BOŻE NARODZENIE/ KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ WIELKANOC

KREM MARCEPANOWY

krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, szybki krem do ciasta,

Krem marcepanowy to prosty i szybki krem do tortu. Idealny na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Krem z marcepanem jest delikatny w smaku. Warto przełamać go owocową frużeliną lub żelką, np. malinową, pomarańczową, wiśniową lub porzeczkową. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Krem marcepanowy z białą czekoladą:
  • 200 g marcepanu (masa marcepanowa)
  • 120 ml śmietanki kremówki 36%
  • 70 g białej czekolady
  • 390 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i studzimy. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody. Dno miseczki nie może dotykać wody, ponieważ wtedy czekolada się zetnie. Biała czekolada szybko się topi. Dlatego pod koniec możecie ściągnąć miseczkę i resztki czekolady bez problemu się rozpuszczą. 
  2. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Marcepan ciężko się rozpuszcza, dlatego można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby marcepan szybciej się rozpuścił.
  3. Następnie przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  4. Schłodzone mascarpone krótko miksujemy na średnich obrotach miksera – dosłownie 3 sekundy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (ok 5 sekund). Następnie dodajemy schłodzoną masę marcepanowa i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Nie za długo.
  5. Gotowy krem marcepanowy wykładamy na biszkopt lub ciasto.
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu marcepanowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18-20 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm w torcie o śr 18 cm, a ok 1,5 cm w torcie o śr 20 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z marcepanem: połączenia smakowe.
  3. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
  4. Masę marcepanową kupiłam w Lidlu – kliknij!

Smacznego 🙂


krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, szybki krem do ciasta,

krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, szybki krem do ciasta,

krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, szybki krem do ciasta,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz