KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM DO TYNKOWANIA MILKY WAY Z MLEKIEM W PROSZKU

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,
O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 
Składniki:
  • 40 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 30 ml)
  • 40 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g mleka w proszku*
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. Mleko w proszku przesiewamy.
  3. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  4. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  5. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  6. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  7. Całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy ok 10 min lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzie wyczuwalne w kremie. Obroty miksera zmniejszamy, aby odpowietrzyć krem.
  8. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  9. Krem wyjdzie rzadki, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  10. Do gotowego kremu możemy dodać barwnik spożywczy. Krem wychodzi żółtawy (kolor zależy od masła), dlatego do uzyskania idealnie białego kremu używamy białego barwnika/wybielacza.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę (szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem je do masła).
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy ok 10 min lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzie wyczuwalne w kremie. Obroty miksera zmniejszamy, aby odpowietrzyć krem.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy i trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm, wys. 10 cm.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  5. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  6. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  7. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki, Źródło przepisu – grupa ‘Słodki Pomysł – porady dla początkujących….’

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz dalej!

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    SgnieszkaK
    16 sierpnia 2018 at 18:13

    Dzień dobry, może Pani podpowiedzieć jakie proporcje powinnam zachować do otynkowania tortu ok 45-55cm? Prostokąt gdzieś na ok 8-9 cm wysokości?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 sierpnia 2018 at 20:21

      Jesteś pewna, że podałaś dobre wymiary? Robiłam prostokątny tort z tym kremem o wym 23x35cm. Według przelicznika na twoje wymiary 45x55cm (tak zrozumiałam) krem musisz zrobić z tej ilości składników: 490ml mleka, 450g cukru, 1700g masła i 800g mleka w proszku.

  • Odpowiedź
    Martta
    8 sierpnia 2018 at 12:29

    Witam
    Chciałam się zapytać w którym momencie dodać kakao do tego pierwszego sposobu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2018 at 12:32

      Jak już krem będzie gotowy, po dodaniu mleka w proszku. Wtedy łyżka po łyżce dodajemy kakao.

      • Odpowiedź
        Marta
        8 sierpnia 2018 at 13:01

        A ile dodać tego kakao ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 sierpnia 2018 at 13:05

          To zależy jaki kolor/odcień chcesz uzyskać. Jasne kakao ma mniej intensywny kolor. Lepsze będzie ciemne kakao. Na początek daj 3 łyżki i zobacz co wyjdzie.

          • Marta
            8 sierpnia 2018 at 14:41

            Ok. Dziękuje za odpowiedz.
            Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    IZA
    29 lipca 2018 at 17:47

    Witam, niedawo robiłam tynk do tortu z Pani przepisu. Wszystko wyszło super, ale faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru. Jedyne, co zauważyłam to pęknięcia na torcie, ale chyba coś zle zrobiłam? Nakładałam tynk na tort po odczekaniu aż się ociepli i nie było pęknieć. Gdy go podałam na stół i postał z godzinę to reszta tortu, która nie została zjedzona cały tynk popękał. Zastanawiam się, czy to wina złej techniki nakładania, czy po prostu tynk ten nie może stać na zewnatrz dłużej niż 1h. Będę wdzięczna za pomoc;)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2018 at 20:35

      Powodów może być kilka. Za cienka warstwa kremu. Mało stabilne kremy, które po długim czasie w cieple zaczęły ‘wypływać’ i wypychać tynk. A dekoracja jaka była? Nie za ciężka? Pod naciskiem noża tort się trochę rusza i jeśli tynk był za cienki to mógł popękać. To chyba główne przyczyny pękania tynku. Gruby podkład też jest istotny, ale z tego co piszesz, to tynk popękał później. Dziękuję za uwagę co do cukru. Zmniejszę ilość następnym razem i sprawdzę :).

      • Odpowiedź
        IZA
        1 sierpnia 2018 at 11:12

        Dziękuję Pani za odpowiedź.;) faktycznie nie pomyślałam, że przyczyną mogą być ozdoby, tort był bardzo ozdobiony, głównie ciasteczkami lukrowanymi na wykałaczkach i to pewnie sprawiło, że tynk nie wytrzymał nacisku, bo krem wewnątrz tortu wykluczam, ponieważ tort był jeszcze obłożony warstwą kremu z masłem i schłodzony przez noc, a resztę robiłam zgodnie z Pani instrukcją.
        Trzeba próbować, następny tort zrobię identycznie, ale ograniczę ilość ozdób. Zastanawiam się też, czy dla ozdobnych w dekoracje tortów chyba nie lepsza byłaby wtedy masa cukrowa lub może tynk stricte maślany ?

        Pozdrawiam serdecznie;)

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 sierpnia 2018 at 13:17

          Teraz już wiem dlaczego tynk popękał. Nie miesza się kremów. Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to już nie tynkuj go wcześniej innym kremem na bazie śmietanki lub mascarpone. Tort przed tynkowaniem kremem maślanym powinien być goły. Pod dekoracje masy cukrowej może być krem maślany. Może być też krem śmietankowy, ale wtedy trzeba dekoracje cukrowe zabezpieczyć od spodu czekoladą. Jeśli jednak obkładasz cały tort masą cukrową, to tylko krem maślany!

          • Izabel
            4 sierpnia 2018 at 12:45

            Dziękuję za odpowiedź 😉 został mi krem i obłożyłam i jakoś nie pomyślałam o łączeniu kremów. Trafna uwaga! jeśli chodzi o masę cukrową to krem maślany lub ganache czekoladowy się u mnnie na razie sprawdza. Chciałam trochę inaczej torta teraz zrobić i wypróbować inną technikę. Dziękuję jeszcze raz z odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie;) do przepisu powrócę sądzę, że nie raz 😉

  • Odpowiedź
    Ewelina
    15 czerwca 2018 at 20:23

    Czy w tym kremie można pominąć cukier, ponieważ samo mleko w proszku daje słodycz?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 20:38

      Zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że można jeszcze zmniejszyć. Nie robiłam kremu bez cukru, więc nie wiem jak będzie smakować, ale chętnie się dowiem. Następnym razem pominę go zupełnie i sprawdzę, bo też się nad tym zastanawiałam 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    12 czerwca 2018 at 23:20

    Uwielbiam tą masę 😉 Ja stosuję drugą metodę, miksuję masło od razu z mleczną masą 10min. Taką masę zostawiam na noc w temperaturze pokojowej i jest super do tynkowania. Polecam i zapisuję sobie Twój przepis bo jest lepiej opisany niż ten z grupy 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 czerwca 2018 at 10:10

      Nic się nie dzieje z tym kremem pozostawionym poza lodówką przez noc? Ja mam wrażenie, że masło się rozpuści, szczególnie w upalne dni i noce 🙂

  • Zostaw komentarz