KREM DO TORTU

KREM Z BATONAMI MARCEPANOWYMI

krem z batonami marcepanowymi, krem z batoników marcepanowych, prosty krem z batonikami marcepanowymi, pyszny krem do tortu z batonów marcepanowych,

Krem z batonami marcepanowymi to przepyszny i prosty krem do tortu. Krem z batonikami marcepanowymi smakuje tak jak wspomniane batoniki. Otrzymacie pyszny czekoladowy krem z posmakiem marcepanu. Do tego kremu polecam owocowe kremy lub musy. Jak dla mnie wiśniowy mus będzie idealny :).
Polecam również pyszny krem z marcepanem do tortu. 

Obserwuj 'SP’ na FB INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na krem z batonami marcepanowymi:
  • 150-160 g batonów marcepanowych w czekoladzie, pokrojonych
  • 80 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 300 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na mniejszym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki marcepanowe. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli batoniki nie będą chciały szybko się rozpuścić, można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu.
    Wyłączamy palnik i jeszcze gorąca masę przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek.
  2. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę marcepanową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Nie miksujemy kremu długo, tylko do połączenia się składników. 
  4. Gotowy krem z batonikami marcepanowymi od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami marcepanowymi: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa marcepanowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z batonikami min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilka minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
  4. Krem z batonami marcepanowymi robiłam na śmietance 30 i 36% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone, aby krem nie wyszedł za gęsty.
  5. Kolor kremu zależy od batoników, które użyjemy. Kupiłam w Lidlu duże jajka marcepanowe w czekoladzie, które miały więcej marcepanu niż czekolady. Klasyczne batoniki marcepanowe mają więcej czekolady i mus wychodzi wtedy ciemniejszy. Można też odkroić trochę czekolady z batoników przed dodaniem ich do śmietanki.

Smacznego 🙂

krem z batonami marcepanowymi, krem z batoników marcepanowych, prosty krem z batonikami marcepanowymi, przepis na krem do tortu z batonów marcepanowych,

krem z batonami marcepanowymi, krem z batoników marcepanowych, prosty krem z batonikami marcepanowymi, pyszny krem do tortu z batonów marcepanowych,

krem z batonami marcepanowymi, krem z batoników marcepanowych, prosty krem z batonikami marcepanowymi, przepis na krem do tortu z batonów marcepanowych,

krem z batonami marcepanowymi, krem z batoników marcepanowych, prosty krem z batonikami marcepanowymi, przepis na krem do tortu z batonów marcepanowych,

Do kremu użyłam klasycznych batonów marcepanowych oraz jajeczek marcepanowych z Lidla.

Podoba Ci się przepis na krem z batonikami marcepanowymi?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mirela
    13 maja 2022 at 11:54

    Śmietanki trzeba ze sobą połączyć czy można użyć 30 lub 36 ?

  • Odpowiedź
    Weronika
    26 kwietnia 2022 at 20:18

    Zrobiłam, wyszedł przepyszny. Każdy z gości był zachwycony smakiem:)

  • Odpowiedź
    Magdalena
    1 kwietnia 2022 at 12:36

    Nie mam batoników marcepanowych, ale mam marcepan i czekoladę. Jakich proporcji użyć???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2022 at 19:42

      Nie mam pojęcia. Nie robiłam tego kremu w ten sposób. Robiłam go z samym marcepanem lub z batonami marcepanowymi.

    Zostaw komentarz