Krem maślany z mlekiem skondensowanym

krem maślany z mlekiem skondensowanym, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Ten krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z nim związanych. Mam nadzieję, że znajdziecie tu odpowiedź na większość z nich. Krem maślany z mlekiem skondensowanym jest prosty w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).

P.S. 140 g mleka skondensowanego = 100 ml. Jeśli chcecie krem do dekorowania, to na 200 g masła polecam dać ok 130-150 g mleka skondensowanego

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (min 82% tłuszczu)
  • 150-170 g mleka skondensowanego słodzonego*
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy. 
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy jasną i puszystą masę (min. 10 min).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach.
  4. Miksujemy całość ok 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby ‚odpowietrzyć’ krem. Krem nie będzie wtedy taki ‚dziurawy’.
  5. Do gotowego kremu możemy dodać barwnik spożywczy. Krem wychodzi żółtawy, dlatego do uzyskania białego kremu konieczny jest wybielacz / biały barwnik.

Uwagi:

  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej. Mleko może być schłodzone, ale nie polecam zimnego, takiego prosto z lodówki. Pod dodaniu schłodzonego mleka do masła masa zaczęła mi gęstnieć/sztywnieć. Dlatego miałam mały problem, aby krem ładnie rozprowadzić na torcie. Latem jak najbardziej można dodać chłodniejsze mleko, ale trzeba uważać :).
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 22cm.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego ‚Gostyńskiego’ w tubce (jest również dostępne w puszce). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu. 
  5. Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji, to polecam na 200 g masła użyć max. 150 g mleka skondensowanego.
  6. Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego warto wystawić go z lodówki kilka minut przed podaniem.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!

krem maślany z mlekiem skondensowanym, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

26 thoughts on “Krem maślany z mlekiem skondensowanym

  1. Jeśli zostanie mi krem jak długo mogę go przechowywać w lodówce? I czy mogę go zamrozić na „kiedyś”?

  2. Witam 🙂 czy można ten krem zmrozić ? chciałam zrobić mirror glass i się zastanawiam czy będzie odpowiedni pod tą polewę

  3. Witam ostatnio robiłam ten krem jest pyszny i tu moje pytanie czy nadaje się na tynk pod opłatek z masy cukrowej?czy opłatek się nie roztopi?

  4. witam a na biszkopt srednicy 24 i 18 jakie proporcje.mleko z puszki.interesuje mnie tynkowanie nim.czy jak w srodku bedzie krem z galaretka śmietana i z owocami nie poplynie ten krem?

    1. Margaryna to nie jest masło, które zawiera min 82% tłuszczu. Nie używam margaryny i nie znam dokładnego składu, ale wiem, że krem z margaryną nie wyjdzie stabilny. Może się zwarzyć. Sporo osób, które próbowały zamienić masło na margarynę nie radzą używać zamienników.

  5. Witam,masło ma być w temperaturze pokojowej,a mleko prosto z lodówki?czy ten krem nadaje się do tynowania pod masę cukrową plastyczną ?

  6. Witam. A ja mam inne pytanie. Jakiej tylki używasz do robienia różyczek? Wychodzą idealne. A moje były ostatnio jakieś takie płaskie.

        1. Kiedyś zrobiłam na próbę ciasto z tym kremem, wg przepisu mamy. Na formę 23x23cm krem zrobiłam z 2 jajek, ok 90g drobnego cukru i 200g miękkiego masła. Na parze ubiłam całe jajka z cukrem, ok 5 min. Potem ściągnęłam miskę i dalej ubijałam jajka, aż ostygły. Jeśli nadal po ubiciu będą trochę ciepłe, to można miskę włożyć do zimnej wody. Utarłam masło i powoli dodawałam masę jajeczną. Dokładniejszy opis znajdziesz w torcie Miś – https://slodkipomysl.pl/tort-mis, gdzie robiłam wersję czekoladową. Tam jednak zapomniałam o przepisie mamy i ubijałam białka osobno. Ale to nie robi żadnej różnicy. Łatwiej ubić całe jajka.

  7. Witam, jeśli chodzi o mleko w tubce to mam je wlać do szklanki i potem jeśli chce do dekoracji to wlać do masła tak z 3/4 tego mleka ze szklanki ? i czy krem jest słodki i czy bardzo czuć masłem w smaku ?

    1. Ja wycisnęłam mleko z tubki do kubeczka, bo było mi wygodniej. W tubce jest ok 140g mleka, to jest ok 100ml. Do tynkowania dobre będą proporcje, które podałam w przepisie. Do dekoracji tylkami warto dać trochę mniej mleka skondensowanego, ale nie jest to konieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *