ŻELKA CZEREŚNIOWA

by Magdalena Indyka
żelka czereśniowa do tortu, żelka z czereśni, wkładka czereśniowa, czereśnie z żelatyną,
image_print

Żelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów.
Polecam również mus z czereśni i frużelinę.

Uwaga!
Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka czereśniowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czereśniśr 16 cm, grubość ok 7 mm:
  • 180 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki cukru do smaku
  • 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody 
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Po zblendowaniu czereśni z cukrem wyszło ok 175 g puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny. 
  2. Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy czereśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Dodajemy sok z cytryny, do smaku. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree czereśniowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). 
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
  7. Tak przygotowana żelkę z czereśni wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  8. Żelkę czereśniową polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  9. Świeże czereśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. 
Uwagi:
  1. Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 175 g, to odejmijcie nadmiar puree. 
  5. Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
  6. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z czereśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  7. Jeśli żelka czereśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  8. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. 

Smacznego 🙂


żelka czereśniowa do tortu, żelka z czereśni, wkładka czereśniowa, czereśnie z żelatyną,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

Justyna Mikuta 27/07/2023 - 13:07

Czy można zastąpić owocami np malina

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/08/2023 - 12:47

Przepis na żelkę malinową jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/zelka-malinowa/ Każde owoce dają inną ilość soku/puree, dlatego nie ma jednego przepisu na wszystkie owoce.

Odpowiedź
tortowy_laik 26/03/2023 - 21:07

Do jakich kremów pasowała będzie żelka czeereśniowa?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2023 - 10:32

Do takich, które nie 'zabiją’ smaku czereśni, np.: śmietankowy, waniliowy, marcepanowy, krem z białą czekoladą. Mogą być kremy jak i musy.

Odpowiedź
Dagmara 02/11/2021 - 12:38

Czy mozna zrobic z agarem i jeśli tak to ile należy go użyć

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/11/2021 - 13:04

Można. Niestety nie używam agaru i nie jestem w stanie powiedzieć ile.

Odpowiedź