KREM Z CZARNEJ PORZECZKI

by Magdalena Indyka
krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,
image_print

Krem z czarnej porzeczki do tortu to połączenie puree z porzeczki z serkiem mascarpone. W smaku krem jest bardzo pyszny i polubią go ci, którzy preferują lekko kwaśne kremy w torcie. Krem porzeczkowy robiłam z dodatkiem żelatyny i mąki ziemniaczanej. Wg mnie lepszy jest ten na mące ziemniaczanej, ale ma on też swoje wady. Do tortu polecam zrobić go z mąką, a do dekoracji babeczek z żelatyną. 

Uwaga!
Krem z porzeczki można zrobić również z żelatyną. Jeśli zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną, to pilnujcie gramatury składników! Jeśli dacie więcej mąki ziemniaczanej do 140 ml soku, to ciężko będzie wam nałożyć krem na biszkopt. Krem z mąką ziemniaczaną ma taką 'gumowatą’ konsystencję, jak kisiel. Dlatego nie polecam dawać mąki 'na oko’, bo łatwo wtedy zepsuć krem. Jeśli dacie jej za mało krem nie będzie stabilny. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 280 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 140 ml puree z czarnej porzeczki
  1. W misce umieszczamy mascarpone. Krótko miksujemy za pomocą miksera (dosłownie 5 sekund).
  2. Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem.
  3. Gotowy krem z czarnej porzeczki od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Puree z czarnej porzeczki:
  • 250 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 8 g mąki ziemniaczanej (max 9 g) + 1 łyżka zimnej wody lub 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  1. Porzeczki umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy porzeczki zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut, do napęcznienia (jeśli zamiast mąki damy żelatynę).
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymamy ok 140 ml soku porzeczkowego. 
  4. Otrzymany sok przelewamy do rondelka i ponownie podgrzewamy. Po chwili, gdy sok będzie gorący, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy puree na bardzo małym ogniu, do momentu gdy otrzymamy  gęsty kisiel porzeczkowy. Gdyby puree wyszło bardzo rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej. Ale nie można przesadzić z ilością mąki! 
  5. Jeśli robicie krem z żelatyną, to doprowadźcie sok do wrzenia, Wyłączcie palnik i dodajcie napęczniałą żelatynę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. 
  6. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy puree.
Uwagi:
  1. Krem z czarnej porzeczki wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości).
    Skorzystaj z Przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu porzeczkowego: połączenia smakowe.
  3. Porzeczki są różne. Jedne mają więcej soku, drugie mniej. Jeśli wyjdzie Wam za dużo soku odlejcie nadmiar. Jeśli za mało, to musicie go dorobić. 
  4. Krem porzeczkowy z żelatyną to taki gęsty mus porzeczkowy. Dlatego osobiście wolę mus na śmietance, jeśli mam go robić z żelatyną. 

Smacznego!

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

26 komentarzy

Magda 20/03/2024 - 16:59

Pani Magdo, a czy można porzeczki zblendować, zamiast przecierać przez sito?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/03/2024 - 19:55

Można, ale wtedy będzie więcej puree, bo będą skórki. Dlatego proszę zwarzyć przed dodaniem puree.

Odpowiedź
OlaAla 08/02/2024 - 18:16

Czy zamiast porzeczki można użyć wisni?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/02/2024 - 20:39

Nie do tych proporcji. Każdy owoc daje inną ilość soku. Robiłam krem wiśniowy i w smaku wyszedł kiepski. Dlatego osobiście wolę mus wiśniowy: https://slodkipomysl.pl/mus-wisniowy

Odpowiedź
monika 18/04/2023 - 14:11

Czesc Magda, od dluzszego czasu robie torty urodzinowe z Twoich przepisow, sa swietne. Probuje zrobic krem jagodowy jednak znalazlam jedynie przepis na mus, czy moge sie posluzyc przepisem na krem porzeczkowy i zastapic porzeczki jagodami zachowujac te same proporcje? Z gory dzieki, pozdrawiam ,Monika

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/04/2023 - 19:53

Hej 🙂 Jagody w smaku są słabe i wg mnie krem z mascarpone może nie wyjść tak dobry jak mus. Porzeczka jest kwaśniejsza i ma intensywniejszy smak od jagód. Wg mnie mus truskawkowy smakuje lepiej na samej śmietance. Niektórzy robią w ten sposób krem z dodatkiem mascarpone i dla mnie już nie smakuje tak dobrze. Tak samo jest z wiśniami. Wydają się kwaśne i intensywne w smaku, ale krem na mascarpone słabo wychodzi. Możesz oczywiście spróbować zrobić ten krem. Ale może wcześniej zrób sobie małą ilość na próbę, aby potem nie było niespodzianek.

Odpowiedź
Magda 22/03/2023 - 20:11

Czy mrożone porzeczki trzeba wcześniej rozmrozić? Czy takie zmrożone umieścić w rondelku i podgrzewać wg przepisu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2023 - 21:02

Nie rozmrażamy owoców. Od razu do rondelka i podgrzewamy :).

Odpowiedź
Magda 16/03/2023 - 10:07

Dzień dobry, czy mus mozna przygotować dzien wcześniej czy musi odrazu być połączony z mascarpone? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 21:14

Puree może być przygotowane dzień wcześniej pod warunkiem, że zrobione zostało z mąką ziemniaczaną. Wtedy też lepiej wyciągnąć trochę wcześniej puree z lodówki i dobrze wymieszać widelcem, aby nie było potem glutów w kremie. Mąka ziemniaczana zamienia puree w kisiel. Jeśli chcesz zrobić wersję z żelatyną, to do lodówki chowasz samo puree. Na drugi dzień podgrzewasz, aż będzie gorące i dodajesz żelatynę. Studzisz i dodajesz do mascarpone.

Odpowiedź
EwaEwaEwa 07/04/2023 - 21:19

Zamiast owoców wykorzystałam gotowy sok pasteryzowany z moich przetworów ilość taka jak w przepisie tylko nie dodałam cukru bo sok był już słodzony

Odpowiedź
Weronika 13/04/2023 - 17:49

Witam. Czy krem można zrobić z innym owocem np truskawkami?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/04/2023 - 14:25

Można, ale nie robiłam wersji truskawkowej i nie wiem jakie proporcje dać.

Odpowiedź
Zapytanie 11/01/2023 - 11:09

A czy mogę zrobić na bazie gotowego domowego soku porzeczkowego??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/01/2023 - 14:31

Można, ale trzeba pamiętać, że taki domowy sok zawiera cukier i trzeba zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

Odpowiedź
Zuza 05/05/2022 - 17:17

Czy można zamiast porzeczek użyć mrożonych borówek lub jagód? I wykonać tak jak w przepisie wszystko?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:48

Można, ważne jest aby była taka sama ilość otrzymanego puree z owoców jak w przepisie.

Odpowiedź
Monika 08/06/2022 - 15:51

a czy mozna np z truskawkami albo malinami?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/06/2022 - 19:49

Można, ale to będą inne proporcje. Nie robiłam jeszcze z tymi owocami i nie wiem ile czego dokładnie dać.

Odpowiedź
Karolina 09/03/2022 - 09:31

Pyszny krem. Idealny dla osób, które lubią troszkę kwaśniejsze smaki, aczkolwiek w połączeniu z kremem z białą czekoladą wyszedł idealny tort. Super smaki.

Odpowiedź
Emilia 08/03/2022 - 08:44

witam
mam zamiar zrobić ten krem z tym że nie bardzo rozumiem przepis, chciałabym go zrobić tak jak Pani tutaj sugeruje na smietance Gdzie mogę znaleźć przepis?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/03/2022 - 12:10

Na samej śmietance robię mus z czarnej porzeczki.

Odpowiedź
Beata 16/12/2021 - 18:40

Pyszny!!! Ja osobiście nie lubię czarnej porzeczki ale po skosztowaniu tego kremu zmieniłam zdanie 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2021 - 23:47

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Katarzyna Rosołek 03/09/2023 - 18:27

Rozumiem, że tak samo go się robi z czerwonej porzeczki. Czyli takie same proporcje jak przy czarnej porzeczce.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/09/2023 - 23:25

Robiłam krem z czerwonej porzeczki i pamiętam, że robiłam go inaczej. Nie jestem w stanie teraz znaleźć przepisu, bo trochę czasu minęło. Ale na pewno były inne proporcje.

Odpowiedź