MUS JEŻYNOWY

by Magdalena Indyka
mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,
image_print

Mus jeżynowy to pyszny krem z jeżyn do toru i ciasta. Mus z jeżyn miałam okazję robić w torcie urodzinowym Błażejka i dzieciom oraz gościom bardzo smakował.
Polecam również mus z czerwonej porzeczki.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Mus jeżynowy:
  • 220 g jeżyn świeżych/mrożonych
  • 40 – 50 g cukru, do smaku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne).
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree z jeżyn nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus jeżynowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  8. Wypieki z musem z jeżyn schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże jeżyny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu jeżynowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu jeżynowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% dajemy taką samą ilość żelatyny, ale można dać w razie czego 1 g żelatyny więcej. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jeżyny.

Smacznego 🙂


mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,

mus jeżynowy, krem z jeżyn, mus z jeżyn, krem jeżynowy, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

10 komentarzy

Michalina 04/03/2024 - 17:47

Witam serdecznie,
proszę o podpowiedź, czy do musu z jeżyn można dać chrupkę czekoladową, a jako druga warstwa krem czekoladowy plus frużelina z jeżyn, czy to już będzie za bardzo przekombinowane? Może lepiej chrupkę dać do kremu czekoladowego, a do musu już niczego nie dokładać? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2024 - 21:15

Do kremu dałabym chrupkę. Do musu żelkę…ładniej to wygląda. Ale można zrobić sam mus.

Odpowiedź
Magdalena 21/07/2022 - 14:38

Czy robiła Pani tego rodzaju musy do tortów z agarem zamiast żelatyny? Bardzo mnie kuszą te musy, a mam siostrę, która żelatyny nie zje… więc jestem zmuszona wiecznie robić śmietankę z maskarpone… nudzi mi się ten krem :/

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/07/2022 - 17:08

Niestety nie używam agaru i nie wiem w jakiej ilości go dać.

Odpowiedź
Askaska 01/06/2022 - 09:19

Pyyycha. Dostałam 1 porcje mrożonych, smak przekonał mnie tak bardzo że już mam zamówioną sadzonkę na jesień, żeby zrobić własne zapasy na kolejny sezon.

Odpowiedź
SylwiaCh 17/12/2021 - 15:13

Czy w środek musu mogę włożyć żelkę jeżynową? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2021 - 23:46

Tak 🙂

Odpowiedź
Sylwiach 19/12/2021 - 07:47

Super! Dziękuje za odpowiedź będę próbować 🙂

Odpowiedź
Ewelina 23/03/2021 - 17:01

Czy mus jeżynowy będzie pasował do tortu przełożonego jedna warstwą kremu kinder bueno jasny, druga warstwa kinder bueno ciemny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:09

Tak 🙂

Odpowiedź