KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania tortu i dekorowania babeczek

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.
Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu :). Do kremu warto dodać ulubiony aromat smakowy. 
Poniżej podaję proporcje do tynkowania tortu i do dekorowania babeczek. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem. 

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz i odrobina fioletowego barwnika
  • aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 3 turach.
  4. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. Dodajemy aromat, barwniki i mieszamy.
    Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby odpowietrzyć krem. Krem nie będzie wtedy taki ‘dziurawy’.
  5. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna’ biel.

 

Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 8 cm)
    lub udekorowanie 12 babeczek.
  3. Zamiast cukru pudru można użyć mleka skondensowanego słodzonego. Wtedy do utartego masła powoli dodajemy mleko skondensowane i miksujemy całość. Na końcu dodajemy mascarpone. 
  4. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  7. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku
Krem do dekorowania z białą czekoladą i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Polecam również:

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

serce raffaello, tort z kremem raffaello na śnieżce, tort w kształcie serca, biały tort, tort serce, tort na Walentynki, krem kokosowy na śnieżce, migdały,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

31 komentarzy

  • Odpowiedź
    MmmMagdalenama
    18 września 2019 at 13:47

    Krem jest świetny 🙂 Tym razem chcę zrobić ten krem w wersji czekoladowej. Dodać kakao czy czekoladę? w jakim momencie i w jakich proporcjach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 września 2019 at 11:35

      Można kakao lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ja daję do smaku lub koloru.

  • Odpowiedź
    Andżelika
    15 września 2019 at 14:54

    Nie mam pojęcia co robię źle. Robiłam dwa razy i dwa razy mi się zwarzył. Masakra ręce mi opadają. Krok po kroku tak samo i tak samo mi się popsuł. Wypływa z niego biała ciecz. Co robić???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2019 at 22:04

      Czy masło i mascarpone były w tej samej temperaturze? Jak długo ucierałaś masło przed dodaniem mascarpone? Minimum 10 minut? Masło nie może być za miękkie przed utarciem. Wtedy szybko się warzy. Zwarzony krem maślany uratujesz podgrzewając go na parze wodnej. Miksuj cały czas, aż się ujednolici. Potem do lodówki, aby się trochę schłodził i stężał. Co jakiś czas mieszaj,aby nie stwardniał. Jeśli tak się stanie. Ociepl go do temp. pokojowej i zmiksuj ponownie.

  • Odpowiedź
    Ania ania
    27 sierpnia 2019 at 13:51

    Czy na torcie otynkowanym tym kremem można układać małe bezy?lub makaroniki?

  • Odpowiedź
    Toorciara
    16 sierpnia 2019 at 12:32

    Czy na ten tynk można położyć koronkę ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2019 at 00:14

      Nie kładłam, ale myślę, że tak. Ozdoby z masy cukrowej można kłaść bez obaw.

  • Odpowiedź
    MagdaMagdMagdaa
    24 lipca 2019 at 13:37

    A czy ten krem bedzie odpowiedni róznież do zrobienia dekoracji min. małych rozetek i włosów ( Wilton 233)?
    Mnie juzż tez troche “przejadł” się tynk mleko skondensowane plus masło i chciałabym wypróbowac czegoś nowego 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lipca 2019 at 15:12

      Nie używałam jeszcze tej tylki do włosów z tym kremem, ale da radę. To nie jest bardzo gęsty krem. Na pewno nada się do tylki nr 234 z większymi dziurkami.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    3 lipca 2019 at 17:13

    No rewelacja, ten krem… powiem szczerze ze jest super😀 nie za slodki.
    zawsze korzystam z Pani przepisow i sie nie zawiodlam. Dzisiejszy krem urozmaicilam o Nesquik…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2019 at 20:17

      Cieszę się, że się spodobał 🙂 Ostatnio coraz częściej z niego korzystam 🙂 Ale lubię też ten z samym mlekiem skondensowanym 🙂

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 czerwca 2019 at 14:54

    Hej, czy ilość kremu z przepisu wystarczy na tort 18cm razem z 12 babeczkami? czy albo to albo to?dzięki!

  • Odpowiedź
    M
    7 czerwca 2019 at 17:18

    Po otynkowaniu tortu z masy zaczał wyciekać biały płyn – użyłam białego wybielacza do kremów, reszta składników jak w przepisie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym ale nie wiem co dalej – to tort na zamówienie. Co mogę zrobić, żeby go uratować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:55

      Nie wiem. Pierwszy raz słyszę, aby wyciekał płyn z kremu. Ile dałaś barwnika? Dużo? Po schłodzeniu wyciekał płyn, czy tuż po nałożeniu?

      • Odpowiedź
        Malwina
        9 czerwca 2019 at 01:06

        Po schłodzeniu. Barwnik w proszku, biel tytanowa – 3 łyżeczki. Ubiłam masło z mlekiem skondensowanym I pokryłam cienka warstwa, po wczesniejszym dokladnym osuszeniu masy. Uszlo w tłoku ale muszę poeksperymentować I znaleźć mase do tynkowania pewna 100%

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        12 lipca 2019 at 08:45

        Też mi sie tak raz zrobiło ale przy masie maślanej z mlekiem skondensowanym. Zakładam że masa była minimalnie zważona, bo przy takim procesie właśnie sie oddziela płyn od masy.

  • Odpowiedź
    Ła Agata Agata
    22 maja 2019 at 13:19

    Czy można dodać do niego lemon curd zamiast aromatu?

  • Odpowiedź
    Aga
    9 maja 2019 at 12:17

    Czy można ten krem zrobić dzień przed dekorowaniem i dać go do lodówki? Potem go ocieplic i trochę ubić?

  • Odpowiedź
    Agu
    8 maja 2019 at 20:57

    Czy można babeczki udekorować nim dzień wcześniej? Nie będzie obsychał na brzegach ?

  • Odpowiedź
    Ewelina
    5 maja 2019 at 20:29

    Czy można ten krem zamrozić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 maja 2019 at 17:07

      Nie mroziłam tego kremu więc nie wiem. Ze względu na mascarpone bałabym się go mrozić. Ale jak tylko się dowiem, to dodam informację do przepisu.

  • Odpowiedź
    Ewa
    2 maja 2019 at 21:06

    Madziu ten krem jest rewelacyjny do tynkowania ,świetnie się rozprowadza i wygładza. Jest idealny pod polewy .Od dzisiaj to mój ulubiony 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2019 at 21:51

      Cieszę się, że Ci się tak spodobał 🙂 Pozdrawiam!

    • Odpowiedź
      Aga
      1 czerwca 2019 at 21:34

      Mi się wydaje, ze krem bez schłodzenia jest jednak za rzadki 🙁

  • Zostaw komentarz