KREM TRUSKAWKOWY

by Magdalena Indyka
krem z truskawek, krem z truskawkami, krem z truskawek do ciasta, truskawkowy krem, krem truskawkowy
image_print

Krem truskawkowy do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu z truskawkami wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również lekki mus truskawkowy

Składniki na krem z truskawek:
  • 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 180 – 200 g schłodzonego truskawkowego curdu, do smaku
Składniki na 200-220 g truskawkowego curdu:
  • 180 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko, rozm. L
  • 1 żółtko
  • 80 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  1. Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree. 
  3. Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
  4. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  5. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć curd).
  6. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
  7. Jeśli będą grudki jeszcze ciepły truskawkowy curd przecedzamy przez sitko.
  8. Ostudzony curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  9. Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania (przed dodaniem masła) dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut.
  10. Mrożone truskawki zasypujemy cukrem i podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną. Miksujemy blenderem i dodajemy sok z cytryny. Studzimy chwilę puree aby nie było za gorące w chwili dodanie żółtek. Następnie postępujemy wg instrukcji wyżej, od pkt  
Wykonanie kremu truskawkowego:
  1. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
  2. Do kremu dodajemy schłodzony truskawkowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem z truskawek nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z truskawkami: połączenia smakowe
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.

Smacznego 🙂


krem z truskawek, krem z truskawkami, krem z truskawek do ciasta, truskawkowy krem, krem truskawkowy

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

18 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
WeWeroniką
WeWeroniką
1 rok temu

Witam czy da się na tej podstawie zrobić krem gruszkowy?

AAlind
AAlind
2 lat temu

Witam. Czy jeśli krem będzie się stabilizował w torcie całą noc to się nie rozwarstwi i nie zważy tak jak jest napisane na końcu?

nusskatia
nusskatia
2 lat temu

czy trukawski można zamienić na maliny? 🙂

Marta
Marta
3 lat temu

Witam, czy jakbym chciała krem malinowy to po prostu dać maliny zamiast truskawek, w takiej samej proporcji?

Marika
Marika
3 lat temu

Czy można do takiego krem truskawkowego dać na dół żelkę truskawkową ? czy krem ma bardzo intensywny smak ?

JUSTYNA
JUSTYNA
3 lat temu

Chciałabym przełożyć biszkopt kremem truskawkowym, kremem czekoladowym i zastanawiam się czy trzecie przełożenie może to być dżem z czarnej porzeczki?

Martyna
Martyna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Będę pierwszy raz próbować zrobić tort z pani przepisów 🙂 Tylko na końcu mowa o tym żeby krem przeszedł smakiem skórki cytrynowej a w przepisie mowa o soku, faktycznie skórkę też dawać czy to przejęzyczenie?

Justyna
Justyna
4 lat temu

Czy do curdu dodaje sie 1 cale jajko plus żółtko? Czyli razem 2 żółtka?

Magda
Magda
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Dzień dobry,
Czy mogę przygotować curd dzień wcześniej a na drugi połączyć go z kremem śmietanowym żeby wyszedł krem truskawkowy?

18
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x