KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania tortu i dekorowania babeczek

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu :). Do kremu warto dodać ulubiony aromat smakowy. 
Poniżej podaję proporcje do tynkowania tortu i do dekorowania babeczek. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz i odrobina fioletowego barwnika
  • aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. 
  4. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz) + odrobinę fioletowego barwnika, aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny niebieski kolor kremu, to najpierw go wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. Wybielacz / biały barwnik pomijamy gdy chcemy uzyskać czerwony i czarny kolor.
  5. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  7. Polecam wpis: Jak zrobić CZERWONY krem do dekoracji

 

Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 8 cm)
    lub udekorowanie 12 babeczek.
  3. Zamiast cukru pudru można użyć mleka skondensowanego słodzonego (ok 100 ml). Wtedy do utartego masła powoli dodajemy mleko skondensowane i miksujemy całość. Na końcu dodajemy mascarpone. 
  4. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  7. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Maślany krem z mlekiem skondensowanym
Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku
Krem do dekorowania z białą czekoladą i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Polecam również:

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

serce raffaello, tort z kremem raffaello na śnieżce, tort w kształcie serca, biały tort, tort serce, tort na Walentynki, krem kokosowy na śnieżce, migdały,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

53 komentarze

  • Odpowiedź
    Sil
    8 lutego 2020 at 04:23

    Witam,
    Do kremu maslanego mozna wlozyc chrupie dodatki (beza, wafle), a jak w przypadku tego kremu z mascarpone? Rozmoczy takie dodatki?

  • Odpowiedź
    Anna
    6 lutego 2020 at 11:56

    Witam, czy na tą masę mogę normalnie położyć opłatek na tort ? Z tego co wiem nie na wszystkie masy można kłaść.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lutego 2020 at 12:48

      Na ten krem możesz bez problemu położyć zwykły opłatek jak i wydruk na masie cukrowej. Jeśli zależy Ci na ładniejszych kolorach, to polecam wydruk na masie cukrowej, ale zwykły opłatek też będzie dobry.

  • Odpowiedź
    LaLoba
    13 stycznia 2020 at 10:15

    Bardzo fajny krem. Dodałam mascarpone, co odciążyło krem od ciężkiego maślanego smaku.
    W drugiej turze robiłam niebieski z odrobiną barwnika w żelu, miałam wrażenie jakby masa się nieco zważyła i wypływało z niej trochę wody. Może barwnik powinien być w proszku? W każdym razie otynkowałam nim tort, więc nie wyszło najgorzej 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 stycznia 2020 at 00:36

      Barwnik w żelu raczej nie powoduje warzenia się kremu. Sama używam cały czas barwniki w żelu do tego kremu i nic się nie działo. A może za dużo mascarpone było? Nie zwiększałam ilości mascarpone i nie wiem jaką konsystencję ma krem. Trudno mi powiedzieć co się stało, ale barwnik w żelu bez problemu można dawać do tego kremu.

  • Odpowiedź
    Justyna
    17 grudnia 2019 at 18:19

    Robilam ten krem zgodnie z opisem A wyszedł mi bardzo gęsty i sztywny nie taki jak na filmiku. Co zrobiłam nie tak?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 grudnia 2019 at 19:28

      To może z powodu chłodniejszego masła. Jeśli masło było bardzo miękkie krem wychodzi luźniejszy. Ale był gładki? Dało się nim tynkować?

      • Odpowiedź
        Klaudia
        29 grudnia 2019 at 09:09

        Robilam dziś masę, mimo odpowietrzrnia, miała bardzo dużo powietrza, co mogłam zrobić źle ?♥️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 grudnia 2019 at 22:36

          To zależy jaki mikser i mieszadło było używane. Gdy ucieram krem mieszadłem flexi w planetarnym mikserze łatwiej jest mi odpowietrzyć krem. Gdy używałam ręcznego miksera było to niemożliwe. Mój mikser niestety niezbyt dobrze uciera i zawsze mam małą ilość pęcherzyków w kremie. Poza tym nie lubię długo czekać i skracam czas końcowego, wolnego ucierania. Także możliwe jest, że zrobiłaś wszystko tak jak należy, ale Twój mikser nie spisał się na medal. U mnie mimo najwolniejszych obrotów w mikserze mam wrażenie, że za szybko uciera krem. Ostatnio 10 minut ucierałam krem na najwolniejszych obrotach i nie byłam do końca zadowolona z efektu.

  • Odpowiedź
    Anna
    25 listopada 2019 at 11:17

    Witam,

    Czy ten krem nadaje się do zrobienia dekoracji do tortu – kwiatów ? Czy lepiej użyć innego kremu?

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 listopada 2019 at 16:52

    Hej?to już mój drugi komentarz pod tym przepisem?tym razem chciałabym użyć tego kremu w wersji z czekoladą do otynkowania tortu Rocher. I mam pytanie- czy to będzie ok? Tort na blatach bezowych z kremem Nutella plus mascarpone. Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 listopada 2019 at 00:00

      Ciężko mi powiedzieć. Beza jest delikatna i osobiście bym nie tynkowała takiego tortu tak ciężkim kremem. Ale jeśli musisz to można spróbować. Ale uważaj przy tynkowaniu. Do tego kremu jak najbardziej można dodać kakao lub czekoladę.

  • Odpowiedź
    Marcin
    7 października 2019 at 14:44

    Witam.Czy ten krem nadaje się by przełożyć nim blaty tortu?I czy jak twardnieje to w temperaturze pokojowej długo utrzymuje swoją konsystencję?Chodzi mi o to,że muszę przetransportować komunikacją miejską tort.Podróż około 2h w tym 1h w autobusie czy nie zacznie się rozpuszczać za bardzo?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 października 2019 at 00:51

      Ten krem jest smaczny, ale nie na tyle, aby przełożyć nim tort. Lepszy będzie krem budyniowy jak np. w torcie dla baletnicy (krem cytrynowy) lub krem Russel w torcie Miś (krem czekoladowy). Dziś na blogu pojawiło się ciasto z kremem brzoskwiniowym. Musy owocowe też będą dobre, ponieważ zawierają żelatynę.

  • Odpowiedź
    MmmMagdalenama
    18 września 2019 at 13:47

    Krem jest świetny 🙂 Tym razem chcę zrobić ten krem w wersji czekoladowej. Dodać kakao czy czekoladę? w jakim momencie i w jakich proporcjach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 września 2019 at 11:35

      Można kakao lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ja daję do smaku lub koloru.

  • Odpowiedź
    Andżelika
    15 września 2019 at 14:54

    Nie mam pojęcia co robię źle. Robiłam dwa razy i dwa razy mi się zwarzył. Masakra ręce mi opadają. Krok po kroku tak samo i tak samo mi się popsuł. Wypływa z niego biała ciecz. Co robić???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2019 at 22:04

      Czy masło i mascarpone były w tej samej temperaturze? Jak długo ucierałaś masło przed dodaniem mascarpone? Minimum 10 minut? Masło nie może być za miękkie przed utarciem. Wtedy szybko się warzy. Zwarzony krem maślany uratujesz podgrzewając go na parze wodnej. Miksuj cały czas, aż się ujednolici. Potem do lodówki, aby się trochę schłodził i stężał. Co jakiś czas mieszaj,aby nie stwardniał. Jeśli tak się stanie. Ociepl go do temp. pokojowej i zmiksuj ponownie.

  • Odpowiedź
    Ania ania
    27 sierpnia 2019 at 13:51

    Czy na torcie otynkowanym tym kremem można układać małe bezy?lub makaroniki?

  • Odpowiedź
    Toorciara
    16 sierpnia 2019 at 12:32

    Czy na ten tynk można położyć koronkę ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2019 at 00:14

      Nie kładłam, ale myślę, że tak. Ozdoby z masy cukrowej można kłaść bez obaw.

  • Odpowiedź
    MagdaMagdMagdaa
    24 lipca 2019 at 13:37

    A czy ten krem bedzie odpowiedni róznież do zrobienia dekoracji min. małych rozetek i włosów ( Wilton 233)?
    Mnie juzż tez troche “przejadł” się tynk mleko skondensowane plus masło i chciałabym wypróbowac czegoś nowego 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lipca 2019 at 15:12

      Nie używałam jeszcze tej tylki do włosów z tym kremem, ale da radę. To nie jest bardzo gęsty krem. Na pewno nada się do tylki nr 234 z większymi dziurkami.

      • Odpowiedź
        Iwonaona
        5 grudnia 2019 at 10:33

        Przepyszny krem i jeszcze z żadnym innym nie pracowało mi się tak dobrze 🙂 Ale mam pytanie – czy ten krem można mrozic?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 grudnia 2019 at 17:54

          Można 🙂 Potem do lodówki i po kilku godzinach na blat kuchenny, aby się ocieplił. Następnie ponownie zmiksować, min. 10 minut, aż będzie kremowy.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    3 lipca 2019 at 17:13

    No rewelacja, ten krem… powiem szczerze ze jest super? nie za slodki.
    zawsze korzystam z Pani przepisow i sie nie zawiodlam. Dzisiejszy krem urozmaicilam o Nesquik…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2019 at 20:17

      Cieszę się, że się spodobał 🙂 Ostatnio coraz częściej z niego korzystam 🙂 Ale lubię też ten z samym mlekiem skondensowanym 🙂

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 czerwca 2019 at 14:54

    Hej, czy ilość kremu z przepisu wystarczy na tort 18cm razem z 12 babeczkami? czy albo to albo to?dzięki!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2019 at 19:36

      Przepraszam, źle napisałam. Na otynkowanie tortu lub babeczki 🙂

    • Odpowiedź
      Monika
      25 października 2019 at 22:56

      Witam serdecznie,

      Zrobiłam dzisiaj krem maslany z mascarpone, faktycznie smaczniejszy niż zwykły maslany? robiłam piętrowy tort i po otynkowaniu okazało się, że zrobiłam go trochę za dużo… Ile wytrzyma w lodówce w pojemniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        25 października 2019 at 23:15

        To krem z mascarpone. Zwykły maślany dłużej wytrzyma w lodówce. Chyba lepiej będzie go zamrozić. Ale tu też nie wiem jak się zachowa mascarpone po rozmrożeniu. Nie sprawdzałam tego kremy pod względem świeżości po kilku dniach.

  • Odpowiedź
    M
    7 czerwca 2019 at 17:18

    Po otynkowaniu tortu z masy zaczał wyciekać biały płyn – użyłam białego wybielacza do kremów, reszta składników jak w przepisie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym ale nie wiem co dalej – to tort na zamówienie. Co mogę zrobić, żeby go uratować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:55

      Nie wiem. Pierwszy raz słyszę, aby wyciekał płyn z kremu. Ile dałaś barwnika? Dużo? Po schłodzeniu wyciekał płyn, czy tuż po nałożeniu?

      • Odpowiedź
        Malwina
        9 czerwca 2019 at 01:06

        Po schłodzeniu. Barwnik w proszku, biel tytanowa – 3 łyżeczki. Ubiłam masło z mlekiem skondensowanym I pokryłam cienka warstwa, po wczesniejszym dokladnym osuszeniu masy. Uszlo w tłoku ale muszę poeksperymentować I znaleźć mase do tynkowania pewna 100%

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        12 lipca 2019 at 08:45

        Też mi sie tak raz zrobiło ale przy masie maślanej z mlekiem skondensowanym. Zakładam że masa była minimalnie zważona, bo przy takim procesie właśnie sie oddziela płyn od masy.

  • Odpowiedź
    Ła Agata Agata
    22 maja 2019 at 13:19

    Czy można dodać do niego lemon curd zamiast aromatu?

  • Odpowiedź
    Aga
    9 maja 2019 at 12:17

    Czy można ten krem zrobić dzień przed dekorowaniem i dać go do lodówki? Potem go ocieplic i trochę ubić?

  • Odpowiedź
    Agu
    8 maja 2019 at 20:57

    Czy można babeczki udekorować nim dzień wcześniej? Nie będzie obsychał na brzegach ?

  • Odpowiedź
    Ewelina
    5 maja 2019 at 20:29

    Czy można ten krem zamrozić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 maja 2019 at 17:07

      Nie mroziłam tego kremu więc nie wiem. Ze względu na mascarpone bałabym się go mrozić. Ale jak tylko się dowiem, to dodam informację do przepisu.

  • Odpowiedź
    Ewa
    2 maja 2019 at 21:06

    Madziu ten krem jest rewelacyjny do tynkowania ,świetnie się rozprowadza i wygładza. Jest idealny pod polewy .Od dzisiaj to mój ulubiony 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2019 at 21:51

      Cieszę się, że Ci się tak spodobał 🙂 Pozdrawiam!

    • Odpowiedź
      Aga
      1 czerwca 2019 at 21:34

      Mi się wydaje, ze krem bez schłodzenia jest jednak za rzadki 🙁

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!