Przepis na krem czekoladowy bez mascarpone do tortu, ciast i deserów. Jest to lżejsza wersja czekoladowego kremu z mascarpone. który bardzo przypadł Wam do gustu 🙂 Mam nadzieję, że również i ten krem się Wam spodoba.
Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i krem z palonej białej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Przepis na krem czekoladowy – 1 blat biszkoptu o śr 16 cm:
- 220 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (użyłam śmietanki 30%)
- 110 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g gorzkiej czekolady 64%, połamanej
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Czekoladowy krem bez mascarpone robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do czekoladowego kremu bez mascarpone: połączenia smakowe.
- Krem czekoladowy bez mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Podoba Ci się przepis na krem czekoladowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
2 komentarze
Kasia
18 września 2023 at 18:00220 gram czy mililitrów śmietany?
Magdalena Indyka
19 września 2023 at 19:37220 g albo 220 ml. Nie dotyczy to śmietany 36% z Piątnicy.