Krem truskawkowy do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu z truskawkami wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również lekki mus truskawkowy.
Składniki na krem z truskawek:
- 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 – 2 łyżki cukru pudru, do smaku
- 180 – 200 g schłodzonego truskawkowego curdu, do smaku
Składniki na 200-220 g truskawkowego curdu:
- 180 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 30 g cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko, rozm. L
- 1 żółtko
- 80 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
- W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree.
- Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Jeśli będą grudki jeszcze ciepły truskawkowy curd przecedzamy przez sitko.
- Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania (przed dodaniem masła) dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
- Mrożone truskawki zasypujemy cukrem i podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną. Miksujemy blenderem i dodajemy sok z cytryny. Studzimy chwilę puree aby nie było za gorące w chwili dodanie żółtek. Następnie postępujemy wg instrukcji wyżej, od pkt
Wykonanie kremu truskawkowego:
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony truskawkowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem z truskawek nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truskawkami: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
18 komentarzy
Witam czy da się na tej podstawie zrobić krem gruszkowy?
Nie robiłam i trudno mi powiedzieć jak wyjdzie w smaku. Może lepiej zrobić mus gruszkowy? Zrobiłabym tak jak mus brzoskwiniowy: https://slodkipomysl.pl/mus-brzoskwiniowy
Witam. Czy jeśli krem będzie się stabilizował w torcie całą noc to się nie rozwarstwi i nie zważy tak jak jest napisane na końcu?
Nie. Krem najczęściej psuje się gdy robimy go wcześniej i zostawiamy w lodówce do momentu wyłożenia na ciasto/biszkopt. Jeśli krem od razu nałożymy na biszkopt i przykryjemy go drugim blatem to nic mu nie będzie.
czy trukawski można zamienić na maliny? 🙂
Tak. Tu mam taki krem z malin: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe
Witam, czy jakbym chciała krem malinowy to po prostu dać maliny zamiast truskawek, w takiej samej proporcji?
W tych babeczkach jest krem malinowy robiony w ten sam sposób co truskawkowy: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Czy można do takiego krem truskawkowego dać na dół żelkę truskawkową ? czy krem ma bardzo intensywny smak ?
Dałabym żelkę do tego kremu 🙂
Chciałabym przełożyć biszkopt kremem truskawkowym, kremem czekoladowym i zastanawiam się czy trzecie przełożenie może to być dżem z czarnej porzeczki?
Wydaje mi się ok. Ja do tych kremów dałam kiedyś krem cytrynowy, też kwaskowy i było super: https://slodkipomysl.pl/tort-dla-baletnicy/
Będę pierwszy raz próbować zrobić tort z pani przepisów 🙂 Tylko na końcu mowa o tym żeby krem przeszedł smakiem skórki cytrynowej a w przepisie mowa o soku, faktycznie skórkę też dawać czy to przejęzyczenie?
Przejęzyczenie 🙂 Kopiowałam uwagi z kremy cytrynowego i nie do końca przeczytałam ostatni punkt 🙂
Czy do curdu dodaje sie 1 cale jajko plus żółtko? Czyli razem 2 żółtka?
Dajemy 1 całe jajko i 1 żółtko (bez białka). Będą wtedy 2 żółtka 🙂
Dzień dobry,
Czy mogę przygotować curd dzień wcześniej a na drugi połączyć go z kremem śmietanowym żeby wyszedł krem truskawkowy?
Taj, jak najbardziej polecam zrobić curd dzień wcześniej i schłodzony dodać do ubitego kremu śmietankowego.