KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Krem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny i prosty krem w wykonaniu. Jeśli z jakiś powodów obawiacie się kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to ten krem jest jego prostszą alternatywą. W smaku jest równie słodki jak krem na bezie szwajcarskiej. Dla mnie jednak odrobinę smaczniejszy, ale to rzecz gustu, dlatego przy najbliższej okazji warto go spróbować :).

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • mleko skondensowane (zagęszczone) słodzone: 160 g (tynkowanie) lub 130 g (dekorowanie)*, w puszce lub w tubce

Proporcje na krem na włosy lub trawę (tort o śr 20 cm, wys. 10-11 cm): 330 g masła, 240 g mleka skondensowanego. 

Dodatkowo:
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy. 
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut). 
  4. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go ‚oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor
    .
  5. Miksujemy chwilę krem na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  6. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  7. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać ‚puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
  8. 100 g mleka skondensowanego = 80 ml. 

 

Uwagi:
  1. Masło i mleko skondensowane muszą być być w temperaturze pokojowej. 
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Do kremu można dodać serek mascarpone. W ten sposób otrzymacie krem maślany z mascarpone.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‚brudna biel’.
  7. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego ‚Gostyńskiego’ w tubce (jest również dostępne w puszce). Niesłodzone mleko jest rzadsze, dlatego nie polecam go do kremu. 
  8. Krem w proporcjach 1:1 wyszedł bardzo luźny jak dla mnie. Widać to na filmie. Dlatego radzę stopniowo dodawać mleko i sprawdzać konsystencję. Jeśli chcemy krem do dekoracji (kwiaty), to polecam na 200 g masła użyć max. 120 g mleka skondensowanego.
  9. Grubość warstwy tynku powinna wynosić min. 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany z mlekiem skondensowanym w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia. 
  13. Krem maślany z mlekiem skondensowanym możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  14. Krem możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  15. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracji

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

132 komentarze

  • Odpowiedź
    Marcin
    7 września 2021 at 20:02

    Czy proporcje kremu do mleka skondensowanego nie są odwrócone ? Pierwszy raz się spotykam żeby mleka było dużo więcej niż masła.

  • Odpowiedź
    Ania
    21 kwietnia 2021 at 16:44

    Cześć. Aby uzyskać fioletowy kolor tynku przed dodaniem koloru wystarczy go wybielić? Mam na myśli, czy po dodaniu fioletu nie wyjdzie mi inny odcień? Słyszałam różne opinie i nie mam pojęcia.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2021 at 00:32

      Polecam najpierw dać sam fioletowy barwnik i zobaczyć jaki kolor wyjdzie. Biały barwnik rozjaśnia kolory. Jeśli chcesz ciemnu odcień fioletu, to nie wybielaj kremu.

  • Odpowiedź
    Andzia
    15 marca 2021 at 21:11

    Witam, który krem z mlekiem skondensowanym czy z mlekiem w proszku, będzie lepszy do dekoracji z masy cukrowej na bokach tortu? Lepiej takie dekoracje przyklejać do jeszcze świeżego tynku czy za pomocą kleju spożywczego do tynku zmrożonego ? Tynk z mlekiem w proszku wypróbowany i jest świetny ! 🙂

  • Odpowiedź
    ANGELA
    14 marca 2021 at 12:38

    Czy na tort otynkowany tym kremem mozna po bokach przykleić ozdoby z masy cukrowej ? Nic sie z nimi nie stanie? Jeśli tak to kiedy to zrobić? W dzień podawania tortu czy można dzień wcześniej i włożyć do lodówki? Chodzi mi o to żeby ozdoby się nie rozpuściły.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 marca 2021 at 18:12

      Można przykleić. Najlepiej przykleić tuż po tynkowaniu, jak krem jest jeszcze miękki. Do ozdób używaj masy do figurek, np. Saracino Pasta Model. Wtedy się nie rozpuści w lodówce. Można też przykleić ozdoby później, na świeży, miękki krem maślany.

  • Odpowiedź
    Iwona
    22 lutego 2021 at 05:35

    Witam. Który krem najbardziej poleciłaby Pani do tylek rosyjskich. Marzy mi sie zrobienie koszyka ala z wikliny z tulipanami. Próbowałam dwa razy na bezie wloskiej bez masła zaparzanej syropem z cukru, ale niestety zakończyło się porażką. Kwiaty nie kształtowały sie. Masa zlewala się i nie była w ogóle stabilna. I jeszcze pytanie o barwienie. Rozumiem ze ta masę moge podzielic po wybieleniu na porcje i juz w miseczkach dodawać różne kolorowe barwniki i wymieszać łyżką ? Z gory slicznie dziękuję za pomoc.

  • Odpowiedź
    Dominika
    5 lutego 2021 at 11:27

    Witam,
    Jeśli chciałabym zamrozić krem, aby za miesiąc móc go użyć, to ile wcześniej przed tynkowaniem należy go wyjąć i ile czasu ubijać (o ile to bedzie konieczne)? I czy taka zmrożona masa nada się do ufarbowania i zrobienia dekoracji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lutego 2021 at 16:56

      Wyciągasz min 10 godzin wcześniej. Najlepiej wieczorem i do rana będzie ok. Jak będzie w temp pokojowej miksujesz kilka minut 5-10, aż zrobi się gładki. Wtedy dodajesz barwniki.

    • Odpowiedź
      EWeedfEweddm
      2 marca 2021 at 13:57

      Dzień dobry czy opłatek waflowy położyć na pierwszą warstwę tynku czy po schlodzeniu jak będę kladla druga warstwę tynku. POZDRAWIAM

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        4 marca 2021 at 13:24

        Opłatek kładziemy na otynkowany tort, gdy krem jest jeszcze miękki, aby lepiej się opłatek przykleił.

  • Odpowiedź
    Ilona
    29 stycznia 2021 at 10:31

    Witam 🙂
    Ile należy użyć wybielacza? Mam zamiar zrobić tort ombre z różowym barwnikiem ale ile potrzebuje białego?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 stycznia 2021 at 16:25

      Trudno powiedzieć. Nikt Ci nie powie ile dokładnie masz dać, bo kremy wychodzą różne. Jedne są mniej żółte, drugie bardziej i potrzebują więcej wybielacza. Dawaj po trochu. Co minutę dodawaj więcej, aż uzyskasz zadowalający efekt. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby ‚puścił kolor’. Na drugi dzień krem będzie jeszcze bielszy.

    • Odpowiedź
      Angela
      27 marca 2021 at 14:04

      Jeśli użyjemy mleka skondensowanego gostyńskiego słodzonego ale w puszcze to też będzie dobrze ? Różni się ono czymś od tego w tubce ? Jakie wtedy proporcje ? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    KamilaKamila
    24 listopada 2020 at 17:18

    Dzien dobry, dzis mam zamiar robić mase maślaną z mlekiem skondensowanym. Bardzo sie boje ale ryzykuje.
    Zapomniałam do tego kupić barwnik czy sok z herbapolu malinowy nada sie na barwik ?
    Chcialam zrobic tort omnbre i bym musiala trzy fazy soku dac . Prosze o opinie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2020 at 14:24

      Ten sok ma słabe barwienie. Nie wiem czy coś da dodanie go do kremu. Lepiej spróbować zabarwić sokiem z buraka.

  • Odpowiedź
    Martyna
    5 października 2020 at 21:52

    Dobry wieczór. Czy mogę położyć tynk na warstwę anty-okruszkową z kremu „nutella” na bazie masła i budyniu (budyń domowej roboty) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 października 2020 at 12:27

      Tak. Jeśli ten krem z nutellą jest na bazie masła, to powinno być ok. Tylko lepiej, aby ta pierwsza warstwa była schłodzona, bo kolory mogą się mieszać. Krem z nutellą jest brązowy.

  • Odpowiedź
    SylwiaS
    6 września 2020 at 22:42

    Dzień dobry, czy ten krem nada się do dekorowania babeczek, które będą stały około 5/6 godzin w pomieszczeniu z temperaturą około 20 stopni? Nie popłynie? Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Marya
    26 sierpnia 2020 at 23:31

    Czy na tym kremie nie rozpuszcza się perełki cukrowe do dekoracji?

  • Odpowiedź
    Ania
    19 czerwca 2020 at 15:54

    Dzien dobry, czy na taki krem mozna klasc beziki? czy musze je zabezpieczyc czekolada?

  • Odpowiedź
    carla
    10 czerwca 2020 at 18:34

    Czy jak dodam 150g mleka z tubki to wyjdzie krem do tynkowania? pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 czerwca 2020 at 13:17

      Tak :).

    • Odpowiedź
      Oli
      22 sierpnia 2020 at 12:59

      Czy mogę do kremu do tynkowania dodać różowy barwnik odrazu? Nie mam ani białego ani wybielacza.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 sierpnia 2020 at 23:46

        Można dać, pomijając wybielacz, ale może wyjść łososiowy kolor. Zależy ile barwnika dasz. Jeśli zależy Ci na pastelowym różowym, to bez wybielacza może nie wyjść. Kolor kremu maślanego to kremowy/żółtawy. W połączeniu z różem najczęściej wychodzi łososiowy.

      • Odpowiedź
        Kamila
        10 listopada 2020 at 14:57

        Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 listopada 2020 at 21:58

          Nigdy nie próbowałam robić tego kremu ręcznie. Nie sądzę, aby wyszedł dobrze.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    28 maja 2020 at 11:36

    Cześć! W jakich proporcjach można do kremu dodać sok z cytryny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 maja 2020 at 22:44

      Dodajemy stopniowo, w małych ilościach, do smaku. Nie wiem dokładnie ile soku dać.

    • Odpowiedź
      Karolina
      23 czerwca 2021 at 14:23

      Pani Madziu jakiego użyć barwnika do takiej masy?jakas konkretna marka? Będę robić niebieski tort (życzenie malej wielbicielki Krainy lodu) no i musi byc otynkowany na niebiesko.

  • Odpowiedź
    Basia k
    18 września 2019 at 21:53

    Krem po ubiciu nie nadaje się do dekorowania bo jest za luźny. Po schłodzeniu z kolei był za twardy a jak doczekałam chwile to cześć była za luźna a cześć jeszcze twarda i złe wychodziła z tyłki
    Mogę prosić jakieś wskazówki? Jak obchodzić się z tym kreme?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 września 2019 at 23:00

      Gotowy krem schładzamy w lodówce kilka minut, ale co jakiś czas mieszamy krem łyżką, aby schłodził się równomiernie. Przy ściance krem szybciej stwardnieje niż w środku. Jeśli stwardnieje trzeba go ocieplić (jak masło) i zmiksować ponownie kilka minut, aby się ujednolicił.

    • Odpowiedź
      Ppaulina
      7 listopada 2019 at 09:21

      Czy można zmniejszyc ilosc mleka skondensowanego do tynkowania? Jesli tak to o ile ?
      Ten do tynkowania jesr dla mnie za slodki natomiast do dekorowania jest w sam raz tylko nie wiem czy takim uda sie otynkowac?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        9 listopada 2019 at 01:07

        Można zmniejszyć ilość mleka skondensowanego 🙂 Do tynkowania proporcje z kremu do dekorowania będą dobre.

  • Odpowiedź
    aNIA
    2 września 2019 at 15:44

    Witam.

    Czy do kremu maślanego z mlekiem skondensowanym można dodać kakao by uzyskać czekoladowy kolor?

  • Odpowiedź
    Ilona
    25 sierpnia 2019 at 18:14

    Dzień dobry, jaki krem poleca Pani do dekoracji muffinek – które są też z elementami dekoracyjnymi z masy cukrowej. Muffinki są dla dzieci. Kremu na muffinkach ma być dość sporo. Próbowałam ganache z białą czekoladą, masłem i śmietaną 30% i niestety wydaje się trochę za słodki i „ciągnący się pod podniebieniu”. Z góry dziękuję za podpowiedź :). Pozdrowienia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 sierpnia 2019 at 10:26

      Ja bym zrobiła krem maślany z mascarpone. Można dodać do niego kakao, czekoladę rozpuszczoną (ostudzoną), aromaty smakowe. Można dać trochę mniej masła i więcej mascarpone, aby był smaczniejszy. Do dekoracji z masy cukrowej się sprawdzi, a nie jest tak bardzo słodki. Niestety kremy maślane nie są lekkie. Można zrobić krem z białą czekoladą, ale wtedy dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć (rozpuszczoną czekoladą) aby nie rozpuściły się na kremie.

    • Odpowiedź
      Kinga
      11 września 2019 at 08:33

      Witam serdecznie,
      Proszę o podpowiedź ile kremu muszę przygotować na udekorowanie 40 babeczek?
      Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 września 2019 at 09:50

        To zależy od dekoracji. Na 10 babeczek zrobiłabym krem z 250 g masła.

        • Odpowiedź
          Kinga
          11 września 2019 at 12:54

          Dziękuję ? chodzi mniej więcej o coś takiego jak na pierwszym zdjęciu w tym poście.

          • Magdalena Indyka
            11 września 2019 at 21:33

            A do babeczek polecam krem maślany z mascarpone. Jest smaczniejszy. Tam jest podana ilość kremu potrzebna do babeczek.

          • Kinga
            12 września 2019 at 06:50

            Dziękuję za podpowiedź, wypróbuję 🙂

      • Odpowiedź
        Ola
        2 maja 2020 at 13:52

        Dzień dobry, próbowałam zrobić ten tynk, w proporcji 1:1, krem wyszedł twardy, szybko zasychal. Nie wiem czemu

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          2 maja 2020 at 22:42

          Czy masło i mleko było w temperaturze pokojowej? Mleko może być trochę chłodne, ale nie zimne. Tort był wyciągnięty wcześniej z lodówki (min. 30 minut wcześniej) aby się ocieplił? Czy tynkowałaś zimny tort? Na zimnym torcie krem maślany bardzo szybko twardnieje.

  • Odpowiedź
    iwona
    9 sierpnia 2019 at 14:05

    z przelicznika wychodzi na fi 24 382g mleka i 450 masła. nie za duzo?

  • Odpowiedź
    Justyna
    26 lipca 2019 at 15:51

    Witam,
    czy na ten krem mogę położyć opłatek waflowy? A jeżeli tak to kiedy, po otynkowaniu? Tort ma być gotowy na sobotę po południu.
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lipca 2019 at 22:01

      Tak. Tuż po tynkowaniu, kiedy krem jest jeszcze miękki 🙂

      • Odpowiedź
        Justyna
        28 lipca 2019 at 14:46

        Czyli jeżeli potrzebuje tort na sobotę a wytynkuje go w piątek wieczorem to z opłatkiem nic się nie stanie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 lipca 2019 at 10:53

          Nic się nie stanie 🙂

          • ZMAgda
            16 stycznia 2021 at 13:23

            Który tynk lepszy jak na niewielkie doświadczenie w tynkowaniu, mleko w proszku czy mleko skondensowane?

          • Magdalena Indyka
            17 stycznia 2021 at 19:23

            Zacznij od kremu z mlekiem skondensowanym 🙂

  • Odpowiedź
    Izabela
    18 lipca 2019 at 12:20

    Witam
    Czy da rade zrobić ten krem bez miksera tylko za pomocą trzepaczki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lipca 2019 at 10:21

      Raczej nie.

    • Odpowiedź
      Katarzyna
      1 stycznia 2021 at 18:01

      Dzień dobry, czy można położyć ten krem pod masę marcepanowa? I czy pod masę musi być też gruba 5 cm warstwa?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        2 stycznia 2021 at 11:10

        Można. Wtedy warstwa nie musi być tak gruba. Ważne aby krem zakrył biszkopt i kremy i był równo wygładzony. 3-4 mm będzie ok.

  • Odpowiedź
    Tort brzoskwiniowy z kremem migdałowym – Marcepanowa kuchnia
    21 maja 2019 at 17:36

    […] posmarowałam kremem maślanym, na który przepis znalazłam na blogu:  Slodkipomysl.pl (polecam jest genialny i idealnie się nim dekoruje). Wierzch tortu posypałam mielonymi […]

  • Odpowiedź
    Joanna
    18 maja 2019 at 19:50

    Czy na ten krem moza polozyc dekoracje z koronki z masy cukrowj?

  • Odpowiedź
    Marta
    29 kwietnia 2019 at 13:05

    Mam pytanie, kupiłam opłatek cukrowy, masę cukrową że zdjęciem na allegro. Teraz się zastanawiam czy ten krem może być pod nim zastosowany. Z góry dziękuję.

  • Odpowiedź
    mm
    7 kwietnia 2019 at 16:05

    Mam barwnik w proszku. Wymieszać go najpierw w mleku i potem dodawać do masła czy jakoś inaczej barwić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 kwietnia 2019 at 20:45

      Barwnik w proszku najlepiej rozpuścić w spirytusie. Jak dodasz czerwony barwnik do mleka to białe mleko rozjaśni kolor. Spróbuj w odrobinie wódki rozpuścić, jeśli nie masz spirytusu.

  • Odpowiedź
    Dj
    29 marca 2019 at 23:34

    Witam.Czy można ten krem użyć do dekoracji tortu otynkowanego masa ganache?W ganache jest śmietana…nie popłyną mi różyczki? Dziekuje