KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z NUTELLĄ

Krem z Nutellą, Krem Nutella, krem z kremem Nutella, Krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady!

Obserwuj Słodki Pomysł również na Instagramie

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu Nutella, schłodzonego* 
  • 50 g mlecznej czekolady*
  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem nakładamy na biszkopt/ciasto.
  4. *Nutellę wystarczy schłodzić ok 2-3 godzin. Nie musi być bardzo zimna i twarda. Ważne aby nie była ciepła, wtedy krem nie wyjdzie luźny.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem z Nutellą z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Nutellą: połączenia smakowe.
  4. Krem z Nutellą nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Mlecznej czekolady nie polecam pomijać. Ja dodałam czekoladę, bo krem wydaje mi się bardziej stabilny. Zrobiłam ten krem bez czekolady i wyszedł mi luźny. Jeśli nie mamy czekolady, to radzę dać mniej Nutelli. 
  7. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  8. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

Krem z Nutellą, krem z kremem Nutella, Krem Nutella, Krem z nutellą do tortu,

Krem z Nutellą, Krem Nutella, Krem z nutellą do tortu, krem czekoladowy z mascarpone,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

kokosowy krem, krem kokosowy, krem z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy z likierem kokosowym,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

5 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ewelina
    31 stycznia 2020 at 09:24

    Witam czy ta ilość kremu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek?

  • Odpowiedź
    Edyta
    19 stycznia 2020 at 11:19

    Czy mogę użyć gorzkiej czekolady?

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!