MUS CZEKOLADOWO KAWOWY

by Magdalena Indyka
mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,
image_print

Mus czekoladowo kawowy od razu podbił podniebienia gości, którzy mieli okazję jeść mój Tort zrobiony dla mamy męża z okazji jej urodzin.

Ciocia Basia była zachwycona tym musem! Dlatego dziś z dumą podaję Wam przepis na pyszny mus czekoladowy z kawą. Mus to lekki jak pianka krem z czekoladą i kawą. Polecam mus czekoladowo kawowy jako krem do tortu oraz pyszny deser :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady. Kawę w musie można pominąć, dzięki czemu uzyskacie pyszny mus czekoladowy. 

Uwaga!
Smak musu czekoladowego z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak musu. Mus czekoladowy z kawą można zrobić np. z Cappuccino. Ale tutaj trzeba uważać, bo Cappuccino jest delikatniejsze w smaku od kawy i mus w smaku może niewiele się różnić od zwykłego musu czekoladowego. Tak samo jest z kawą. Jeśli użyjecie delikatniejszej w smaku kawy, smak musu wyjdzie inny. 

Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 20 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 1,5 – 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, do smaku
  • 3 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1,5 łyżki (12 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 190 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (90 g), do momentu wrzenia. W międzyczasie dodajemy kawę i mieszamy, aby się całkowicie rozpuściła. Gdy śmietanka z kawą zacznie wrzeć wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę.
  4. Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z masą czekoladową, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej (temp. masy ok 30ºC) i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy masa połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  7. Gotowy mus czekoladowy z kawą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem czekoladowo kawowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Monoporcje – 12 półkul o śr 5 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowo kawowego: połączenia smakowe
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Sposób wykonania różni się od tego na filmie poniżej, ponieważ od momentu nagrania filmu robiłam mus wielokrotnie i ułatwiłam sobie pracę nad nim. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

20 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
1 miesiąc temu

Witam, czy można zrobić mus kawowy z białą czekoladą zamiast mlecznej i gorzkiej ?

Marta
Marta
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 miesiąc temu

Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam 😊

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam!
Czy mogę zrobić z samej gorzkiej czekolady ten mus…?Czekoladę mam 64%.

SANDRA
SANDRA
2 lat temu

Czy jest opcja dodania zaparzonej natiralnej kawy zamiast rozpiszczalnej? Tort na Sobote 🙈😂 dziekuje z gory 🙂

BUGIEL Paulina
BUGIEL Paulina
2 lat temu

Witam serdecznie. Mam nadzieję że mimo zbliżających się świat uda mi się uzyskać mała podpowiedź której nie ma na stronie dotyczącej musu czekoladowo kawowego. Chciałbym go użyć do monoporcji z zelka wiśniową. Ale zastanawiam się czy krem mi nie popłynie gdy je wyciągnę z foremki. ( oczywiście najpierw będą mocno zmrożone). Co pani o tym myśli? Czy wystarczy zwiększyć proporcje zelatyny z 3g na 5g ?

Patrycja
Patrycja
3 lat temu

Czy wgl można robić go dzień wcześniej? Nie ma nic w uwagach że nie…. A zrobiłam dwa.

Renata
Renata
3 lat temu

Czy mogę dołożyć mascarpone do tego kremu? Jeśli tak to czy ubić go razem z kremówką

Monika
Monika
4 lat temu

Witam
czy krem czekoladowy można przechować w lodówce przez noc przed połączeniem ze śmietanką?

Karolina k
Karolina k
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Czy jak składam tort w rancie i położę na Biszkopt ten mus to muszę włożyć do lodówki i odczekać aż stężeje czy od razu mogę przykryć kolejnym blatem biszkoptu i nałożyć kolejny Krem?

Anna
Anna
4 lat temu

Witam. Czy mus czekoladowy będzie pasował z kremem chalwowym i z kremem wiśniowym?

20
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x