KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

Krem z palonej białej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem z kajmakiem. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: “smak przygaszonego karmelu” :). Zgadzam się z tym! Karmelizowana biała czekolada smakuje jak karmel, ale ma w sobie lekką nutę goryczki. Jeśli lubicie klasyczny krem z białą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą!
Polecam również mus z palonej czekolady.

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy paloną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Palona czekolada jest twarda, dlatego może być problem z rozpuszczeniem. Możemy chwilę podgrzać masę i podczas mieszania rozgnieść łyżką kawałki czekolady o ściankę rondelka. Jeśli mimo tego czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, to po zdjęciu rondelka z palnika przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się kawałków czekolady.
  3. Odstawiamy masę z paloną czekoladą do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  4. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem z palonej białej czekolady.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z palonej białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Karmelizowana biała czekolada jest twarda, krucha. Możemy ją pokruszyć i wykorzystać do dekoracji deserów, lodów. Możemy też rozpuścić ją w mniejszej ilości śmietanki i zrobić sos do deserów. 
  6. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z paloną białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  7. Kremem można otynkować tort, jednak krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  8. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 90 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.

Smacznego 🙂


krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

krem z palonej białej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z karmelizowanej białej czekolady, krem z paloną białą czekoladą,

krem z palonej białej czekolady, palona czekolada, jak zrobić paloną czekoladę, karmelizowana biała czekolada, palona biała czekolada,

Polecam również:

tort drip cake, tort w stylu drip cake, tort czekoladowy, czekoladowy tort z malinami, tort z owocami,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    oGosia
    10 listopada 2020 at 21:12

    Witam. Próbowałam upiec białą czekoladę dwa razy. I dwa razy się rozlała. Ustawiłam 150 stopni, góra -dół, 12 min. W sumie od początku robiła się miękka, a nie twarda i krucha. Co mogło być tego przyczyną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 listopada 2020 at 21:55

      A jaką czekoladę użyłaś? Ja piekłam czekoladę z Wedla. Może inna czekolada, np. Milka inaczej się zachowuje podczas pieczenia.

  • Odpowiedź
    sripi
    8 listopada 2020 at 23:39

    Czy tak przygotowaną masę (czekolada+śmietanka) można połączyć później z masłem i przełożyć tort?
    Jeżeli tak to masła powinno być tyle co mascarpone?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 listopada 2020 at 17:21

      Można, ale nie wiem ile masła, bo nie robiłam takiego kremu jeszcze. Myślę, że do smaku trzeba dodawać do utartego masła.

  • Odpowiedź
    Aneta
    31 października 2020 at 20:57

    Mleczna czekolada też się tak upraży czy tylko biała?

  • Odpowiedź
    Krystyna
    21 października 2020 at 13:17

    Witam pani Magdo. Jestem fanką pieczenia tortów. Bardzo częste patrzę na pani stronę Słodki pomysł. I juz dużo zrobiłam kremów od pani. A tynk z mleka w proszku jest rewelacyjny. Robię go zawsze. Jest pani wspaniała. Mam do pani pytanie proszę mi podpowiedzieć jaki krem mogę połączyć do tortu robiąc krem z podpalonej białej czekolady. Bo mam urodziny i chce coś dobrego zrobić. Poz. Pani Krystyna.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 października 2020 at 00:36

      Pani Krystyno Tutaj jest wpis, gdzie znajdzie Pani propozycje smakowe do kremu z paloną czekoladą :). Bardzo się cieszę, że wszystko się udaje i smakuje. Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz