KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone do tynkowania tortu to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu :). Do kremu warto dodać ulubiony aromat smakowy. 
Poniżej podaję proporcje do tynkowania tortu i do dekorowania babeczek. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem. 

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g cukru pudru (przy kakao dajemy więcej)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  1. Mascarpone wyciągamy z lodówki min. 5 godzin przed zrobieniem kremu. Serek ociepla się dłużej od masła i dwie godziny to za krótki czas na ocieplenie mascarpone.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę (min. 12 min, najszybsze obroty miksera).
  3. Nadal miksując dodajemy powoli serek mascarpone. Dodałam go w 2-3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem. 
  4. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go ‘oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  5. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  6. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  7. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  8. Biały lub czarny barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać ‘puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.

 

Uwagi:
  1. Masło i serek mascarpone muszą być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 8 cm)
    lub udekorowanie 12 babeczek.
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 24 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 8 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Zamiast cukru pudru można do kremu dodać mleko skondensowane słodzone, w ten sposób otrzymacie trochę inny krem maślany do dekoracji.
  5. W tym kremie ilość masła i serka mascarpone można modyfikować. Jeśli wg przelicznika foremek wyjdzie 300 g mascarpone i nie chcecie kupować dodatkowego opakowania serka, to można dać więcej masła.
  6. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo ‘brudna biel’.
  7. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  8. Grubość warstwy tynku powinna wynosić min. 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  9. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany z mascarpone warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił.
    Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  12. Krem maślany z mascarpone można zamrozić. 
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem z masłem i mascarpone

Krem maślany z mascarpone, krem maślany z serkiem mascarpone, krem maślany do dekorowania babeczek, krem maślany do tynkowania, krem maślany z kakao, krem z masłem i czekoladą, Źródło inspiracji: Grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

111 komentarzy

  • Odpowiedź
    Natalia
    26 marca 2021 at 17:50

    Pani Magdo, czy do tego kremu przykleją się posypki, np gwiazdki?

  • Odpowiedź
    Marta
    3 marca 2021 at 10:26

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Nareszcie tynk, który mi smakuje (a już wersja z kakao…?) długo szukałam takiego tynku 🙂 teraz tynkowanie to zabawa a nie koszmar

  • Odpowiedź
    Ania
    6 lutego 2021 at 22:17

    Bede robic niebieski krem (sukienke Elsy z Krainy Lodu), ile dodac bialego barwnika zanim dodac niebieski. Bede robic z podwojnej porcji. Dziekuje

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lutego 2021 at 09:28

      W 8 punkcie piszę, że dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy zadowalający nas kolor biały. Nie mogę podać konkretnej ilości, bo to zależy od wyjściowego koloru kremu (jeden jest bardziej żółty od innego) i jego ilości.

  • Odpowiedź
    Weronika
    27 stycznia 2021 at 16:37

    Witam,
    Czy na masę śmietanowa mogę dać ozdobny zrobione z masy maślanej? I ozdobić nim boki? Nie będzie za ciężka ta masa na śmietanę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 stycznia 2021 at 00:25

      Na wierzch tortu można. Ale po bokach mogą być za ciężkie. Krem maślany nie przyklei się do kremu śmietankowego.

      • Odpowiedź
        Matura M.
        2 marca 2021 at 20:49

        Dzień dobry,
        Czy mogłabym zamiast gotowego barwnika dodać np. sok z buraka aby uzyskać różowy kolor tynku?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          3 marca 2021 at 16:54

          Można. Nie robiłam w ten sposób, ale wiem, że dziewczyny używają soku z buraka do barwienia kremu 🙂

    • Odpowiedź
      Anna
      18 kwietnia 2021 at 23:04

      Witam czy na tynku z mascarpone moge przykleic mase cukrowa wybite imię mi chodzi czy nie spadnie . Dziękuję za odp

  • Odpowiedź
    Magdalena
    4 grudnia 2020 at 18:09

    Dzień dobry,
    Chciałabym użyć tego kremu do ozdobienia tortu różami i mam pytanie: czy po wstępnym „okruszkowym” tynkowaniu trzeba schłodzić tort? I na schłodzonym robimy róże? Jeśli tak, to jak długo powinien się chłodzić? Z góry dziękuję za pomoc!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:27

      W tym przypadku już nie trzeba schładzać.

      • Odpowiedź
        Magdalena
        4 grudnia 2020 at 21:24

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

      • Odpowiedź
        Gabriela
        1 lutego 2021 at 11:56

        Dzień dobry, czy te 50g cukru ma znaczenie dla struktury/stabilności kremu, czy można dodać mniej?
        Kremy do tynkowania są przeważnie mega słodkie i moim zdaniem psują efekt i smak właściwy tortu. Tynk z mlekiem w proszku jest z kolei bardzo mdły.
        Jak Pani myśli?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 lutego 2021 at 12:43

          Myślę że mamy różne gusta, bo mi te kremy smakują i nie psują smaku tortów, które robię. Możesz zawsze dać więcej lub mniej cukru wg upodobania. Kremy maślane bez cukru są wg mnie mdłe.

    • Odpowiedź
      Emilia
      9 grudnia 2020 at 11:21

      Dzień dobry. Dopiero zaczynam przygodę z tortami. Użyłam tego kremu do tynkowania, wygląda pięknie ale jest smakowo bardzo ciężko. Czy coś podobnego ale lżejszego może Pani zaproponowac? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Villemo
    27 października 2020 at 19:51

    Cześć Madziu,
    podpowiedz proszę czy ten krem do tynkowania oraz krem do tynkowania z mlekiem skondensowanym nadają się aby położyć na nich zrobioną koronkę jadalną jako dekorację? Koronka nie rozpłynie się?

  • Odpowiedź
    kkkka
    23 października 2020 at 07:55

    a mogę dodać nutelli, żeby uzyskać czekoladowy smak, czy lepiej czekoladę rozuszczoną w kąpieli ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 października 2020 at 14:33

      Lepiej czekoladę. Nutella nawet w lodówce jest miękka. Krem z Nutellą szybciej robi się miękki.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    3 października 2020 at 09:44

    Na foremke fi20 powinno wg przelicznika byc 200gram masla, 125ml mleka skondensowanego i 300 g mascarpone. A mam tylko 165g mascarpone. Ile powinna wtedy dac masla? Tyle co mam mniej mascarpone?

  • Odpowiedź
    Dzulia88
    7 sierpnia 2020 at 12:58

    Który krem jest lepszy do tynkowania tortu biszkopt, krem śmietanowy z mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt? Lepiej otynkować kremem maślanym z mascarpone czy kremem śmietanowym z mascarpone? Na wierzch chce dać drip z białej czekolady z barwnikiem i na to figurkę. Co Pani radzi?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:47

      Oba kremy są dobre. Figurki z masy cukrowej nie wolno kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy. Jeśli wybierzesz krem śmietankowy to zabezpiecz figurkę od spodu roztopioną czekoladą. Krem śmietankowy jest delikatny i ciężka figurka może się zapaść w takim kremie. Krem maślany jest stabilniejszy.

  • Odpowiedź
    D, dzulia88
    6 sierpnia 2020 at 14:25

    Czy mogę otynkować tort kremem ze śmietany z mascarpone czy lepiej to zrobić kremem maślanym z mascarpone? Jako dekoracje chce zrobić drip z białej czekolady z dodatkiem niebieskiego barwnika i postawić ozdobna figurkę. Tort 24 cm planuje nastepujaco: biszkopt, krem że śmietany i mascarpone, biszkopt, mus malinowy, biszkopt. To będzie mój trzeci tort w życiu, więc doświadczenie marne. Czy Pani zdaniem tort wyjdzie ok? Jakieś rady? No i co z tym tynkowaniem? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 sierpnia 2020 at 01:07

      Obojętnie jaki krem dasz będzie ok. Polewę można położyć na każdy krem, ważne aby tort był dobrze schłodzony. Do kremu śmietankowego dałabym owoce – świeże maliny lub frużelinę z malin.

      • Odpowiedź
        Dzulia88
        7 sierpnia 2020 at 13:00

        Dziękuję za odpowiedź.
        Miałam problemy techniczne, nie wyświetlały mi się komentarze i powieliła pytanie, więc może Pani ten wtórny komentarz usunąć ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 sierpnia 2020 at 13:44

          One mi się pojawiają 🙂 Mam włączoną moderację komentarzy i spokojnie wystarczy napisać jeden.

  • Odpowiedź
    mariola
    17 lipca 2020 at 09:34

    dzień dobry. czy zawsze trzeba dodawać biały barwnik/wybielacz aby uzyskać inny kolor? chciałabym uzyskać różowy kolor i zastanawiam się, czy mogę dodać jedynie różowy barwnik i wszystko będzie ok.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 lipca 2020 at 09:45

      Można dodać sam różowy. Ale może wyjść łososiowy, ponieważ krem maślany jest lekko żółty. Biały barwnik oczyszcza kolor.

  • Odpowiedź
    PaulinkPa
    22 czerwca 2020 at 12:08

    Mam pytani, który krem do tynkowania będzie bardziej stabilniejszy milky way czy krem z mlekiem skondensowanym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 czerwca 2020 at 21:39

      Krem maślany z mlekiem skondensowanym.

      • Odpowiedź
        PAULINA
        6 sierpnia 2020 at 15:32

        Czy tym kremem można od razu obkładać tort czy należy go odstawić jak np. Ganache z białej czekolady?

  • Odpowiedź
    Lencia
    19 czerwca 2020 at 14:54

    Mam pytanie odnośnie kremu do tynkowania jaki najlepiej się sprawdzi przy obecnych upałach. Czy jest jakiś krem, który wytrzyma te upały?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:17

      Tak. Każdy krem maślany będzie dobry na upały. Trwalszy może być krem maślany z mlekiem skondensowanym, bo nie ma w nim mascarpone.

    • Odpowiedź
      Beata
      3 października 2020 at 18:00

      Witam. Mam pytanie jaki krem do tankowania będzie lepszy pod opłatek waflowy. Maślany z mascarpone czy krem z ubitej śmietany i mascarpone . I czy jakbym zrobiła że śmietany i mascarpone czy opłatek mogę położyć dzień prędzej czy dopiero przed podaniem?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    1 czerwca 2020 at 21:52

    Witam czy musze używać wybielaczy i barwników. Czy mogę zostawić tak jak jest pod masę cukrową.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2020 at 10:22

      Jeśli krem ma być pod masę cukrową to nie trzeba barwników dawać. Dajemy tylko wtedy gdy chcemy udekorować kremem tort :).

    • Odpowiedź
      Aleksandra
      16 stycznia 2021 at 21:17

      Cześć! 🙂 Zorbilam krem pierwszy raz, wydaje mi się że wyszedł OK. Idzie do mrożenia i za kilka dni będę nim dekorować tort. I tu pytanie, czy po rozmrozeniu w lodowce i ociepleniu na blacie, na etapie miksowania będę mogła dodać jeszcze barwnik i ekstrakt waniliowy. Zapomniałam wcześniej ? Jedynie wybieliłam, a ma być kolor.
      Pozdrawiam ?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        17 stycznia 2021 at 19:19

        Tak, możesz to zrobić gdy krem w trakcie miksowania zrobi się jednolity :).

  • Odpowiedź
    Klaudia Kruk
    30 kwietnia 2020 at 14:18

    Po przygotowaniu kremu ile można stać maksymalnie, gdzie i jak go przechowywać? Czy na przykład przez godzinę/2 po zrobieniu go nic się z nim nie stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2020 at 08:53

      To zależy jak gorąco jest w domu. Ja zostawiam na blacie, ale co kilka minut wkładam do lodówki, aby nie zrobił się za luźny od ciepła.

  • Odpowiedź
    Amatorka
    27 kwietnia 2020 at 16:39

    Czy mleko skondensowane ma być schłodzone czy też w temp pokojowej?

  • Odpowiedź
    Sylszy2345
    15 kwietnia 2020 at 09:54

    Czy do kremu mozna dodac biala czekolade?
    Jeżeli tak to rozpuścić ja w kapieli wodnej? Jaka ilosc czekolady?
    Czy dodawać do ubitego masla czy juz do gotowego krenu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 kwietnia 2020 at 13:45

      Tak, po dodaniu mascarpone, gdy krem będzie już jednolity i gładki. Nie wiem ile. Do smaku. Nie dodawałam, więc trudno mi powiedzieć ile tej czekolady dać.

  • Odpowiedź
    Sil
    8 lutego 2020 at 04:23

    Witam,
    Do kremu maslanego mozna wlozyc chrupie dodatki (beza, wafle), a jak w przypadku tego kremu z mascarpone? Rozmoczy takie dodatki?

  • Odpowiedź
    Anna
    6 lutego 2020 at 11:56

    Witam, czy na tą masę mogę normalnie położyć opłatek na tort ? Z tego co wiem nie na wszystkie masy można kłaść.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 lutego 2020 at 12:48

      Na ten krem możesz bez problemu położyć zwykły opłatek jak i wydruk na masie cukrowej. Jeśli zależy Ci na ładniejszych kolorach, to polecam wydruk na masie cukrowej, ale zwykły opłatek też będzie dobry.

  • Odpowiedź
    LaLoba
    13 stycznia 2020 at 10:15

    Bardzo fajny krem. Dodałam mascarpone, co odciążyło krem od ciężkiego maślanego smaku.
    W drugiej turze robiłam niebieski z odrobiną barwnika w żelu, miałam wrażenie jakby masa się nieco zważyła i wypływało z niej trochę wody. Może barwnik powinien być w proszku? W każdym razie otynkowałam nim tort, więc nie wyszło najgorzej 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 stycznia 2020 at 00:36

      Barwnik w żelu raczej nie powoduje warzenia się kremu. Sama używam cały czas barwniki w żelu do tego kremu i nic się nie działo. A może za dużo mascarpone było? Nie zwiększałam ilości mascarpone i nie wiem jaką konsystencję ma krem. Trudno mi powiedzieć co się stało, ale barwnik w żelu bez problemu można dawać do tego kremu.

  • Odpowiedź
    Justyna
    17 grudnia 2019 at 18:19

    Robilam ten krem zgodnie z opisem A wyszedł mi bardzo gęsty i sztywny nie taki jak na filmiku. Co zrobiłam nie tak?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 grudnia 2019 at 19:28

      To może z powodu chłodniejszego masła. Jeśli masło było bardzo miękkie krem wychodzi luźniejszy. Ale był gładki? Dało się nim tynkować?

      • Odpowiedź
        Klaudia
        29 grudnia 2019 at 09:09

        Robilam dziś masę, mimo odpowietrzrnia, miała bardzo dużo powietrza, co mogłam zrobić źle ?♥️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 grudnia 2019 at 22:36

          To zależy jaki mikser i mieszadło było używane. Gdy ucieram krem mieszadłem flexi w planetarnym mikserze łatwiej jest mi odpowietrzyć krem. Gdy używałam ręcznego miksera było to niemożliwe. Mój mikser niestety niezbyt dobrze uciera i zawsze mam małą ilość pęcherzyków w kremie. Poza tym nie lubię długo czekać i skracam czas końcowego, wolnego ucierania. Także możliwe jest, że zrobiłaś wszystko tak jak należy, ale Twój mikser nie spisał się na medal. U mnie mimo najwolniejszych obrotów w mikserze mam wrażenie, że za szybko uciera krem. Ostatnio 10 minut ucierałam krem na najwolniejszych obrotach i nie byłam do końca zadowolona z efektu.

    • Odpowiedź
      Jola
      1 czerwca 2020 at 15:49

      Czy zamiast cukru można do kremu dodać ksylitol? :))

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        1 czerwca 2020 at 19:31

        Nie wiem, nie używam ksylitolu. Pewnie tak, jeśli zachowuje się tak jak cukier.

  • Odpowiedź
    Anna
    25 listopada 2019 at 11:17

    Witam,

    Czy ten krem nadaje się do zrobienia dekoracji do tortu – kwiatów ? Czy lepiej użyć innego kremu?

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 listopada 2019 at 16:52

    Hej?to już mój drugi komentarz pod tym przepisem?tym razem chciałabym użyć tego kremu w wersji z czekoladą do otynkowania tortu Rocher. I mam pytanie- czy to będzie ok? Tort na blatach bezowych z kremem Nutella plus mascarpone. Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 listopada 2019 at 00:00

      Ciężko mi powiedzieć. Beza jest delikatna i osobiście bym nie tynkowała takiego tortu tak ciężkim kremem. Ale jeśli musisz to można spróbować. Ale uważaj przy tynkowaniu. Do tego kremu jak najbardziej można dodać kakao lub czekoladę.

  • Odpowiedź
    Marcin
    7 października 2019 at 14:44

    Witam.Czy ten krem nadaje się by przełożyć nim blaty tortu?I czy jak twardnieje to w temperaturze pokojowej długo utrzymuje swoją konsystencję?Chodzi mi o to,że muszę przetransportować komunikacją miejską tort.Podróż około 2h w tym 1h w autobusie czy nie zacznie się rozpuszczać za bardzo?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 października 2019 at 00:51

      Ten krem jest smaczny, ale nie na tyle, aby przełożyć nim tort. Lepszy będzie krem budyniowy jak np. w torcie dla baletnicy (krem cytrynowy) lub krem Russel w torcie Miś (krem czekoladowy). Dziś na blogu pojawiło się ciasto z kremem brzoskwiniowym. Musy owocowe też będą dobre, ponieważ zawierają żelatynę.

  • Odpowiedź
    MmmMagdalenama
    18 września 2019 at 13:47

    Krem jest świetny 🙂 Tym razem chcę zrobić ten krem w wersji czekoladowej. Dodać kakao czy czekoladę? w jakim momencie i w jakich proporcjach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 września 2019 at 11:35

      Można kakao lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ja daję do smaku lub koloru.

  • Odpowiedź
    Andżelika
    15 września 2019 at 14:54

    Nie mam pojęcia co robię źle. Robiłam dwa razy i dwa razy mi się zwarzył. Masakra ręce mi opadają. Krok po kroku tak samo i tak samo mi się popsuł. Wypływa z niego biała ciecz. Co robić???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2019 at 22:04

      Czy masło i mascarpone były w tej samej temperaturze? Jak długo ucierałaś masło przed dodaniem mascarpone? Minimum 10 minut? Masło nie może być za miękkie przed utarciem. Wtedy szybko się warzy. Zwarzony krem maślany uratujesz podgrzewając go na parze wodnej. Miksuj cały czas, aż się ujednolici. Potem do lodówki, aby się trochę schłodził i stężał. Co jakiś czas mieszaj,aby nie stwardniał. Jeśli tak się stanie. Ociepl go do temp. pokojowej i zmiksuj ponownie.

    • Odpowiedź
      Marzena
      28 lipca 2020 at 15:36

      Cześć!
      Planuję skorzystać z przepisu. Jednak mój tort będzie o średnicy 24 cm, na 4 blaty. Proszę mi powiedzieć, jak mam policzyć składniki by starczyło na otynkowanie? Czy na ten krem mogę poukładać żywe kwiaty? Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        29 lipca 2020 at 17:29

        Najpierw w przeliczniku foremek oblicz składniki na średnicę, np. z 16 cm na 24 cm. Potem otrzymany wynik dzielisz przez wysokość mojego tortu (chyba 9cm) i mnożysz przez wysokość swojego tortu. Można dać kwiaty. Trzeba je zabezpieczyć folią do żywności.

  • Odpowiedź
    Ania ania
    27 sierpnia 2019 at 13:51

    Czy na torcie otynkowanym tym kremem można układać małe bezy?lub makaroniki?

  • Odpowiedź
    Toorciara
    16 sierpnia 2019 at 12:32

    Czy na ten tynk można położyć koronkę ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2019 at 00:14

      Nie kładłam, ale myślę, że tak. Ozdoby z masy cukrowej można kłaść bez obaw.

  • Odpowiedź
    MagdaMagdMagdaa
    24 lipca 2019 at 13:37

    A czy ten krem bedzie odpowiedni róznież do zrobienia dekoracji min. małych rozetek i włosów ( Wilton 233)?
    Mnie juzż tez troche “przejadł” się tynk mleko skondensowane plus masło i chciałabym wypróbowac czegoś nowego 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lipca 2019 at 15:12

      Nie używałam jeszcze tej tylki do włosów z tym kremem, ale da radę. To nie jest bardzo gęsty krem. Na pewno nada się do tylki nr 234 z większymi dziurkami.

      • Odpowiedź
        Iwonaona
        5 grudnia 2019 at 10:33

        Przepyszny krem i jeszcze z żadnym innym nie pracowało mi się tak dobrze 🙂 Ale mam pytanie – czy ten krem można mrozic?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 grudnia 2019 at 17:54

          Można 🙂 Potem do lodówki i po kilku godzinach na blat kuchenny, aby się ocieplił. Następnie ponownie zmiksować, min. 10 minut, aż będzie kremowy.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    3 lipca 2019 at 17:13

    No rewelacja, ten krem… powiem szczerze ze jest super? nie za slodki.
    zawsze korzystam z Pani przepisow i sie nie zawiodlam. Dzisiejszy krem urozmaicilam o Nesquik…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2019 at 20:17

      Cieszę się, że się spodobał 🙂 Ostatnio coraz częściej z niego korzystam 🙂 Ale lubię też ten z samym mlekiem skondensowanym 🙂

    • Odpowiedź
      Ewelina Urlik Ewelina rwr
      22 lipca 2020 at 11:11

      Witam , czy krem do otynkowania tortu można zrobić w thermomixie ?

  • Odpowiedź
    Martyna
    11 czerwca 2019 at 14:54

    Hej, czy ilość kremu z przepisu wystarczy na tort 18cm razem z 12 babeczkami? czy albo to albo to?dzięki!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2019 at 19:36

      Przepraszam, źle napisałam. Na otynkowanie tortu lub babeczki 🙂

    • Odpowiedź
      Monika
      25 października 2019 at 22:56

      Witam serdecznie,

      Zrobiłam dzisiaj krem maslany z mascarpone, faktycznie smaczniejszy niż zwykły maslany? robiłam piętrowy tort i po otynkowaniu okazało się, że zrobiłam go trochę za dużo… Ile wytrzyma w lodówce w pojemniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        25 października 2019 at 23:15

        To krem z mascarpone. Zwykły maślany dłużej wytrzyma w lodówce. Chyba lepiej będzie go zamrozić. Ale tu też nie wiem jak się zachowa mascarpone po rozmrożeniu. Nie sprawdzałam tego kremy pod względem świeżości po kilku dniach.

  • Odpowiedź
    M
    7 czerwca 2019 at 17:18

    Po otynkowaniu tortu z masy zaczał wyciekać biały płyn – użyłam białego wybielacza do kremów, reszta składników jak w przepisie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym ale nie wiem co dalej – to tort na zamówienie. Co mogę zrobić, żeby go uratować?