PRZEPIS NA KREM CZEKOLADOWY bez mascarpone

by Magdalena Indyka
image_print

Przepis na krem czekoladowy bez mascarpone do tortu, ciast i deserów. Jest to lżejsza wersja czekoladowego kremu z mascarpone. który bardzo przypadł Wam do gustu 🙂 Mam nadzieję, że również i ten krem się Wam spodoba.
Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą
krem z palonej białej czekolady

Przepis na krem czekoladowy – 1 blat biszkoptu o śr 16 cm:
  • 220 g śmietanki kremówki 30/36%* (użyłam śmietanki 30%)
  • 110 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej czekolady 64%, połamanej
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 1 minucie mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
  2. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  3. Przelewamy masę do miski i przykrywamy folią do żywności tak, aby stykała się z powierzchnią masy. Wkładamy miskę z masą czekoladową na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  4. Następnie, przy pomocy miksera (szybkie obroty) miksujemy schłodzoną masę, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Czekoladowy krem bez mascarpone robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do czekoladowego kremu bez mascarpone: połączenia smakowe
  3. Krem czekoladowy bez mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

przepis na krem czekoladowy bez mascarpone, masa czekoladowa do tortu, krem do tortu, prosty krem z czekoladą do tortu,

Podoba Ci się przepis na krem czekoladowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

27 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Karola
Karola
1 miesiąc temu

Witam, czy folia ma dotykać masy czy wystarczy ze będzie dotykać miski. Jakos dziwnie mi położyć folię na tę pyszna masę

Ola
Ola
1 miesiąc temu

Czy krem może być krócej w lodówce?

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu

Witam. Dodałam też żelatyny do tego kremu czy krem będzie do niczego? 😬

Małgorzata
Małgorzata
2 miesięcy temu

Czy kremem czekoladowym bez mascarpone można otynkować tort i zrobić dekorację?

Angela
Angela
2 miesięcy temu

A ja chcialam zapytać czy jak juz krem położę na biszkopt to wtedy moze stac jeden dzien w lodowce przed tynkowaniem i ozdabianiem?

Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

Czy blendowanie jest konieczne? Zepsul mi sie blender w trakcie robienia tortu!

Daria
Daria
3 miesięcy temu

Dobry wieczór,
Jeśli już rozpuszcze czekoladę w śmietance to ubijam jeszcze takie ciepłe czy czekać aż ostygnie? I chodzi o to aby użyć końcówki z rózga czy tej blendujacej?🙈

Daria
Daria
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 miesięcy temu

A czy orientuje się Pani czy czekolada wegańska z wawrlela się nada?

Daria
Daria
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 miesięcy temu

To chyba jednak zrobię mus🙈 chyba bardziej pewny …

Agnieszka
Agnieszka
10 miesięcy temu

Lepiej robić ten krem na 30% śmietanie czy 36%? Będę robiła pierwszy raz.

Julita
Julita
1 rok temu

Można podmienić czekolady na czekoladę białą?

Kinga Rubas
Kinga Rubas
1 rok temu

Czy on jest gesty bez mascarpone?

Kasia
1 rok temu

220 gram czy mililitrów śmietany?

Pinka Bartos
Pinka Bartos
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Witam . Mam pytanie….mam awarie z biszkoptem . Będę musiała obecnie jeszcze raz . Czy baza do kremu która zrobiłam wczoraj może stać do jutra w lodówce czyli dwa dni w lodówce ? Czy trzeba robić od nowa ?

27
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x