FRUŻELINA

FRUŻELINA ANANASOWA

frużelina ananasowa, frużelina z ananasa, ananas w żelu, ananasy w galaretce,

Frużelina ananasowa, czyli tzw. ananas w żelu, to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina z ananasa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym.
Polecam także mus ananasowy.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki :
  • 250 g ananasów z puszki
  • 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
  • trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
  1. Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
  2. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  3. Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz).
Uwagi:
  1. Frużelina ananasowa z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo m.ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
  4. Do ananasa w żelu możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi smak frużeliny lub cukru, do smaku. 
  5. Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.

Smacznego 🙂

UWAGA!
Od czasu nagrania filmu zmodyfikowałam trochę przepis, usuwając żelatynę.
Dlatego film i przepis trochę się różni :).

frużelina ananasowa, frużelina z ananasa, ananas w żelu, ananasy w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

11 komentarzy

  • Odpowiedź
    Sylwia
    29 września 2021 at 11:06

    Witam. Czy do kremu czekoladowego bedzie pasowac fruzelina ananasowa? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 września 2021 at 11:30

      Dla mnie tak 🙂 Bardzo lubię ananasy w czekoladzie, więc w torcie też może być pysznie 🙂

  • Odpowiedź
    Luiza
    22 stycznia 2020 at 08:18

    Dzień dobry,
    chciałabym zrobić dziś tort kokosowy właśnie z frużeliną ananasową. Moje pytanie dotyczy żelatyny, z którą bardzo się nie lubię i zawsze wychodzą mi grudki. Czy jest ona konieczna? Zazwyczaj robię frużelinę z wiśni i dodaję tylko mąkę ziemniaczaną.
    Z góry dziękuję za pomoc i przepisy.

    Krem kokosowy ze śnieżką to mój najulubieńszy. Ale ostatnio furorę robi krem z białych Michałków.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 stycznia 2020 at 14:07

      Można dać więcej mąki. Może lepiej zmniejszyć trochę ilość soku. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej odlej go trochę jeśli będzie go bardzo dużo. Tutaj żelatyna się w gorącym soku całkowicie rozpuszcza i nie ma mowy o grudkach 🙂

  • Odpowiedź
    Dorota
    17 marca 2019 at 21:37

    Witam
    Często korzystam z Pani przepisów . Chciałam zapytać czy tego ananasa można zblendować zamiast kroić na kawałki?
    Dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2019 at 22:20

      Tak. Wtedy będzie taka żelka. Tylko koniecznie z żelatyną. Po wyciągnięciu z lodówki można odczekać, aby trochę zmiękła i wyłożyć na tort.

      • Odpowiedź
        Dorota
        23 marca 2019 at 22:18

        Jeśli chodzi o żelatynę to zwiększyć jej ilość? O ile? Czy wtedy dodać też mąkę ziemniaczaną?
        Dziękuję za odpowiedź.:)

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          24 marca 2019 at 15:43

          Dlaczego zwiększyć ilość żelatyny? Jeśli zwiększasz proporcje frużeliny, to odpowiednio zwiększamy ilość pozostałych składników. Tutaj jest przelicznik foremek 🙂

          • Dorota
            26 marca 2019 at 10:43

            Dziękuję bardzo za porady.:)

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    13 marca 2019 at 14:01

    Super przepis na pewno skorzystam,akurat w sobotę mam do zrobienia tort smietankowy z ananasem.Super blog często korzystam z Twoich przepisów mega super przepisy.Dziękuję za wszystkie i za te które się pojawią 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 marca 2019 at 17:00

      Cieszę się, że pieczenie sprawia Ci radość i że mogę być w jakimś stopniu tego powodem 🙂 Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz