KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z NUTELLĄ

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego (1 opakowanie)
  • 120 g kremu Nutella, schłodzonego* 
  • 60 g mlecznej czekolady*
  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (szybsze obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe.
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli. 
  7. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  8. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kasia
    28 stycznia 2023 at 10:37

    Czy do kremu można dodać sucharki? Będą chrupały czy raczej zmiękną?

  • Odpowiedź
    szeremere
    10 listopada 2022 at 08:34

    czy krem można dodać do ubitej śmietany? czy lepiej nie próbować ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 listopada 2022 at 13:25

      Lepiej nie próbować. Jak śmietana będzie ubita na sztywno to podczas dodawania kremu i mieszania może się zwarzyć.

  • Odpowiedź
    DOROTA
    27 października 2022 at 00:23

    Krem przepyszny. Dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić mniej słodką wersję na bazie gorzkiej czekolady. Ile jej dodać 60 g czy mniej?

  • Odpowiedź
    Basia
    14 lipca 2022 at 20:35

    Czy do tego kremu można dodać trochę żelatyny? Jest tak gorąco, że wolałabym usztywnić trochę ten krem.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 lipca 2022 at 18:19

      Zamiast żelatyny możesz dać więcej czekolady, odjąć trochę Nutelli. Żelatynę możesz dodać jeśli chcesz.

  • Odpowiedź
    Nina
    27 stycznia 2021 at 21:59

    co mogło pójść nie tak? w kremie wyczuwalne są cząsteczki czekolady, coś a a la straciatella… będę wdzięczna za pomoc. PS. i tak przepyszny 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 stycznia 2021 at 00:19

      Mascarpone musiało być bardzo zimne. Zimne mascarpone zmroziło rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, dlatego powstały takie małe cząsteczki. To nie przeszkadza w niczym. Czasami tak się dzieje.

      • Odpowiedź
        Nina
        28 stycznia 2021 at 19:40

        bardzo dziękuję za odpowiedź. krem przepyszny ! 🙂

  • Odpowiedź
    Ewelina
    31 stycznia 2020 at 09:24

    Witam czy ta ilość kremu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek?

  • Odpowiedź
    Edyta
    19 stycznia 2020 at 11:19

    Czy mogę użyć gorzkiej czekolady?

  • Zostaw komentarz