Krem truskawkowy do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu z truskawkami wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również lekki mus truskawkowy.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z truskawek:
- 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 – 2 łyżki cukru pudru, do smaku
- 180 – 200 g schłodzonego truskawkowego curdu, do smaku
Składniki na 200-220 g truskawkowego curdu:
- 180 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 30 g cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko, rozm. L
- 1 żółtko
- 80 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mrożone rozmrażamy i odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree.
- Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Jeśli będą grudki jeszcze ciepły truskawkowy curd przecedzamy przez sitko.
- Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania (przed dodaniem masła) dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
Wykonanie kremu truskawkowego:
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony truskawkowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem z truskawek nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truskawkami: połączenia smakowe.
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
18 komentarzy
WeWeroniką
30 czerwca 2023 at 20:19Witam czy da się na tej podstawie zrobić krem gruszkowy?
Magdalena Indyka
5 lipca 2023 at 14:03Nie robiłam i trudno mi powiedzieć jak wyjdzie w smaku. Może lepiej zrobić mus gruszkowy? Zrobiłabym tak jak mus brzoskwiniowy: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy
AAlind
26 lutego 2023 at 22:06Witam. Czy jeśli krem będzie się stabilizował w torcie całą noc to się nie rozwarstwi i nie zważy tak jak jest napisane na końcu?
Magdalena Indyka
27 lutego 2023 at 18:41Nie. Krem najczęściej psuje się gdy robimy go wcześniej i zostawiamy w lodówce do momentu wyłożenia na ciasto/biszkopt. Jeśli krem od razu nałożymy na biszkopt i przykryjemy go drugim blatem to nic mu nie będzie.
nusskatia
21 lutego 2023 at 20:19czy trukawski można zamienić na maliny? 🙂
Magdalena Indyka
22 lutego 2023 at 16:00Tak. Tu mam taki krem z malin: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe
Marta
13 kwietnia 2022 at 14:47Witam, czy jakbym chciała krem malinowy to po prostu dać maliny zamiast truskawek, w takiej samej proporcji?
Magdalena Indyka
14 kwietnia 2022 at 14:27W tych babeczkach jest krem malinowy robiony w ten sam sposób co truskawkowy: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Marika
19 grudnia 2021 at 22:58Czy można do takiego krem truskawkowego dać na dół żelkę truskawkową ? czy krem ma bardzo intensywny smak ?
Magdalena Indyka
20 grudnia 2021 at 00:53Dałabym żelkę do tego kremu 🙂
JUSTYNA
18 czerwca 2021 at 21:44Chciałabym przełożyć biszkopt kremem truskawkowym, kremem czekoladowym i zastanawiam się czy trzecie przełożenie może to być dżem z czarnej porzeczki?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2021 at 15:02Wydaje mi się ok. Ja do tych kremów dałam kiedyś krem cytrynowy, też kwaskowy i było super: https://slodkipomysl.pl/tort-dla-baletnicy/
Martyna
9 sierpnia 2022 at 07:49Będę pierwszy raz próbować zrobić tort z pani przepisów 🙂 Tylko na końcu mowa o tym żeby krem przeszedł smakiem skórki cytrynowej a w przepisie mowa o soku, faktycznie skórkę też dawać czy to przejęzyczenie?
Magdalena Indyka
9 sierpnia 2022 at 10:14Przejęzyczenie 🙂 Kopiowałam uwagi z kremy cytrynowego i nie do końca przeczytałam ostatni punkt 🙂
Justyna
18 kwietnia 2021 at 13:33Czy do curdu dodaje sie 1 cale jajko plus żółtko? Czyli razem 2 żółtka?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2021 at 00:00Dajemy 1 całe jajko i 1 żółtko (bez białka). Będą wtedy 2 żółtka 🙂
Magda
17 marca 2023 at 20:18Dzień dobry,
Czy mogę przygotować curd dzień wcześniej a na drugi połączyć go z kremem śmietanowym żeby wyszedł krem truskawkowy?
Magdalena Indyka
17 marca 2023 at 20:57Taj, jak najbardziej polecam zrobić curd dzień wcześniej i schłodzony dodać do ubitego kremu śmietankowego.