Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest 'ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie 'treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą, frużeliną lub żelką owocową. Polecam pyszną żelkę malinową, którą znajdziecie w zakładce żelki do tortu.
Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z ciemnymi batonikami Kinder Bueno:
- 230 ml/g śmietanki kremówki 36%*
- 6 batoników Kinder Bueno ciemnych (3 opakowania)
- 2-3 batoniki Kinder lub 15 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na krem z białymi batonikami Kinder Bueno:
- 220 ml/g śmietanki kremówki 36%*
- 6 białych batoników Kinder Bueno (3 opakowania)
- ok 20-25 g białej czekolady
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
- Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest 'ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
- Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
43 komentarze
Paulina
16 maja 2023 at 22:29Witam,
Czy jeśli nałożymy już ten krem na tort i także inne kremy i tort będzie skończony, możemy włożyć go do lodówki przed tynkowaniem ?
Magdalena Indyka
23 maja 2023 at 21:42Po każdym przełożeniu wkładamy tort do lodówki. Robi Pani pierwszy krem, wkłada go na biszkopt, przykrywa drugim blatem biszkoptu i do lodówki. Potem przygotowuje Pani drugi krem. Wkłada go na biszkopt, przykrywa trzecim blatem i potem znowu do lodówki do czasu tynkowania.
Iwona
6 października 2022 at 20:01Baza do tego kremu czyli śmietanka plus czekolada plus batoniki po ostudzeniu zrobiła się bardzo gęsta- co zrobić? Czy nadal ubić z mascarpone jak w przepisie?
Magdalena Indyka
8 października 2022 at 22:57Tak, ubić 🙂 Jaką śmietankę użyłaś? Czy to była z Piątnicy 36%? Ona jest bardzo gęsta i masy na niej wychodzą bardziej gęste niż na innej śmietance 36%.
Beata
25 stycznia 2023 at 09:49Witam czy taki krem przed dodaniem mascarpone można zamrozić ?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2023 at 14:15Nie, nie można. Tylko schładzamy.
Aleksandra
20 września 2022 at 08:50A jaki biszkopt będzie najlepszy do kremu z białych batoników? 🙂
Magdalena Indyka
21 września 2022 at 01:07Osobiście wolę kakaowy 🙂 Ale jasny też będzie super.
PaulaPaula
19 sierpnia 2022 at 09:25Cześć, zabrałam się właśnie za robienie kremu Kinder bueno z Twojego przepisu, ale chciałam sobie pomoc termomiksem i po rozpuszczeniu batoników w śmietance zmiksowałam krem na najwyższych obrotach. I owszem krem jest gładziutki, ale zrobił się strasznie sztywny. Prawie można go kroić… Da się to jakoś uratować? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:16Nie wiem. Nie mam Thermomixa. Wiem tylko tyle że thermomix inaczej ubija kremy. To mi wygląda jak masło.
AgaaaA
28 lutego 2022 at 16:09Czy tym kremem można obłożyć tort?
Magdalena Indyka
1 marca 2022 at 13:45Można. Traktuj go jak krem śmietankowy, tzn. sprawnie i szybko nim trzeba otynkować tort. Długie głaskanie sprawi, że się będzie warzył.
Aga
1 maja 2021 at 23:47A jak długo bazę do kremu tzn bez mascarpone można trzymać w lodówce??? Jest w szklanej misce przykryty folią spożywczą.
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:35Trzymałam kiedyś tak masę dwa dni tylko.
Justyna
9 kwietnia 2021 at 20:40Zamiast batoników bueno mogę same kinderki? Wtedy ile ich dać?
Karolina
18 czerwca 2021 at 10:12Czy 3-4 h schłodzona baza będzie ok czy za mało?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2021 at 15:03Jeśli lodówka dobrze, mocno chłodzi to będzie ok. Możesz do zamrażarki włożyć, ale co kilka minut mieszaj aby nie zamarzło.
Ewelina
23 lutego 2021 at 08:38Czy po połączeniu już masy z mascarpone i po otrzymaniu kremu należy go jeszcze włożyć do lodówki czy można od razu nakładać na biszkopt?
Magdalena Indyka
23 lutego 2021 at 19:50Nakładamy od razu po zrobieniu kremu. W lodówce, trzymany w misce zrobi się luźny.
Kamila
3 lutego 2021 at 13:45Witam, a czy konieczne są batoniki kinder do ciemnego kremu? Mogę je zastąpić np. ciemną czekoladą? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
4 lutego 2021 at 16:18Jak nie chcesz dawać batoników tylko czekoladę, to zrób klasyczny krem czekoladowy.
Bernadeta
4 marca 2022 at 15:14Czy krem w którymś momencie ubijania wygląda na zawrzony?
Magdalena Indyka
6 marca 2022 at 12:38tak, gdy zaczyna się warzyć. Jeśli jest dobrze ubity, to nie wygląda na zwarzony.
Karolina
2 lutego 2021 at 18:11Czy do tego kremu można dodać Nutelii? Czy to nie zepsuje konsystencji? Jeśli można to w jakiej ilości? ;p Tort będę musiała przetransportować, czy zatem dodać fix podczas ubijania śmietanki?
Magdalena Indyka
4 lutego 2021 at 16:20Nie ryzykowałabym dodania Nutelli do tego kremu. Lepiej mleczną czekoladę, bo czekolada po zastygnięciu jest twarda, a Nutella nie.
Ola
18 sierpnia 2021 at 19:14Można, sprawdziłam już wielokrotnie 😉
Karolina md.
29 stycznia 2022 at 12:18Czy 150ml śmietany 36% równe jest 150g?
Magdalena Indyka
3 lutego 2022 at 10:19Tak, różnica wynosi ok 3g, a to nie ma wpływu na stabilność kremu.
Ala
23 stycznia 2021 at 13:04Czy tym kremem udekoruje babeczki?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2021 at 18:04Tak 🙂
KAMILA
12 listopada 2020 at 15:55Czy ten krem wyjdzie jeśli zrobię go ze śmietanki 36% z Piątnicy (homogenizowana)
Magdalena Indyka
12 listopada 2020 at 18:31Tak. Wtedy można dać trochę mniej mascarpone, bo ta śmietanka jest bardzo gęsta.
Aga
26 stycznia 2021 at 19:50Chciałabym zrobić tort smakiem zbliżony jak najbardziej do Kinder Bueno (życzenie jubilatki). Czy połączenie tego kremu, kremu czekoladowego, kakaowego biszkoptu i tynku Milky way się sprawdzi? Czy to już za dużo słodyczy? Z góry dzięki za poradę!
Magdalena Indyka
28 stycznia 2021 at 00:27Dałabym do kremu Kinder Bueno lub czekoladowego frużelinę malinową. Ale trzeba zapytać jubilatki, czy mogą być owoce.
Joanna Majewska
30 września 2020 at 09:47Witam czy chodzi o pojedyncze wafelki 6 szt czy opakowania i w sumie jest ich 12??
Magdalena Indyka
30 września 2020 at 20:176 sztuk, czyli 3 opakowania 🙂
Kunga
10 stycznia 2021 at 20:29Czy tylko mi wychodzi taki gęsty krem, że jeszcze przed dodaniem mascarpone jest twardy jak masło?
Magdalena Indyka
11 stycznia 2021 at 13:12A na jakiej śmietance robisz krem? Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może tak być, bo ta śmietanka jest gęsta. Różni się konsystencją od śmietanki 36% w kartoniku. Jeśli jednak używasz innej śmietanki to następnym razem daj mniej batoników. Albo zmień śmietankę 36% na 30%. Powodów tak bardzo gęstego kremu jest wiele. Ale do tej pory nikt nie zwracał mi uwagi, że krem komuś wychodzi tak gęsty. Daj znać jaką śmietankę używasz.
Kinga
13 stycznia 2021 at 21:42Używam śmietany 36% z biedronki. Dzisiaj znów robię ten krem wiec dam mniej batoników ?
PaPaulinaPaulna
16 września 2020 at 13:33Czy krem jest raczej sztywny czy lekko płynący?
Magdalena Indyka
16 września 2020 at 20:17Sztywny. Właśnie montuję film i jutro go dodam. tam widać jaką konsystencję ma po ubiciu.
Maria M
17 lutego 2021 at 13:30Witam
Mam pytanie co mogłam zrobić źle przy przygotowywaniu kremu z Kinder bueno ciemnego. Mianowicie po połączeniu przygotowanej masy z batonikow z serkiem marscapone, krem kręcony na najwyższych obrotach około 2-3 minut.
Postal chwilę na blacie i widać jakby był zwarzony, tak nie do końca ale czuć już, że się zaczyna ważyć? ??
Proszę o pomoc, czy uda się to jakoś uratować? Na co w przyszłości zwrócić uwagę?
Magdalena Indyka
18 lutego 2021 at 15:35Kremy na śmietance i mascarpone są praktycznie nie do uratowania. Można je podgrzać ma parze wodnej i dodać rozpuszczoną żelatynę, dzięki czemu otrzymamy mus. Wydaje mi się, że krem za długo był ubijany. Ja pod koniec miksowania zmniejszam sobie obroty miksera, aby lepiej widzieć krem i jego strukturę. Przy szybkich obrotach wg mnie ciężko zauważyć moment warzenia się kremu.