Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to idealne ciasto dla niecierpliwych, czyli dla mnie! Nie lubię czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Nigdy też nie przepadałam za tego rodzaju ciastem. Ale gdy w ubiegłym roku siostra poczęstowała mnie swoim ciastem ze śliwkami zjadłam pół blachy! Od razu też poprosiłam o przepis dla Was :). Zapraszam i życzę smacznego!
Polecam również drożdżówki z cynamonem.
Składniki, forma 23×33 cm:
- 3 jajka, rozm 'L’
- 120 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 450 g mąki pszennej
- 33 g drożdży
- 180 ml ciepłego mleka
Wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe mleko (nie gorącego) i dokładnie mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok 20-30 minut. Wszystkie składniki na rozczyn bierzemy ze składników na ciasto.
- W dużej misce, za pomocą rózgi kuchennej (można użyć miksera), mieszamy dokładnie jajka, cukier i olej. Dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wszystko mieszamy (można wymieszać łyżką, jeśli rózgą będzie ciężko). Ciasto wyjdzie luźne, lepiące się do rąk i takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki.
- Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 23×33 cm (forma może być trochę mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe).
- Układamy na cieście owoce i posypujemy całość kruszonką.
- Blachę z ciastem drożdżowym od razu wkładamy do zimnego piekarnika.
Ustawiamy temperaturę – 180°C (bez termoobiegu).
Od tego momentu pieczemy ok 45 minut lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. - Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Dekorujemy lukrem.
Kruszonka:
- 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 75 g cukru
- 160 – 170 g mąki pszennej
W małym rondelku topimy masło. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy cukier. Krótko mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, aż uzyskamy kruszące się ciasto. Nie przesadzajmy z mąką, ponieważ za duża ilość powoduje, że kruszonka będzie się rozsypywać po upieczeniu.
Dodatkowo:
- owoce, np. śliwki, truskawki
Lukier do dekoracji ciasta drożdżowego bez wyrastania:
- 1 szkl cukru pudru
- kilka łyżek wody
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i kilka łyżek wody. Mieszamy dokładnie łyżką. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody i mieszamy. Wodę dodajemy do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości lukru. Aby zagęścić lukier dodajemy więcej cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Mrożone owoce wcześniej rozmrażamy. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania lepiej wtedy wyrasta. Mrożone, zimne owoce spowalniają wyrastanie ciasta drożdżowego.
- Użyłam mąki pszennej, typ 450. Jak najbardziej można użyć mąki do ciast drożdżowych :).
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Piekąc z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
1 Komentarz
Proste ciasto na tej stronie, nie tort? Koniecznie trzeba spróbować.
Po testach stwierdzam, że jest wybitne. Niewyobrażalnie proste i pyszne.