PRZEPIS NA KREM CZEKOLADOWY bez mascarpone

by Magdalena Indyka
image_print

Przepis na krem czekoladowy bez mascarpone do tortu, ciast i deserów. Jest to lżejsza wersja czekoladowego kremu z mascarpone. który bardzo przypadł Wam do gustu 🙂 Mam nadzieję, że również i ten krem się Wam spodoba.
Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą
krem z palonej białej czekolady

Przepis na krem czekoladowy – 1 blat biszkoptu o śr 16 cm:
  • 220 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (użyłam śmietanki 30%)
  • 110 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej czekolady 64%, połamanej
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Czekoladowy krem bez mascarpone robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do czekoladowego kremu bez mascarpone: połączenia smakowe
  3. Krem czekoladowy bez mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

Podoba Ci się przepis na krem czekoladowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

10 komentarzy

Agnieszka 27/06/2024 - 17:08

Lepiej robić ten krem na 30% śmietanie czy 36%? Będę robiła pierwszy raz.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/07/2024 - 00:07

Od kilku miesięcy wszystkie kremy robię na śmietance 30%. Ten krem również robiłam na 30%. Wyszedł stabilny.

Odpowiedź
Julita 30/01/2024 - 21:34

Można podmienić czekolady na czekoladę białą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 19:50

Nie, ponieważ biała czekolada ma inną konsystencję. Krem wyjdzie mniej stabilny.

Odpowiedź
Kinga Rubas 20/11/2023 - 17:28

Czy on jest gesty bez mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/11/2023 - 22:06

Wg mnie tak. Gęściejszy jednak jest ten z mascarpone.

Odpowiedź
Kasia 18/09/2023 - 18:00

220 gram czy mililitrów śmietany?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/09/2023 - 19:37

220 g albo 220 ml. Nie dotyczy to śmietany 36% z Piątnicy.

Odpowiedź
Pinka Bartos 05/01/2024 - 08:53

Witam . Mam pytanie….mam awarie z biszkoptem . Będę musiała obecnie jeszcze raz . Czy baza do kremu która zrobiłam wczoraj może stać do jutra w lodówce czyli dwa dni w lodówce ? Czy trzeba robić od nowa ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/01/2024 - 10:15

Jeśli chodzi o krem czekoladowy to tak 🙂 Tylko proszę go zabezpieczyć folią do żywności.

Odpowiedź