CHRZCINY i PIERWSZA KOMUNIA/ CIASTA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

Biszkopt z truskawkami to ciasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie to ciasto królowało na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). 
Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię :). 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki (forma 23×34 cm) – biszkopt:

  • 5 białek (ok 185 g) + szczypta soli
  • 165 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 23×34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Krem maślany Russel:
  • 3 jajka
  • 140 g drobnego cukru
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  1. Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na parze (miskę ustawiamy na małym rondelku z gotującą się, małą ilością wody). Miksujemy, aż cały cukier się rozpuści, ok 5 min. Ściągamy miskę z rondelka i ubijamy dalej, aż otrzymamy gęstą masę i jajka przestygną (miskę można umieścić w garnku z zimną wodą). Odkładamy mikser i odstawiamy masę do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepła).
  2. Masło, za pomocą miksera, ucieramy na jasną i puszystą masę (min. 10 min). Do utartego masła dodajemy powoli masę jajeczną. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiego kremu.
  3. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl wody + sok z cytryny, do nasączenia biszkoptu
  • ok 600 g truskawek świeżych (mogą być mrożone)
  • świeże truskawki do dekoracji
Galaretka:
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • 900 ml wrzątku (do galaretki)

Galaretki przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, pamiętając o mniejszej ilości wody.

Śmietana do dekoracji:

  • 450 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku

W misce, za pomocą miksera ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż otrzymamy gęstą i sztywną śmietanę. Ubitą śmietankę przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy biszkopt z truskawkami i galaretką.

Wykonanie: 

  1. Biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Wykładamy krem Russel i wyrównujemy go szpatułką. Krem rozprowadzamy tak, aby nie było żadnych szczelin między kremem a formą/blaszką.
  2. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1-2 godz.). Dzięki temu galaretka po wylaniu szybciej się zetnie.
  3. Na krem wykładamy owoce i zalewany je tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu. Wtedy na schłodzonym kremie szybciej stężeje i nie wypłynie przez szczeliny w formie.
  4. Biszkopt z truskawkami i galaretką wkładamy do lodówki (ok 4 godz.).
  5. Przed podaniem dekorujemy biszkopt z truskawkami ubitą śmietaną oraz truskawkami lub innymi świeżymi owocami.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Krem maślany Russel w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Ciasto polecam kroić gorącym nożem, aby krem za bardzo nie popękał podczas krojenia. Wtedy też galaretka lepiej się kroi.
  5. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Dlatego polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej białek, tym dłuższy czas ubijania.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

Polecam również:

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Dorota
    16 czerwca 2020 at 13:47

    Czy mogę między biszkopt a krem dać frużelinę truskawkową? Stanie się coś z kremem? Nie będzie się oddzielał od niej, zsuwał po pokrojeniu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 czerwca 2020 at 22:27

      Można dać. To jest krem maślany, który twardnieje w lodówce. Twardy krem będzie zjeżdżał z frużeliny. Dlatego warto wyciągnąć ciasto wcześniej przed podaniem, aby krem zmiękł.

  • Odpowiedź
    ania
    11 lutego 2020 at 19:18

    Użyłam truskawek mrożonych, bez rozmrażania zalałam je galaretką. Resztę zrobiłam dokładnie według przepisu. Ciasto wyszło przepyszne, zniknęło szybciutko. Na pewno jeszcze nie raz będę do niego wracać! Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko:)

  • Odpowiedź
    ania
    9 lutego 2020 at 11:53

    Czy jeśli używam truskawek mrożonych, to powinnam je rozmrozić przed zalaniem galaretką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 lutego 2020 at 19:50

      Nie trzeba rozmrażać. Zimne truskawki przyśpieszą tężenie galaretki :).

  • Odpowiedź
    Kasiak
    2 marca 2019 at 22:42

    Witam serdecznie, czy można tym kremem otynkować tort? Też go uwielbiam, moja mama przekładała nim torty jak byłam dzieckiem 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2019 at 00:02

      Osobiście nim nie tynkowałam, ale dziewczyny na grupie pisały, że go używały do tynkowania. On ma konsystencję typowego kremu maślanego do tynkowania…tylko lepszy smak 🙂

    Zostaw komentarz