KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z CZARNEJ PORZECZKI

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Krem z czarnej porzeczki do tortu to połączenie puree z porzeczki z serkiem mascarpone. W smaku krem jest bardzo pyszny i polubią go ci, którzy preferują lekko kwaśne kremy w torcie. Krem porzeczkowy robiłam z dodatkiem żelatyny i mąki ziemniaczanej. Wg mnie lepszy jest ten na mące ziemniaczanej, ale ma on też swoje wady. Do tortu polecam zrobić go z mąką, a do dekoracji babeczek z żelatyną. 

Uwaga!
Krem z porzeczki można zrobić również z żelatyną. Jeśli zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną, to pilnujcie gramatury składników! Jeśli dacie więcej mąki ziemniaczanej do 140 ml soku, to ciężko będzie wam nałożyć krem na biszkopt. Krem z mąką ziemniaczaną ma taką 'gumowatą’ konsystencję, jak kisiel. Dlatego nie polecam dawać mąki 'na oko’, bo łatwo wtedy zepsuć krem. Jeśli dacie jej za mało krem nie będzie stabilny. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 280 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150 g puree z czarnej porzeczki
  1. W misce umieszczamy mascarpone. Krótko miksujemy za pomocą miksera (dosłownie 5 sekund).
  2. Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem.
  3. Gotowy krem od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. 
Puree z czarnej porzeczki:
  • 250 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 8 g mąki ziemniaczanej (max 9 g) + 1 łyżka zimnej wody lub 6 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Porzeczki umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy porzeczki zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 minut, aż napęcznieje (jeśli zamiast mąki damy żelatynę).
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymamy ok 140 ml soku porzeczkowego. 
  4. Otrzymany sok przelewamy do rondelka i ponownie podgrzewamy. Po chwili, gdy sok będzie gorący, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy puree na bardzo małym ogniu, do momentu gdy otrzymamy  gęsty kisiel porzeczkowy. Gdyby puree wyszło bardzo rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej. Ale nie można przesadzić z ilością mąki! 
  5. Jeśli robicie krem z żelatyną, to doprowadźcie sok do wrzenia, Wyłączcie palnik i dodajcie napęczniałą żelatynę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. 
  6. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy puree.
Uwagi:
  1. Krem z czarnej porzeczki wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości).
    Skorzystaj z Przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu porzeczkowego: połączenia smakowe.
  3. 140 ml soku porzeczkowego = 170 g.
  4. Porzeczki są różne. Jedne mają więcej soku, drugie mniej. Jeśli wyjdzie Wam za dużo soku odlejcie nadmiar. Jeśli za mało, to musicie go dorobić. 
  5. Krem porzeczkowy z żelatyną to taki gęsty mus porzeczkowy. Dlatego osobiście wolę mus na śmietance, jeśli mam go robić z żelatyną. 

Smacznego!

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz