KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z CZARNEJ PORZECZKI

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Krem z czarnej porzeczki do tortu to połączenie puree z porzeczki z serkiem mascarpone. W smaku krem jest bardzo pyszny i polubią go ci, którzy preferują lekko kwaśne kremy w torcie. Krem porzeczkowy robiłam z dodatkiem żelatyny i mąki ziemniaczanej. Wg mnie lepszy jest ten na mące ziemniaczanej, ale ma on też swoje wady. Do tortu polecam zrobić go z mąką, a do dekoracji babeczek z żelatyną. 

Uwaga!
Krem z porzeczki można zrobić również z żelatyną. Jeśli zdecydujecie się na mąkę ziemniaczaną, to pilnujcie gramatury składników! Jeśli dacie więcej mąki ziemniaczanej do 140 ml soku, to ciężko będzie wam nałożyć krem na biszkopt. Krem z mąką ziemniaczaną ma taką 'gumowatą’ konsystencję, jak kisiel. Dlatego nie polecam dawać mąki 'na oko’, bo łatwo wtedy zepsuć krem. Jeśli dacie jej za mało krem nie będzie stabilny. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 280 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 140 ml puree z czarnej porzeczki
  1. W misce umieszczamy mascarpone. Krótko miksujemy za pomocą miksera (dosłownie 5 sekund).
  2. Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem.
  3. Gotowy krem z czarnej porzeczki od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Puree z czarnej porzeczki:
  • 250 g świeżej/mrożonej czarnej porzeczki
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 8 g mąki ziemniaczanej (max 9 g) + 1 łyżka zimnej wody lub 6 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Porzeczki umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy porzeczki zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 minut, aż napęcznieje (jeśli zamiast mąki damy żelatynę).
  3. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymamy ok 140 ml soku porzeczkowego. 
  4. Otrzymany sok przelewamy do rondelka i ponownie podgrzewamy. Po chwili, gdy sok będzie gorący, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy puree na bardzo małym ogniu, do momentu gdy otrzymamy  gęsty kisiel porzeczkowy. Gdyby puree wyszło bardzo rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej. Ale nie można przesadzić z ilością mąki! 
  5. Jeśli robicie krem z żelatyną, to doprowadźcie sok do wrzenia, Wyłączcie palnik i dodajcie napęczniałą żelatynę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. 
  6. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy puree.
Uwagi:
  1. Krem z czarnej porzeczki wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości).
    Skorzystaj z Przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu porzeczkowego: połączenia smakowe.
  3. Porzeczki są różne. Jedne mają więcej soku, drugie mniej. Jeśli wyjdzie Wam za dużo soku odlejcie nadmiar. Jeśli za mało, to musicie go dorobić. 
  4. Krem porzeczkowy z żelatyną to taki gęsty mus porzeczkowy. Dlatego osobiście wolę mus na śmietance, jeśli mam go robić z żelatyną. 

Smacznego!

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, przepis na krem do tortu, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

krem z czarnej porzeczki do tortu, krem porzeczkowy, krem z czarną porzeczką, krem porzeczkowy z mascarpone, krem z frużeliną porzeczkową,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    monika
    18 kwietnia 2023 at 14:11

    Czesc Magda, od dluzszego czasu robie torty urodzinowe z Twoich przepisow, sa swietne. Probuje zrobic krem jagodowy jednak znalazlam jedynie przepis na mus, czy moge sie posluzyc przepisem na krem porzeczkowy i zastapic porzeczki jagodami zachowujac te same proporcje? Z gory dzieki, pozdrawiam ,Monika

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 kwietnia 2023 at 19:53

      Hej 🙂 Jagody w smaku są słabe i wg mnie krem z mascarpone może nie wyjść tak dobry jak mus. Porzeczka jest kwaśniejsza i ma intensywniejszy smak od jagód. Wg mnie mus truskawkowy smakuje lepiej na samej śmietance. Niektórzy robią w ten sposób krem z dodatkiem mascarpone i dla mnie już nie smakuje tak dobrze. Tak samo jest z wiśniami. Wydają się kwaśne i intensywne w smaku, ale krem na mascarpone słabo wychodzi. Możesz oczywiście spróbować zrobić ten krem. Ale może wcześniej zrób sobie małą ilość na próbę, aby potem nie było niespodzianek.

  • Odpowiedź
    Magda
    22 marca 2023 at 20:11

    Czy mrożone porzeczki trzeba wcześniej rozmrozić? Czy takie zmrożone umieścić w rondelku i podgrzewać wg przepisu?

  • Odpowiedź
    Magda
    16 marca 2023 at 10:07

    Dzień dobry, czy mus mozna przygotować dzien wcześniej czy musi odrazu być połączony z mascarpone? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2023 at 21:14

      Puree może być przygotowane dzień wcześniej pod warunkiem, że zrobione zostało z mąką ziemniaczaną. Wtedy też lepiej wyciągnąć trochę wcześniej puree z lodówki i dobrze wymieszać widelcem, aby nie było potem glutów w kremie. Mąka ziemniaczana zamienia puree w kisiel. Jeśli chcesz zrobić wersję z żelatyną, to do lodówki chowasz samo puree. Na drugi dzień podgrzewasz, aż będzie gorące i dodajesz żelatynę. Studzisz i dodajesz do mascarpone.

    • Odpowiedź
      EwaEwaEwa
      7 kwietnia 2023 at 21:19

      Zamiast owoców wykorzystałam gotowy sok pasteryzowany z moich przetworów ilość taka jak w przepisie tylko nie dodałam cukru bo sok był już słodzony

    • Odpowiedź
      Weronika
      13 kwietnia 2023 at 17:49

      Witam. Czy krem można zrobić z innym owocem np truskawkami?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        16 kwietnia 2023 at 14:25

        Można, ale nie robiłam wersji truskawkowej i nie wiem jakie proporcje dać.

  • Odpowiedź
    Zapytanie
    11 stycznia 2023 at 11:09

    A czy mogę zrobić na bazie gotowego domowego soku porzeczkowego??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 stycznia 2023 at 14:31

      Można, ale trzeba pamiętać, że taki domowy sok zawiera cukier i trzeba zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

  • Odpowiedź
    Zuza
    5 maja 2022 at 17:17

    Czy można zamiast porzeczek użyć mrożonych borówek lub jagód? I wykonać tak jak w przepisie wszystko?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 maja 2022 at 17:48

      Można, ważne jest aby była taka sama ilość otrzymanego puree z owoców jak w przepisie.

      • Odpowiedź
        Monika
        8 czerwca 2022 at 15:51

        a czy mozna np z truskawkami albo malinami?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          10 czerwca 2022 at 19:49

          Można, ale to będą inne proporcje. Nie robiłam jeszcze z tymi owocami i nie wiem ile czego dokładnie dać.

  • Odpowiedź
    Karolina
    9 marca 2022 at 09:31

    Pyszny krem. Idealny dla osób, które lubią troszkę kwaśniejsze smaki, aczkolwiek w połączeniu z kremem z białą czekoladą wyszedł idealny tort. Super smaki.

  • Odpowiedź
    Emilia
    8 marca 2022 at 08:44

    witam
    mam zamiar zrobić ten krem z tym że nie bardzo rozumiem przepis, chciałabym go zrobić tak jak Pani tutaj sugeruje na smietance Gdzie mogę znaleźć przepis?

  • Odpowiedź
    Beata
    16 grudnia 2021 at 18:40

    Pyszny!!! Ja osobiście nie lubię czarnej porzeczki ale po skosztowaniu tego kremu zmieniłam zdanie 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 grudnia 2021 at 23:47

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

      • Odpowiedź
        Katarzyna Rosołek
        3 września 2023 at 18:27

        Rozumiem, że tak samo go się robi z czerwonej porzeczki. Czyli takie same proporcje jak przy czarnej porzeczce.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          6 września 2023 at 23:25

          Robiłam krem z czerwonej porzeczki i pamiętam, że robiłam go inaczej. Nie jestem w stanie teraz znaleźć przepisu, bo trochę czasu minęło. Ale na pewno były inne proporcje.

    Zostaw komentarz