Przepis na krem czekoladowy bez mascarpone do tortu, ciast i deserów. Jest to lżejsza wersja czekoladowego kremu z mascarpone. który bardzo przypadł Wam do gustu 🙂 Mam nadzieję, że również i ten krem się Wam spodoba.
Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i krem z palonej białej czekolady
Przepis na krem czekoladowy – 1 blat biszkoptu o śr 16 cm:
- 220 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (użyłam śmietanki 30%)
- 110 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g gorzkiej czekolady 64%, połamanej
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Czekoladowy krem bez mascarpone robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do czekoladowego kremu bez mascarpone: połączenia smakowe
- Krem czekoladowy bez mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na krem czekoladowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
10 komentarzy
Lepiej robić ten krem na 30% śmietanie czy 36%? Będę robiła pierwszy raz.
Od kilku miesięcy wszystkie kremy robię na śmietance 30%. Ten krem również robiłam na 30%. Wyszedł stabilny.
Można podmienić czekolady na czekoladę białą?
Nie, ponieważ biała czekolada ma inną konsystencję. Krem wyjdzie mniej stabilny.
Czy on jest gesty bez mascarpone?
Wg mnie tak. Gęściejszy jednak jest ten z mascarpone.
220 gram czy mililitrów śmietany?
220 g albo 220 ml. Nie dotyczy to śmietany 36% z Piątnicy.
Witam . Mam pytanie….mam awarie z biszkoptem . Będę musiała obecnie jeszcze raz . Czy baza do kremu która zrobiłam wczoraj może stać do jutra w lodówce czyli dwa dni w lodówce ? Czy trzeba robić od nowa ?
Jeśli chodzi o krem czekoladowy to tak 🙂 Tylko proszę go zabezpieczyć folią do żywności.