KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

Krem z palonej białej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem z kajmakiem. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: “smak przygaszonego karmelu” :). Zgadzam się z tym! Karmelizowana biała czekolada smakuje jak karmel, ale ma w sobie lekką nutę goryczki. Jeśli lubicie klasyczny krem z białą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą!

Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%
  • 120 g palonej białej czekolady
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy paloną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Palona czekolada jest twarda, dlatego może być problem z rozpuszczeniem. Możemy chwilę podgrzać masę i podczas mieszania rozgnieść łyżką kawałki czekolady o ściankę rondelka. Jeśli mimo tego czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, to po zdjęciu rondelka z palnika przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się kawałków czekolady.
  3. Odstawiamy masę z paloną czekoladą do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  4. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem z palonej białej czekolady.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z palonej białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Karmelizowana biała czekolada jest twarda, krucha. Możemy ją pokruszyć i wykorzystać do dekoracji deserów, lodów. Możemy też rozpuścić ją w mniejszej ilości śmietanki i zrobić sos do deserów. 
  6. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z paloną białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  7. Kremem można otynkować tort, jednak krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  8. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 90 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.

Smacznego 🙂


krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

krem z palonej białej czekolady, palona czekolada, jak zrobić paloną czekoladę, karmelizowana biała czekolada, palona biała czekolada,

Polecam również:

tort drip cake, tort w stylu drip cake, tort czekoladowy, czekoladowy tort z malinami, tort z owocami,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!