Krem marcepanowy to prosty i szybki krem do tortu. Idealny na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Krem z marcepanem jest delikatny w smaku. Warto przełamać go owocową frużeliną lub żelką, np. malinową, pomarańczową, wiśniową lub porzeczkową.
Polecam również mus marcepanowy – lekki krem bez mascarpone.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Krem marcepanowy z białą czekoladą:
- 165 g marcepanu (masa marcepanowa)
- 100 g/ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie, jednak warto go dodać)
- 70-75 g białej czekolady
- 320 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Marcepan ciężko się rozpuszcza, dlatego można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby marcepan szybciej się rozpuścił.
Na końcu dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy. - Następnie przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i studzimy. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody. Dno miseczki nie może dotykać wody, ponieważ wtedy czekolada się zetnie. Biała czekolada szybko się topi. Dlatego pod koniec możecie ściągnąć miseczkę i resztki czekolady bez problemu się rozpuszczą.
Studzimy rozpuszczoną czekoladę. - Schłodzone mascarpone krótko miksujemy na średnich obrotach miksera – dosłownie 3 sekundy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (ok 5 sekund). Następnie dodajemy schłodzoną masę marcepanowa i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Nie za długo.
- Gotowy krem marcepanowy od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.
Uwagi:
- Ilość kremu marcepanowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm, warstwa kremu ma ok 2 cm grubości. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z marcepanem: połączenia smakowe.
- Ekstrakt migdałowy nie jest konieczny, jednak fajnie podbija on smak marcepanu. Użyłam ekstraktu migdałowego Dr Oetker.
- Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
- Masę marcepanową kupiłam w Lidlu – kliknij!
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
Brak kometarzy