ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA CZEREŚNIOWA

żelka czereśniowa do tortu, żelka z czereśni, wkładka czereśniowa, czereśnie z żelatyną,

Żelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również frużelinę z czereśni.

Uwaga!
Żelkę czereśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czereśni – śr 16 cm, grubość ok 8 mm:
  • 200 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
  • 1/2 – 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Z 200 g czereśni wyszło ok 200 ml puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny. 
  2. Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy czereśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree czereśniowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). 
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  7. Tak przygotowana żelkę z czereśni wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  8. Żelkę czereśniową możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  9. Świeże czereśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. 
Uwagi:
  1. Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z czereśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka czereśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂


żelka czereśniowa do tortu, żelka z czereśni, wkładka czereśniowa, czereśnie z żelatyną,

żelka czereśniowa do tortu, żelka z czereśni, wkładka czereśniowa, czereśnie z żelatyną,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Dagmara
    2 listopada 2021 at 12:38

    Czy mozna zrobic z agarem i jeśli tak to ile należy go użyć

  • Zostaw komentarz