Krem marcepanowy to prosty i szybki krem do tortu. Idealny na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Krem z marcepanem jest delikatny w smaku. Warto przełamać go owocową frużeliną lub żelką, np. malinową, pomarańczową, wiśniową lub porzeczkową.
Polecam również mus marcepanowy – lekki krem bez mascarpone.
Krem marcepanowy z białą czekoladą:
- 165 g marcepanu (masa marcepanowa)
- 100 g/ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie, jednak warto go dodać)
- 70-75 g białej czekolady
- 320 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Marcepan ciężko się rozpuszcza, dlatego można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby marcepan szybciej się rozpuścił.
Na końcu dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy. - Następnie przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i studzimy. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody. Dno miseczki nie może dotykać wody, ponieważ wtedy czekolada się zetnie. Biała czekolada szybko się topi. Dlatego pod koniec możecie ściągnąć miseczkę i resztki czekolady bez problemu się rozpuszczą.
Studzimy rozpuszczoną czekoladę. - Schłodzone mascarpone krótko miksujemy na średnich obrotach miksera – dosłownie 3 sekundy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (ok 5 sekund). Następnie dodajemy schłodzoną masę marcepanowa i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Nie za długo.
- Gotowy krem marcepanowy od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.
Uwagi:
- Ilość kremu marcepanowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm, warstwa kremu ma ok 2 cm grubości. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z marcepanem: połączenia smakowe
- Ekstrakt migdałowy nie jest konieczny, jednak fajnie podbija on smak marcepanu. Użyłam ekstraktu migdałowego Dr Oetker.
- Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
- Masę marcepanową kupiłam w Lidlu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
5 komentarzy
Czy krem jest wystarczająco stabilny aby otynkować nim tort? nie planuję dekoracji z masy cukrowej 🙂
Można nim otynkować tort, ale konsystencja będzie gęstsza od śmietankowego z mascarpone i jak krem obeschnie to może ściemnieć. Dlatego osobiście nie tynkowałabym tym kremem tortu. Ale jak trzeba to może być.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, czy można w jakiś sposób rozrzedzić krem aby udało się otynkować bardzo delikatny bezglutenowy biszkopt? Piekę biszkopty z mieszanki mąk bezglutenowych , niestety kruszą się dużo bardziej niż tradycyjne biszkopty, skoro krem jest gęstszy niż krem śmietankowy to raczej tynkowanie będzie niewykonalne, a przygotowałam już bazę 🙁
Zastanawiam się czy można w ramach części serka mascarpone użyć śmietanki 36%…? (np serek 200g + śmietanka 120ml lub nawet 50/50). Czy eksperymentowała Pani już w ten sposób?
Dałabym mniej mascarpone i zamiast tego więcej śmietanki. Wtedy krem będzie luźniejszy. Nie testowałam tego. Ale do tynkowania będzie ok. Dałabym 200 g serka i 300 g/ml śmietanki.
Ja rozpuszczony marcepan na koniec zblendowalam 🙂