Pleśniak z wiśniami lub tzw. Skubaniec, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować! Jak sama nazwa wskazuje to ciasto z pleśnią ;). Przez co moja wyobraźnia obrzydziła mi je na kilka lat :). W końcu, będąc nastolatką zrozumiałam, że to tylko tak się nazywa i pleśniak to bardzo pyszne ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto Delicje. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie!
Składniki (forma 23 x 34 cm):
- 600 g maki pszennej
- 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę
- 6 żółtek (jajka rozm. 'L’)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru (można pominąć lub dać mniej)
- 20 g ciemnego kakao – 2,5 łyżki
Dodatkowo:
- 6 białek + 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 500 g wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrażamy)
- Mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier umieszczamy w dużej misce lub na stolnicy. Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rak dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto się nie kruszyło.
- Gotowe ciasto dzielimy na 3 części: dwie większe (ok 425 g) i jedną mniejszą (ok 200 g).
- Jedną większą część ciasta mieszamy z kakao (ugniatamy).
- Wszystkie kawałki ciasta schładzamy w lodówce, ok 1 godz.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje i będzie sztywna. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną.
- Podczas ubijania białek przygotowujemy ciasto.
Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą tarki z dużymi oczkami ścieramy najpierw większą, jasną część ciasta. Wyrównujemy i ścieramy kakaową część ciasta, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy wiśnie.
Na wiśnie delikatnie wykładamy ubite białka. Na końcu ścieramy na tarce ostatnią, mniejszą jasną część ciasta. - Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pleśniak pieczemy ok 40 – 50 min w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
- Wyciągamy ciasto i studzimy. Skubaniec dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 70 g cukru pudru
- 25 g ciemnego kakao (3 łyżki)
- 2-3 łyżki mleka
- W rondelku, na małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie (nie za długo). Wyłączamy palnik.
- Gdy polewa trochę przestygnie wykładamy ją na ciasto.
- Jeśli polewa się rozwarstwi podczas podgrzewania wystarczy dodać trochę mleka i wymieszać.
Uwagi:
- Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Masło może być trochę zimne.
- Ciasto na skubaniec można zrobić bez dodatku cukru. Do białek trzeba go jednak dodać.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Czy zamiast wiśni dawałaś kiedyś maliny? Pozdrawiam!
Nie, ale wydaje mi się że bez problemu można dać. To skubaniec, a tam często daje się maliny.
Witam, mam dużo mrożonych borówek. Czy zamiast wiśni mogę ich użyć po rozmrożeniu?
Pozdrawiam
Tak 🙂 Te ciasto można zrobić z różnymi owocami: wiśnie, maliny, porzeczki i borówki będą idealne.