KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Krem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny i prosty krem w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. 145 g mleka skondensowanego = 115 ml. 

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • mleko skondensowane (zagęszczone) słodzone: 160 g (tynkowanie) lub 120 g (dekorowanie)*
Dodatkowo:
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy. 
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. 
  4. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz) + odrobinę fioletowego barwnika, aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny niebieski kolor kremu, to najpierw go wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. Wybielacz / biały barwnik pomijamy gdy chcemy uzyskać czerwony i czarny kolor.
  5. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  7. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.

 

Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej. Mleko może być schłodzone, ale nie polecam zimnego, takiego prosto z lodówki. Pod dodaniu schłodzonego mleka do masła masa zaczęła mi gęstnieć/sztywnieć. Dlatego miałam mały problem, aby krem ładnie rozprowadzić na torcie. Latem jak najbardziej można dodać chłodniejsze mleko, ale trzeba uważać :).
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm), skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego ‘Gostyńskiego’ w tubce (jest również dostępne w puszce). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu. 
  5. Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji (kwiaty), to polecam na 200 g masła użyć max. 120 g mleka skondensowanego.
  6. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  7. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia. 
  10. Krem maślany z mlekiem skondensowanym możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  11. Krem możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  12. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

111 komentarzy

  • Odpowiedź
    KamilaKamila
    24 listopada 2020 at 17:18

    Dzien dobry, dzis mam zamiar robić mase maślaną z mlekiem skondensowanym. Bardzo sie boje ale ryzykuje.
    Zapomniałam do tego kupić barwnik czy sok z herbapolu malinowy nada sie na barwik ?
    Chcialam zrobic tort omnbre i bym musiala trzy fazy soku dac . Prosze o opinie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2020 at 14:24

      Ten sok ma słabe barwienie. Nie wiem czy coś da dodanie go do kremu. Lepiej spróbować zabarwić sokiem z buraka.

  • Odpowiedź
    Martyna
    5 października 2020 at 21:52

    Dobry wieczór. Czy mogę położyć tynk na warstwę anty-okruszkową z kremu “nutella” na bazie masła i budyniu (budyń domowej roboty) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 października 2020 at 12:27

      Tak. Jeśli ten krem z nutellą jest na bazie masła, to powinno być ok. Tylko lepiej, aby ta pierwsza warstwa była schłodzona, bo kolory mogą się mieszać. Krem z nutellą jest brązowy.

  • Odpowiedź
    SylwiaS
    6 września 2020 at 22:42

    Dzień dobry, czy ten krem nada się do dekorowania babeczek, które będą stały około 5/6 godzin w pomieszczeniu z temperaturą około 20 stopni? Nie popłynie? Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Marya
    26 sierpnia 2020 at 23:31

    Czy na tym kremie nie rozpuszcza się perełki cukrowe do dekoracji?

  • Odpowiedź
    Ania
    19 czerwca 2020 at 15:54

    Dzien dobry, czy na taki krem mozna klasc beziki? czy musze je zabezpieczyc czekolada?

  • Odpowiedź
    carla
    10 czerwca 2020 at 18:34

    Czy jak dodam 150g mleka z tubki to wyjdzie krem do tynkowania? pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 czerwca 2020 at 13:17

      Tak :).

    • Odpowiedź
      Oli
      22 sierpnia 2020 at 12:59

      Czy mogę do kremu do tynkowania dodać różowy barwnik odrazu? Nie mam ani białego ani wybielacza.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 sierpnia 2020 at 23:46

        Można dać, pomijając wybielacz, ale może wyjść łososiowy kolor. Zależy ile barwnika dasz. Jeśli zależy Ci na pastelowym różowym, to bez wybielacza może nie wyjść. Kolor kremu maślanego to kremowy/żółtawy. W połączeniu z różem najczęściej wychodzi łososiowy.

      • Odpowiedź
        Kamila
        10 listopada 2020 at 14:57

        Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 listopada 2020 at 21:58

          Nigdy nie próbowałam robić tego kremu ręcznie. Nie sądzę, aby wyszedł dobrze.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    28 maja 2020 at 11:36

    Cześć! W jakich proporcjach można do kremu dodać sok z cytryny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 maja 2020 at 22:44

      Dodajemy stopniowo, w małych ilościach, do smaku. Nie wiem dokładnie ile soku dać.

  • Odpowiedź
    Basia k
    18 września 2019 at 21:53

    Krem po ubiciu nie nadaje się do dekorowania bo jest za luźny. Po schłodzeniu z kolei był za twardy a jak doczekałam chwile to cześć była za luźna a cześć jeszcze twarda i złe wychodziła z tyłki
    Mogę prosić jakieś wskazówki? Jak obchodzić się z tym kreme?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 września 2019 at 23:00

      Gotowy krem schładzamy w lodówce kilka minut, ale co jakiś czas mieszamy krem łyżką, aby schłodził się równomiernie. Przy ściance krem szybciej stwardnieje niż w środku. Jeśli stwardnieje trzeba go ocieplić (jak masło) i zmiksować ponownie kilka minut, aby się ujednolicił.

    • Odpowiedź
      Ppaulina
      7 listopada 2019 at 09:21

      Czy można zmniejszyc ilosc mleka skondensowanego do tynkowania? Jesli tak to o ile ?
      Ten do tynkowania jesr dla mnie za slodki natomiast do dekorowania jest w sam raz tylko nie wiem czy takim uda sie otynkowac?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        9 listopada 2019 at 01:07

        Można zmniejszyć ilość mleka skondensowanego 🙂 Do tynkowania proporcje z kremu do dekorowania będą dobre.

  • Odpowiedź
    aNIA
    2 września 2019 at 15:44

    Witam.

    Czy do kremu maślanego z mlekiem skondensowanym można dodać kakao by uzyskać czekoladowy kolor?

  • Odpowiedź
    Ilona
    25 sierpnia 2019 at 18:14

    Dzień dobry, jaki krem poleca Pani do dekoracji muffinek – które są też z elementami dekoracyjnymi z masy cukrowej. Muffinki są dla dzieci. Kremu na muffinkach ma być dość sporo. Próbowałam ganache z białą czekoladą, masłem i śmietaną 30% i niestety wydaje się trochę za słodki i “ciągnący się pod podniebieniu”. Z góry dziękuję za podpowiedź :). Pozdrowienia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 sierpnia 2019 at 10:26

      Ja bym zrobiła krem maślany z mascarpone. Można dodać do niego kakao, czekoladę rozpuszczoną (ostudzoną), aromaty smakowe. Można dać trochę mniej masła i więcej mascarpone, aby był smaczniejszy. Do dekoracji z masy cukrowej się sprawdzi, a nie jest tak bardzo słodki. Niestety kremy maślane nie są lekkie. Można zrobić krem z białą czekoladą, ale wtedy dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć (rozpuszczoną czekoladą) aby nie rozpuściły się na kremie.

    • Odpowiedź
      Kinga
      11 września 2019 at 08:33

      Witam serdecznie,
      Proszę o podpowiedź ile kremu muszę przygotować na udekorowanie 40 babeczek?
      Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 września 2019 at 09:50

        To zależy od dekoracji. Na 10 babeczek zrobiłabym krem z 250 g masła.

        • Odpowiedź
          Kinga
          11 września 2019 at 12:54

          Dziękuję ? chodzi mniej więcej o coś takiego jak na pierwszym zdjęciu w tym poście.

          • Magdalena Indyka
            11 września 2019 at 21:33

            A do babeczek polecam krem maślany z mascarpone. Jest smaczniejszy. Tam jest podana ilość kremu potrzebna do babeczek.

          • Kinga
            12 września 2019 at 06:50

            Dziękuję za podpowiedź, wypróbuję 🙂

      • Odpowiedź
        Ola
        2 maja 2020 at 13:52

        Dzień dobry, próbowałam zrobić ten tynk, w proporcji 1:1, krem wyszedł twardy, szybko zasychal. Nie wiem czemu

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 maja 2020 at 22:42

          Czy masło i mleko było w temperaturze pokojowej? Mleko może być trochę chłodne, ale nie zimne. Tort był wyciągnięty wcześniej z lodówki (min. 30 minut wcześniej) aby się ocieplił? Czy tynkowałaś zimny tort? Na zimnym torcie krem maślany bardzo szybko twardnieje.

  • Odpowiedź
    iwona
    9 sierpnia 2019 at 14:05

    z przelicznika wychodzi na fi 24 382g mleka i 450 masła. nie za duzo?

  • Odpowiedź
    Justyna
    26 lipca 2019 at 15:51

    Witam,
    czy na ten krem mogę położyć opłatek waflowy? A jeżeli tak to kiedy, po otynkowaniu? Tort ma być gotowy na sobotę po południu.
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lipca 2019 at 22:01

      Tak. Tuż po tynkowaniu, kiedy krem jest jeszcze miękki 🙂

      • Odpowiedź
        Justyna
        28 lipca 2019 at 14:46

        Czyli jeżeli potrzebuje tort na sobotę a wytynkuje go w piątek wieczorem to z opłatkiem nic się nie stanie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 lipca 2019 at 10:53

          Nic się nie stanie 🙂

          • ZMAgda
            16 stycznia 2021 at 13:23

            Który tynk lepszy jak na niewielkie doświadczenie w tynkowaniu, mleko w proszku czy mleko skondensowane?

          • Magdalena Indyka
            17 stycznia 2021 at 19:23

            Zacznij od kremu z mlekiem skondensowanym 🙂

  • Odpowiedź
    Izabela
    18 lipca 2019 at 12:20

    Witam
    Czy da rade zrobić ten krem bez miksera tylko za pomocą trzepaczki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lipca 2019 at 10:21

      Raczej nie.

    • Odpowiedź
      Katarzyna
      1 stycznia 2021 at 18:01

      Dzień dobry, czy można położyć ten krem pod masę marcepanowa? I czy pod masę musi być też gruba 5 cm warstwa?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        2 stycznia 2021 at 11:10

        Można. Wtedy warstwa nie musi być tak gruba. Ważne aby krem zakrył biszkopt i kremy i był równo wygładzony. 3-4 mm będzie ok.

  • Odpowiedź
    Tort brzoskwiniowy z kremem migdałowym – Marcepanowa kuchnia
    21 maja 2019 at 17:36

    […] posmarowałam kremem maślanym, na który przepis znalazłam na blogu:  Slodkipomysl.pl (polecam jest genialny i idealnie się nim dekoruje). Wierzch tortu posypałam mielonymi […]

  • Odpowiedź
    Joanna
    18 maja 2019 at 19:50

    Czy na ten krem moza polozyc dekoracje z koronki z masy cukrowj?

  • Odpowiedź
    Marta
    29 kwietnia 2019 at 13:05

    Mam pytanie, kupiłam opłatek cukrowy, masę cukrową że zdjęciem na allegro. Teraz się zastanawiam czy ten krem może być pod nim zastosowany. Z góry dziękuję.

  • Odpowiedź
    mm
    7 kwietnia 2019 at 16:05

    Mam barwnik w proszku. Wymieszać go najpierw w mleku i potem dodawać do masła czy jakoś inaczej barwić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 kwietnia 2019 at 20:45

      Barwnik w proszku najlepiej rozpuścić w spirytusie. Jak dodasz czerwony barwnik do mleka to białe mleko rozjaśni kolor. Spróbuj w odrobinie wódki rozpuścić, jeśli nie masz spirytusu.

  • Odpowiedź
    Dj
    29 marca 2019 at 23:34

    Witam.Czy można ten krem użyć do dekoracji tortu otynkowanego masa ganache?W ganache jest śmietana…nie popłyną mi różyczki? Dziekuje

  • Odpowiedź
    Ania
    11 lutego 2019 at 21:20

    Witam.
    Mam pytanie, jeżeli tort składam dzień wcześniej mogę go otynkować odrobiną bitej śmietany z mascarpone (by pozbyć się grudek ewentualnych dziurek i wyrównać tort) a na następny dzień otynkowac go kremem maślanym z mlekiem skondensowanym ? Na to będzie masa cukrowa.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lutego 2019 at 00:34

      Lepiej tego nie robić. Nie wiadomo jak zachowa się biszkopt, może nasiąknąć i przy nakładaniu kremu maślanego odrywać się i przyklejać do szpatułki. Raz miałam taką sytuację.

  • Odpowiedź
    Kasia
    25 stycznia 2019 at 08:39

    Wyjdzie ten krem z mlekiem zageszczonym? Pozdrawiam.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 09:10

      Tak, mleko skondensowane jest zagęszczonym mlekiem. Na opakowaniu pisze ‘mleko zagęszczone słodzone’.

  • Odpowiedź
    ewa
    22 stycznia 2019 at 17:50

    Witam.Chcialam zapytac Pania,ktory krem do dekoracji (ale nie na bezie bo mikser mam na umarciu) polecilaby mi pani do zrobienia takich klaunow? :https://www.wilton.com/circus-clown/WLTECH-72.html#q=Circus-Clown&start=7
    https://www.cakecentral.com/gallery/i/712163/clown-cupcakes
    Jest karnawal i mam juz kupione “glowki” plastikowe tylko musze zrobic “ciala” tym pajacykom.

  • Odpowiedź
    Marysia
    17 stycznia 2019 at 09:35

    Wypróbowałam już krem na bezie szwajcarskiej oraz krem maślany z mlekiem w proszku,krem na bezie nie odpowiada mi niestety w smaku z tąd pytanie czy krem z mlekiem skondensowanym można zrobić z dodatkiem kakao? ponieważ potrzebuje krem czekoladowy do tynkowania tortu

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 10:53

      Można 🙂 Do każdego kremu maślanego możesz dodać kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę (nie może być ciepła).

  • Odpowiedź
    Mirella
    10 stycznia 2019 at 13:59

    Robiłam dziś pierwszy raz ten krem do otynkowania tortu średnicy 18 cm ok 10 cm wysokości i wystarczył mi na pierwsza warstwę. Masło bardzo dlugo ubijalam. Co może mieć wpływ na ilość tego kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 stycznia 2019 at 17:33

      Jak długo masło było ucierane? Minimum 10 minut? U mnie pierwsza warstwa ma 1mm grubości. Tylko tyle, aby zebrać i sklepić okruszki. Druga ma 3-4 mm. Ważne też jest, aby tort był prosty. Jeśli jest krzywo złożony to zagłębienia i nierówności ‘pochłaniają’ krem.

      • Odpowiedź
        Alicja
        1 stycznia 2021 at 22:22

        Co robic z tynkiem w czasie chłodzenia tortu miedzy warstwą okruszkową a dekoracyjną? Do lodówki i przemiksować przed kolejną warstwa?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 stycznia 2021 at 11:08

          Można zostawić na blacie. Chyba że jest gorąca w kuchni. Wtedy można na 5 minut włożyć miskę z kremem do lodówki.

  • Odpowiedź
    Jola
    8 grudnia 2018 at 19:34

    Witam. Pisała Pani o tym, że można użyć go do dekoracji lub do tynkowania a czy można przełożyć tym kremem biszkopt? Jeśli tak to na jakiej średnicy blat wystarczy podana ilość?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2018 at 21:52

      Ten krem nie nadaje się do przełożenia. Jest za słodki. Polecam krem maślany russel, robiłam go w tym cieście Na blogu jest przelicznik foremek (w menu pod logo).

      • Odpowiedź
        Jola
        9 grudnia 2018 at 11:37

        Dziękuję ślicznie 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    22 września 2018 at 08:08

    Witam, mam pytanie, czy można dodać do tego kremu odrobinę soku z cytryny, albo kilka kropli olejku czy alkoholu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 września 2018 at 00:27

      Olejek i sok na pewno, ale trzeba uważać z ilością, aby krem nie wyszedł za rzadki. Alkoholu nie dodawałam i trudno mi powiedzieć jak zachowa się krem po jego dodaniu.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    12 lipca 2018 at 16:05

    Witam. Dopiero znalazłam ta stronę. Przepis super ale czy można położyć opłatek waflowy na ten krem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 lipca 2018 at 23:58

      Na ten krem najlepszy będzie opłatek cukrowy. Ale inny też można położyć. Tylko najlepiej od razu po otynkowaniu, aby miękki krem ‘nawilżył’ opłatek. Jeśli położysz go na schłodzony krem opłatek dobrze się nie przyklei i będzie twardy, przez co będzie się rwał podczas krojenia tortu.

      • Odpowiedź
        Katarzyna
        13 lipca 2018 at 12:44

        Dziekuje serdecznie za odpowiedź!?a czy jesli poloze oplatek dzien przed podaniem tortu to krem go nie rozpuści? Mam oplatek waflowy bo tylko do takiego mialam dostęp. Pozdrawiam!

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 lipca 2018 at 15:36

          Waflowy czyli jaki? Kolorowy z nadrukiem? Jeśli tak, to na kremie maślanym nic mu się nie stanie.

          • Katarzyna
            13 lipca 2018 at 15:51

            Tak właśnie taki. Dziękuję serdecznie?

  • Odpowiedź
    Maria
    20 czerwca 2018 at 09:36

    Witam. Jakie proporcje masła i mleka by starczyło mi na otynkowanie i dekoracje ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 czerwca 2018 at 13:15

      To zależy od średnicy tortu. W uwagach podałam wymiary tortu. Do dekoracji staram się zrobić więcej kremu, ale zależy jakie dekoracje mają być i jaką tylkę użyję. Tylka do liści zużyje mniej kremu niż tylka do róż.

  • Odpowiedź
    Monia
    15 maja 2018 at 20:33

    Jeśli zostanie mi krem jak długo mogę go przechowywać w lodówce? I czy mogę go zamrozić na “kiedyś”?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 maja 2018 at 23:25

      W lodówce trzymałabym go do 3 dni. W zamrażalce 3 miesiące.

    • Odpowiedź
      Ewelina
      14 kwietnia 2019 at 10:14

      Madziu a jak postepowac z tym kremem po wyjęciu z zamrazarki? Raz wyjelam i mam wrazenie, ze zrobił sie taki jakby zwarzony?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        14 kwietnia 2019 at 10:26

        Wyciągamy i ocieplamy na blacie kuchennym, jak masło. Potem miksujemy ponownie. Długo, aż zrobi się ponownie kremowy.

        • Odpowiedź
          Ewelina
          14 kwietnia 2019 at 19:54

          Dziękuję bardzo 🙂

  • Odpowiedź
    Ala
    26 kwietnia 2018 at 18:20

    Witam 🙂 czy można ten krem zmrozić ? chciałam zrobić mirror glass i się zastanawiam czy będzie odpowiedni pod tą polewę

  • Odpowiedź
    Kasia
    19 kwietnia 2018 at 15:24

    Witaj, czy z tych proporcji wystarczy kremu do otynkowania tortu średnia 24 cm, wysokość około 8 cm?