KREM Z PALONEJ CZEKOLADY

by Magdalena Indyka
krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,
image_print

Krem z palonej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem karmelowy. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: „smak przygaszonego karmelu” :). Zgadzam się z tym! Karmelizowana biała czekolada smakuje jak karmel, ale ma w sobie lekką nutę goryczki. Jeśli lubicie klasyczny krem z białą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą!
Polecam również mus z palonej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 220 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 120 g białej czekolady
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy paloną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Palona czekolada jest twarda, dlatego może być problem z rozpuszczeniem. Możemy chwilę podgrzać masę i podczas mieszania rozgnieść łyżką kawałki czekolady o ściankę rondelka.
    Lepiej jednak zmiksować masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  3. Odstawiamy masę z paloną czekoladą do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  4. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem z palonej białej czekolady.
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z palonej białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Krem z palonej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Karmelizowana biała czekolada jest twarda, krucha. Możemy ją pokruszyć i wykorzystać do dekoracji deserów, lodów. Możemy też rozpuścić ją w mniejszej ilości śmietanki i zrobić sos do deserów. 
  6. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z paloną białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  7. Kremem można otynkować tort, jednak krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  8. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 90 g. 

Smacznego 🙂


krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,

krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,

Podoba Ci się przepis na krem z paloną czekoladą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

24 komentarze

Daria 22/04/2024 - 08:40

A jezeli chciałabym zrobić ten krem na dwa blaty do tortu o stednicy fi20, to jakie proporcje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:32

Proszę wtedy skorzystać z przelicznika foremek. Jest on po to aby można samemu obliczyć składniki na większą formę. Potem mnożymy przez 2 aby wyszło na dwa blaty: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź
Magda 18/04/2024 - 21:29

Krem jest BOSKI ! Za 2 tygodnie robię kolejny tort, tym razem dla mojej mamy i już wiem, że znowu go zrobię 😍 nie wiem czy to smak przygaszonego karmelu- mi bardziej smakuje jak krem o smaku cukierków Werther’s Original 😋 PRZEPYSZNY !

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:47

Bardzo się cieszę, że tak zasmakował Ci ten krem! Serdecznie pozdrawiam!

Odpowiedź
Paula 03/03/2023 - 03:12

Witam, czy krem z palonej białej czekolady nadaje się do babeczek ? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/03/2023 - 09:47

Tak 🙂

Odpowiedź
Ola 23/01/2021 - 00:29

Ten krem to jakieś CUDO !! ?

Tzn. Śmietana z paloną czekoladą, mascarpone dodaje jutro . To jest tak pyszne że bałam się że wszystko wyjem !! ?

Odpowiedź
oGosia 10/11/2020 - 21:12

Witam. Próbowałam upiec białą czekoladę dwa razy. I dwa razy się rozlała. Ustawiłam 150 stopni, góra -dół, 12 min. W sumie od początku robiła się miękka, a nie twarda i krucha. Co mogło być tego przyczyną?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/11/2020 - 21:55

A jaką czekoladę użyłaś? Ja piekłam czekoladę z Wedla. Może inna czekolada, np. Milka inaczej się zachowuje podczas pieczenia.

Odpowiedź
Dorora 07/01/2021 - 15:48

Witam
Mam pytanie,robiąc krem z bialej palonej czekolady o ile zwiększyć mascarpone,
ponieważ używam śmietany 30%?
I czy do tego będzie dobrze współgral krem śmietanowy przełożony lemon curd?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/01/2021 - 17:30

Dałabym min. 150g. Ze śmietanką 36% po schłodzeniu masa jest kremowa. Jeśli z 30% będzie płynna, to daj 150g. Krótko zmiksuj i jak zobaczysz, że masa długo nie chce zgęstnieć to dodaj więcej serka.

Odpowiedź
Dorota 07/01/2021 - 21:54

Dziękuję za pomoc,też tak myślałam dać…?
Pozdrawiam serdecznie?

OORJowy 12/03/2021 - 18:42

Witam, masa niestety mi się zważyła. Czy jest szansa ja jeszcze uratować???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2021 - 18:10

Zwarzony krem na bazie śmietanki i mascarpone jest prawie nie do uratowania. Nawet jak się go podgrzeje na parze wodnej i ponownie schłodzi, to już nie będzie miał takiej konsystencji jak by był dobrze ubity. Wtedy lepiej dać trochę żelatyny, aby krem nie popłynął w torcie. Kremy maślane bez problemu można ratować, ale kremy na śmietance to już nie.

Agu 11/05/2023 - 21:16

Witam, a czy można dać ciut soli do tego kremu, żeby wyszedł Ala słony karmel?

Magdalena Indyka 14/05/2023 - 22:09

Nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ponieważ nigdy nie dodawałam soli do tego kremu.

sripi 08/11/2020 - 23:39

Czy tak przygotowaną masę (czekolada+śmietanka) można połączyć później z masłem i przełożyć tort?
Jeżeli tak to masła powinno być tyle co mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/11/2020 - 17:21

Można, ale nie wiem ile masła, bo nie robiłam takiego kremu jeszcze. Myślę, że do smaku trzeba dodawać do utartego masła.

Odpowiedź
Aneta 31/10/2020 - 20:57

Mleczna czekolada też się tak upraży czy tylko biała?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/11/2020 - 21:01

Nie próbowałam z mleczną i nie wiem.

Odpowiedź
Krystyna 21/10/2020 - 13:17

Witam pani Magdo. Jestem fanką pieczenia tortów. Bardzo częste patrzę na pani stronę Słodki pomysł. I juz dużo zrobiłam kremów od pani. A tynk z mleka w proszku jest rewelacyjny. Robię go zawsze. Jest pani wspaniała. Mam do pani pytanie proszę mi podpowiedzieć jaki krem mogę połączyć do tortu robiąc krem z podpalonej białej czekolady. Bo mam urodziny i chce coś dobrego zrobić. Poz. Pani Krystyna.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2020 - 00:36

Pani Krystyno Tutaj jest wpis, gdzie znajdzie Pani propozycje smakowe do kremu z paloną czekoladą :). Bardzo się cieszę, że wszystko się udaje i smakuje. Pozdrawiam!

Odpowiedź
Karolina 08/07/2022 - 18:12

Witam, jak długo może leżeć palona czekolada? Czy wytrzyma tydzień szczelnie zamknięta?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/07/2022 - 15:22

Tak.

Odpowiedź