Mus czekoladowo kawowy od razu podbił podniebienia gości, którzy mieli okazję jeść mój Tort zrobiony dla mamy męża z okazji jej urodzin. Ciocia Basia była zachwycona tym musem! Dlatego dziś z dumą podaję Wam przepis na pyszny mus czekoladowy z kawą. Mus to lekki jak pianka krem z czekoladą i kawą. Polecam mus czekoladowo kawowy jako krem do tortu oraz pyszny deser :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz krem z palonej białej czekolady. Kawę w musie można pominąć, dzięki czemu uzyskacie pyszny mus czekoladowy.
Uwaga!
Smak musu czekoladowego z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak musu. Mus czekoladowy z kawą można zrobić np. z Cappuccino. Ale tutaj trzeba uważać, bo Cappuccino jest delikatniejsze w smaku od kawy i mus w smaku może niewiele się różnić od zwykłego musu czekoladowego. Tak samo jest z kawą. Jeśli użyjecie delikatniejszej w smaku kawy, smak musu wyjdzie inny.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 90 g mlecznej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 1,5 – 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, do smaku
- 3 g żelatyny (3/4 łyżeczki) + 1 łyżka zimnej wody
- 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. W międzyczasie dodajemy kawę i mieszamy, aby się całkowicie rozpuściła. Gdy śmietanka z kawą zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowo kawowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową z kawą studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladowo kawową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladowo kawową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus czekoladowy z kawą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem czekoladowo kawowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowo kawowego: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
- Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
15 komentarzy
SANDRA
21 grudnia 2022 at 15:24Czy jest opcja dodania zaparzonej natiralnej kawy zamiast rozpiszczalnej? Tort na Sobote 🙈😂 dziekuje z gory 🙂
Magdalena Indyka
21 grudnia 2022 at 19:31Tak 🙂
BUGIEL Paulina
17 grudnia 2022 at 13:34Witam serdecznie. Mam nadzieję że mimo zbliżających się świat uda mi się uzyskać mała podpowiedź której nie ma na stronie dotyczącej musu czekoladowo kawowego. Chciałbym go użyć do monoporcji z zelka wiśniową. Ale zastanawiam się czy krem mi nie popłynie gdy je wyciągnę z foremki. ( oczywiście najpierw będą mocno zmrożone). Co pani o tym myśli? Czy wystarczy zwiększyć proporcje zelatyny z 3g na 5g ?
Magdalena Indyka
17 grudnia 2022 at 19:09Wg mnie nie trzeba zwiększać żelatyny. Jeśli już to z 3 na 4 g. 5g to już będzie za dużo. Robiłam z podobnych proporcji mus milky way i wyszło mi 12 półkul. Jak już to zrobiłabym z 1,5 porcji :).
Renata
9 lutego 2022 at 21:59Czy mogę dołożyć mascarpone do tego kremu? Jeśli tak to czy ubić go razem z kremówką
Magdalena Indyka
10 lutego 2022 at 15:41Można 🙂 Np. zamiast 50 g śmietanki dodać 50 g mascarpone i razem to ubić. Proszę pamiętać, że mascarpone usztywnia krem. Wtedy trzeba dać trochę mniej żelatyny. Nie robiłam tego musu z mascarpone i trudno mi powiedzieć ile dać mniej żelatyny.
Monika
12 lutego 2021 at 10:57Witam
czy krem czekoladowy można przechować w lodówce przez noc przed połączeniem ze śmietanką?
Magdalena Indyka
12 lutego 2021 at 18:38Nie, bo zawiera żelatynę. Chyba że nie dodałaś. Ale potem musisz podgrzać ponownie i dodać żelatynę.
Karolina k
5 marca 2021 at 00:34Czy jak składam tort w rancie i położę na Biszkopt ten mus to muszę włożyć do lodówki i odczekać aż stężeje czy od razu mogę przykryć kolejnym blatem biszkoptu i nałożyć kolejny Krem?
Magdalena Indyka
5 marca 2021 at 12:44Od razu składamy cały tort. Wtedy wkładamy do lodówki. Biszkopt najlepiej przykleja się do nie stężałego jeszcze musu. Dlatego od razu nakładamy drugi blat.
Anna
26 stycznia 2021 at 00:04Witam. Czy mus czekoladowy będzie pasował z kremem chalwowym i z kremem wiśniowym?
Magdalena Indyka
26 stycznia 2021 at 14:23Tak. Krem czekoladowy w 90% pasuje do każdego innego kremu 🙂