CIASTA/ TORTY

Truskawkowe serce

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

Gdy ujrzałam podobne serce na Pinterest od razu zapisałam je w notatniku, aby kiedyś je zrobić. Taka okazja nadarzyła się kilka tygodni temu, gdy umówiłam się z przyjaciółka na kawę. Dobrze, że zaprosiłam tylko jedną osobę, bo nie wiem, czy dla większej ilości osób starczyłoby ciasta. Ostatni kawałek musiałam szybko schować, abym mogła zrobić zdjęcie w przekroju! Mąż, który nie przepada za czekoladowymi ciastami prosił o dwie dokładki :). Tak więc wiecie już co macie zrobić swoim mężczyznom na Walentynki ;).  

Składniki na ciasto, serce 22×22 cm:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 125 ml kwaśnej śmietany 12/18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 155 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  1. W małym rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Po dłuższej chwili mieszamy całość do momentu gdy cała czekolada się rozpuści. Odstawiamy sos czekoladowy do ostygnięcia.
  2. W misce, za pomocą miksera ucieramy jajko z cukrem, ok 5 min.
  3. Dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy. Dodajemy ostudzone mleko z czekoladą i ponownie miksujemy. Odkładamy mikser.
  4. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub rantu w kształcie serca, o wymiarach 22×22 cm.
  6. Pieczemy od 25 – 35 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
  7. Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i za pomocą noża ścinamy wierzch.
  8. Nakładamy rant na ciasto. Jeśli piekliśmy w formie z dnem, to rant można zrobić z papieru do pieczenia. Nasączamy ciasto wodą z kakao.
  9. Wykładamy na ciasto tężejący mus truskawkowy. Wkładamy truskawkowe serce do lodówki na całą noc.
  10. Następnego dnia delikatnie ściągamy z ciasta rant i dekorujemy je kremem z białą czekoladą. Do dekoracji użyłam tylki Wilton 1M.
Mus truskawkowy – mus truskawkowy:
  • 380 g truskawek mrożonych/świeżych
  • 85-95 g cukru trzcinowego, do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody*
  • 250 ml śmietany kremówki 36%

*Ilość żelatyny zależy od ilości wody w truskawkach. Jeśeli są bardzo wodniste można dodać 1 łyżeczkę więcej.

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
  3. Podgrzewamy ponownie puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy puree. Możemy na chwilę włożyć je do lodówki (15-20 min).
  4. Przy pomocy miksera (śrdnie obroty) ubijamy śmietankę na sztywny krem, ok 3 min. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy stopniowo schłodzone puree truskawkowe i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być.
  5. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus truskawkowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na ciasto nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
Krem do dekoracji z białą czekoladą – krem do dekoracji:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 90 g białej czekolady, połamanej
  • 150-200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • różowy/czerwony barwnik spożywczy
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę (jeśli zostaną grudki w masie, to przecedzamy ją przez sitko). Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy ciasto. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).

Nasączenie:

  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżeczka kakao

Wodę mieszamy z kakao. Uważajmy z nasączeniem, aby nie ‘zalać’ ciasta.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na mus i krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Do kremu z białą czekoladą użyłam śmietanki 36%. Jeśli użyjesz 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz