CIASTA/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK/ WIELKANOC

PLEŚNIAK z wiśniami / Skubaniec

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,
Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj!

Pleśniak z wiśniami lub tzw. Skubaniec, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować! Jak sama nazwa wskazuje to ciasto z pleśnią ;). Przez co moja wyobraźnia obrzydziła mi je na kilka lat :). W końcu, będąc nastolatką zrozumiałam, że to tylko tak się nazywa i pleśniak to bardzo pyszne ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie!  

Składniki (forma 23 x 34 cm):
  • 600 g maki pszennej
  • 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę
  • 6 żółtek (jajka rozm. ‘L‘)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru (można pominąć lub dać mniej)
  • 20 g ciemnego kakao – 2,5 łyżki

Dodatkowo:

  • 6 białek + 250 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok 500 g wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrażamy)
  1. Mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier umieszczamy w dużej misce lub na stolnicy. Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rak dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto się nie kruszyło.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części: dwie większe (ok 425 g) i jedną mniejszą (ok 200 g).
  3. Jedną większą część ciasta mieszamy z kakao (ugniatamy).
  4. Wszystkie kawałki ciasta schładzamy w lodówce, ok 1 godz.
  5. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje i będzie sztywna. Odkładamy mikser. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną
  6. Podczas ubijania białek przygotowujemy ciasto.
    Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą tarki z dużymi oczkami ścieramy najpierw większą, jasną część ciasta. Wyrównujemy i ścieramy kakaową część ciasta, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy wiśnie.
    Na wiśnie delikatnie wykładamy ubite białka. Na końcu ścieramy na tarce ostatnią, mniejszą jasną część ciasta.
  7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  8. Pleśniak pieczemy ok 40 – 50 min w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  9. Wyciągamy ciasto i studzimy. Skubaniec dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 70 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 25 g ciemnego kakao (3 łyżki)
  1. W małym rondelku topimy masło. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie, aż cukier puder się rozpuści (nie za długo).
  2. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Lekko studzimy i dekorujemy ciasto skubaniec.
  3. Polewę zrobiłam bez żelatyny. Jednak na miękkim biszkopcie, podczas krojenia kruszyła się. Dlatego polecam zrobić polewę z dodatkiem żelatyny. Przepis znajdziesz Tutaj.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Masło może być trochę zimne.
  2. Ciasto na skubaniec można zrobić bez dodatku cukru. Do białek trzeba go jednak dodać.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

Polecam również:

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej! 
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!