542
Uwaga!
Żelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów.
Polecam również mus z czereśni i frużelinę
Uwaga!
Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka czereśniowa nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm.
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z czereśni – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
- 180 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
- 1/2 łyżeczki cukru do smaku
- 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
Po zblendowaniu czereśni z cukrem wyszło ok 175 g puree. Na taką ilość dałam 5 g żelatyny.
- Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
- Miksujemy czereśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
- Dodajemy sok z cytryny, do smaku. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree czereśniowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę z czereśni wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę czereśniową polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże czereśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia.
Uwagi:
- Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 175 g, to odejmijcie nadmiar puree.
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z czereśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka czereśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Czy można zastąpić owocami np malina
Przepis na żelkę malinową jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/zelka-malinowa/ Każde owoce dają inną ilość soku/puree, dlatego nie ma jednego przepisu na wszystkie owoce.
Do jakich kremów pasowała będzie żelka czeereśniowa?
Do takich, które nie 'zabiją’ smaku czereśni, np.: śmietankowy, waniliowy, marcepanowy, krem z białą czekoladą. Mogą być kremy jak i musy.
Czy mozna zrobic z agarem i jeśli tak to ile należy go użyć
Można. Niestety nie używam agaru i nie jestem w stanie powiedzieć ile.