Krem z batonami marcepanowymi to przepyszny i prosty krem do tortu. Krem z batonikami marcepanowymi smakuje tak jak wspomniane batoniki. Otrzymacie pyszny czekoladowy krem z posmakiem marcepanu. Do tego kremu polecam owocowe kremy lub musy. Jak dla mnie wiśniowy mus będzie idealny :).
Polecam również pyszny krem z marcepanem do tortu.
Składniki na krem z batonami marcepanowymi:
- 150-160 g batonów marcepanowych w czekoladzie, pokrojonych
- 80 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 300 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na mniejszym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki marcepanowe. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli batoniki nie będą chciały szybko się rozpuścić, można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu.
Wyłączamy palnik i jeszcze gorąca masę przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. - Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę marcepanową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Nie miksujemy kremu długo, tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem z batonikami marcepanowymi od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami marcepanowymi: połączenia smakowe
- Serek mascarpone i masa marcepanowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z batonikami min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilka minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z batonami marcepanowymi robiłam na śmietance 30 i 36% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone, aby krem nie wyszedł za gęsty.
- Kolor kremu zależy od batoników, które użyjemy. Kupiłam w Lidlu duże jajka marcepanowe w czekoladzie, które miały więcej marcepanu niż czekolady. Klasyczne batoniki marcepanowe mają więcej czekolady i mus wychodzi wtedy ciemniejszy. Można też odkroić trochę czekolady z batoników przed dodaniem ich do śmietanki.
Smacznego 🙂
Do kremu użyłam klasycznych batonów marcepanowych oraz jajeczek marcepanowych z Lidla.
Podoba Ci się przepis na krem z batonikami marcepanowymi?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
6 komentarzy
Śmietanki trzeba ze sobą połączyć czy można użyć 30 lub 36 ?
Połączyłam raz śmietanki 30 i 36 i ładnie się ubiło 🙂
Zrobiłam, wyszedł przepyszny. Każdy z gości był zachwycony smakiem:)
Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Nie mam batoników marcepanowych, ale mam marcepan i czekoladę. Jakich proporcji użyć???
Nie mam pojęcia. Nie robiłam tego kremu w ten sposób. Robiłam go z samym marcepanem lub z batonami marcepanowymi.