MUS CZEKOLADOWO KAWOWY

by Magdalena Indyka
mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,
image_print

Mus czekoladowo kawowy od razu podbił podniebienia gości, którzy mieli okazję jeść mój Tort zrobiony dla mamy męża z okazji jej urodzin. Ciocia Basia była zachwycona tym musem! Dlatego dziś z dumą podaję Wam przepis na pyszny mus czekoladowy z kawą. Mus to lekki jak pianka krem z czekoladą i kawą. Polecam mus czekoladowo kawowy jako krem do tortu oraz pyszny deser :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady. Kawę w musie można pominąć, dzięki czemu uzyskacie pyszny mus czekoladowy. 

Uwaga!
Smak musu czekoladowego z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak musu. Mus czekoladowy z kawą można zrobić np. z Cappuccino. Ale tutaj trzeba uważać, bo Cappuccino jest delikatniejsze w smaku od kawy i mus w smaku może niewiele się różnić od zwykłego musu czekoladowego. Tak samo jest z kawą. Jeśli użyjecie delikatniejszej w smaku kawy, smak musu wyjdzie inny. 

Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 1,5 – 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, do smaku
  • 3 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1 łyżka zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. W międzyczasie dodajemy kawę i mieszamy, aby się całkowicie rozpuściła. Gdy śmietanka z kawą zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowo kawowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową z kawą studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladowo kawową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną (temp. ok 28-30ºC) masę czekoladowo kawową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus czekoladowy z kawą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem czekoladowo kawowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowo kawowego: połączenia smakowe
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

17 komentarzy

Patrycja 02/03/2024 - 09:02

Witam!
Czy mogę zrobić z samej gorzkiej czekolady ten mus…?Czekoladę mam 64%.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/03/2024 - 09:26

Gorzka czekolada potrzebuje więcej śmietanki. Jeśli dasz takie same proporcje do wyjdzie gęsty krem. Nie robiłam musu z gorzkiej, więc trudno mi określić proporcje. Dałabym na pewno mniej czekolady gorzkiej zamiast mlecznej.

Odpowiedź
SANDRA 21/12/2022 - 15:24

Czy jest opcja dodania zaparzonej natiralnej kawy zamiast rozpiszczalnej? Tort na Sobote 🙈😂 dziekuje z gory 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/12/2022 - 19:31

Tak 🙂

Odpowiedź
BUGIEL Paulina 17/12/2022 - 13:34

Witam serdecznie. Mam nadzieję że mimo zbliżających się świat uda mi się uzyskać mała podpowiedź której nie ma na stronie dotyczącej musu czekoladowo kawowego. Chciałbym go użyć do monoporcji z zelka wiśniową. Ale zastanawiam się czy krem mi nie popłynie gdy je wyciągnę z foremki. ( oczywiście najpierw będą mocno zmrożone). Co pani o tym myśli? Czy wystarczy zwiększyć proporcje zelatyny z 3g na 5g ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/12/2022 - 19:09

Wg mnie nie trzeba zwiększać żelatyny. Jeśli już to z 3 na 4 g. 5g to już będzie za dużo. Robiłam z podobnych proporcji mus milky way i wyszło mi 12 półkul. Jak już to zrobiłabym z 1,5 porcji :).

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/07/2022 - 19:56

Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że udało Ci się zrobić tort na własne wesele! Krem zwarzył się przy miksowaniu śmietanki, czy jak dodałaś czekoladę do ubitej śmietanki? Masę czekoladową mieszamy rózgą lub szpatułką, nie mikserem. Może za mocno ubiłaś śmietankę? Jak była prawie sztywna, to po dodaniu masy czekoladowej i mieszaniu mogła się zwarzyć. Może masa czekoladowa była za ciepła? Lub za chłodna i żelatyna spowodowała że masa czekoladowa się ciągła i przez to też krem mógł się zwarzyć. Ja widzisz powodów jest masa :). Co do tynkowania to pracuję nad tym. Ostatnio testuję krem,, który nie nadaje się na upały i spływa mi z tortu. Do tynkowania muszę mieć stabilniejszy krem, aby pokazać jak tynkuję.

Odpowiedź
Patrycja 10/02/2022 - 00:09

Czy wgl można robić go dzień wcześniej? Nie ma nic w uwagach że nie…. A zrobiłam dwa.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/02/2022 - 15:39

Nie można. To krem z żelatyną, na śmietance. Takie kremy lub musy robimy tuż przed przełożeniem tortu. Gotowy mus z żelatyną stężeje w misce w lodówce. Nie da się go później podgrzać, bo mus się zwarzy.

Odpowiedź
Renata 09/02/2022 - 21:59

Czy mogę dołożyć mascarpone do tego kremu? Jeśli tak to czy ubić go razem z kremówką

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/02/2022 - 15:41

Można 🙂 Np. zamiast 50 g śmietanki dodać 50 g mascarpone i razem to ubić. Proszę pamiętać, że mascarpone usztywnia krem. Wtedy trzeba dać trochę mniej żelatyny. Nie robiłam tego musu z mascarpone i trudno mi powiedzieć ile dać mniej żelatyny.

Odpowiedź
Monika 12/02/2021 - 10:57

Witam
czy krem czekoladowy można przechować w lodówce przez noc przed połączeniem ze śmietanką?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/02/2021 - 18:38

Nie, bo zawiera żelatynę. Chyba że nie dodałaś. Ale potem musisz podgrzać ponownie i dodać żelatynę.

Odpowiedź
Karolina k 05/03/2021 - 00:34

Czy jak składam tort w rancie i położę na Biszkopt ten mus to muszę włożyć do lodówki i odczekać aż stężeje czy od razu mogę przykryć kolejnym blatem biszkoptu i nałożyć kolejny Krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/03/2021 - 12:44

Od razu składamy cały tort. Wtedy wkładamy do lodówki. Biszkopt najlepiej przykleja się do nie stężałego jeszcze musu. Dlatego od razu nakładamy drugi blat.

Odpowiedź
Anna 26/01/2021 - 00:04

Witam. Czy mus czekoladowy będzie pasował z kremem chalwowym i z kremem wiśniowym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/01/2021 - 14:23

Tak. Krem czekoladowy w 90% pasuje do każdego innego kremu 🙂

Odpowiedź