Krem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny i prosty krem w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- mleko skondensowane (zagęszczone) słodzone: 170-180 g (tynkowanie) lub 140 g (dekorowanie)*, w puszce lub w tubce
Proporcje na krem na włosy lub trawę (tort o śr 20 cm, wys. 10-11 cm): 330 g masła, 260 g mleka skondensowanego.
Dodatkowo:
- do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada – kiedy dodać kakao do kremu
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- kolorowe barwniki spożywcze – czerwony krem do dekoracji
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut).
- W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor. - Miksujemy chwilę krem na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
- 100 g mleka skondensowanego = 80 ml.
Uwagi:
- Masło i mleko skondensowane muszą być być w temperaturze pokojowej.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Do kremu można dodać serek mascarpone. W ten sposób otrzymacie krem maślany z mascarpone.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
- Użyłam mleka skondensowanego słodzonego 'Gostyńskiego’ w tubce (jest również dostępne w puszce). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu.
- Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
- Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji (kwiaty), to polecam na 200 g masła użyć max. 140 g mleka skondensowanego.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm . Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
-
Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Krem maślany z mlekiem skondensowanym możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
- Krem możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
138 komentarzy
Kamila
23 stycznia 2023 at 11:52Witam, czy na otynkowany tort tym kremem można położyć i przykryć tort masą cukrową? I czy zrobić to zaraz po otynkowaniu czy odczekać?
Magdalena Indyka
23 stycznia 2023 at 14:34Przed nałożeniem masy cukrowej otynkowany tort trzeba dobrze schłodzić. Jeśli położysz masę na miękki krem maślany nie dasz rady dobrze obłożyć tortu masą cukrową.
Marcin
7 września 2021 at 20:02Czy proporcje kremu do mleka skondensowanego nie są odwrócone ? Pierwszy raz się spotykam żeby mleka było dużo więcej niż masła.
Magdalena Indyka
8 września 2021 at 23:32Gdzie w tym przepisie jest więcej mleka skondensowanego od masła?
Ania
21 kwietnia 2021 at 16:44Cześć. Aby uzyskać fioletowy kolor tynku przed dodaniem koloru wystarczy go wybielić? Mam na myśli, czy po dodaniu fioletu nie wyjdzie mi inny odcień? Słyszałam różne opinie i nie mam pojęcia.
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:32Polecam najpierw dać sam fioletowy barwnik i zobaczyć jaki kolor wyjdzie. Biały barwnik rozjaśnia kolory. Jeśli chcesz ciemnu odcień fioletu, to nie wybielaj kremu.
Patrycja
23 marca 2023 at 22:38Czy konieczne jest użycie wybielacza jeśli chcę zrobić jasno fioletowy kolor tynku?
Magdalena Indyka
25 marca 2023 at 13:12Teraz jest problem z wybielaczami i od jakiegoś czasu ich nie używam. Można dać fioletowy do kremu bez wybielacza, ale nie robiłam tego koloru i nie wiem jaki fiolet wyjdzie.
Andzia
15 marca 2021 at 21:11Witam, który krem z mlekiem skondensowanym czy z mlekiem w proszku, będzie lepszy do dekoracji z masy cukrowej na bokach tortu? Lepiej takie dekoracje przyklejać do jeszcze świeżego tynku czy za pomocą kleju spożywczego do tynku zmrożonego ? Tynk z mlekiem w proszku wypróbowany i jest świetny ! 🙂
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:14Wg mnie lepszy z mlekiem skondensowanym.
ANGELA
14 marca 2021 at 12:38Czy na tort otynkowany tym kremem mozna po bokach przykleić ozdoby z masy cukrowej ? Nic sie z nimi nie stanie? Jeśli tak to kiedy to zrobić? W dzień podawania tortu czy można dzień wcześniej i włożyć do lodówki? Chodzi mi o to żeby ozdoby się nie rozpuściły.
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:12Można przykleić. Najlepiej przykleić tuż po tynkowaniu, jak krem jest jeszcze miękki. Do ozdób używaj masy do figurek, np. Saracino Pasta Model. Wtedy się nie rozpuści w lodówce. Można też przykleić ozdoby później, na świeży, miękki krem maślany.
Iwona
22 lutego 2021 at 05:35Witam. Który krem najbardziej poleciłaby Pani do tylek rosyjskich. Marzy mi sie zrobienie koszyka ala z wikliny z tulipanami. Próbowałam dwa razy na bezie wloskiej bez masła zaparzanej syropem z cukru, ale niestety zakończyło się porażką. Kwiaty nie kształtowały sie. Masa zlewala się i nie była w ogóle stabilna. I jeszcze pytanie o barwienie. Rozumiem ze ta masę moge podzielic po wybieleniu na porcje i juz w miseczkach dodawać różne kolorowe barwniki i wymieszać łyżką ? Z gory slicznie dziękuję za pomoc.
Magdalena Indyka
22 lutego 2021 at 15:49Spróbuj krem maślany z mascarpone. Wg mnie nie jest taki lejący. Tak, możesz podzielić krem na porcje i w miseczkach dodawać barwnik.
Dominika
5 lutego 2021 at 11:27Witam,
Jeśli chciałabym zamrozić krem, aby za miesiąc móc go użyć, to ile wcześniej przed tynkowaniem należy go wyjąć i ile czasu ubijać (o ile to bedzie konieczne)? I czy taka zmrożona masa nada się do ufarbowania i zrobienia dekoracji?
Magdalena Indyka
6 lutego 2021 at 16:56Wyciągasz min 10 godzin wcześniej. Najlepiej wieczorem i do rana będzie ok. Jak będzie w temp pokojowej miksujesz kilka minut 5-10, aż zrobi się gładki. Wtedy dodajesz barwniki.
EWeedfEweddm
2 marca 2021 at 13:57Dzień dobry czy opłatek waflowy położyć na pierwszą warstwę tynku czy po schlodzeniu jak będę kladla druga warstwę tynku. POZDRAWIAM
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:24Opłatek kładziemy na otynkowany tort, gdy krem jest jeszcze miękki, aby lepiej się opłatek przykleił.
Ilona
29 stycznia 2021 at 10:31Witam 🙂
Ile należy użyć wybielacza? Mam zamiar zrobić tort ombre z różowym barwnikiem ale ile potrzebuje białego?
Magdalena Indyka
29 stycznia 2021 at 16:25Trudno powiedzieć. Nikt Ci nie powie ile dokładnie masz dać, bo kremy wychodzą różne. Jedne są mniej żółte, drugie bardziej i potrzebują więcej wybielacza. Dawaj po trochu. Co minutę dodawaj więcej, aż uzyskasz zadowalający efekt. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby 'puścił kolor’. Na drugi dzień krem będzie jeszcze bielszy.
Angela
27 marca 2021 at 14:04Jeśli użyjemy mleka skondensowanego gostyńskiego słodzonego ale w puszcze to też będzie dobrze ? Różni się ono czymś od tego w tubce ? Jakie wtedy proporcje ? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
28 marca 2021 at 19:41Mleko w tubce i w puszce to to samo mleko. Różni się tylko opakowaniem.
KamilaKamila
24 listopada 2020 at 17:18Dzien dobry, dzis mam zamiar robić mase maślaną z mlekiem skondensowanym. Bardzo sie boje ale ryzykuje.
Zapomniałam do tego kupić barwnik czy sok z herbapolu malinowy nada sie na barwik ?
Chcialam zrobic tort omnbre i bym musiala trzy fazy soku dac . Prosze o opinie
Magdalena Indyka
25 listopada 2020 at 14:24Ten sok ma słabe barwienie. Nie wiem czy coś da dodanie go do kremu. Lepiej spróbować zabarwić sokiem z buraka.
Martyna
5 października 2020 at 21:52Dobry wieczór. Czy mogę położyć tynk na warstwę anty-okruszkową z kremu „nutella” na bazie masła i budyniu (budyń domowej roboty) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Magdalena Indyka
6 października 2020 at 12:27Tak. Jeśli ten krem z nutellą jest na bazie masła, to powinno być ok. Tylko lepiej, aby ta pierwsza warstwa była schłodzona, bo kolory mogą się mieszać. Krem z nutellą jest brązowy.
SylwiaS
6 września 2020 at 22:42Dzień dobry, czy ten krem nada się do dekorowania babeczek, które będą stały około 5/6 godzin w pomieszczeniu z temperaturą około 20 stopni? Nie popłynie? Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
7 września 2020 at 00:27Nada się 🙂
Marya
26 sierpnia 2020 at 23:31Czy na tym kremie nie rozpuszcza się perełki cukrowe do dekoracji?
Magdalena Indyka
27 sierpnia 2020 at 14:51Nie.
Ania
19 czerwca 2020 at 15:54Dzien dobry, czy na taki krem mozna klasc beziki? czy musze je zabezpieczyc czekolada?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:13Można, ale przed podaniem gościom. W lodówce beziki wchłoną wilgoć.
carla
10 czerwca 2020 at 18:34Czy jak dodam 150g mleka z tubki to wyjdzie krem do tynkowania? pozdrawiam
Magdalena Indyka
12 czerwca 2020 at 13:17Tak :).
Oli
22 sierpnia 2020 at 12:59Czy mogę do kremu do tynkowania dodać różowy barwnik odrazu? Nie mam ani białego ani wybielacza.
Magdalena Indyka
22 sierpnia 2020 at 23:46Można dać, pomijając wybielacz, ale może wyjść łososiowy kolor. Zależy ile barwnika dasz. Jeśli zależy Ci na pastelowym różowym, to bez wybielacza może nie wyjść. Kolor kremu maślanego to kremowy/żółtawy. W połączeniu z różem najczęściej wychodzi łososiowy.
Kamila
10 listopada 2020 at 14:57Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?
Magdalena Indyka
11 listopada 2020 at 21:58Nigdy nie próbowałam robić tego kremu ręcznie. Nie sądzę, aby wyszedł dobrze.
Katarzyna
2 grudnia 2021 at 11:27Witam . Czy zamiast masła mogę dać margaryne ?
Magdalena Indyka
3 grudnia 2021 at 20:27Nie. W przypadku kremów do dekorowania tortów dajemy wyłącznie masło.
Katarzyna
28 maja 2020 at 11:36Cześć! W jakich proporcjach można do kremu dodać sok z cytryny?
Magdalena Indyka
28 maja 2020 at 22:44Dodajemy stopniowo, w małych ilościach, do smaku. Nie wiem dokładnie ile soku dać.
Karolina
23 czerwca 2021 at 14:23Pani Madziu jakiego użyć barwnika do takiej masy?jakas konkretna marka? Będę robić niebieski tort (życzenie malej wielbicielki Krainy lodu) no i musi byc otynkowany na niebiesko.
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:06Do tego kremu daję barwniki Wilton lub Sugarflair.
Karolina
24 czerwca 2021 at 07:39Dziękuję🙂
Basia k
18 września 2019 at 21:53Krem po ubiciu nie nadaje się do dekorowania bo jest za luźny. Po schłodzeniu z kolei był za twardy a jak doczekałam chwile to cześć była za luźna a cześć jeszcze twarda i złe wychodziła z tyłki
Mogę prosić jakieś wskazówki? Jak obchodzić się z tym kreme?
Magdalena Indyka
23 września 2019 at 23:00Gotowy krem schładzamy w lodówce kilka minut, ale co jakiś czas mieszamy krem łyżką, aby schłodził się równomiernie. Przy ściance krem szybciej stwardnieje niż w środku. Jeśli stwardnieje trzeba go ocieplić (jak masło) i zmiksować ponownie kilka minut, aby się ujednolicił.
Ppaulina
7 listopada 2019 at 09:21Czy można zmniejszyc ilosc mleka skondensowanego do tynkowania? Jesli tak to o ile ?
Ten do tynkowania jesr dla mnie za slodki natomiast do dekorowania jest w sam raz tylko nie wiem czy takim uda sie otynkowac?
Magdalena Indyka
9 listopada 2019 at 01:07Można zmniejszyć ilość mleka skondensowanego 🙂 Do tynkowania proporcje z kremu do dekorowania będą dobre.
aNIA
2 września 2019 at 15:44Witam.
Czy do kremu maślanego z mlekiem skondensowanym można dodać kakao by uzyskać czekoladowy kolor?
Magdalena Indyka
3 września 2019 at 13:57Tak 🙂
Ilona
25 sierpnia 2019 at 18:14Dzień dobry, jaki krem poleca Pani do dekoracji muffinek – które są też z elementami dekoracyjnymi z masy cukrowej. Muffinki są dla dzieci. Kremu na muffinkach ma być dość sporo. Próbowałam ganache z białą czekoladą, masłem i śmietaną 30% i niestety wydaje się trochę za słodki i „ciągnący się pod podniebieniu”. Z góry dziękuję za podpowiedź :). Pozdrowienia
Magdalena Indyka
26 sierpnia 2019 at 10:26Ja bym zrobiła krem maślany z mascarpone. Można dodać do niego kakao, czekoladę rozpuszczoną (ostudzoną), aromaty smakowe. Można dać trochę mniej masła i więcej mascarpone, aby był smaczniejszy. Do dekoracji z masy cukrowej się sprawdzi, a nie jest tak bardzo słodki. Niestety kremy maślane nie są lekkie. Można zrobić krem z białą czekoladą, ale wtedy dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć (rozpuszczoną czekoladą) aby nie rozpuściły się na kremie.
Kinga
11 września 2019 at 08:33Witam serdecznie,
Proszę o podpowiedź ile kremu muszę przygotować na udekorowanie 40 babeczek?
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
11 września 2019 at 09:50To zależy od dekoracji. Na 10 babeczek zrobiłabym krem z 250 g masła.
Kinga
11 września 2019 at 12:54Dziękuję ? chodzi mniej więcej o coś takiego jak na pierwszym zdjęciu w tym poście.
Magdalena Indyka
11 września 2019 at 21:33A do babeczek polecam krem maślany z mascarpone. Jest smaczniejszy. Tam jest podana ilość kremu potrzebna do babeczek.
Kinga
12 września 2019 at 06:50Dziękuję za podpowiedź, wypróbuję 🙂
Ola
2 maja 2020 at 13:52Dzień dobry, próbowałam zrobić ten tynk, w proporcji 1:1, krem wyszedł twardy, szybko zasychal. Nie wiem czemu
Magdalena Indyka
2 maja 2020 at 22:42Czy masło i mleko było w temperaturze pokojowej? Mleko może być trochę chłodne, ale nie zimne. Tort był wyciągnięty wcześniej z lodówki (min. 30 minut wcześniej) aby się ocieplił? Czy tynkowałaś zimny tort? Na zimnym torcie krem maślany bardzo szybko twardnieje.
iwona
9 sierpnia 2019 at 14:05z przelicznika wychodzi na fi 24 382g mleka i 450 masła. nie za duzo?
Magdalena Indyka
10 sierpnia 2019 at 00:06Dla mnie nie. Ja robię tynk o grubości 4-5 mm. W torcie jednorożec możesz zobaczyć zdjęcie tortu w przekroju z tym kremem.
Justyna
26 lipca 2019 at 15:51Witam,
czy na ten krem mogę położyć opłatek waflowy? A jeżeli tak to kiedy, po otynkowaniu? Tort ma być gotowy na sobotę po południu.
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
26 lipca 2019 at 22:01Tak. Tuż po tynkowaniu, kiedy krem jest jeszcze miękki 🙂
Justyna
28 lipca 2019 at 14:46Czyli jeżeli potrzebuje tort na sobotę a wytynkuje go w piątek wieczorem to z opłatkiem nic się nie stanie?
Magdalena Indyka
30 lipca 2019 at 10:53Nic się nie stanie 🙂
ZMAgda
16 stycznia 2021 at 13:23Który tynk lepszy jak na niewielkie doświadczenie w tynkowaniu, mleko w proszku czy mleko skondensowane?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2021 at 19:23Zacznij od kremu z mlekiem skondensowanym 🙂
Izabela
18 lipca 2019 at 12:20Witam
Czy da rade zrobić ten krem bez miksera tylko za pomocą trzepaczki?
Magdalena Indyka
19 lipca 2019 at 10:21Raczej nie.