KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone do tynkowania i dekorowania tortów.  

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 60 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  1. Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. 
  4. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  5. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  6. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. 
  8. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  9. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 16 cm (wys. 10 cm).
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Zamiast cukru pudru można do kremu dodać mleko skondensowane słodzone, w ten sposób otrzymacie trochę inny krem maślany do dekoracji.
  5. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  7. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  8. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  9. Biały lub czarny barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Krem maślany z mascarpone można zamrozić. 
  14. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

125 komentarzy

  • Odpowiedź
    MMonika
    4 października 2022 at 19:59

    Witam. Czy moge tym kremem otynkowac tort ktory bedzie przelozony kreme oreo?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 października 2022 at 20:23

      Tak 🙂 Torty można otynkować dowolnym kremem maślanym, nieważne jaki krem ma w środku. Krem maślany do tynkowania to dekoracja tortu. Można ją zjeść lub nie, bo nie każdy przepada za takim kremem. Robię różne smaki tortów i wybieram różne kremy do tynkowania.

  • Odpowiedź
    Krystyna
    6 maja 2022 at 14:55

    Czy wzory robione z tytylek na otynkowanym torcie robi się na zimnym tynku?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 maja 2022 at 17:52

      Ja schładzam trochę tort, aby tynk nie był miękki i sobie go szybko nie zniszczyć przez przypadek.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    20 października 2021 at 17:46

    Dzień dobry,
    mam opłatek na papierze cukrowym, który chciałabym położyć na kremie maślanym z mascarpone. Kiedy mogę udekorować tort (ile czasu przed podaniem), by opłatek się nie rozpuścił?
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 października 2021 at 21:26

      Opłatek z masy cukrowej (wydruk cukrowy) nakładam tuż po otynkowaniu, gdy krem jest jeszcze miękki. Wtedy lepiej się ten opłatek przykleja. Można go przykleić później. Ale tort trzeba wyciągnąć wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł. Opłatek możesz położyć dwa dni przed podaniem, wtedy gdy tynkujesz tort. On na kremie maślanym się nie rozpuści. Wydruk z masy cukrowej rozpuszcza się na kremach śmietankowych lub na bazie śmietanki i mascarpone, np. krem czekoladowy. Na kremach maślanych lub ganache można go bez problemu nakładać.

  • Odpowiedź
    Ja
    2 września 2021 at 12:01

    Czy ten krem będzie Ok do tynkowania piętrowego tortu? Będę robić taki pierwszy raz a z tym tynkiem pracuje mi się najlepiej…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 września 2021 at 17:44

      Tak 🙂

    • Odpowiedź
      Paula
      22 stycznia 2023 at 19:41

      Witam. Czy jeśli chcę na bok tortu przykleić literki z masy cukrowej to muszę je jakoś mocować za pomocą kleju ? Czy będą się trzymać na samym tynku?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        23 stycznia 2023 at 14:37

        Jeśli literki są małe to bez problemu można je przykleić na tynk, ale musi być trochę miękki. Wyciągnij tort pół godziny przed dekorowaniem, aby tynk trochę zmiękł. Można literki posmarować odrobiną kremu maślanego lub roztopioną, ostudzoną czekoladą.

  • Odpowiedź
    Natalia
    26 marca 2021 at 17:50

    Pani Magdo, czy do tego kremu przykleją się posypki, np gwiazdki?

  • Odpowiedź
    Marta
    3 marca 2021 at 10:26

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Nareszcie tynk, który mi smakuje (a już wersja z kakao…?) długo szukałam takiego tynku 🙂 teraz tynkowanie to zabawa a nie koszmar

  • Odpowiedź
    Ania
    6 lutego 2021 at 22:17

    Bede robic niebieski krem (sukienke Elsy z Krainy Lodu), ile dodac bialego barwnika zanim dodac niebieski. Bede robic z podwojnej porcji. Dziekuje

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lutego 2021 at 09:28

      W 8 punkcie piszę, że dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy zadowalający nas kolor biały. Nie mogę podać konkretnej ilości, bo to zależy od wyjściowego koloru kremu (jeden jest bardziej żółty od innego) i jego ilości.

    • Odpowiedź
      Gwóźdź azdag
      26 listopada 2021 at 17:21

      Można nie dawać cukru pudru? Niestety zapomniałam kupić

  • Odpowiedź
    Weronika
    27 stycznia 2021 at 16:37

    Witam,
    Czy na masę śmietanowa mogę dać ozdobny zrobione z masy maślanej? I ozdobić nim boki? Nie będzie za ciężka ta masa na śmietanę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 stycznia 2021 at 00:25

      Na wierzch tortu można. Ale po bokach mogą być za ciężkie. Krem maślany nie przyklei się do kremu śmietankowego.

      • Odpowiedź
        Matura M.
        2 marca 2021 at 20:49

        Dzień dobry,
        Czy mogłabym zamiast gotowego barwnika dodać np. sok z buraka aby uzyskać różowy kolor tynku?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          3 marca 2021 at 16:54

          Można. Nie robiłam w ten sposób, ale wiem, że dziewczyny używają soku z buraka do barwienia kremu 🙂

    • Odpowiedź
      Anna
      18 kwietnia 2021 at 23:04

      Witam czy na tynku z mascarpone moge przykleic mase cukrowa wybite imię mi chodzi czy nie spadnie . Dziękuję za odp

  • Odpowiedź
    Magdalena
    4 grudnia 2020 at 18:09

    Dzień dobry,
    Chciałabym użyć tego kremu do ozdobienia tortu różami i mam pytanie: czy po wstępnym „okruszkowym” tynkowaniu trzeba schłodzić tort? I na schłodzonym robimy róże? Jeśli tak, to jak długo powinien się chłodzić? Z góry dziękuję za pomoc!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:27

      W tym przypadku już nie trzeba schładzać.

      • Odpowiedź
        Magdalena
        4 grudnia 2020 at 21:24

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

      • Odpowiedź
        Gabriela
        1 lutego 2021 at 11:56

        Dzień dobry, czy te 50g cukru ma znaczenie dla struktury/stabilności kremu, czy można dodać mniej?
        Kremy do tynkowania są przeważnie mega słodkie i moim zdaniem psują efekt i smak właściwy tortu. Tynk z mlekiem w proszku jest z kolei bardzo mdły.
        Jak Pani myśli?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 lutego 2021 at 12:43

          Myślę że mamy różne gusta, bo mi te kremy smakują i nie psują smaku tortów, które robię. Możesz zawsze dać więcej lub mniej cukru wg upodobania. Kremy maślane bez cukru są wg mnie mdłe.

    • Odpowiedź
      Emilia
      9 grudnia 2020 at 11:21

      Dzień dobry. Dopiero zaczynam przygodę z tortami. Użyłam tego kremu do tynkowania, wygląda pięknie ale jest smakowo bardzo ciężko. Czy coś podobnego ale lżejszego może Pani zaproponowac? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Villemo
    27 października 2020 at 19:51

    Cześć Madziu,
    podpowiedz proszę czy ten krem do tynkowania oraz krem do tynkowania z mlekiem skondensowanym nadają się aby położyć na nich zrobioną koronkę jadalną jako dekorację? Koronka nie rozpłynie się?

  • Odpowiedź
    kkkka
    23 października 2020 at 07:55

    a mogę dodać nutelli, żeby uzyskać czekoladowy smak, czy lepiej czekoladę rozuszczoną w kąpieli ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 października 2020 at 14:33

      Lepiej czekoladę. Nutella nawet w lodówce jest miękka. Krem z Nutellą szybciej robi się miękki.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    3 października 2020 at 09:44

    Na foremke fi20 powinno wg przelicznika byc 200gram masla, 125ml mleka skondensowanego i 300 g mascarpone. A mam tylko 165g mascarpone. Ile powinna wtedy dac masla? Tyle co mam mniej mascarpone?

  • Odpowiedź
    Dzulia88
    7 sierpnia 2020 at 12:58

    Który krem jest lepszy do tynkowania tortu biszkopt, krem śmietanowy z mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt? Lepiej otynkować kremem maślanym z mascarpone czy kremem śmietanowym z mascarpone? Na wierzch chce dać drip z białej czekolady z barwnikiem i na to figurkę. Co Pani radzi?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:47

      Oba kremy są dobre. Figurki z masy cukrowej nie wolno kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy. Jeśli wybierzesz krem śmietankowy to zabezpiecz figurkę od spodu roztopioną czekoladą. Krem śmietankowy jest delikatny i ciężka figurka może się zapaść w takim kremie. Krem maślany jest stabilniejszy.

    • Odpowiedź
      Justyba
      10 lutego 2023 at 22:47

      Witam, czy krem po rozmrożeniu można od razu używać czy lepiej przemiksowac?

  • Odpowiedź
    D, dzulia88
    6 sierpnia 2020 at 14:25

    Czy mogę otynkować tort kremem ze śmietany z mascarpone czy lepiej to zrobić kremem maślanym z mascarpone? Jako dekoracje chce zrobić drip z białej czekolady z dodatkiem niebieskiego barwnika i postawić ozdobna figurkę. Tort 24 cm planuje nastepujaco: biszkopt, krem że śmietany i mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt. To będzie mój trzeci tort w życiu, więc doświadczenie marne. Czy Pani zdaniem tort wyjdzie ok? Jakieś rady? No i co z tym tynkowaniem? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 sierpnia 2020 at 01:07

      Obojętnie jaki krem dasz będzie ok. Polewę można położyć na każdy krem, ważne aby tort był dobrze schłodzony. Do kremu śmietankowego dałabym owoce – świeże maliny lub frużelinę z malin.

      • Odpowiedź
        Dzulia88
        7 sierpnia 2020 at 13:00

        Dziękuję za odpowiedź.
        Miałam problemy techniczne, nie wyświetlały mi się komentarze i powieliła pytanie, więc może Pani ten wtórny komentarz usunąć ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 sierpnia 2020 at 13:44

          One mi się pojawiają 🙂 Mam włączoną moderację komentarzy i spokojnie wystarczy napisać jeden.

  • Odpowiedź
    mariola
    17 lipca 2020 at 09:34

    dzień dobry. czy zawsze trzeba dodawać biały barwnik/wybielacz aby uzyskać inny kolor? chciałabym uzyskać różowy kolor i zastanawiam się, czy mogę dodać jedynie różowy barwnik i wszystko będzie ok.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 lipca 2020 at 09:45

      Można dodać sam różowy. Ale może wyjść łososiowy, ponieważ krem maślany jest lekko żółty. Biały barwnik oczyszcza kolor.

  • Odpowiedź
    PaulinkPa
    22 czerwca 2020 at 12:08

    Mam pytani, który krem do tynkowania będzie bardziej stabilniejszy milky way czy krem z mlekiem skondensowanym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 czerwca 2020 at 21:39

      Krem maślany z mlekiem skondensowanym.

      • Odpowiedź
        PAULINA
        6 sierpnia 2020 at 15:32

        Czy tym kremem można od razu obkładać tort czy należy go odstawić jak np. Ganache z białej czekolady?

  • Odpowiedź
    Lencia
    19 czerwca 2020 at 14:54

    Mam pytanie odnośnie kremu do tynkowania jaki najlepiej się sprawdzi przy obecnych upałach. Czy jest jakiś krem, który wytrzyma te upały?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:17

      Tak. Każdy krem maślany będzie dobry na upały. Trwalszy może być krem maślany z mlekiem skondensowanym, bo nie ma w nim mascarpone.

    • Odpowiedź
      Beata
      3 października 2020 at 18:00

      Witam. Mam pytanie jaki krem do tankowania będzie lepszy pod opłatek waflowy. Maślany z mascarpone czy krem z ubitej śmietany i mascarpone . I czy jakbym zrobiła że śmietany i mascarpone czy opłatek mogę położyć dzień prędzej czy dopiero przed podaniem?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    1 czerwca 2020 at 21:52

    Witam czy musze używać wybielaczy i barwników. Czy mogę zostawić tak jak jest pod masę cukrową.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2020 at 10:22

      Jeśli krem ma być pod masę cukrową to nie trzeba barwników dawać. Dajemy tylko wtedy gdy chcemy udekorować kremem tort :).

    • Odpowiedź
      Aleksandra
      16 stycznia 2021 at 21:17

      Cześć! 🙂 Zorbilam krem pierwszy raz, wydaje mi się że wyszedł OK. Idzie do mrożenia i za kilka dni będę nim dekorować tort. I tu pytanie, czy po rozmrozeniu w lodowce i ociepleniu na blacie, na etapie miksowania będę mogła dodać jeszcze barwnik i ekstrakt waniliowy. Zapomniałam wcześniej ? Jedynie wybieliłam, a ma być kolor.
      Pozdrawiam ?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        17 stycznia 2021 at 19:19

        Tak, możesz to zrobić gdy krem w trakcie miksowania zrobi się jednolity :).

  • Odpowiedź
    Klaudia Kruk
    30 kwietnia 2020 at 14:18

    Po przygotowaniu kremu ile można stać maksymalnie, gdzie i jak go przechowywać? Czy na przykład przez godzinę/2 po zrobieniu go nic się z nim nie stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2020 at 08:53

      To zależy jak gorąco jest w domu. Ja zostawiam na blacie, ale co kilka minut wkładam do lodówki, aby nie zrobił się za luźny od ciepła.

  • Odpowiedź
    Amatorka
    27 kwietnia 2020 at 16:39

    Czy mleko skondensowane ma być schłodzone czy też w temp pokojowej?

  • Odpowiedź
    Sylszy2345
    15 kwietnia 2020 at 09:54

    Czy do kremu mozna dodac biala czekolade?
    Jeżeli tak to rozpuścić ja w kapieli wodnej? Jaka ilosc czekolady?
    Czy dodawać do ubitego masla czy juz do gotowego krenu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 kwietnia 2020 at 13:45

      Tak, po dodaniu mascarpone, gdy krem będzie już jednolity i gładki. Nie wiem ile. Do smaku. Nie dodawałam, więc trudno mi powiedzieć ile tej czekolady dać.

  • Odpowiedź
    Sil
    8 lutego 2020 at 04:23

    Witam,
    Do kremu maslanego mozna wlozyc chrupie dodatki (beza, wafle), a jak w przypadku tego kremu z mascarpone? Rozmoczy takie dodatki?

  • Odpowiedź
    Anna
    6 lutego 2020 at 11:56

    Witam, czy na tą masę mogę normalnie położyć opłatek na tort ? Z tego co wiem nie na wszystkie masy można kłaść.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lutego 2020 at 12:48

      Na ten krem możesz bez problemu położyć zwykły opłatek jak i wydruk na masie cukrowej. Jeśli zależy Ci na ładniejszych kolorach, to polecam wydruk na masie cukrowej, ale zwykły opłatek też będzie dobry.

  • Odpowiedź
    LaLoba
    13 stycznia 2020 at 10:15

    Bardzo fajny krem. Dodałam mascarpone, co odciążyło krem od ciężkiego maślanego smaku.
    W drugiej turze robiłam niebieski z odrobiną barwnika w żelu, miałam wrażenie jakby masa się nieco zważyła i wypływało z niej trochę wody. Może barwnik powinien być w proszku? W każdym razie otynkowałam nim tort, więc nie wyszło najgorzej 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 stycznia 2020 at 00:36

      Barwnik w żelu raczej nie powoduje warzenia się kremu. Sama używam cały czas barwniki w żelu do tego kremu i nic się nie działo. A może za dużo mascarpone było? Nie zwiększałam ilości mascarpone i nie wiem jaką konsystencję ma krem. Trudno mi powiedzieć co się stało, ale barwnik w żelu bez problemu można dawać do tego kremu.

  • Odpowiedź
    Justyna
    17 grudnia 2019 at 18:19

    Robilam ten krem zgodnie z opisem A wyszedł mi bardzo gęsty i sztywny nie taki jak na filmiku. Co zrobiłam nie tak?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 grudnia 2019 at 19:28

      To może z powodu chłodniejszego masła. Jeśli masło było bardzo miękkie krem wychodzi luźniejszy. Ale był gładki? Dało się nim tynkować?

      • Odpowiedź
        Klaudia
        29 grudnia 2019 at 09:09

        Robilam dziś masę, mimo odpowietrzrnia, miała bardzo dużo powietrza, co mogłam zrobić źle ?♥️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 grudnia 2019 at 22:36

          To zależy jaki mikser i mieszadło było używane. Gdy ucieram krem mieszadłem flexi w planetarnym mikserze łatwiej jest mi odpowietrzyć krem. Gdy używałam ręcznego miksera było to niemożliwe. Mój mikser niestety niezbyt dobrze uciera i zawsze mam małą ilość pęcherzyków w kremie. Poza tym nie lubię długo czekać i skracam czas końcowego, wolnego ucierania. Także możliwe jest, że zrobiłaś wszystko tak jak należy, ale Twój mikser nie spisał się na medal. U mnie mimo najwolniejszych obrotów w mikserze mam wrażenie, że za szybko uciera krem. Ostatnio 10 minut ucierałam krem na najwolniejszych obrotach i nie byłam do końca zadowolona z efektu.

    • Odpowiedź
      Jola
      1 czerwca 2020 at 15:49

      Czy zamiast cukru można do kremu dodać ksylitol? :))

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        1 czerwca 2020 at 19:31

        Nie wiem, nie używam ksylitolu. Pewnie tak, jeśli zachowuje się tak jak cukier.

  • Odpowiedź
    Anna
    25 listopada 2019 at 11:17

    Witam,

    Czy ten krem nadaje się do zrobienia dekoracji do tortu – kwiatów ? Czy lepiej użyć innego kremu?