KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

by Magdalena Indyka
krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Krem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny i prosty krem w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • mleko skondensowane (zagęszczone) słodzone: ok 170-180 g (tynkowanie) lub 160 g (dekorowanie)*, w puszce lub w tubce

Proporcje na krem na włosy lub trawę (tort o śr 20 cm, wys. 10-11 cm): 330 g masła, 260 g mleka skondensowanego. 

Dodatkowo:
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  2. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut). 
  3. Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  4. Miksujemy chwilę krem na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik.
  5. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  6. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  7. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
  8. 100 g mleka skondensowanego = 80 ml. 

 

Uwagi:
  1. Masło i mleko skondensowane muszą być być w temperaturze pokojowej. 
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Do kremu można dodać serek mascarpone. W ten sposób otrzymacie krem maślany z mascarpone.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  7. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego 'Gostyńskiego’, które można kupić w puszce lub w tubce (w tubce jest 140 g, mimo że pisze 150 g). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu. 
  8. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
  9. Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji (kwiaty), to polecam na 200 g masła użyć max. 140 g mleka skondensowanego.
  10. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm . Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  11. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  12. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  13. Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia. 
  14. Krem maślany z mlekiem skondensowanym możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  15. Krem możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  16. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

138 komentarzy

Kamila 23/01/2023 - 11:52

Witam, czy na otynkowany tort tym kremem można położyć i przykryć tort masą cukrową? I czy zrobić to zaraz po otynkowaniu czy odczekać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2023 - 14:34

Przed nałożeniem masy cukrowej otynkowany tort trzeba dobrze schłodzić. Jeśli położysz masę na miękki krem maślany nie dasz rady dobrze obłożyć tortu masą cukrową.

Odpowiedź
Marcin 07/09/2021 - 20:02

Czy proporcje kremu do mleka skondensowanego nie są odwrócone ? Pierwszy raz się spotykam żeby mleka było dużo więcej niż masła.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/09/2021 - 23:32

Gdzie w tym przepisie jest więcej mleka skondensowanego od masła?

Odpowiedź
Ania 21/04/2021 - 16:44

Cześć. Aby uzyskać fioletowy kolor tynku przed dodaniem koloru wystarczy go wybielić? Mam na myśli, czy po dodaniu fioletu nie wyjdzie mi inny odcień? Słyszałam różne opinie i nie mam pojęcia.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:32

Polecam najpierw dać sam fioletowy barwnik i zobaczyć jaki kolor wyjdzie. Biały barwnik rozjaśnia kolory. Jeśli chcesz ciemnu odcień fioletu, to nie wybielaj kremu.

Odpowiedź
Patrycja 23/03/2023 - 22:38

Czy konieczne jest użycie wybielacza jeśli chcę zrobić jasno fioletowy kolor tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2023 - 13:12

Teraz jest problem z wybielaczami i od jakiegoś czasu ich nie używam. Można dać fioletowy do kremu bez wybielacza, ale nie robiłam tego koloru i nie wiem jaki fiolet wyjdzie.

Odpowiedź
Andzia 15/03/2021 - 21:11

Witam, który krem z mlekiem skondensowanym czy z mlekiem w proszku, będzie lepszy do dekoracji z masy cukrowej na bokach tortu? Lepiej takie dekoracje przyklejać do jeszcze świeżego tynku czy za pomocą kleju spożywczego do tynku zmrożonego ? Tynk z mlekiem w proszku wypróbowany i jest świetny ! 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2021 - 18:14

Wg mnie lepszy z mlekiem skondensowanym.

Odpowiedź
ANGELA 14/03/2021 - 12:38

Czy na tort otynkowany tym kremem mozna po bokach przykleić ozdoby z masy cukrowej ? Nic sie z nimi nie stanie? Jeśli tak to kiedy to zrobić? W dzień podawania tortu czy można dzień wcześniej i włożyć do lodówki? Chodzi mi o to żeby ozdoby się nie rozpuściły.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2021 - 18:12

Można przykleić. Najlepiej przykleić tuż po tynkowaniu, jak krem jest jeszcze miękki. Do ozdób używaj masy do figurek, np. Saracino Pasta Model. Wtedy się nie rozpuści w lodówce. Można też przykleić ozdoby później, na świeży, miękki krem maślany.

Odpowiedź
Iwona 22/02/2021 - 05:35

Witam. Który krem najbardziej poleciłaby Pani do tylek rosyjskich. Marzy mi sie zrobienie koszyka ala z wikliny z tulipanami. Próbowałam dwa razy na bezie wloskiej bez masła zaparzanej syropem z cukru, ale niestety zakończyło się porażką. Kwiaty nie kształtowały sie. Masa zlewala się i nie była w ogóle stabilna. I jeszcze pytanie o barwienie. Rozumiem ze ta masę moge podzielic po wybieleniu na porcje i juz w miseczkach dodawać różne kolorowe barwniki i wymieszać łyżką ? Z gory slicznie dziękuję za pomoc.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2021 - 15:49

Spróbuj krem maślany z mascarpone. Wg mnie nie jest taki lejący. Tak, możesz podzielić krem na porcje i w miseczkach dodawać barwnik.

Odpowiedź
Dominika 05/02/2021 - 11:27

Witam,
Jeśli chciałabym zamrozić krem, aby za miesiąc móc go użyć, to ile wcześniej przed tynkowaniem należy go wyjąć i ile czasu ubijać (o ile to bedzie konieczne)? I czy taka zmrożona masa nada się do ufarbowania i zrobienia dekoracji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/02/2021 - 16:56

Wyciągasz min 10 godzin wcześniej. Najlepiej wieczorem i do rana będzie ok. Jak będzie w temp pokojowej miksujesz kilka minut 5-10, aż zrobi się gładki. Wtedy dodajesz barwniki.

Odpowiedź
EWeedfEweddm 02/03/2021 - 13:57

Dzień dobry czy opłatek waflowy położyć na pierwszą warstwę tynku czy po schlodzeniu jak będę kladla druga warstwę tynku. POZDRAWIAM

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2021 - 13:24

Opłatek kładziemy na otynkowany tort, gdy krem jest jeszcze miękki, aby lepiej się opłatek przykleił.

Odpowiedź
Ilona 29/01/2021 - 10:31

Witam 🙂
Ile należy użyć wybielacza? Mam zamiar zrobić tort ombre z różowym barwnikiem ale ile potrzebuje białego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2021 - 16:25

Trudno powiedzieć. Nikt Ci nie powie ile dokładnie masz dać, bo kremy wychodzą różne. Jedne są mniej żółte, drugie bardziej i potrzebują więcej wybielacza. Dawaj po trochu. Co minutę dodawaj więcej, aż uzyskasz zadowalający efekt. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby 'puścił kolor’. Na drugi dzień krem będzie jeszcze bielszy.

Odpowiedź
Angela 27/03/2021 - 14:04

Jeśli użyjemy mleka skondensowanego gostyńskiego słodzonego ale w puszcze to też będzie dobrze ? Różni się ono czymś od tego w tubce ? Jakie wtedy proporcje ? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2021 - 19:41

Mleko w tubce i w puszce to to samo mleko. Różni się tylko opakowaniem.

Odpowiedź
KamilaKamila 24/11/2020 - 17:18

Dzien dobry, dzis mam zamiar robić mase maślaną z mlekiem skondensowanym. Bardzo sie boje ale ryzykuje.
Zapomniałam do tego kupić barwnik czy sok z herbapolu malinowy nada sie na barwik ?
Chcialam zrobic tort omnbre i bym musiala trzy fazy soku dac . Prosze o opinie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/11/2020 - 14:24

Ten sok ma słabe barwienie. Nie wiem czy coś da dodanie go do kremu. Lepiej spróbować zabarwić sokiem z buraka.

Odpowiedź
Martyna 05/10/2020 - 21:52

Dobry wieczór. Czy mogę położyć tynk na warstwę anty-okruszkową z kremu „nutella” na bazie masła i budyniu (budyń domowej roboty) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/10/2020 - 12:27

Tak. Jeśli ten krem z nutellą jest na bazie masła, to powinno być ok. Tylko lepiej, aby ta pierwsza warstwa była schłodzona, bo kolory mogą się mieszać. Krem z nutellą jest brązowy.

Odpowiedź
SylwiaS 06/09/2020 - 22:42

Dzień dobry, czy ten krem nada się do dekorowania babeczek, które będą stały około 5/6 godzin w pomieszczeniu z temperaturą około 20 stopni? Nie popłynie? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/09/2020 - 00:27

Nada się 🙂

Odpowiedź
Marya 26/08/2020 - 23:31

Czy na tym kremie nie rozpuszcza się perełki cukrowe do dekoracji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/08/2020 - 14:51

Nie.

Odpowiedź
Ania 19/06/2020 - 15:54

Dzien dobry, czy na taki krem mozna klasc beziki? czy musze je zabezpieczyc czekolada?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2020 - 18:13

Można, ale przed podaniem gościom. W lodówce beziki wchłoną wilgoć.

Odpowiedź
carla 10/06/2020 - 18:34

Czy jak dodam 150g mleka z tubki to wyjdzie krem do tynkowania? pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/06/2020 - 13:17

Tak :).

Odpowiedź
Oli 22/08/2020 - 12:59

Czy mogę do kremu do tynkowania dodać różowy barwnik odrazu? Nie mam ani białego ani wybielacza.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/08/2020 - 23:46

Można dać, pomijając wybielacz, ale może wyjść łososiowy kolor. Zależy ile barwnika dasz. Jeśli zależy Ci na pastelowym różowym, to bez wybielacza może nie wyjść. Kolor kremu maślanego to kremowy/żółtawy. W połączeniu z różem najczęściej wychodzi łososiowy.

Odpowiedź
Kamila 10/11/2020 - 14:57

Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/11/2020 - 21:58

Nigdy nie próbowałam robić tego kremu ręcznie. Nie sądzę, aby wyszedł dobrze.

Odpowiedź
Katarzyna 02/12/2021 - 11:27

Witam . Czy zamiast masła mogę dać margaryne ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/12/2021 - 20:27

Nie. W przypadku kremów do dekorowania tortów dajemy wyłącznie masło.

Odpowiedź
Katarzyna 28/05/2020 - 11:36

Cześć! W jakich proporcjach można do kremu dodać sok z cytryny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/05/2020 - 22:44

Dodajemy stopniowo, w małych ilościach, do smaku. Nie wiem dokładnie ile soku dać.

Odpowiedź
Karolina 23/06/2021 - 14:23

Pani Madziu jakiego użyć barwnika do takiej masy?jakas konkretna marka? Będę robić niebieski tort (życzenie malej wielbicielki Krainy lodu) no i musi byc otynkowany na niebiesko.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/06/2021 - 18:06

Do tego kremu daję barwniki Wilton lub Sugarflair.

Odpowiedź
Karolina 24/06/2021 - 07:39

Dziękuję🙂

Odpowiedź
Basia k 18/09/2019 - 21:53

Krem po ubiciu nie nadaje się do dekorowania bo jest za luźny. Po schłodzeniu z kolei był za twardy a jak doczekałam chwile to cześć była za luźna a cześć jeszcze twarda i złe wychodziła z tyłki
Mogę prosić jakieś wskazówki? Jak obchodzić się z tym kreme?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2019 - 23:00

Gotowy krem schładzamy w lodówce kilka minut, ale co jakiś czas mieszamy krem łyżką, aby schłodził się równomiernie. Przy ściance krem szybciej stwardnieje niż w środku. Jeśli stwardnieje trzeba go ocieplić (jak masło) i zmiksować ponownie kilka minut, aby się ujednolicił.

Odpowiedź
Ppaulina 07/11/2019 - 09:21

Czy można zmniejszyc ilosc mleka skondensowanego do tynkowania? Jesli tak to o ile ?
Ten do tynkowania jesr dla mnie za slodki natomiast do dekorowania jest w sam raz tylko nie wiem czy takim uda sie otynkowac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/11/2019 - 01:07

Można zmniejszyć ilość mleka skondensowanego 🙂 Do tynkowania proporcje z kremu do dekorowania będą dobre.

Odpowiedź
aNIA 02/09/2019 - 15:44

Witam.

Czy do kremu maślanego z mlekiem skondensowanym można dodać kakao by uzyskać czekoladowy kolor?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/09/2019 - 13:57

Tak 🙂

Odpowiedź
Ilona 25/08/2019 - 18:14

Dzień dobry, jaki krem poleca Pani do dekoracji muffinek – które są też z elementami dekoracyjnymi z masy cukrowej. Muffinki są dla dzieci. Kremu na muffinkach ma być dość sporo. Próbowałam ganache z białą czekoladą, masłem i śmietaną 30% i niestety wydaje się trochę za słodki i „ciągnący się pod podniebieniu”. Z góry dziękuję za podpowiedź :). Pozdrowienia

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/08/2019 - 10:26

Ja bym zrobiła krem maślany z mascarpone. Można dodać do niego kakao, czekoladę rozpuszczoną (ostudzoną), aromaty smakowe. Można dać trochę mniej masła i więcej mascarpone, aby był smaczniejszy. Do dekoracji z masy cukrowej się sprawdzi, a nie jest tak bardzo słodki. Niestety kremy maślane nie są lekkie. Można zrobić krem z białą czekoladą, ale wtedy dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć (rozpuszczoną czekoladą) aby nie rozpuściły się na kremie.

Odpowiedź
Kinga 11/09/2019 - 08:33

Witam serdecznie,
Proszę o podpowiedź ile kremu muszę przygotować na udekorowanie 40 babeczek?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/09/2019 - 09:50

To zależy od dekoracji. Na 10 babeczek zrobiłabym krem z 250 g masła.

Odpowiedź
Kinga 11/09/2019 - 12:54

Dziękuję ? chodzi mniej więcej o coś takiego jak na pierwszym zdjęciu w tym poście.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/09/2019 - 21:33

A do babeczek polecam krem maślany z mascarpone. Jest smaczniejszy. Tam jest podana ilość kremu potrzebna do babeczek.

Kinga 12/09/2019 - 06:50

Dziękuję za podpowiedź, wypróbuję 🙂

Ola 02/05/2020 - 13:52

Dzień dobry, próbowałam zrobić ten tynk, w proporcji 1:1, krem wyszedł twardy, szybko zasychal. Nie wiem czemu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/05/2020 - 22:42

Czy masło i mleko było w temperaturze pokojowej? Mleko może być trochę chłodne, ale nie zimne. Tort był wyciągnięty wcześniej z lodówki (min. 30 minut wcześniej) aby się ocieplił? Czy tynkowałaś zimny tort? Na zimnym torcie krem maślany bardzo szybko twardnieje.

Odpowiedź
iwona 09/08/2019 - 14:05

z przelicznika wychodzi na fi 24 382g mleka i 450 masła. nie za duzo?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/08/2019 - 00:06

Dla mnie nie. Ja robię tynk o grubości 4-5 mm. W torcie jednorożec możesz zobaczyć zdjęcie tortu w przekroju z tym kremem.

Odpowiedź
Justyna 26/07/2019 - 15:51

Witam,
czy na ten krem mogę położyć opłatek waflowy? A jeżeli tak to kiedy, po otynkowaniu? Tort ma być gotowy na sobotę po południu.
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/07/2019 - 22:01

Tak. Tuż po tynkowaniu, kiedy krem jest jeszcze miękki 🙂

Odpowiedź
Justyna 28/07/2019 - 14:46

Czyli jeżeli potrzebuje tort na sobotę a wytynkuje go w piątek wieczorem to z opłatkiem nic się nie stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/07/2019 - 10:53

Nic się nie stanie 🙂

Odpowiedź
ZMAgda 16/01/2021 - 13:23

Który tynk lepszy jak na niewielkie doświadczenie w tynkowaniu, mleko w proszku czy mleko skondensowane?

Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:23

Zacznij od kremu z mlekiem skondensowanym 🙂

Izabela 18/07/2019 - 12:20

Witam
Czy da rade zrobić ten krem bez miksera tylko za pomocą trzepaczki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/07/2019 - 10:21

Raczej nie.

Odpowiedź
Katarzyna 01/01/2021 - 18:01

Dzień dobry, czy można położyć ten krem pod masę marcepanowa? I czy pod masę musi być też gruba 5 cm warstwa?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/01/2021 - 11:10

Można. Wtedy warstwa nie musi być tak gruba. Ważne aby krem zakrył biszkopt i kremy i był równo wygładzony. 3-4 mm będzie ok.

Odpowiedź
Tort brzoskwiniowy z kremem migdałowym – Marcepanowa kuchnia 21/05/2019 - 17:36

[…] posmarowałam kremem maślanym, na który przepis znalazłam na blogu:  Slodkipomysl.pl (polecam jest genialny i idealnie się nim dekoruje). Wierzch tortu posypałam mielonymi […]

Odpowiedź
Joanna 18/05/2019 - 19:50

Czy na ten krem moza polozyc dekoracje z koronki z masy cukrowj?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/05/2019 - 20:09

Tak.

Odpowiedź
Marta 29/04/2019 - 13:05

Mam pytanie, kupiłam opłatek cukrowy, masę cukrową że zdjęciem na allegro. Teraz się zastanawiam czy ten krem może być pod nim zastosowany. Z góry dziękuję.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2019 - 01:43

Może być :).

Odpowiedź
Marta 30/04/2019 - 07:12

A jaka inna też się nada? Wolę zapytać 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2019 - 19:28

Każdy krem maślany i np. ganache z masłem, które robiłam w świątecznym torcie.

Odpowiedź
Edyta 08/05/2019 - 13:23

Czy barwnik może być też w proszku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/05/2019 - 13:51

Może być, ale trzeba go rozcieńczyć w odrobinie alkoholu najpierw (najlepszy jest spirytus).

Odpowiedź
mm 07/04/2019 - 16:05

Mam barwnik w proszku. Wymieszać go najpierw w mleku i potem dodawać do masła czy jakoś inaczej barwić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/04/2019 - 20:45

Barwnik w proszku najlepiej rozpuścić w spirytusie. Jak dodasz czerwony barwnik do mleka to białe mleko rozjaśni kolor. Spróbuj w odrobinie wódki rozpuścić, jeśli nie masz spirytusu.

Odpowiedź
Dj 29/03/2019 - 23:34

Witam.Czy można ten krem użyć do dekoracji tortu otynkowanego masa ganache?W ganache jest śmietana…nie popłyną mi różyczki? Dziekuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/03/2019 - 00:01

Można 🙂 Nic nie popłynie :).

Odpowiedź
Ania 11/02/2019 - 21:20

Witam.
Mam pytanie, jeżeli tort składam dzień wcześniej mogę go otynkować odrobiną bitej śmietany z mascarpone (by pozbyć się grudek ewentualnych dziurek i wyrównać tort) a na następny dzień otynkowac go kremem maślanym z mlekiem skondensowanym ? Na to będzie masa cukrowa.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/02/2019 - 00:34

Lepiej tego nie robić. Nie wiadomo jak zachowa się biszkopt, może nasiąknąć i przy nakładaniu kremu maślanego odrywać się i przyklejać do szpatułki. Raz miałam taką sytuację.

Odpowiedź
Kasia 25/01/2019 - 08:39

Wyjdzie ten krem z mlekiem zageszczonym? Pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2019 - 09:10

Tak, mleko skondensowane jest zagęszczonym mlekiem. Na opakowaniu pisze 'mleko zagęszczone słodzone’.

Odpowiedź
ewa 22/01/2019 - 17:50

Witam.Chcialam zapytac Pania,ktory krem do dekoracji (ale nie na bezie bo mikser mam na umarciu) polecilaby mi pani do zrobienia takich klaunow? :https://www.wilton.com/circus-clown/WLTECH-72.html#q=Circus-Clown&start=7
https://www.cakecentral.com/gallery/i/712163/clown-cupcakes
Jest karnawal i mam juz kupione „glowki” plastikowe tylko musze zrobic „ciala” tym pajacykom.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2019 - 11:53

Maślany z mlekiem skondensowanym lub w proszku. Tylko wtedy przed dekoracją trzeba ten krem z mlekiem w proszku chwilę schłodzić w lodówce, bo wychodzi luźny. Można jeszcze zrobić krem z białą czekoladą.

Odpowiedź
Marysia 17/01/2019 - 09:35

Wypróbowałam już krem na bezie szwajcarskiej oraz krem maślany z mlekiem w proszku,krem na bezie nie odpowiada mi niestety w smaku z tąd pytanie czy krem z mlekiem skondensowanym można zrobić z dodatkiem kakao? ponieważ potrzebuje krem czekoladowy do tynkowania tortu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2019 - 10:53

Można 🙂 Do każdego kremu maślanego możesz dodać kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę (nie może być ciepła).

Odpowiedź
Mirella 10/01/2019 - 13:59

Robiłam dziś pierwszy raz ten krem do otynkowania tortu średnicy 18 cm ok 10 cm wysokości i wystarczył mi na pierwsza warstwę. Masło bardzo dlugo ubijalam. Co może mieć wpływ na ilość tego kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2019 - 17:33

Jak długo masło było ucierane? Minimum 10 minut? U mnie pierwsza warstwa ma 1mm grubości. Tylko tyle, aby zebrać i sklepić okruszki. Druga ma 3-4 mm. Ważne też jest, aby tort był prosty. Jeśli jest krzywo złożony to zagłębienia i nierówności 'pochłaniają’ krem.

Odpowiedź
Alicja 01/01/2021 - 22:22

Co robic z tynkiem w czasie chłodzenia tortu miedzy warstwą okruszkową a dekoracyjną? Do lodówki i przemiksować przed kolejną warstwa?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/01/2021 - 11:08

Można zostawić na blacie. Chyba że jest gorąca w kuchni. Wtedy można na 5 minut włożyć miskę z kremem do lodówki.

Odpowiedź
Jola 08/12/2018 - 19:34

Witam. Pisała Pani o tym, że można użyć go do dekoracji lub do tynkowania a czy można przełożyć tym kremem biszkopt? Jeśli tak to na jakiej średnicy blat wystarczy podana ilość?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/12/2018 - 21:52

Ten krem nie nadaje się do przełożenia. Jest za słodki. Polecam krem maślany russel, robiłam go w tym cieście Na blogu jest przelicznik foremek (w menu pod logo).

Odpowiedź
Jola 09/12/2018 - 11:37

Dziękuję ślicznie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 22/09/2018 - 08:08

Witam, mam pytanie, czy można dodać do tego kremu odrobinę soku z cytryny, albo kilka kropli olejku czy alkoholu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2018 - 00:27

Olejek i sok na pewno, ale trzeba uważać z ilością, aby krem nie wyszedł za rzadki. Alkoholu nie dodawałam i trudno mi powiedzieć jak zachowa się krem po jego dodaniu.

Odpowiedź
Katarzyna 12/07/2018 - 16:05

Witam. Dopiero znalazłam ta stronę. Przepis super ale czy można położyć opłatek waflowy na ten krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/07/2018 - 23:58

Na ten krem najlepszy będzie opłatek cukrowy. Ale inny też można położyć. Tylko najlepiej od razu po otynkowaniu, aby miękki krem 'nawilżył’ opłatek. Jeśli położysz go na schłodzony krem opłatek dobrze się nie przyklei i będzie twardy, przez co będzie się rwał podczas krojenia tortu.

Odpowiedź
Katarzyna 13/07/2018 - 12:44

Dziekuje serdecznie za odpowiedź!?a czy jesli poloze oplatek dzien przed podaniem tortu to krem go nie rozpuści? Mam oplatek waflowy bo tylko do takiego mialam dostęp. Pozdrawiam!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/07/2018 - 15:36

Waflowy czyli jaki? Kolorowy z nadrukiem? Jeśli tak, to na kremie maślanym nic mu się nie stanie.

Odpowiedź
Katarzyna 13/07/2018 - 15:51

Tak właśnie taki. Dziękuję serdecznie?

Maria 20/06/2018 - 09:36

Witam. Jakie proporcje masła i mleka by starczyło mi na otynkowanie i dekoracje ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/06/2018 - 13:15

To zależy od średnicy tortu. W uwagach podałam wymiary tortu. Do dekoracji staram się zrobić więcej kremu, ale zależy jakie dekoracje mają być i jaką tylkę użyję. Tylka do liści zużyje mniej kremu niż tylka do róż.

Odpowiedź
Monia 15/05/2018 - 20:33

Jeśli zostanie mi krem jak długo mogę go przechowywać w lodówce? I czy mogę go zamrozić na „kiedyś”?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/05/2018 - 23:25

W lodówce trzymałabym go do 3 dni. W zamrażalce 3 miesiące.

Odpowiedź
Ewelina 14/04/2019 - 10:14

Madziu a jak postepowac z tym kremem po wyjęciu z zamrazarki? Raz wyjelam i mam wrazenie, ze zrobił sie taki jakby zwarzony?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/04/2019 - 10:26

Wyciągamy i ocieplamy na blacie kuchennym, jak masło. Potem miksujemy ponownie. Długo, aż zrobi się ponownie kremowy.

Odpowiedź
Ewelina 14/04/2019 - 19:54

Dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedź
Ala 26/04/2018 - 18:20

Witam 🙂 czy można ten krem zmrozić ? chciałam zrobić mirror glass i się zastanawiam czy będzie odpowiedni pod tą polewę

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2018 - 18:47

Można 🙂

Odpowiedź
Kasia 19/04/2018 - 15:24

Witaj, czy z tych proporcji wystarczy kremu do otynkowania tortu średnia 24 cm, wysokość około 8 cm?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2018 - 15:31

W uwagach napisałam na jaki tort wystarczy kremu 🙂 Średnica max. 21cm, wysokość max. 10xm.

Odpowiedź
Agnieszka 05/04/2018 - 12:09

Witam ostatnio robiłam ten krem jest pyszny i tu moje pytanie czy nadaje się na tynk pod opłatek z masy cukrowej?czy opłatek się nie roztopi?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/04/2018 - 12:24

Nadaje się pod masę cukrową 🙂

Odpowiedź
aga 28/03/2018 - 19:19

witam a na biszkopt srednicy 24 i 18 jakie proporcje.mleko z puszki.interesuje mnie tynkowanie nim.czy jak w srodku bedzie krem z galaretka śmietana i z owocami nie poplynie ten krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2018 - 19:32

Nie powinien. Nie zdarzyło mi się to. Tutaj znajdziesz przelicznik foremek. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Bob39 17/03/2018 - 10:58

A dlaczego margaryna się nie nadaje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2018 - 14:12

Margaryna to nie jest masło, które zawiera min 82% tłuszczu. Nie używam margaryny i nie znam dokładnego składu, ale wiem, że krem z margaryną nie wyjdzie stabilny. Może się zwarzyć. Sporo osób, które próbowały zamienić masło na margarynę nie radzą używać zamienników.

Odpowiedź
Danuta 16/03/2018 - 14:12

Witam,masło ma być w temperaturze pokojowej,a mleko prosto z lodówki?czy ten krem nadaje się do tynowania pod masę cukrową plastyczną ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2018 - 14:35

W pierwszym punkcie opisu i w uwagach jest odpowiedź. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Tak, nadaje się jako tynk pod masę cukrową 🙂

Odpowiedź
Danuta 16/03/2018 - 16:18

faktycznie,przepraszam nie doczytałam .:)

Odpowiedź
Maja 14/03/2018 - 16:18

Czy ten krem nadaje się do tylek rosyjskich?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/03/2018 - 17:11

Tak 🙂 Tylko z mniejszą ilością mleka skondensowanego radzę zrobić, aby był troszkę stabilniejszy.

Odpowiedź
Karolina 11/03/2018 - 06:41

Witam. A ja mam inne pytanie. Jakiej tylki używasz do robienia różyczek? Wychodzą idealne. A moje były ostatnio jakieś takie płaskie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2018 - 08:35

Do tych różyczek użyłam tylki Wilton 2D. Można takie zrobić jeszcze tylką Wilton 1M.

Odpowiedź
Karolina 12/03/2018 - 14:00

Dziękuję 🙂 Na pewno zakupię przy okazji zakupów produktów na torty komunijne.

Odpowiedź
Teresa 06/03/2018 - 12:24

Witam
Czy krem ten może być bazą to ciast np. pod galaretkę

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2018 - 12:57

Do ciasta z galaretką robiłam kiedyś krem Russel. Ten z mlekiem można by też dać, ale nie wiem jaki będzie efekt końcowy w połączeniu z biszkoptem i galaretką.

Odpowiedź
Teresa 14/03/2018 - 16:03

Dziękuję,poszukam kremu Russel, nie słyszałam o nim

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/03/2018 - 18:45

Kiedyś zrobiłam na próbę ciasto z tym kremem, wg przepisu mamy. Na formę 23x23cm krem zrobiłam z 2 jajek, ok 90g drobnego cukru i 200g miękkiego masła. Na parze ubiłam całe jajka z cukrem, ok 5 min. Potem ściągnęłam miskę i dalej ubijałam jajka, aż ostygły. Jeśli nadal po ubiciu będą trochę ciepłe, to można miskę włożyć do zimnej wody. Utarłam masło i powoli dodawałam masę jajeczną. Dokładniejszy opis znajdziesz w torcie Miś – https://slodkipomysl.pl/tort-mis, gdzie robiłam wersję czekoladową. Tam jednak zapomniałam o przepisie mamy i ubijałam białka osobno. Ale to nie robi żadnej różnicy. Łatwiej ubić całe jajka.

Odpowiedź
Paula 03/03/2018 - 17:02

Witam, jeśli chodzi o mleko w tubce to mam je wlać do szklanki i potem jeśli chce do dekoracji to wlać do masła tak z 3/4 tego mleka ze szklanki ? i czy krem jest słodki i czy bardzo czuć masłem w smaku ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2018 - 02:00

Ja wycisnęłam mleko z tubki do kubeczka, bo było mi wygodniej. W tubce jest ok 140g mleka, to jest ok 100ml. Do tynkowania dobre będą proporcje, które podałam w przepisie. Do dekoracji tylkami warto dać trochę mniej mleka skondensowanego, ale nie jest to konieczne.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.