KREM Z CZARNEJ PORZECZKI

by Magdalena Indyka
krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,
image_print

Krem z czarnej porzeczki do tortu to połączenie puree z porzeczki z serkiem mascarpone. W smaku krem jest bardzo pyszny i polubią go ci, którzy preferują lekko kwaśne kremy w torcie. Krem porzeczkowy robiłam z dodatkiem żelatyny i mąki ziemniaczanej. Wg mnie lepszy jest ten na mące ziemniaczanej, ale ma on też swoje wady. Do tortu polecam zrobić go z mąką, a do dekoracji babeczek z żelatyną. 

Uwaga!
Krem z porzeczki można zrobić również z żelatyną. Jeśli zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną, to pilnujcie gramatury składników! Jeśli dacie więcej mąki ziemniaczanej do 140 ml soku, to ciężko będzie wam nałożyć krem na biszkopt. Krem z mąką ziemniaczaną ma taką 'gumowatą’ konsystencję, jak kisiel. Dlatego nie polecam dawać mąki 'na oko’, bo łatwo wtedy zepsuć krem. Jeśli dacie jej za mało krem nie będzie stabilny. 
Składniki:
  • 280 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 140 ml puree z czarnej porzeczki
  1. W misce umieszczamy mascarpone. Krótko miksujemy za pomocą miksera (dosłownie 5 sekund).
  2. Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem.
  3. Gotowy krem z czarnej porzeczki od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Puree z czarnej porzeczki:
  • 250 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 8 g mąki ziemniaczanej (max 9 g) + 1 łyżka zimnej wody lub 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 3 łyżki (24 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  1. Porzeczki umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy porzeczki zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut, do napęcznienia (jeśli zamiast mąki damy żelatynę).
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymamy ok 140 ml soku porzeczkowego. 
  4. Otrzymany sok przelewamy do rondelka i ponownie podgrzewamy. Po chwili, gdy sok będzie gorący, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy puree na bardzo małym ogniu, do momentu gdy otrzymamy  gęsty kisiel porzeczkowy. Gdyby puree wyszło bardzo rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej. Ale nie można przesadzić z ilością mąki! 
  5. Jeśli robicie krem z żelatyną, to doprowadźcie sok do wrzenia, Wyłączcie palnik i dodajcie napęczniałą żelatynę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. 
  6. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy puree.
Uwagi:
  1. Krem z czarnej porzeczki wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości).
    Skorzystaj z Przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu porzeczkowego: połączenia smakowe
  3. Porzeczki są różne. Jedne mają więcej soku, drugie mniej. Jeśli wyjdzie Wam za dużo soku odlejcie nadmiar. Jeśli za mało, to musicie go dorobić. 
  4. Krem porzeczkowy z żelatyną to taki gęsty mus porzeczkowy. Dlatego osobiście wolę mus na śmietance, jeśli mam go robić z żelatyną. 

Smacznego!

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 1 głosuj
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

34 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Mam pulpę porzeczkową. Czy w tym przypadku traktować to już jako gotowe puree?

Klaudia
Klaudia
3 miesięcy temu
Ocena :
     

Czy zamiast porzeczki można dać mrożone owoce leśne? Proporcje zostają bez zmian?

Ostatnio edytowany 3 miesięcy temu przez Klaudia
Ola
Ola
5 miesięcy temu

Można zastąpić porzeczki na jagody? Nigdzie nie mogę dostać 🤦🏼‍♀️

Marta
Marta
8 miesięcy temu

Czy wystarczy kremu na tort 18 cm ?

Magda
Magda
1 rok temu

Pani Magdo, a czy można porzeczki zblendować, zamiast przecierać przez sito?

OlaAla
OlaAla
1 rok temu

Czy zamiast porzeczki można użyć wisni?

monika
monika
2 lat temu

Czesc Magda, od dluzszego czasu robie torty urodzinowe z Twoich przepisow, sa swietne. Probuje zrobic krem jagodowy jednak znalazlam jedynie przepis na mus, czy moge sie posluzyc przepisem na krem porzeczkowy i zastapic porzeczki jagodami zachowujac te same proporcje? Z gory dzieki, pozdrawiam ,Monika

Magda
Magda
2 lat temu

Czy mrożone porzeczki trzeba wcześniej rozmrozić? Czy takie zmrożone umieścić w rondelku i podgrzewać wg przepisu?

Magda
Magda
2 lat temu

Dzień dobry, czy mus mozna przygotować dzien wcześniej czy musi odrazu być połączony z mascarpone? 🙂

EwaEwaEwa
EwaEwaEwa
Odpowiedz na  Magda
2 lat temu

Zamiast owoców wykorzystałam gotowy sok pasteryzowany z moich przetworów ilość taka jak w przepisie tylko nie dodałam cukru bo sok był już słodzony

Weronika
Weronika
Odpowiedz na  Magda
2 lat temu

Witam. Czy krem można zrobić z innym owocem np truskawkami?

Zapytanie
Zapytanie
2 lat temu

A czy mogę zrobić na bazie gotowego domowego soku porzeczkowego??

Zuza
Zuza
3 lat temu

Czy można zamiast porzeczek użyć mrożonych borówek lub jagód? I wykonać tak jak w przepisie wszystko?

Monika
Monika
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

a czy mozna np z truskawkami albo malinami?

Karolina
Karolina
3 lat temu

Pyszny krem. Idealny dla osób, które lubią troszkę kwaśniejsze smaki, aczkolwiek w połączeniu z kremem z białą czekoladą wyszedł idealny tort. Super smaki.

Emilia
Emilia
3 lat temu

witam
mam zamiar zrobić ten krem z tym że nie bardzo rozumiem przepis, chciałabym go zrobić tak jak Pani tutaj sugeruje na smietance Gdzie mogę znaleźć przepis?

Beata
Beata
3 lat temu

Pyszny!!! Ja osobiście nie lubię czarnej porzeczki ale po skosztowaniu tego kremu zmieniłam zdanie 🙂

Katarzyna Rosołek
Katarzyna Rosołek
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Rozumiem, że tak samo go się robi z czerwonej porzeczki. Czyli takie same proporcje jak przy czarnej porzeczce.

34
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x