Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 245 g serka mascarpone, schłodzonego (1 opakowanie)
- 120 g kremu Nutella, schłodzonego*
- 60 g mlecznej czekolady*
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (szybsze obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.
Uwagi:
- Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
- Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe.
- Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli.
- Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
- Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
16 komentarzy
Kasia
28 stycznia 2023 at 10:37Czy do kremu można dodać sucharki? Będą chrupały czy raczej zmiękną?
Magdalena Indyka
30 stycznia 2023 at 17:59Nie wiem. Nigdy nie dodawałam sucharków do żadnego kremu.
szeremere
10 listopada 2022 at 08:34czy krem można dodać do ubitej śmietany? czy lepiej nie próbować ?
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:25Lepiej nie próbować. Jak śmietana będzie ubita na sztywno to podczas dodawania kremu i mieszania może się zwarzyć.
DOROTA
27 października 2022 at 00:23Krem przepyszny. Dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić mniej słodką wersję na bazie gorzkiej czekolady. Ile jej dodać 60 g czy mniej?
Magdalena Indyka
27 października 2022 at 22:50Zdecydowanie mniej. Dałabym połowę mlecznej czekolady – ok 30g.
Basia
14 lipca 2022 at 20:35Czy do tego kremu można dodać trochę żelatyny? Jest tak gorąco, że wolałabym usztywnić trochę ten krem.
Magdalena Indyka
15 lipca 2022 at 18:19Zamiast żelatyny możesz dać więcej czekolady, odjąć trochę Nutelli. Żelatynę możesz dodać jeśli chcesz.
Nina
27 stycznia 2021 at 21:59co mogło pójść nie tak? w kremie wyczuwalne są cząsteczki czekolady, coś a a la straciatella… będę wdzięczna za pomoc. PS. i tak przepyszny 🙂
Magdalena Indyka
28 stycznia 2021 at 00:19Mascarpone musiało być bardzo zimne. Zimne mascarpone zmroziło rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, dlatego powstały takie małe cząsteczki. To nie przeszkadza w niczym. Czasami tak się dzieje.
Nina
28 stycznia 2021 at 19:40bardzo dziękuję za odpowiedź. krem przepyszny ! 🙂
Ewelina
31 stycznia 2020 at 09:24Witam czy ta ilość kremu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek?
Magdalena Indyka
31 stycznia 2020 at 16:27Nie wiem. Nie sprawdzałam.
Tina___
18 lutego 2020 at 15:08Mi kremu wystarczyło na 18 płaskich babeczek 🙂
Edyta
19 stycznia 2020 at 11:19Czy mogę użyć gorzkiej czekolady?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2020 at 19:28TAK 🙂