Krem maślany z mascarpone do tynkowania tortu to bardzo pyszny krem maślany. Jest idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu :). Do kremu warto dodać ulubiony aromat smakowy.
Poniżej podaję proporcje do tynkowania tortu i do dekorowania babeczek. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 50 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada – kiedy dodać kakao do kremu
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- kolorowe barwniki spożywcze – czerwony krem do dekoracji
- Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem.
- W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor. - Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Gotowym kremem tynkujemy tort.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Uwagi:
- Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 8 cm)
lub udekorowanie 12 babeczek. - Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 8 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Zamiast cukru pudru można do kremu dodać mleko skondensowane słodzone, w ten sposób otrzymacie trochę inny krem maślany do dekoracji.
- W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
-
Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Biały lub czarny barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza. - Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Krem maślany z mascarpone można zamrozić.
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
125 komentarzy
MMonika
4 października 2022 at 19:59Witam. Czy moge tym kremem otynkowac tort ktory bedzie przelozony kreme oreo?
Magdalena Indyka
4 października 2022 at 20:23Tak 🙂 Torty można otynkować dowolnym kremem maślanym, nieważne jaki krem ma w środku. Krem maślany do tynkowania to dekoracja tortu. Można ją zjeść lub nie, bo nie każdy przepada za takim kremem. Robię różne smaki tortów i wybieram różne kremy do tynkowania.
Krystyna
6 maja 2022 at 14:55Czy wzory robione z tytylek na otynkowanym torcie robi się na zimnym tynku?
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:52Ja schładzam trochę tort, aby tynk nie był miękki i sobie go szybko nie zniszczyć przez przypadek.
Katarzyna
20 października 2021 at 17:46Dzień dobry,
mam opłatek na papierze cukrowym, który chciałabym położyć na kremie maślanym z mascarpone. Kiedy mogę udekorować tort (ile czasu przed podaniem), by opłatek się nie rozpuścił?
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:26Opłatek z masy cukrowej (wydruk cukrowy) nakładam tuż po otynkowaniu, gdy krem jest jeszcze miękki. Wtedy lepiej się ten opłatek przykleja. Można go przykleić później. Ale tort trzeba wyciągnąć wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł. Opłatek możesz położyć dwa dni przed podaniem, wtedy gdy tynkujesz tort. On na kremie maślanym się nie rozpuści. Wydruk z masy cukrowej rozpuszcza się na kremach śmietankowych lub na bazie śmietanki i mascarpone, np. krem czekoladowy. Na kremach maślanych lub ganache można go bez problemu nakładać.
Ja
2 września 2021 at 12:01Czy ten krem będzie Ok do tynkowania piętrowego tortu? Będę robić taki pierwszy raz a z tym tynkiem pracuje mi się najlepiej…
Magdalena Indyka
3 września 2021 at 17:44Tak 🙂
Paula
22 stycznia 2023 at 19:41Witam. Czy jeśli chcę na bok tortu przykleić literki z masy cukrowej to muszę je jakoś mocować za pomocą kleju ? Czy będą się trzymać na samym tynku?
Magdalena Indyka
23 stycznia 2023 at 14:37Jeśli literki są małe to bez problemu można je przykleić na tynk, ale musi być trochę miękki. Wyciągnij tort pół godziny przed dekorowaniem, aby tynk trochę zmiękł. Można literki posmarować odrobiną kremu maślanego lub roztopioną, ostudzoną czekoladą.
Natalia
26 marca 2021 at 17:50Pani Magdo, czy do tego kremu przykleją się posypki, np gwiazdki?
Magdalena Indyka
28 marca 2021 at 19:42Tak. tylko krem musi być miękki, przed schłodzeniem.
Marta
3 marca 2021 at 10:26Bardzo dziękuję za ten przepis! Nareszcie tynk, który mi smakuje (a już wersja z kakao…?) długo szukałam takiego tynku 🙂 teraz tynkowanie to zabawa a nie koszmar
Ania
6 lutego 2021 at 22:17Bede robic niebieski krem (sukienke Elsy z Krainy Lodu), ile dodac bialego barwnika zanim dodac niebieski. Bede robic z podwojnej porcji. Dziekuje
Magdalena Indyka
8 lutego 2021 at 09:28W 8 punkcie piszę, że dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy zadowalający nas kolor biały. Nie mogę podać konkretnej ilości, bo to zależy od wyjściowego koloru kremu (jeden jest bardziej żółty od innego) i jego ilości.
Gwóźdź azdag
26 listopada 2021 at 17:21Można nie dawać cukru pudru? Niestety zapomniałam kupić
Magdalena Indyka
26 listopada 2021 at 18:17Można nie dodawać, jednak smak już nie będzie taki sam.
Weronika
27 stycznia 2021 at 16:37Witam,
Czy na masę śmietanowa mogę dać ozdobny zrobione z masy maślanej? I ozdobić nim boki? Nie będzie za ciężka ta masa na śmietanę?
Magdalena Indyka
28 stycznia 2021 at 00:25Na wierzch tortu można. Ale po bokach mogą być za ciężkie. Krem maślany nie przyklei się do kremu śmietankowego.
Matura M.
2 marca 2021 at 20:49Dzień dobry,
Czy mogłabym zamiast gotowego barwnika dodać np. sok z buraka aby uzyskać różowy kolor tynku?
Magdalena Indyka
3 marca 2021 at 16:54Można. Nie robiłam w ten sposób, ale wiem, że dziewczyny używają soku z buraka do barwienia kremu 🙂
Anna
18 kwietnia 2021 at 23:04Witam czy na tynku z mascarpone moge przykleic mase cukrowa wybite imię mi chodzi czy nie spadnie . Dziękuję za odp
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2021 at 21:46Można.
Magdalena
4 grudnia 2020 at 18:09Dzień dobry,
Chciałabym użyć tego kremu do ozdobienia tortu różami i mam pytanie: czy po wstępnym „okruszkowym” tynkowaniu trzeba schłodzić tort? I na schłodzonym robimy róże? Jeśli tak, to jak długo powinien się chłodzić? Z góry dziękuję za pomoc!
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:27W tym przypadku już nie trzeba schładzać.
Magdalena
4 grudnia 2020 at 21:24Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Gabriela
1 lutego 2021 at 11:56Dzień dobry, czy te 50g cukru ma znaczenie dla struktury/stabilności kremu, czy można dodać mniej?
Kremy do tynkowania są przeważnie mega słodkie i moim zdaniem psują efekt i smak właściwy tortu. Tynk z mlekiem w proszku jest z kolei bardzo mdły.
Jak Pani myśli?
Magdalena Indyka
1 lutego 2021 at 12:43Myślę że mamy różne gusta, bo mi te kremy smakują i nie psują smaku tortów, które robię. Możesz zawsze dać więcej lub mniej cukru wg upodobania. Kremy maślane bez cukru są wg mnie mdłe.
Emilia
9 grudnia 2020 at 11:21Dzień dobry. Dopiero zaczynam przygodę z tortami. Użyłam tego kremu do tynkowania, wygląda pięknie ale jest smakowo bardzo ciężko. Czy coś podobnego ale lżejszego może Pani zaproponowac? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
9 grudnia 2020 at 19:16Proszę spróbować krem maślany z mlekiem w proszku.
Villemo
27 października 2020 at 19:51Cześć Madziu,
podpowiedz proszę czy ten krem do tynkowania oraz krem do tynkowania z mlekiem skondensowanym nadają się aby położyć na nich zrobioną koronkę jadalną jako dekorację? Koronka nie rozpłynie się?
kkkka
23 października 2020 at 07:55a mogę dodać nutelli, żeby uzyskać czekoladowy smak, czy lepiej czekoladę rozuszczoną w kąpieli ?
Magdalena Indyka
23 października 2020 at 14:33Lepiej czekoladę. Nutella nawet w lodówce jest miękka. Krem z Nutellą szybciej robi się miękki.
Agnieszka
3 października 2020 at 09:44Na foremke fi20 powinno wg przelicznika byc 200gram masla, 125ml mleka skondensowanego i 300 g mascarpone. A mam tylko 165g mascarpone. Ile powinna wtedy dac masla? Tyle co mam mniej mascarpone?
Magdalena Indyka
3 października 2020 at 15:52Tak, tyle ile brakuje mascarpone.
Dzulia88
7 sierpnia 2020 at 12:58Który krem jest lepszy do tynkowania tortu biszkopt, krem śmietanowy z mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt? Lepiej otynkować kremem maślanym z mascarpone czy kremem śmietanowym z mascarpone? Na wierzch chce dać drip z białej czekolady z barwnikiem i na to figurkę. Co Pani radzi?
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:47Oba kremy są dobre. Figurki z masy cukrowej nie wolno kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy. Jeśli wybierzesz krem śmietankowy to zabezpiecz figurkę od spodu roztopioną czekoladą. Krem śmietankowy jest delikatny i ciężka figurka może się zapaść w takim kremie. Krem maślany jest stabilniejszy.
Justyba
10 lutego 2023 at 22:47Witam, czy krem po rozmrożeniu można od razu używać czy lepiej przemiksowac?
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:21Po rozmrożeniu trzeba krem ponownie zmiksować. Inaczej się rozwarstwia.
D, dzulia88
6 sierpnia 2020 at 14:25Czy mogę otynkować tort kremem ze śmietany z mascarpone czy lepiej to zrobić kremem maślanym z mascarpone? Jako dekoracje chce zrobić drip z białej czekolady z dodatkiem niebieskiego barwnika i postawić ozdobna figurkę. Tort 24 cm planuje nastepujaco: biszkopt, krem że śmietany i mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt. To będzie mój trzeci tort w życiu, więc doświadczenie marne. Czy Pani zdaniem tort wyjdzie ok? Jakieś rady? No i co z tym tynkowaniem? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2020 at 01:07Obojętnie jaki krem dasz będzie ok. Polewę można położyć na każdy krem, ważne aby tort był dobrze schłodzony. Do kremu śmietankowego dałabym owoce – świeże maliny lub frużelinę z malin.
Dzulia88
7 sierpnia 2020 at 13:00Dziękuję za odpowiedź.
Miałam problemy techniczne, nie wyświetlały mi się komentarze i powieliła pytanie, więc może Pani ten wtórny komentarz usunąć ?
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:44One mi się pojawiają 🙂 Mam włączoną moderację komentarzy i spokojnie wystarczy napisać jeden.
mariola
17 lipca 2020 at 09:34dzień dobry. czy zawsze trzeba dodawać biały barwnik/wybielacz aby uzyskać inny kolor? chciałabym uzyskać różowy kolor i zastanawiam się, czy mogę dodać jedynie różowy barwnik i wszystko będzie ok.
Magdalena Indyka
17 lipca 2020 at 09:45Można dodać sam różowy. Ale może wyjść łososiowy, ponieważ krem maślany jest lekko żółty. Biały barwnik oczyszcza kolor.
PaulinkPa
22 czerwca 2020 at 12:08Mam pytani, który krem do tynkowania będzie bardziej stabilniejszy milky way czy krem z mlekiem skondensowanym?
Magdalena Indyka
22 czerwca 2020 at 21:39Krem maślany z mlekiem skondensowanym.
PAULINA
6 sierpnia 2020 at 15:32Czy tym kremem można od razu obkładać tort czy należy go odstawić jak np. Ganache z białej czekolady?
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2020 at 01:02Od razu. W przepisie nic nie ma o leżakowaniu :).
Lencia
19 czerwca 2020 at 14:54Mam pytanie odnośnie kremu do tynkowania jaki najlepiej się sprawdzi przy obecnych upałach. Czy jest jakiś krem, który wytrzyma te upały?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:17Tak. Każdy krem maślany będzie dobry na upały. Trwalszy może być krem maślany z mlekiem skondensowanym, bo nie ma w nim mascarpone.
Beata
3 października 2020 at 18:00Witam. Mam pytanie jaki krem do tankowania będzie lepszy pod opłatek waflowy. Maślany z mascarpone czy krem z ubitej śmietany i mascarpone . I czy jakbym zrobiła że śmietany i mascarpone czy opłatek mogę położyć dzień prędzej czy dopiero przed podaniem?
Agnieszka
1 czerwca 2020 at 21:52Witam czy musze używać wybielaczy i barwników. Czy mogę zostawić tak jak jest pod masę cukrową.
Magdalena Indyka
2 czerwca 2020 at 10:22Jeśli krem ma być pod masę cukrową to nie trzeba barwników dawać. Dajemy tylko wtedy gdy chcemy udekorować kremem tort :).
Aleksandra
16 stycznia 2021 at 21:17Cześć! 🙂 Zorbilam krem pierwszy raz, wydaje mi się że wyszedł OK. Idzie do mrożenia i za kilka dni będę nim dekorować tort. I tu pytanie, czy po rozmrozeniu w lodowce i ociepleniu na blacie, na etapie miksowania będę mogła dodać jeszcze barwnik i ekstrakt waniliowy. Zapomniałam wcześniej ? Jedynie wybieliłam, a ma być kolor.
Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2021 at 19:19Tak, możesz to zrobić gdy krem w trakcie miksowania zrobi się jednolity :).
Klaudia Kruk
30 kwietnia 2020 at 14:18Po przygotowaniu kremu ile można stać maksymalnie, gdzie i jak go przechowywać? Czy na przykład przez godzinę/2 po zrobieniu go nic się z nim nie stanie?
Magdalena Indyka
2 maja 2020 at 08:53To zależy jak gorąco jest w domu. Ja zostawiam na blacie, ale co kilka minut wkładam do lodówki, aby nie zrobił się za luźny od ciepła.
Amatorka
27 kwietnia 2020 at 16:39Czy mleko skondensowane ma być schłodzone czy też w temp pokojowej?
Magdalena Indyka
28 kwietnia 2020 at 06:54W temperaturze pokojowej.
Sylszy2345
15 kwietnia 2020 at 09:54Czy do kremu mozna dodac biala czekolade?
Jeżeli tak to rozpuścić ja w kapieli wodnej? Jaka ilosc czekolady?
Czy dodawać do ubitego masla czy juz do gotowego krenu?
Magdalena Indyka
15 kwietnia 2020 at 13:45Tak, po dodaniu mascarpone, gdy krem będzie już jednolity i gładki. Nie wiem ile. Do smaku. Nie dodawałam, więc trudno mi powiedzieć ile tej czekolady dać.
Sil
8 lutego 2020 at 04:23Witam,
Do kremu maslanego mozna wlozyc chrupie dodatki (beza, wafle), a jak w przypadku tego kremu z mascarpone? Rozmoczy takie dodatki?
Magdalena Indyka
9 lutego 2020 at 19:51Można 🙂 Kremy maślane nie rozpuszczą takich rzeczy. Z mascarpone też.
Anna
6 lutego 2020 at 11:56Witam, czy na tą masę mogę normalnie położyć opłatek na tort ? Z tego co wiem nie na wszystkie masy można kłaść.
Magdalena Indyka
6 lutego 2020 at 12:48Na ten krem możesz bez problemu położyć zwykły opłatek jak i wydruk na masie cukrowej. Jeśli zależy Ci na ładniejszych kolorach, to polecam wydruk na masie cukrowej, ale zwykły opłatek też będzie dobry.
LaLoba
13 stycznia 2020 at 10:15Bardzo fajny krem. Dodałam mascarpone, co odciążyło krem od ciężkiego maślanego smaku.
W drugiej turze robiłam niebieski z odrobiną barwnika w żelu, miałam wrażenie jakby masa się nieco zważyła i wypływało z niej trochę wody. Może barwnik powinien być w proszku? W każdym razie otynkowałam nim tort, więc nie wyszło najgorzej 😉
Magdalena Indyka
15 stycznia 2020 at 00:36Barwnik w żelu raczej nie powoduje warzenia się kremu. Sama używam cały czas barwniki w żelu do tego kremu i nic się nie działo. A może za dużo mascarpone było? Nie zwiększałam ilości mascarpone i nie wiem jaką konsystencję ma krem. Trudno mi powiedzieć co się stało, ale barwnik w żelu bez problemu można dawać do tego kremu.
Justyna
17 grudnia 2019 at 18:19Robilam ten krem zgodnie z opisem A wyszedł mi bardzo gęsty i sztywny nie taki jak na filmiku. Co zrobiłam nie tak?
Magdalena Indyka
17 grudnia 2019 at 19:28To może z powodu chłodniejszego masła. Jeśli masło było bardzo miękkie krem wychodzi luźniejszy. Ale był gładki? Dało się nim tynkować?
Klaudia
29 grudnia 2019 at 09:09Robilam dziś masę, mimo odpowietrzrnia, miała bardzo dużo powietrza, co mogłam zrobić źle ?♥️
Magdalena Indyka
29 grudnia 2019 at 22:36To zależy jaki mikser i mieszadło było używane. Gdy ucieram krem mieszadłem flexi w planetarnym mikserze łatwiej jest mi odpowietrzyć krem. Gdy używałam ręcznego miksera było to niemożliwe. Mój mikser niestety niezbyt dobrze uciera i zawsze mam małą ilość pęcherzyków w kremie. Poza tym nie lubię długo czekać i skracam czas końcowego, wolnego ucierania. Także możliwe jest, że zrobiłaś wszystko tak jak należy, ale Twój mikser nie spisał się na medal. U mnie mimo najwolniejszych obrotów w mikserze mam wrażenie, że za szybko uciera krem. Ostatnio 10 minut ucierałam krem na najwolniejszych obrotach i nie byłam do końca zadowolona z efektu.
Jola
1 czerwca 2020 at 15:49Czy zamiast cukru można do kremu dodać ksylitol? :))
Magdalena Indyka
1 czerwca 2020 at 19:31Nie wiem, nie używam ksylitolu. Pewnie tak, jeśli zachowuje się tak jak cukier.
Anna
25 listopada 2019 at 11:17Witam,
Czy ten krem nadaje się do zrobienia dekoracji do tortu – kwiatów ? Czy lepiej użyć innego kremu?
Magdalena Indyka
26 listopada 2019 at 00:31Nadaje się.
Anna
26 listopada 2019 at 05:41A jeśli zamiast cukru pudru dam mleko skondensowane to ile go dodać?