Frużelina ananasowa, czyli tzw. ananas w żelu, to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina z ananasa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym.
Polecam także mus ananasowy.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki :
- 250 g ananasów z puszki
- 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
- 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
- trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
- Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
- Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
- Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz).
Uwagi:
- Frużelina ananasowa z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo m.ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
- Do ananasa w żelu możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi smak frużeliny lub cukru, do smaku.
- Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.
Smacznego 🙂
UWAGA!
Od czasu nagrania filmu zmodyfikowałam trochę przepis, usuwając żelatynę.
Dlatego film i przepis trochę się różni :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
11 komentarzy
Sylwia
29 września 2021 at 11:06Witam. Czy do kremu czekoladowego bedzie pasowac fruzelina ananasowa? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
29 września 2021 at 11:30Dla mnie tak 🙂 Bardzo lubię ananasy w czekoladzie, więc w torcie też może być pysznie 🙂
Luiza
22 stycznia 2020 at 08:18Dzień dobry,
chciałabym zrobić dziś tort kokosowy właśnie z frużeliną ananasową. Moje pytanie dotyczy żelatyny, z którą bardzo się nie lubię i zawsze wychodzą mi grudki. Czy jest ona konieczna? Zazwyczaj robię frużelinę z wiśni i dodaję tylko mąkę ziemniaczaną.
Z góry dziękuję za pomoc i przepisy.
Krem kokosowy ze śnieżką to mój najulubieńszy. Ale ostatnio furorę robi krem z białych Michałków.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
22 stycznia 2020 at 14:07Można dać więcej mąki. Może lepiej zmniejszyć trochę ilość soku. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej odlej go trochę jeśli będzie go bardzo dużo. Tutaj żelatyna się w gorącym soku całkowicie rozpuszcza i nie ma mowy o grudkach 🙂
Dorota
17 marca 2019 at 21:37Witam
Często korzystam z Pani przepisów . Chciałam zapytać czy tego ananasa można zblendować zamiast kroić na kawałki?
Dziękuję za odpowiedź
Magdalena Indyka
17 marca 2019 at 22:20Tak. Wtedy będzie taka żelka. Tylko koniecznie z żelatyną. Po wyciągnięciu z lodówki można odczekać, aby trochę zmiękła i wyłożyć na tort.
Dorota
23 marca 2019 at 22:18Jeśli chodzi o żelatynę to zwiększyć jej ilość? O ile? Czy wtedy dodać też mąkę ziemniaczaną?
Dziękuję za odpowiedź.:)
Magdalena Indyka
24 marca 2019 at 15:43Dlaczego zwiększyć ilość żelatyny? Jeśli zwiększasz proporcje frużeliny, to odpowiednio zwiększamy ilość pozostałych składników. Tutaj jest przelicznik foremek 🙂
Dorota
26 marca 2019 at 10:43Dziękuję bardzo za porady.:)
Katarzyna
13 marca 2019 at 14:01Super przepis na pewno skorzystam,akurat w sobotę mam do zrobienia tort smietankowy z ananasem.Super blog często korzystam z Twoich przepisów mega super przepisy.Dziękuję za wszystkie i za te które się pojawią 🙂
Magdalena Indyka
13 marca 2019 at 17:00Cieszę się, że pieczenie sprawia Ci radość i że mogę być w jakimś stopniu tego powodem 🙂 Pozdrawiam!