Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest 'ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie 'treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą, frużeliną lub żelką owocową. Polecam pyszną żelkę malinową, którą znajdziecie w zakładce żelki do tortu
Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno
Składniki na krem z ciemnymi batonikami Kinder Bueno:
- 230 g śmietanki kremówki 36%* (użyłam Łaciata)
- 6 batoników Kinder Bueno ciemnych (3 opakowania)
- 2-3 batoniki Kinder lub 15 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na krem z białymi batonikami Kinder Bueno:
- 220 g śmietanki kremówki 36%*
- 6 białych batoników Kinder Bueno (3 opakowania)
- ok 20-25 g białej czekolady
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
- Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest 'ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe
- Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
63 komentarze
Czy można zrobić rozety na torcie tym kremem
Tak :). Jak widać na zdjęciach użyłam tylki do nałożenia kremu do miseczki.
Witam, czy zamiast śmietany 36% można dodać 30%? Masa wyjdzie taka sama?
Tego kremu nie robiłam na śmietance 30% jeszcze. Dałabym wtedy 10-15 g/ml mniej śmietanki 30%.
Witam. Używasz śmietanę z Piątnica z lodówki taka gęsta czy np. Z kartoniw rzadkie ?
Zrobiłam z Piątnica gęsta z lodówki i nijak dało się orzecedzic na sitku ta masę aby odzielic wafelki.
Już kilka lat temu przestałam używać śmietanki z Piątnicy, bo była za gęsta i za tłusta do kremów. Krem z tymi batonikami robiłam na śmietance z kartonika, tej rzadszej :).
Troszkę niezrozumiała jest dla mnie sprawa z tą białą czekoladą i białymi batonikami. Rozumiem, że jeśli używam ciemnych batoników, to pomijam białą czekoladę?
W przepisie na krem z ciemnych batoników jest podana mleczna czekolada. Biała jest podana przy białych batonikach.
Witam, wczoraj wieczorem zrobilam baze na krem z bialymi batonikami. Smietanke mialam tylko 30% , dopiero później zobaczylam filmik ze Pani blenduje mase z wafelkami. Ja tego nie zrobilam tylko ciepla mase przecedzilam przez sitko, na ktorym zostaly wafelki. Ogolnie wszystko sie ladnie rozpuscilo. Krem lezy od wczoraj w lodowce, jest rzadki, czy powinnam dodac troche wiecej mascarpone? Czy juz nic z tego kremu mi nie wyjdzie? Z gory dziekuje za szybka odpowiedź. Pozdrawiam
Dodałabym więcej mascarpone. Wafelki trochę zagęszczają krem i jeśli ich nie ma to lepiej dodać więcej mascarpone.
Dziekuje za odpowiedź. Dalam 140 g serka mascarpone. Konsystencja wyszla ok. Tort juz przelozony kremem, w smaku super. Nastepnym razem bede pamietac zeby zblendowac wafelki. Dziękuję
Super. Bardzo się cieszę, że się udało :). Pozdrawiam!
Czy żeby krem nie wyszedł aż tak słodki mogę poprostu dodać mniej batoników?
Batoniki zagęszczają krem, przez co jest stabilniejszy. Jeśli da się ich mniej krem będzie mniej stabilny i może popłynąć. Można jedynie wtedy dodać mascarpone, aby zagęścić krem.
Czy zamiast Kinder bueno można dodać krem nociolatta? To krem o konsystencji nutelli. Ma smak identyczny jak środek kinderbueno. jesli tak to jakie proporcje , mam fi 24
Nie używałam tego kremu dlatego trudno mi coś na ten temat powiedzieć. Nie wiem co wyjdzie po dodaniu tego kremu zamiast batoników.