KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Ten krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z nim związanych. Mam nadzieję, że znajdziecie tu odpowiedź na większość z nich. Krem maślany z mlekiem skondensowanym jest prosty w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).

P.S. 145 g mleka skondensowanego = 115 ml. 

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • mleko skondensowane (zagęszczone) słodzone: 170 g (tynkowanie) lub 120 g (dekorowanie)*
Dodatkowo:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz i odrobina fioletowego barwnika
  • aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy. 
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach.
  4. Miksujemy całość min. 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby odpowietrzyć krem. Krem nie będzie wtedy taki ‘dziurawy’.
  5. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna’ biel. 

 

Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej. Mleko może być schłodzone, ale nie polecam zimnego, takiego prosto z lodówki. Pod dodaniu schłodzonego mleka do masła masa zaczęła mi gęstnieć/sztywnieć. Dlatego miałam mały problem, aby krem ładnie rozprowadzić na torcie. Latem jak najbardziej można dodać chłodniejsze mleko, ale trzeba uważać :).
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm), skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego ‘Gostyńskiego’ w tubce (jest również dostępne w puszce). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu. 
  5. Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji (kwiaty), to polecam na 200 g masła użyć max. 120 g mleka skondensowanego.
  6. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  7. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia. 
  10. Krem maślany z mlekiem skondensowanym możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  11. Krem możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku
Krem maślany z mascarpone do dekorowania babeczek i tortów
Krem do dekorowania z białą czekoladą i mascarpone

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Polecam również:

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

biszkopt z truskawkami i galaretką, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

ciasto delicje, delicja, masa z serków homogenizowanych, biszkopt, polewa czekoladowa, ciastka delicje

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

64 komentarze

  • Odpowiedź
    Tort brzoskwiniowy z kremem migdałowym – Marcepanowa kuchnia
    21 maja 2019 at 17:36

    […] posmarowałam kremem maślanym, na który przepis znalazłam na blogu:  Slodkipomysl.pl (polecam jest genialny i idealnie się nim dekoruje). Wierzch tortu posypałam mielonymi […]

  • Odpowiedź
    Joanna
    18 maja 2019 at 19:50

    Czy na ten krem moza polozyc dekoracje z koronki z masy cukrowj?

  • Odpowiedź
    Marta
    29 kwietnia 2019 at 13:05

    Mam pytanie, kupiłam opłatek cukrowy, masę cukrową że zdjęciem na allegro. Teraz się zastanawiam czy ten krem może być pod nim zastosowany. Z góry dziękuję.

  • Odpowiedź
    mm
    7 kwietnia 2019 at 16:05

    Mam barwnik w proszku. Wymieszać go najpierw w mleku i potem dodawać do masła czy jakoś inaczej barwić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 kwietnia 2019 at 20:45

      Barwnik w proszku najlepiej rozpuścić w spirytusie. Jak dodasz czerwony barwnik do mleka to białe mleko rozjaśni kolor. Spróbuj w odrobinie wódki rozpuścić, jeśli nie masz spirytusu.

  • Odpowiedź
    Dj
    29 marca 2019 at 23:34

    Witam.Czy można ten krem użyć do dekoracji tortu otynkowanego masa ganache?W ganache jest śmietana…nie popłyną mi różyczki? Dziekuje

  • Odpowiedź
    Ania
    11 lutego 2019 at 21:20

    Witam.
    Mam pytanie, jeżeli tort składam dzień wcześniej mogę go otynkować odrobiną bitej śmietany z mascarpone (by pozbyć się grudek ewentualnych dziurek i wyrównać tort) a na następny dzień otynkowac go kremem maślanym z mlekiem skondensowanym ? Na to będzie masa cukrowa.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lutego 2019 at 00:34

      Lepiej tego nie robić. Nie wiadomo jak zachowa się biszkopt, może nasiąknąć i przy nakładaniu kremu maślanego odrywać się i przyklejać do szpatułki. Raz miałam taką sytuację.

  • Odpowiedź
    Kasia
    25 stycznia 2019 at 08:39

    Wyjdzie ten krem z mlekiem zageszczonym? Pozdrawiam.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 09:10

      Tak, mleko skondensowane jest zagęszczonym mlekiem. Na opakowaniu pisze ‘mleko zagęszczone słodzone’.

  • Odpowiedź
    ewa
    22 stycznia 2019 at 17:50

    Witam.Chcialam zapytac Pania,ktory krem do dekoracji (ale nie na bezie bo mikser mam na umarciu) polecilaby mi pani do zrobienia takich klaunow? :https://www.wilton.com/circus-clown/WLTECH-72.html#q=Circus-Clown&start=7
    https://www.cakecentral.com/gallery/i/712163/clown-cupcakes
    Jest karnawal i mam juz kupione “glowki” plastikowe tylko musze zrobic “ciala” tym pajacykom.

  • Odpowiedź
    Marysia
    17 stycznia 2019 at 09:35

    Wypróbowałam już krem na bezie szwajcarskiej oraz krem maślany z mlekiem w proszku,krem na bezie nie odpowiada mi niestety w smaku z tąd pytanie czy krem z mlekiem skondensowanym można zrobić z dodatkiem kakao? ponieważ potrzebuje krem czekoladowy do tynkowania tortu

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 stycznia 2019 at 10:53

      Można 🙂 Do każdego kremu maślanego możesz dodać kakao lub roztopioną i ostudzoną czekoladę (nie może być ciepła).

  • Odpowiedź
    Mirella
    10 stycznia 2019 at 13:59

    Robiłam dziś pierwszy raz ten krem do otynkowania tortu średnicy 18 cm ok 10 cm wysokości i wystarczył mi na pierwsza warstwę. Masło bardzo dlugo ubijalam. Co może mieć wpływ na ilość tego kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 stycznia 2019 at 17:33

      Jak długo masło było ucierane? Minimum 10 minut? U mnie pierwsza warstwa ma 1mm grubości. Tylko tyle, aby zebrać i sklepić okruszki. Druga ma 3-4 mm. Ważne też jest, aby tort był prosty. Jeśli jest krzywo złożony to zagłębienia i nierówności ‘pochłaniają’ krem.

  • Odpowiedź
    Jola
    8 grudnia 2018 at 19:34

    Witam. Pisała Pani o tym, że można użyć go do dekoracji lub do tynkowania a czy można przełożyć tym kremem biszkopt? Jeśli tak to na jakiej średnicy blat wystarczy podana ilość?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2018 at 21:52

      Ten krem nie nadaje się do przełożenia. Jest za słodki. Polecam krem maślany russel, robiłam go w tym cieście Na blogu jest przelicznik foremek (w menu pod logo).

      • Odpowiedź
        Jola
        9 grudnia 2018 at 11:37

        Dziękuję ślicznie 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    22 września 2018 at 08:08

    Witam, mam pytanie, czy można dodać do tego kremu odrobinę soku z cytryny, albo kilka kropli olejku czy alkoholu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 września 2018 at 00:27

      Olejek i sok na pewno, ale trzeba uważać z ilością, aby krem nie wyszedł za rzadki. Alkoholu nie dodawałam i trudno mi powiedzieć jak zachowa się krem po jego dodaniu.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    12 lipca 2018 at 16:05

    Witam. Dopiero znalazłam ta stronę. Przepis super ale czy można położyć opłatek waflowy na ten krem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 lipca 2018 at 23:58

      Na ten krem najlepszy będzie opłatek cukrowy. Ale inny też można położyć. Tylko najlepiej od razu po otynkowaniu, aby miękki krem ‘nawilżył’ opłatek. Jeśli położysz go na schłodzony krem opłatek dobrze się nie przyklei i będzie twardy, przez co będzie się rwał podczas krojenia tortu.

      • Odpowiedź
        Katarzyna
        13 lipca 2018 at 12:44

        Dziekuje serdecznie za odpowiedź!😉a czy jesli poloze oplatek dzien przed podaniem tortu to krem go nie rozpuści? Mam oplatek waflowy bo tylko do takiego mialam dostęp. Pozdrawiam!

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 lipca 2018 at 15:36

          Waflowy czyli jaki? Kolorowy z nadrukiem? Jeśli tak, to na kremie maślanym nic mu się nie stanie.

          • Katarzyna
            13 lipca 2018 at 15:51

            Tak właśnie taki. Dziękuję serdecznie😉

  • Odpowiedź
    Maria
    20 czerwca 2018 at 09:36

    Witam. Jakie proporcje masła i mleka by starczyło mi na otynkowanie i dekoracje ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 czerwca 2018 at 13:15

      To zależy od średnicy tortu. W uwagach podałam wymiary tortu. Do dekoracji staram się zrobić więcej kremu, ale zależy jakie dekoracje mają być i jaką tylkę użyję. Tylka do liści zużyje mniej kremu niż tylka do róż.

  • Odpowiedź
    Monia
    15 maja 2018 at 20:33

    Jeśli zostanie mi krem jak długo mogę go przechowywać w lodówce? I czy mogę go zamrozić na “kiedyś”?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 maja 2018 at 23:25

      W lodówce trzymałabym go do 3 dni. W zamrażalce 3 miesiące.

    • Odpowiedź
      Ewelina
      14 kwietnia 2019 at 10:14

      Madziu a jak postepowac z tym kremem po wyjęciu z zamrazarki? Raz wyjelam i mam wrazenie, ze zrobił sie taki jakby zwarzony?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        14 kwietnia 2019 at 10:26

        Wyciągamy i ocieplamy na blacie kuchennym, jak masło. Potem miksujemy ponownie. Długo, aż zrobi się ponownie kremowy.

        • Odpowiedź
          Ewelina
          14 kwietnia 2019 at 19:54

          Dziękuję bardzo 🙂

  • Odpowiedź
    Ala
    26 kwietnia 2018 at 18:20

    Witam 🙂 czy można ten krem zmrozić ? chciałam zrobić mirror glass i się zastanawiam czy będzie odpowiedni pod tą polewę

  • Odpowiedź
    Kasia
    19 kwietnia 2018 at 15:24

    Witaj, czy z tych proporcji wystarczy kremu do otynkowania tortu średnia 24 cm, wysokość około 8 cm?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 kwietnia 2018 at 15:31

      W uwagach napisałam na jaki tort wystarczy kremu 🙂 Średnica max. 21cm, wysokość max. 10xm.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    5 kwietnia 2018 at 12:09

    Witam ostatnio robiłam ten krem jest pyszny i tu moje pytanie czy nadaje się na tynk pod opłatek z masy cukrowej?czy opłatek się nie roztopi?

  • Odpowiedź
    aga
    28 marca 2018 at 19:19

    witam a na biszkopt srednicy 24 i 18 jakie proporcje.mleko z puszki.interesuje mnie tynkowanie nim.czy jak w srodku bedzie krem z galaretka śmietana i z owocami nie poplynie ten krem?

  • Odpowiedź
    Bob39
    17 marca 2018 at 10:58

    A dlaczego margaryna się nie nadaje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2018 at 14:12

      Margaryna to nie jest masło, które zawiera min 82% tłuszczu. Nie używam margaryny i nie znam dokładnego składu, ale wiem, że krem z margaryną nie wyjdzie stabilny. Może się zwarzyć. Sporo osób, które próbowały zamienić masło na margarynę nie radzą używać zamienników.

  • Odpowiedź
    Danuta
    16 marca 2018 at 14:12

    Witam,masło ma być w temperaturze pokojowej,a mleko prosto z lodówki?czy ten krem nadaje się do tynowania pod masę cukrową plastyczną ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 marca 2018 at 14:35

      W pierwszym punkcie opisu i w uwagach jest odpowiedź. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Tak, nadaje się jako tynk pod masę cukrową 🙂

      • Odpowiedź
        Danuta
        16 marca 2018 at 16:18

        faktycznie,przepraszam nie doczytałam .:)

  • Odpowiedź
    Maja
    14 marca 2018 at 16:18

    Czy ten krem nadaje się do tylek rosyjskich?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 marca 2018 at 17:11

      Tak 🙂 Tylko z mniejszą ilością mleka skondensowanego radzę zrobić, aby był troszkę stabilniejszy.

  • Odpowiedź
    Karolina
    11 marca 2018 at 06:41

    Witam. A ja mam inne pytanie. Jakiej tylki używasz do robienia różyczek? Wychodzą idealne. A moje były ostatnio jakieś takie płaskie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 marca 2018 at 08:35

      Do tych różyczek użyłam tylki Wilton 2D. Można takie zrobić jeszcze tylką Wilton 1M.

      • Odpowiedź
        Karolina
        12 marca 2018 at 14:00

        Dziękuję 🙂 Na pewno zakupię przy okazji zakupów produktów na torty komunijne.

  • Odpowiedź
    Teresa
    6 marca 2018 at 12:24

    Witam
    Czy krem ten może być bazą to ciast np. pod galaretkę

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 12:57

      Do ciasta z galaretką robiłam kiedyś krem Russel. Ten z mlekiem można by też dać, ale nie wiem jaki będzie efekt końcowy w połączeniu z biszkoptem i galaretką.

      • Odpowiedź
        Teresa
        14 marca 2018 at 16:03

        Dziękuję,poszukam kremu Russel, nie słyszałam o nim

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          14 marca 2018 at 18:45

          Kiedyś zrobiłam na próbę ciasto z tym kremem, wg przepisu mamy. Na formę 23x23cm krem zrobiłam z 2 jajek, ok 90g drobnego cukru i 200g miękkiego masła. Na parze ubiłam całe jajka z cukrem, ok 5 min. Potem ściągnęłam miskę i dalej ubijałam jajka, aż ostygły. Jeśli nadal po ubiciu będą trochę ciepłe, to można miskę włożyć do zimnej wody. Utarłam masło i powoli dodawałam masę jajeczną. Dokładniejszy opis znajdziesz w torcie Miś – https://slodkipomysl.pl/tort-mis, gdzie robiłam wersję czekoladową. Tam jednak zapomniałam o przepisie mamy i ubijałam białka osobno. Ale to nie robi żadnej różnicy. Łatwiej ubić całe jajka.

  • Odpowiedź
    Paula
    3 marca 2018 at 17:02

    Witam, jeśli chodzi o mleko w tubce to mam je wlać do szklanki i potem jeśli chce do dekoracji to wlać do masła tak z 3/4 tego mleka ze szklanki ? i czy krem jest słodki i czy bardzo czuć masłem w smaku ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2018 at 02:00

      Ja wycisnęłam mleko z tubki do kubeczka, bo było mi wygodniej. W tubce jest ok 140g mleka, to jest ok 100ml. Do tynkowania dobre będą proporcje, które podałam w przepisie. Do dekoracji tylkami warto dać trochę mniej mleka skondensowanego, ale nie jest to konieczne.

  • Zostaw komentarz