KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS CZEKOLADOWO KAWOWY

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

Mus czekoladowo kawowy od razu podbił podniebienia gości, którzy mieli okazję jeść mój Tort zrobiony dla mamy męża z okazji jej urodzin. Ciocia Basia była zachwycona tym musem! Dlatego dziś z dumą podaję Wam przepis na pyszny mus czekoladowy z kawą. Mus to lekki jak pianka krem z czekoladą i kawą. Polecam mus czekoladowo kawowy jako krem do tortu oraz pyszny deser :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz krem z palonej czekolady. Kawę w musie można pominąć, dzięki czemu uzyskacie pyszny mus czekoladowy. 

Uwaga!
Smak musu czekoladowego z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak musu. Mus czekoladowy z kawą można zrobić np. z Cappuccino. Ale tutaj trzeba uważać, bo Cappuccino jest delikatniejsze w smaku od kawy i mus w smaku może niewiele się różnić od zwykłego musu czekoladowego. Tak samo jest z kawą. Jeśli użyjecie delikatniejszej w smaku kawy, smak musu wyjdzie inny. 

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 1,5 – 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, do smaku
  • 3 g żelatyny (3/4 łyżeczki) + 1 łyżka zimnej wody
  • 180 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. W międzyczasie dodajemy kawę i mieszamy, aby się całkowicie rozpuściła. Gdy śmietanka z kawą zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowo kawowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową z kawą studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladowo kawową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladowo kawową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus czekoladowy z kawą wykładamy na biszkopt/ciasto. 
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem czekoladowo kawowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowo kawowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

mus czekoladowo kawowy, mus czekoladowy z kawą, krem czekoladowo kawowy, krem z kawą do tortu,

Polecam również:

biszkopt czekoladowy do tortu, wilgotny biszkopt kakaowy, kakaowy biszkopt z olejem, biszkopt z olejem,

jak zrobić kolorowy drip, różowy drip, kolorowy drip na tort, kolorowa polewa do tortu,

sos karmelowy, karmel, drip karmelowy, polewa karmelowa, sos karmelowy do tortu,

tylki, tylki cukiernicze, tylki wilton,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Monika
    12 lutego 2021 at 10:57

    Witam
    czy krem czekoladowy można przechować w lodówce przez noc przed połączeniem ze śmietanką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 lutego 2021 at 18:38

      Nie, bo zawiera żelatynę. Chyba że nie dodałaś. Ale potem musisz podgrzać ponownie i dodać żelatynę.

      • Odpowiedź
        Karolina k
        5 marca 2021 at 00:34

        Czy jak składam tort w rancie i położę na Biszkopt ten mus to muszę włożyć do lodówki i odczekać aż stężeje czy od razu mogę przykryć kolejnym blatem biszkoptu i nałożyć kolejny Krem?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 marca 2021 at 12:44

          Od razu składamy cały tort. Wtedy wkładamy do lodówki. Biszkopt najlepiej przykleja się do nie stężałego jeszcze musu. Dlatego od razu nakładamy drugi blat.

  • Odpowiedź
    Anna
    26 stycznia 2021 at 00:04

    Witam. Czy mus czekoladowy będzie pasował z kremem chalwowym i z kremem wiśniowym?

  • Zostaw komentarz