Żelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów.
Polecam również mus z czereśni i frużelinę.
Uwaga!
Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka czereśniowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czereśni – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
- 180 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
- 1/2 łyżeczki cukru do smaku
- 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
Po zblendowaniu czereśni z cukrem wyszło ok 175 g puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny.
- Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
- Miksujemy czereśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
- Dodajemy sok z cytryny, do smaku. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree czereśniowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę z czereśni wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę czereśniową polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże czereśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia.
Uwagi:
- Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 175 g, to odejmijcie nadmiar puree.
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z czereśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka czereśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
6 komentarzy
Justyna Mikuta
27 lipca 2023 at 13:07Czy można zastąpić owocami np malina
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2023 at 12:47Przepis na żelkę malinową jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/zelka-malinowa/ Każde owoce dają inną ilość soku/puree, dlatego nie ma jednego przepisu na wszystkie owoce.
tortowy_laik
26 marca 2023 at 21:07Do jakich kremów pasowała będzie żelka czeereśniowa?
Magdalena Indyka
28 marca 2023 at 10:32Do takich, które nie 'zabiją’ smaku czereśni, np.: śmietankowy, waniliowy, marcepanowy, krem z białą czekoladą. Mogą być kremy jak i musy.
Dagmara
2 listopada 2021 at 12:38Czy mozna zrobic z agarem i jeśli tak to ile należy go użyć
Magdalena Indyka
2 listopada 2021 at 13:04Można. Niestety nie używam agaru i nie jestem w stanie powiedzieć ile.