KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest ‚ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie ‚treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą, frużeliną lub żelką owocową. Polecam pyszną żelkę malinową, którą znajdziecie w zakładce żelki do tortu.

Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z ciemnymi batonikami Kinder Bueno:
  • 230 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 6 batoników Kinder Bueno ciemnych (3 opakowania)
  • 2-3 batoniki Kinder lub 15 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
  • 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na krem z białymi batonikami Kinder Bueno:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 6 białych batoników Kinder Bueno (3 opakowania)
  • ok 20-25 g białej czekolady
  • 115 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
  2. Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest ‚ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
  3. Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
  3. Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,


krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

27 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aga
    1 maja 2021 at 23:47

    A jak długo bazę do kremu tzn bez mascarpone można trzymać w lodówce??? Jest w szklanej misce przykryty folią spożywczą.

  • Odpowiedź
    Justyna
    9 kwietnia 2021 at 20:40

    Zamiast batoników bueno mogę same kinderki? Wtedy ile ich dać?

    • Odpowiedź
      Karolina
      18 czerwca 2021 at 10:12

      Czy 3-4 h schłodzona baza będzie ok czy za mało?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        19 czerwca 2021 at 15:03

        Jeśli lodówka dobrze, mocno chłodzi to będzie ok. Możesz do zamrażarki włożyć, ale co kilka minut mieszaj aby nie zamarzło.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    23 lutego 2021 at 08:38

    Czy po połączeniu już masy z mascarpone i po otrzymaniu kremu należy go jeszcze włożyć do lodówki czy można od razu nakładać na biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lutego 2021 at 19:50

      Nakładamy od razu po zrobieniu kremu. W lodówce, trzymany w misce zrobi się luźny.

  • Odpowiedź
    Kamila
    3 lutego 2021 at 13:45

    Witam, a czy konieczne są batoniki kinder do ciemnego kremu? Mogę je zastąpić np. ciemną czekoladą? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Karolina
    2 lutego 2021 at 18:11

    Czy do tego kremu można dodać Nutelii? Czy to nie zepsuje konsystencji? Jeśli można to w jakiej ilości? ;p Tort będę musiała przetransportować, czy zatem dodać fix podczas ubijania śmietanki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 lutego 2021 at 16:20

      Nie ryzykowałabym dodania Nutelli do tego kremu. Lepiej mleczną czekoladę, bo czekolada po zastygnięciu jest twarda, a Nutella nie.

      • Odpowiedź
        Ola
        18 sierpnia 2021 at 19:14

        Można, sprawdziłam już wielokrotnie 😉

  • Odpowiedź
    Ala
    23 stycznia 2021 at 13:04

    Czy tym kremem udekoruje babeczki?

  • Odpowiedź
    KAMILA
    12 listopada 2020 at 15:55

    Czy ten krem wyjdzie jeśli zrobię go ze śmietanki 36% z Piątnicy (homogenizowana)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 listopada 2020 at 18:31

      Tak. Wtedy można dać trochę mniej mascarpone, bo ta śmietanka jest bardzo gęsta.

    • Odpowiedź
      Aga
      26 stycznia 2021 at 19:50

      Chciałabym zrobić tort smakiem zbliżony jak najbardziej do Kinder Bueno (życzenie jubilatki). Czy połączenie tego kremu, kremu czekoladowego, kakaowego biszkoptu i tynku Milky way się sprawdzi? Czy to już za dużo słodyczy? Z góry dzięki za poradę!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        28 stycznia 2021 at 00:27

        Dałabym do kremu Kinder Bueno lub czekoladowego frużelinę malinową. Ale trzeba zapytać jubilatki, czy mogą być owoce.

  • Odpowiedź
    Joanna Majewska
    30 września 2020 at 09:47

    Witam czy chodzi o pojedyncze wafelki 6 szt czy opakowania i w sumie jest ich 12??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:17

      6 sztuk, czyli 3 opakowania 🙂

      • Odpowiedź
        Kunga
        10 stycznia 2021 at 20:29

        Czy tylko mi wychodzi taki gęsty krem, że jeszcze przed dodaniem mascarpone jest twardy jak masło?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 stycznia 2021 at 13:12

          A na jakiej śmietance robisz krem? Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może tak być, bo ta śmietanka jest gęsta. Różni się konsystencją od śmietanki 36% w kartoniku. Jeśli jednak używasz innej śmietanki to następnym razem daj mniej batoników. Albo zmień śmietankę 36% na 30%. Powodów tak bardzo gęstego kremu jest wiele. Ale do tej pory nikt nie zwracał mi uwagi, że krem komuś wychodzi tak gęsty. Daj znać jaką śmietankę używasz.

          • Kinga
            13 stycznia 2021 at 21:42

            Używam śmietany 36% z biedronki. Dzisiaj znów robię ten krem wiec dam mniej batoników ?

  • Odpowiedź
    PaPaulinaPaulna
    16 września 2020 at 13:33

    Czy krem jest raczej sztywny czy lekko płynący?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:17

      Sztywny. Właśnie montuję film i jutro go dodam. tam widać jaką konsystencję ma po ubiciu.

    • Odpowiedź
      Maria M
      17 lutego 2021 at 13:30

      Witam
      Mam pytanie co mogłam zrobić źle przy przygotowywaniu kremu z Kinder bueno ciemnego. Mianowicie po połączeniu przygotowanej masy z batonikow z serkiem marscapone, krem kręcony na najwyższych obrotach około 2-3 minut.
      Postal chwilę na blacie i widać jakby był zwarzony, tak nie do końca ale czuć już, że się zaczyna ważyć? ??
      Proszę o pomoc, czy uda się to jakoś uratować? Na co w przyszłości zwrócić uwagę?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        18 lutego 2021 at 15:35

        Kremy na śmietance i mascarpone są praktycznie nie do uratowania. Można je podgrzać ma parze wodnej i dodać rozpuszczoną żelatynę, dzięki czemu otrzymamy mus. Wydaje mi się, że krem za długo był ubijany. Ja pod koniec miksowania zmniejszam sobie obroty miksera, aby lepiej widzieć krem i jego strukturę. Przy szybkich obrotach wg mnie ciężko zauważyć moment warzenia się kremu.

    Zostaw komentarz