Mus jeżynowy to pyszny krem z jeżyn do toru i ciasta. Mus z jeżyn miałam okazję robić w torcie urodzinowym Błażejka i dzieciom oraz gościom bardzo smakował.
Polecam również mus z czerwonej porzeczki.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Mus jeżynowy:
- 220 g jeżyn świeżych/mrożonych
- 40 – 50 g cukru, do smaku
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- Mrożone jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne).
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z jeżyn nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
- W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy sok musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzony sok z jeżyn i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale tak ma być. Można na chwilę włożyć go do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus jeżynowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem z jeżyn schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże jeżyny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu jeżynowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu jeżynowego: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% dajemy taką samą ilość żelatyny, ale można dać w razie czego 1 g żelatyny więcej.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jeżyny.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
2 komentarze
Ewelina
23 marca 2021 at 17:01Czy mus jeżynowy będzie pasował do tortu przełożonego jedna warstwą kremu kinder bueno jasny, druga warstwa kinder bueno ciemny?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:09Tak 🙂