KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS JEŻYNOWY – krem z jeżyn

mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,

Mus jeżynowy to pyszny krem z jeżyn do toru i ciasta. Mus z jeżyn miałam okazję robić w torcie urodzinowym Błażejka i dzieciom oraz gościom bardzo smakował.
Polecam również mus z czerwonej porzeczki.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Mus jeżynowy:
  • 220 g jeżyn świeżych/mrożonych
  • 40 – 50 g cukru, do smaku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne).
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z jeżyn nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy sok musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzony sok z jeżyn i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie luźna, ale tak ma być.
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy na chwilę mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus jeżynowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  8. Wypieki z musem z jeżyn schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże jeżyny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Musu jeżynowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu jeżynowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% dajemy taką samą ilość żelatyny, ale można dać w razie czego 1 g żelatyny więcej. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jeżyny.

Smacznego 🙂

mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,

mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,

Polecam również:

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!