KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,
O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? 
Składniki:
  • 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 30-40 ml)
  • 40 g drobnego cukru
  • 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 80 g mleka w proszku*
  • kakao, roztopiona i ostudzona czekolada, do smaku
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. Mleko w proszku przesiewamy.
  3. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  4. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  5. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  6. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  7. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 10-15 min, lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzię wyczuwalne w kremie. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
  8. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę.
  9. Krem wyjdzie rzadki, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  10. Do gotowego kremu możemy dodać barwnik spożywczy. Krem wychodzi żółtawy (kolor zależy od masła), dlatego do uzyskania idealnie białego kremu używamy białego barwnika/wybielacza.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  2. Do utartego masła dodajemy masę mleczną, łyżka po łyżce.
  3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 10-15 min, lub dłużej, aż mleko w proszku nie będzię wyczuwalne w kremie. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
  4. Ten sposób jest łatwiejszy, trochę szybszy. Ale to zależy od mocy Waszego miksera. Niektórym wystarczy 10 min, a niektórzy będą musieli miksować 15 min lub dłużej.
Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm.
  3. Do otynkowania prostokątnego tortu o wym. 23×35 cm krem trzeba zrobić z 170 ml mleka + 130 g cukru, 500 g masła i 270 g mleka w proszku.
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku ‘Łaciate’, 27% tłuszczu.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Krem maślany możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  8. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  9. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Krem do tynkowania Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!


Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku, krem do tynkowania tortu, krem maślany z mlekiem w proszku, krem do tynkowania z mlekiem w proszku, krem maślany, masło, tylki,

Źródło przepisu – grupa ‘Słodki Pomysł – porady dla początkujących….’

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Ewelina
    15 czerwca 2018 at 20:23

    Czy w tym kremie można pominąć cukier, ponieważ samo mleko w proszku daje słodycz?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 20:38

      Zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że można jeszcze zmniejszyć. Nie robiłam kremu bez cukru, więc nie wiem jak będzie smakować, ale chętnie się dowiem. Następnym razem pominę go zupełnie i sprawdzę, bo też się nad tym zastanawiałam 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    12 czerwca 2018 at 23:20

    Uwielbiam tą masę 😉 Ja stosuję drugą metodę, miksuję masło od razu z mleczną masą 10min. Taką masę zostawiam na noc w temperaturze pokojowej i jest super do tynkowania. Polecam i zapisuję sobie Twój przepis bo jest lepiej opisany niż ten z grupy 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 czerwca 2018 at 10:10

      Nic się nie dzieje z tym kremem pozostawionym poza lodówką przez noc? Ja mam wrażenie, że masło się rozpuści, szczególnie w upalne dni i noce 🙂

  • Zostaw odpowiedź