ŻELKA MANGO MARAKUJA

by Magdalena Indyka

Żelka mango marakuja to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu uzyskujemy owocowy blat do tortu. Żelka z mango i marakui do tortu to słodko kwaśny dodatek np. do kremu śmietankowego, waniliowego lub czekoladowego.
Polecam również krem o smaku mango marakui

Robiłam żelkę mango marakuja używając pasteryzowanego puree, które kupiłam w sklepie internetowym: https://allegro.pl/oferta/puree-marakuja-pulpa-marakuja-1kg-8305778844?fromVariant=8266759187
Pasteryzowane puree po otwarciu przechowujemy do 5 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Uwaga!
Żelkę mango marakuja do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Żelka mango marakuja – śr 16 cm, grubość ok 7 mm:
  • 80 g pulpy lub puree z mango
  • 85 g puree z marakui
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Pulpę z mango przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien i pestek
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  3. Puree/pulpę z mango i puree z marakui umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy pulpy z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree.
  4. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą.
  5. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażalce.
  6. Tak przygotowana żelkę z mango i marakui wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.).
  7. Żelkę mango marakuja możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę. 
  4. Jeśli żelka z mango i marakui nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z mango, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców lub trochę wody. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂

żelka mango marakuja, żelka z mango i marakui do tortu, żelka do tortu, wkładka mango marakuja do tortu,

żelka mango marakuja, żelka z mango i marakui do tortu, żelka do tortu, wkładka mango marakuja do tortu,

żelka mango marakuja, żelka z mango i marakui do tortu, żelka do tortu, wkładka mango marakuja do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz