KREM Z NUTELLĄ

by Magdalena Indyka
Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,
image_print

Krem z Nutellą to przepyszny i prosty krem do tortu i dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Ferrero Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!

Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu Nutella
  • 60 g mlecznej czekolady
  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie ostudziła się za bardzo. Wtedy po dodaniu do zimnego serka mascarpone zrobią się grudki. Czekolada nie może też być za ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (uzyskamy jednolity krem). 
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

PONIŻEJ w tabelkach PROPORCJE na różne średnice tortu
– warstwa o grubości: 2 i 1,5 cm – PRZELICZNIK FOREMEK

Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Babeczki – ok 7-8 szt (zależy od ilości kremu na babeczce). 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli. 
  7. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  8. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, krem do tortu, czekoladowy krem z nutellą do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

29 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Jeśli dodam 100g czekolady, to nutelle powinnam odjąć proporcjonalnie, czy może zostać taka ilość, jaka jest w przepisie? 🙂

Anna
Anna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Karolina
Karolina
8 miesięcy temu

W przeliczniku na 23 cm torta wychodzi 510 gr samego mascarpone. Możliwe to?

Agnieszka Gramatyka
Agnieszka Gramatyka
1 rok temu

rozumie że ilość produktów na cały tort z trzema przełożeniami robimy x 3

Alicja Kaza
Alicja Kaza
2 lat temu

Czy zamiast oryginalnej nutelli mogę dać krem orzechowy z biedronki/Lidla?😅

Alicja
Alicja
2 lat temu

Czy przekładając tort tym kremem mogę do niego dać świeże maliny?

Martyna
Martyna
2 lat temu

Witam, jeżeli chciałabym zrobić ten krem ze śmietanka to czy masa mi się odpowiednio ubije jeżeli dodam wszystko razem do miski śmietankę mascarpone i nutelle? Czy lepiej nutelle dodać do gotowej ubitej masy śmietanka z mascarpone ?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy do kremu można dodać sucharki? Będą chrupały czy raczej zmiękną?

szeremere
szeremere
2 lat temu

czy krem można dodać do ubitej śmietany? czy lepiej nie próbować ?

DOROTA
DOROTA
3 lat temu

Krem przepyszny. Dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić mniej słodką wersję na bazie gorzkiej czekolady. Ile jej dodać 60 g czy mniej?

Basia
Basia
3 lat temu

Czy do tego kremu można dodać trochę żelatyny? Jest tak gorąco, że wolałabym usztywnić trochę ten krem.

Nina
Nina
4 lat temu

co mogło pójść nie tak? w kremie wyczuwalne są cząsteczki czekolady, coś a a la straciatella… będę wdzięczna za pomoc. PS. i tak przepyszny 🙂

Nina
Nina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

bardzo dziękuję za odpowiedź. krem przepyszny ! 🙂

Ewelina
Ewelina
5 lat temu

Witam czy ta ilość kremu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek?

Tina___
Tina___
Odpowiedz na  Ewelina
5 lat temu

Mi kremu wystarczyło na 18 płaskich babeczek 🙂

Edyta
Edyta
5 lat temu

Czy mogę użyć gorzkiej czekolady?

29
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x