CIASTA

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

biszkopt z truskawkami i galaretką, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka
Ciasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). 
Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). 

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm):

  • 5 białek + szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 23×34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia.
Krem maślany Russel:
  • 3 jajka
  • 140 g drobnego cukru
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  1. Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na parze (miskę ustawiamy na małym rondelku z gotującą się, małą ilością wody). Miksujemy, aż cały cukier się rozpuści, ok 5 min. Ściągamy miskę z rondelka i ubijamy dalej, aż otrzymamy gęstą masę i jajka przestygną (miskę można umieścić w garnku z zimną wodą). Odkładamy mikser i odstawiamy masę do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepła).
  2. Masło, za pomocą miksera, ucieramy na jasną i puszystą masę (min. 10 min). Do utartego masła dodajemy powoli masę jajeczną. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiego kremu.

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl wody + sok z cytryny, do nasączenia biszkoptu
  • ok 600 g truskawek świeżych (mogą być mrożone)
  • świeże truskawki do dekoracji
Galaretka:
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • 900 ml wrzątku (do galaretki)

Galaretki przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, pamiętając o mniejszej ilości wody.

Śmietana do dekoracji:

  • 450 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku

W misce, za pomocą miksera ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż otrzymamy gęstą i sztywną śmietanę. Ubitą śmietankę przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy biszkopt z truskawkami i galaretką.

Wykonanie: 

  1. Biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Wykładamy krem Russel i wyrównujemy go szpatułką. Krem rozprowadzamy tak, aby nie było żadnych szczelin między kremem a formą/blaszką.
  2. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1-2 godz.). Dzięki temu galaretka po wylaniu szybciej się zetnie.
  3. Na krem wykładamy owoce i zalewany je tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu. Wtedy na schłodzonym kremie szybciej stężeje i nie wypłynie przez szczeliny w formie.
  4. Biszkopt z truskawkami i galaretką wkładamy do lodówki (ok 4 godz.).
  5. Przed podaniem dekorujemy biszkopt z truskawkami ubitą śmietaną oraz truskawkami lub innymi świeżymi owocami.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Krem maślany Russel w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Ciasto polecam kroić gorącym nożem, aby krem za bardzo nie popękał podczas krojenia. Wtedy też galaretka lepiej się kroi.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj mój profil na Instagramie


biszkopt z truskawkami i galaretką, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

biszkopt z truskawkami i galaretką, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz