KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO

by Magdalena Indyka
krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest 'ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie 'treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą, frużeliną lub żelką owocową. Polecam pyszną żelkę malinową, którą znajdziecie w zakładce żelki do tortu.

Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z ciemnymi batonikami Kinder Bueno:
  • 230 ml/g śmietanki kremówki 36%*
  • 6 batoników Kinder Bueno ciemnych (3 opakowania)
  • 2-3 batoniki Kinder lub 15 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
  • 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na krem z białymi batonikami Kinder Bueno:
  • 220 ml/g śmietanki kremówki 36%*
  • 6 białych batoników Kinder Bueno (3 opakowania)
  • ok 20-25 g białej czekolady
  • 115 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
  2. Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest 'ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
  3. Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
  3. Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

krem z batonikami kinder bueno, prosty krem do tortu, krem kinder bueno, krem dla dzieci,

krem z batonikami kinder bueno, krem kinder bueno, krem do tortu, krem dla dzieci, batoniki kinder bueno,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

57 komentarzy

Marcin 20/03/2024 - 19:45

Troszkę niezrozumiała jest dla mnie sprawa z tą białą czekoladą i białymi batonikami. Rozumiem, że jeśli używam ciemnych batoników, to pomijam białą czekoladę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/03/2024 - 19:54

W przepisie na krem z ciemnych batoników jest podana mleczna czekolada. Biała jest podana przy białych batonikach.

Odpowiedź
Ela 24/02/2024 - 11:06

Witam, wczoraj wieczorem zrobilam baze na krem z bialymi batonikami. Smietanke mialam tylko 30% , dopiero później zobaczylam filmik ze Pani blenduje mase z wafelkami. Ja tego nie zrobilam tylko ciepla mase przecedzilam przez sitko, na ktorym zostaly wafelki. Ogolnie wszystko sie ladnie rozpuscilo. Krem lezy od wczoraj w lodowce, jest rzadki, czy powinnam dodac troche wiecej mascarpone? Czy juz nic z tego kremu mi nie wyjdzie? Z gory dziekuje za szybka odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2024 - 13:54

Dodałabym więcej mascarpone. Wafelki trochę zagęszczają krem i jeśli ich nie ma to lepiej dodać więcej mascarpone.

Odpowiedź
Ela 24/02/2024 - 14:33

Dziekuje za odpowiedź. Dalam 140 g serka mascarpone. Konsystencja wyszla ok. Tort juz przelozony kremem, w smaku super. Nastepnym razem bede pamietac zeby zblendowac wafelki. Dziękuję

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2024 - 20:31

Super. Bardzo się cieszę, że się udało :). Pozdrawiam!

Odpowiedź
Magda 31/01/2024 - 20:06

Czy żeby krem nie wyszedł aż tak słodki mogę poprostu dodać mniej batoników?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 19:48

Batoniki zagęszczają krem, przez co jest stabilniejszy. Jeśli da się ich mniej krem będzie mniej stabilny i może popłynąć. Można jedynie wtedy dodać mascarpone, aby zagęścić krem.

Odpowiedź
Sylwia tina Pac 25/01/2024 - 12:05

Czy zamiast Kinder bueno można dodać krem nociolatta? To krem o konsystencji nutelli. Ma smak identyczny jak środek kinderbueno. jesli tak to jakie proporcje , mam fi 24

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2024 - 12:50

Nie używałam tego kremu dlatego trudno mi coś na ten temat powiedzieć. Nie wiem co wyjdzie po dodaniu tego kremu zamiast batoników.

Odpowiedź
Kkhrukhrystyna sty 17/06/2023 - 12:42

Czy można zamiast serka mascarpone dodać serek śmietankowy almette?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/06/2023 - 09:53

Nigdy nie próbowałam. Ten serek ma zupełnie innym smak nić mascarpone i może zepsuć smak kremu.

Odpowiedź
Paulina 16/05/2023 - 22:29

Witam,

Czy jeśli nałożymy już ten krem na tort i także inne kremy i tort będzie skończony, możemy włożyć go do lodówki przed tynkowaniem ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2023 - 21:42

Po każdym przełożeniu wkładamy tort do lodówki. Robi Pani pierwszy krem, wkłada go na biszkopt, przykrywa drugim blatem biszkoptu i do lodówki. Potem przygotowuje Pani drugi krem. Wkłada go na biszkopt, przykrywa trzecim blatem i potem znowu do lodówki do czasu tynkowania.

Odpowiedź
Iwona 06/10/2022 - 20:01

Baza do tego kremu czyli śmietanka plus czekolada plus batoniki po ostudzeniu zrobiła się bardzo gęsta- co zrobić? Czy nadal ubić z mascarpone jak w przepisie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/10/2022 - 22:57

Tak, ubić 🙂 Jaką śmietankę użyłaś? Czy to była z Piątnicy 36%? Ona jest bardzo gęsta i masy na niej wychodzą bardziej gęste niż na innej śmietance 36%.

Odpowiedź
Beata 25/01/2023 - 09:49

Witam czy taki krem przed dodaniem mascarpone można zamrozić ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2023 - 14:15

Nie, nie można. Tylko schładzamy.

Odpowiedź
Aleksandra 20/09/2022 - 08:50

A jaki biszkopt będzie najlepszy do kremu z białych batoników? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/09/2022 - 01:07

Osobiście wolę kakaowy 🙂 Ale jasny też będzie super.

Odpowiedź
PaulaPaula 19/08/2022 - 09:25

Cześć, zabrałam się właśnie za robienie kremu Kinder bueno z Twojego przepisu, ale chciałam sobie pomoc termomiksem i po rozpuszczeniu batoników w śmietance zmiksowałam krem na najwyższych obrotach. I owszem krem jest gładziutki, ale zrobił się strasznie sztywny. Prawie można go kroić… Da się to jakoś uratować? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2022 - 13:16

Nie wiem. Nie mam Thermomixa. Wiem tylko tyle że thermomix inaczej ubija kremy. To mi wygląda jak masło.

Odpowiedź
AgaaaA 28/02/2022 - 16:09

Czy tym kremem można obłożyć tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/03/2022 - 13:45

Można. Traktuj go jak krem śmietankowy, tzn. sprawnie i szybko nim trzeba otynkować tort. Długie głaskanie sprawi, że się będzie warzył.

Odpowiedź
Aga 01/05/2021 - 23:47

A jak długo bazę do kremu tzn bez mascarpone można trzymać w lodówce??? Jest w szklanej misce przykryty folią spożywczą.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:35

Trzymałam kiedyś tak masę dwa dni tylko.

Odpowiedź
Justyna 09/04/2021 - 20:40

Zamiast batoników bueno mogę same kinderki? Wtedy ile ich dać?

Odpowiedź
Karolina 18/06/2021 - 10:12

Czy 3-4 h schłodzona baza będzie ok czy za mało?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2021 - 15:03

Jeśli lodówka dobrze, mocno chłodzi to będzie ok. Możesz do zamrażarki włożyć, ale co kilka minut mieszaj aby nie zamarzło.

Odpowiedź
Kkara 27/02/2024 - 13:25

Czy mogę ten krem połączyć z dzemem z czarnej porzeczki ?
Jasny biszkopt + dżem i krem czekoladowy biszkopt, a druga warstwa właśnie ten krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2024 - 19:24

Można 🙂 Polecam jednak konfiturę. Nałóż też najpierw cienką warstwę kremu. Na to konfiturę i potem wyłóż resztę kremu. Dzięki temu sok z owoców nie wsiąknie w biszkopt i nie zabarwi go.

Ewelina 23/02/2021 - 08:38

Czy po połączeniu już masy z mascarpone i po otrzymaniu kremu należy go jeszcze włożyć do lodówki czy można od razu nakładać na biszkopt?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/02/2021 - 19:50

Nakładamy od razu po zrobieniu kremu. W lodówce, trzymany w misce zrobi się luźny.

Odpowiedź
Kamila 03/02/2021 - 13:45

Witam, a czy konieczne są batoniki kinder do ciemnego kremu? Mogę je zastąpić np. ciemną czekoladą? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2021 - 16:18

Jak nie chcesz dawać batoników tylko czekoladę, to zrób klasyczny krem czekoladowy.

Odpowiedź
Bernadeta 04/03/2022 - 15:14

Czy krem w którymś momencie ubijania wygląda na zawrzony?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2022 - 12:38

tak, gdy zaczyna się warzyć. Jeśli jest dobrze ubity, to nie wygląda na zwarzony.

Odpowiedź
Karolina 02/02/2021 - 18:11

Czy do tego kremu można dodać Nutelii? Czy to nie zepsuje konsystencji? Jeśli można to w jakiej ilości? ;p Tort będę musiała przetransportować, czy zatem dodać fix podczas ubijania śmietanki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2021 - 16:20

Nie ryzykowałabym dodania Nutelli do tego kremu. Lepiej mleczną czekoladę, bo czekolada po zastygnięciu jest twarda, a Nutella nie.

Odpowiedź
Ola 18/08/2021 - 19:14

Można, sprawdziłam już wielokrotnie 😉

Odpowiedź
Karolina md. 29/01/2022 - 12:18

Czy 150ml śmietany 36% równe jest 150g?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/02/2022 - 10:19

Tak, różnica wynosi ok 3g, a to nie ma wpływu na stabilność kremu.

Odpowiedź
Ala 23/01/2021 - 13:04

Czy tym kremem udekoruje babeczki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2021 - 18:04

Tak 🙂

Odpowiedź
KAMILA 12/11/2020 - 15:55

Czy ten krem wyjdzie jeśli zrobię go ze śmietanki 36% z Piątnicy (homogenizowana)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/11/2020 - 18:31

Tak. Wtedy można dać trochę mniej mascarpone, bo ta śmietanka jest bardzo gęsta.

Odpowiedź
Aga 26/01/2021 - 19:50

Chciałabym zrobić tort smakiem zbliżony jak najbardziej do Kinder Bueno (życzenie jubilatki). Czy połączenie tego kremu, kremu czekoladowego, kakaowego biszkoptu i tynku Milky way się sprawdzi? Czy to już za dużo słodyczy? Z góry dzięki za poradę!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/01/2021 - 00:27

Dałabym do kremu Kinder Bueno lub czekoladowego frużelinę malinową. Ale trzeba zapytać jubilatki, czy mogą być owoce.

Odpowiedź
Joanna Majewska 30/09/2020 - 09:47

Witam czy chodzi o pojedyncze wafelki 6 szt czy opakowania i w sumie jest ich 12??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/09/2020 - 20:17

6 sztuk, czyli 3 opakowania 🙂

Odpowiedź
Kunga 10/01/2021 - 20:29

Czy tylko mi wychodzi taki gęsty krem, że jeszcze przed dodaniem mascarpone jest twardy jak masło?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/01/2021 - 13:12

A na jakiej śmietance robisz krem? Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może tak być, bo ta śmietanka jest gęsta. Różni się konsystencją od śmietanki 36% w kartoniku. Jeśli jednak używasz innej śmietanki to następnym razem daj mniej batoników. Albo zmień śmietankę 36% na 30%. Powodów tak bardzo gęstego kremu jest wiele. Ale do tej pory nikt nie zwracał mi uwagi, że krem komuś wychodzi tak gęsty. Daj znać jaką śmietankę używasz.

Odpowiedź
Kinga 13/01/2021 - 21:42

Używam śmietany 36% z biedronki. Dzisiaj znów robię ten krem wiec dam mniej batoników ?

PaPaulinaPaulna 16/09/2020 - 13:33

Czy krem jest raczej sztywny czy lekko płynący?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/09/2020 - 20:17

Sztywny. Właśnie montuję film i jutro go dodam. tam widać jaką konsystencję ma po ubiciu.

Odpowiedź
Maria M 17/02/2021 - 13:30

Witam
Mam pytanie co mogłam zrobić źle przy przygotowywaniu kremu z Kinder bueno ciemnego. Mianowicie po połączeniu przygotowanej masy z batonikow z serkiem marscapone, krem kręcony na najwyższych obrotach około 2-3 minut.
Postal chwilę na blacie i widać jakby był zwarzony, tak nie do końca ale czuć już, że się zaczyna ważyć? ??
Proszę o pomoc, czy uda się to jakoś uratować? Na co w przyszłości zwrócić uwagę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/02/2021 - 15:35

Kremy na śmietance i mascarpone są praktycznie nie do uratowania. Można je podgrzać ma parze wodnej i dodać rozpuszczoną żelatynę, dzięki czemu otrzymamy mus. Wydaje mi się, że krem za długo był ubijany. Ja pod koniec miksowania zmniejszam sobie obroty miksera, aby lepiej widzieć krem i jego strukturę. Przy szybkich obrotach wg mnie ciężko zauważyć moment warzenia się kremu.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.