Tort cynamonowy z ananasem miałam okazję zrobić na własne urodziny. Był to jeden z moich pierwszych tortów, dlatego wybaczcie, że do pięknych nie należy. Ale w smaku nie ma równych, dlatego ośmieliłam się Wam go pokazać i zdradzić przepis!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę.
2 dzień: Robimy krem cynamonowy i składamy tort (przekładamy kremem).
3 dzień: Tynkujemy tort kremem cynamonowym. Dekorujemy.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z Przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJI – Jak obliczyć ilość porcji
Jak kroić tort? – ZOBACZ!
Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20 cm) – biszkopt:
- 4 białka (ok 148 g)
- 144 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- Oddzielamy białka od żółtek.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
- Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
- Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
- Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
- Biszkopt wyjdzie wysoki na ok 5-5,5 cm. Jeśli chcecie mieć wyższy zróbcie go z 5 jajek.
Frużelina ananasowa – ananas w żelu:
- 250 g ananasów z puszki
- 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
- 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
- trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
- Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
- Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
- Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz.).
- Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo mąki ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
Krem cynamonowy do przełożenia 2 blatów biszkoptu – krem cynamonowy:
- 520 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
- 280 g serka mascarpone, schłodzonego
- 55 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier puder.
- Całość mieszamy przy pomocy miksera (średnie obroty) ok 2-3 min, aż krem zgęstnieje.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
Krem cynamonowy do otynkowania tortu o śr 20 cm, wysoki ok 9 cm:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
- 50 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- Wykonanie kremu opisane wyżej.
Nasączenie:
- ¾ szkl przegotowanej wody
Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu.
Wykonanie:
- Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli takiego nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
Polecam wpis: Składanie tortu bez rantu - Krem cynamonowy dzielimy na trzy części, dwie do przełożenia toru i jedna do ‚otynkowania’.
- Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy połowę frużeliny ananasowej, a następnie krem cynamonowy. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go, wykładamy frużelinę ananasową i krem cynamonowy. Przykrywamy całość ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
- Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc), aby naturalnie osiadł.
- Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu
- Następnie tynkujemy tort kremem cynamonowym (porcją do tynkowania, krem robimy tuż przed tynkowaniem). Boki i wierzch tortu wygładzamy za pomocą szpatułki lub packi.
Tort cynamonowy można od razu otynkować, po przełożeniu go kremem cynamonowym. Ale polecam to zrobić po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce. - Tort cynamonowy przechowujemy w lodówce. Dekorujemy np. suszonymi kwiatami z ananasa
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 150 g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 100-130 g).
- Krem cynamonowy po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach, gdzie warstwa kremu jest cieńsza.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji: http://omgchocolatedesserts.com/pineapple-upside-down-cake/
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.