KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania tortu i dekorowania babeczek

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu :). Do kremu warto dodać ulubiony aromat smakowy. 
Poniżej podaję proporcje do tynkowania tortu i do dekorowania babeczek. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem. 

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz i odrobina fioletowego barwnika
  • aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 3 turach.
  4. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. Dodajemy aromat, barwniki i mieszamy.
    Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby odpowietrzyć krem. Krem nie będzie wtedy taki ‘dziurawy’.
  5. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel polecam dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna’ biel.

 

Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 8 cm)
    lub udekorowanie 12 babeczek.
  3. Zamiast cukru pudru można użyć mleka skondensowanego słodzonego. Wtedy do utartego masła powoli dodajemy mleko skondensowane i miksujemy całość. Na końcu dodajemy mascarpone. 
  4. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  5. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  6. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  7. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem do tynkowania milky way z mlekiem w proszku
Krem do dekorowania z białą czekoladą i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Polecam również:

babeczki kokosowe z malinowym kremem, kokosowe muffiny, babeczki rafaello, babeczki dla baletnicy, malinowy curd, kokosowe babeczki z malinami,

serce raffaello, tort z kremem raffaello na śnieżce, tort w kształcie serca, biały tort, tort serce, tort na Walentynki, krem kokosowy na śnieżce, migdały,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

21 komentarzy

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    3 lipca 2019 at 17:13

    No rewelacja, ten krem… powiem szczerze ze jest super😀 nie za slodki.
    zawsze korzystam z Pani przepisow i sie nie zawiodlam. Dzisiejszy krem urozmaicilam o Nesquik…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2019 at 20:17

      Cieszę się, że się spodobał 🙂 Ostatnio coraz częściej z niego korzystam 🙂 Ale lubię też ten z samym mlekiem skondensowanym 🙂

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 czerwca 2019 at 14:54

    Hej, czy ilość kremu z przepisu wystarczy na tort 18cm razem z 12 babeczkami? czy albo to albo to?dzięki!

  • Odpowiedź
    M
    7 czerwca 2019 at 17:18

    Po otynkowaniu tortu z masy zaczał wyciekać biały płyn – użyłam białego wybielacza do kremów, reszta składników jak w przepisie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym ale nie wiem co dalej – to tort na zamówienie. Co mogę zrobić, żeby go uratować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:55

      Nie wiem. Pierwszy raz słyszę, aby wyciekał płyn z kremu. Ile dałaś barwnika? Dużo? Po schłodzeniu wyciekał płyn, czy tuż po nałożeniu?

      • Odpowiedź
        Malwina
        9 czerwca 2019 at 01:06

        Po schłodzeniu. Barwnik w proszku, biel tytanowa – 3 łyżeczki. Ubiłam masło z mlekiem skondensowanym I pokryłam cienka warstwa, po wczesniejszym dokladnym osuszeniu masy. Uszlo w tłoku ale muszę poeksperymentować I znaleźć mase do tynkowania pewna 100%

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        12 lipca 2019 at 08:45

        Też mi sie tak raz zrobiło ale przy masie maślanej z mlekiem skondensowanym. Zakładam że masa była minimalnie zważona, bo przy takim procesie właśnie sie oddziela płyn od masy.

  • Odpowiedź
    Ła Agata Agata
    22 maja 2019 at 13:19

    Czy można dodać do niego lemon curd zamiast aromatu?

  • Odpowiedź
    Aga
    9 maja 2019 at 12:17

    Czy można ten krem zrobić dzień przed dekorowaniem i dać go do lodówki? Potem go ocieplic i trochę ubić?

  • Odpowiedź
    Agu
    8 maja 2019 at 20:57

    Czy można babeczki udekorować nim dzień wcześniej? Nie będzie obsychał na brzegach ?

  • Odpowiedź
    Ewelina
    5 maja 2019 at 20:29

    Czy można ten krem zamrozić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 maja 2019 at 17:07

      Nie mroziłam tego kremu więc nie wiem. Ze względu na mascarpone bałabym się go mrozić. Ale jak tylko się dowiem, to dodam informację do przepisu.

  • Odpowiedź
    Ewa
    2 maja 2019 at 21:06

    Madziu ten krem jest rewelacyjny do tynkowania ,świetnie się rozprowadza i wygładza. Jest idealny pod polewy .Od dzisiaj to mój ulubiony 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2019 at 21:51

      Cieszę się, że Ci się tak spodobał 🙂 Pozdrawiam!

    • Odpowiedź
      Aga
      1 czerwca 2019 at 21:34

      Mi się wydaje, ze krem bez schłodzenia jest jednak za rzadki 🙁

  • Zostaw komentarz