremie milky way. Opłatek dobrze się trzymał, ale był przyklejony na świeży, miękki tynk. Po schłodzeniu w lodówce krem maślany twardnieje i trudno przykleić wtedy opłatek.

      • Odpowiedź
        Ola
        2 czerwca 2020 at 16:56

        Tak właśnie myślałam, żeby przykleić go na świeży tynk. Tylko pytanie co z opłatkiem na boku, czy nie będzie odstawał? Nie odklei się? Dopasuje się do kształtu torta?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 czerwca 2020 at 20:03

          Powinien się trzymać. Nie kleiłam opłatka na bokach i trudno mi coś powiedzieć na ten temat.

  • Odpowiedź
    Sylwia
    25 maja 2020 at 15:24

    Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia tortu w kształcie koszyka. Czy krem do tynkowania z mlekiem w proszku “Milky way” mogę użyć nie tylko jako bazę ale równiez jako plecionkę?
    Już miałam do czynienia z tym kremem i bardzo się polubimy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 maja 2020 at 00:08

      Do plecionki można go użyć jeśli nie jest dla ciebie za luźny. Jeśli wzór nie wychodziłby ładnie, to włóż krem na kilka minut do lodówki, aby trochę zgęstniał. Mieszaj co jakiś czas, aby nie stwardniał.

  • Odpowiedź
    Aga
    25 kwietnia 2020 at 21:23

    Czy barwnik lepiej jest dodawać w proszku czy w żelu?

  • Odpowiedź
    Paulina
    23 kwietnia 2020 at 11:10

    Witam
    Kiedy i w jakiej ilości dodać kakao lub czekoladę ?

  • Odpowiedź
    kasia.k
    4 kwietnia 2020 at 18:25

    Pani Magdo czy muszę najpierw wybielić masę, żeby zabarwić ją na niebiesko?Będę robiła tort w kształcie klocka LEGO.
    Dziękuję za odpowiedź 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 kwietnia 2020 at 19:41

      Polecam i radzę wybielić. Krem maślany jest żółty i w połączeniu z niebieskim wyjdzie odcień turkusowy lub zielonkawy krem. Nie będzie to ładny niebieski.

  • Odpowiedź
    Gosia
    10 lutego 2020 at 09:52

    Witam. Czy ten krem nie rozpuści mi masy cukrowej? Raz zrobiłam krem z mlekiem i rozpuścił mi masę cukrową.

  • Odpowiedź
    NATS
    20 stycznia 2020 at 21:14

    Ok, mam może głupie pytanie, ale masę milky way będę robić pierwszy raz i wolę się dopytać żeby wyszło tak jak trzeba 😁. Mianowicie, całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut po dodaniu całego mleka w proszku? I potem zmniejszamy i miksujemy wszystko jeszcze 10minut? 😊 Dziękuję za odpowiedź 😁