KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest ‘ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie ‘treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Polecam pyszną frużelinę malinową, którą znajdziecie w zakładce Owoce z żelu.

Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno

Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE.
Składniki na krem z batonikami Kinder Bueno:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 6 batoników Kinder Bueno ciemnych/białych (3 opakowania)
  • 70-80 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2-3 batoniki Kinder (opcjonalnie przy ciemnych batonikach)
  • ok 20-25 g białej czekolady (opcjonalnie przy białych batonikach)

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
  2. Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest ‘ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
  3. Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
  3. Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂


krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Polecam również:

tort drip cake, tort w stylu drip cake, tort czekoladowy, czekoladowy tort z malinami, tort z owocami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Joanna Majewska
    30 września 2020 at 09:47

    Witam czy chodzi o pojedyncze wafelki 6 szt czy opakowania i w sumie jest ich 12??

  • Odpowiedź
    PaPaulinaPaulna
    16 września 2020 at 13:33

    Czy krem jest raczej sztywny czy lekko płynący?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:17

      Sztywny. Właśnie montuję film i jutro go dodam. tam widać jaką konsystencję ma po ubiciu.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!