5,6K
Krem maślany z mascarpone do tynkowania i dekorowania tortów.
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane
Składniki:
- 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 60 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- kolorowe barwniki spożywcze – czerwony krem do dekoracji
- Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
- Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem.
- W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor. - Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Gotowym kremem tynkujemy tort.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Uwagi:
- Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Zamiast cukru pudru można do kremu dodać mleko skondensowane słodzone, w ten sposób otrzymacie trochę inny krem maślany do dekoracji
- W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
-
Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Krem maślany z mascarpone można zamrozić.
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
127 komentarzy
Witam. Czy moge tym kremem otynkowac tort ktory bedzie przelozony kreme oreo?
Tak 🙂 Torty można otynkować dowolnym kremem maślanym, nieważne jaki krem ma w środku. Krem maślany do tynkowania to dekoracja tortu. Można ją zjeść lub nie, bo nie każdy przepada za takim kremem. Robię różne smaki tortów i wybieram różne kremy do tynkowania.
Czy na ten tynk można położyć opłatek waflowy? Ile wcześniej położyć na torcie ? Niestety zamówiłam waflowy zanim doczytałam że lepiej na masie cukrowej.
Można położyć waflowy. Kolory jedynie nie będą tak intensywne jakby to było na kremie na bazie śmietanki. Opłatek najlepiej położyć na świeżo otynkowany tort. Wtedy krem jest miękki i opłatek lepiej się przyklei. Na stwardniały krem maślany będzie ciężko go dobrze przykleić. Na kremie maślanym opłatek waflowy jest bardziej trwały, nie ma obawy, że za bardzo nasiąknie wodą i się coś zepsuje.
Czy wzory robione z tytylek na otynkowanym torcie robi się na zimnym tynku?
Ja schładzam trochę tort, aby tynk nie był miękki i sobie go szybko nie zniszczyć przez przypadek.
Dzień dobry,
mam opłatek na papierze cukrowym, który chciałabym położyć na kremie maślanym z mascarpone. Kiedy mogę udekorować tort (ile czasu przed podaniem), by opłatek się nie rozpuścił?
Pozdrawiam
Opłatek z masy cukrowej (wydruk cukrowy) nakładam tuż po otynkowaniu, gdy krem jest jeszcze miękki. Wtedy lepiej się ten opłatek przykleja. Można go przykleić później. Ale tort trzeba wyciągnąć wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł. Opłatek możesz położyć dwa dni przed podaniem, wtedy gdy tynkujesz tort. On na kremie maślanym się nie rozpuści. Wydruk z masy cukrowej rozpuszcza się na kremach śmietankowych lub na bazie śmietanki i mascarpone, np. krem czekoladowy. Na kremach maślanych lub ganache można go bez problemu nakładać.
Czy ten krem będzie Ok do tynkowania piętrowego tortu? Będę robić taki pierwszy raz a z tym tynkiem pracuje mi się najlepiej…
Tak 🙂
Witam. Czy jeśli chcę na bok tortu przykleić literki z masy cukrowej to muszę je jakoś mocować za pomocą kleju ? Czy będą się trzymać na samym tynku?
Jeśli literki są małe to bez problemu można je przykleić na tynk, ale musi być trochę miękki. Wyciągnij tort pół godziny przed dekorowaniem, aby tynk trochę zmiękł. Można literki posmarować odrobiną kremu maślanego lub roztopioną, ostudzoną czekoladą.
Pani Magdo, czy do tego kremu przykleją się posypki, np gwiazdki?
Tak. tylko krem musi być miękki, przed schłodzeniem.
Bardzo dziękuję za ten przepis! Nareszcie tynk, który mi smakuje (a już wersja z kakao…?) długo szukałam takiego tynku 🙂 teraz tynkowanie to zabawa a nie koszmar
Bede robic niebieski krem (sukienke Elsy z Krainy Lodu), ile dodac bialego barwnika zanim dodac niebieski. Bede robic z podwojnej porcji. Dziekuje
W 8 punkcie piszę, że dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy zadowalający nas kolor biały. Nie mogę podać konkretnej ilości, bo to zależy od wyjściowego koloru kremu (jeden jest bardziej żółty od innego) i jego ilości.
Można nie dawać cukru pudru? Niestety zapomniałam kupić
Można nie dodawać, jednak smak już nie będzie taki sam.
Witam,
Czy na masę śmietanowa mogę dać ozdobny zrobione z masy maślanej? I ozdobić nim boki? Nie będzie za ciężka ta masa na śmietanę?
Na wierzch tortu można. Ale po bokach mogą być za ciężkie. Krem maślany nie przyklei się do kremu śmietankowego.
Dzień dobry,
Czy mogłabym zamiast gotowego barwnika dodać np. sok z buraka aby uzyskać różowy kolor tynku?
Można. Nie robiłam w ten sposób, ale wiem, że dziewczyny używają soku z buraka do barwienia kremu 🙂
Witam czy na tynku z mascarpone moge przykleic mase cukrowa wybite imię mi chodzi czy nie spadnie . Dziękuję za odp
Można.
Dzień dobry,
Chciałabym użyć tego kremu do ozdobienia tortu różami i mam pytanie: czy po wstępnym „okruszkowym” tynkowaniu trzeba schłodzić tort? I na schłodzonym robimy róże? Jeśli tak, to jak długo powinien się chłodzić? Z góry dziękuję za pomoc!
W tym przypadku już nie trzeba schładzać.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Dzień dobry, czy te 50g cukru ma znaczenie dla struktury/stabilności kremu, czy można dodać mniej?
Kremy do tynkowania są przeważnie mega słodkie i moim zdaniem psują efekt i smak właściwy tortu. Tynk z mlekiem w proszku jest z kolei bardzo mdły.
Jak Pani myśli?
Myślę że mamy różne gusta, bo mi te kremy smakują i nie psują smaku tortów, które robię. Możesz zawsze dać więcej lub mniej cukru wg upodobania. Kremy maślane bez cukru są wg mnie mdłe.
Dzień dobry. Dopiero zaczynam przygodę z tortami. Użyłam tego kremu do tynkowania, wygląda pięknie ale jest smakowo bardzo ciężko. Czy coś podobnego ale lżejszego może Pani zaproponowac? Pozdrawiam
Proszę spróbować krem maślany z mlekiem w proszku.
Cześć Madziu,
podpowiedz proszę czy ten krem do tynkowania oraz krem do tynkowania z mlekiem skondensowanym nadają się aby położyć na nich zrobioną koronkę jadalną jako dekorację? Koronka nie rozpłynie się?
a mogę dodać nutelli, żeby uzyskać czekoladowy smak, czy lepiej czekoladę rozuszczoną w kąpieli ?
Lepiej czekoladę. Nutella nawet w lodówce jest miękka. Krem z Nutellą szybciej robi się miękki.