Drożdżówki z malinami znikają w pół godziny! Młodszemu synowi, który w tym roku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :).
Drożdżówki z malinami udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ na zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym przepisie wykorzystałam rozczyn ze świeżych drożdży. Jeśli jednak boicie się go zrobić, to przepis na ciasto z suchymi drożdżami znajdziecie w przepisie na Drożdżówki dyniowe. Autorka przepisu, z którego korzystałam wspomina, że można użyć serka mascarpone zamiast serka śmietankowego. Według niej, serek mascarpone wsiąka w ciasto podczas pieczenia, powodując tworzenie się szczelin w drożdżówkach. Z tego powodu użyłam serka śmietankowego :). Jeśli jednak zdecydujecie się na mascarpone, to zachęcam do pochwalenia się w komentarzach zdjęciem i opinią :).
Składniki na 10-12 drożdżówek:
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g drobnego cukru
- 60 ml ciepłego mleka (nie gorące)
- 380 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 120 ml wody
- 45 g masła, roztopione i przestudzone
- 1 jajko
Wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 60 ml ciepłego mleka (nie gorącego) i dokładnie mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok 20-30 minut. Wszystkie składniki na rozczyn bierzemy ze składników na ciasto.
- W misce lub na stolnicy mieszamy przesianą mąkę, cukier i sól. Dodajemy wodę, roztopione masło, jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (ok 10 minut). Ciasto powinno się lepić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić możemy dodać trochę więcej mąki (ja dodałam ok 10 g).
- Przekładamy ciasto do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1-1,5 godz.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
- Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie smarujemy ciasto serkiem i wykładamy maliny. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy ‘roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy.
- Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33×22 cm. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ok 45 min. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 20 do 25 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż się ładnie zarumienią. Wyciągamy i studzimy. Przestudzone drożdżówki z malinami dekorujemy lukrem.
Nadzienie:
- 200 g serka śmietankowego, typu Philadelphia/Milandia
- 5 łyżek cukru pudru, lub więcej do smaku
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- starta skórka z 1 cytryny, opcjonalnie
W miseczce, za pomocą miksera, mieszamy serek, cukier puder, skrobię kukurydzianą i skórkę z cytryny, aż uzyskamy gładki krem śmietankowy.
Dodatkowo:
- ok 250 g świeżych/mrożonych malin
Lukier malinowy – Lukier owocowy:
- ok 100 g malin, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody, opcjonalnie
- Owoce umieszczamy w małym rondelku i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się 'rozpaćkają’ i puszczą sok. Następnie otrzymane puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek/skórek.
- Cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok, łyżka po łyżce. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy sok do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
- Jeśli mimo dodania całego soku lukier nadal będzie gęsty, to możemy dodać trochę gorącej wody. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
- Biały lukier robimy w podobny sposób. Do 1,5 szklanki cukru pudru dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i kilka łyżek wody. Wodę dodajemy do tego momentu, aż otrzymamy odpowiednią gęstość lukru. Radzę najpierw dodać 2 łyżki, a potem stopniowo dodawać po jednej.
- Jeśli chcecie polać drożdżówki z malinami dwoma lukrami, to radzę zrobić je z połowy porcji – 3/4 szkl cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz mrożonych malin i serka śmietankowego.
- Użyłam mąki pszennej luksusowej, typ 550.
- Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepiej rośnie! Nie warto skracać czasu ugniatania :).
- Zamiast noża możemy użyć nitki do krojenia ciasta.
- Mrożonych malin nie rozmrażamy.
- Nie jest konieczne gotowanie owoców, aby uzyskać sok do lukru. Można również użyć soku wyciśniętego z owoców.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: http://www.aspicyperspective.com/raspberry-sticky-buns/2/
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Super ciasto ,Co prawda nie kroiłam jak na drożdżówki tylko zrobiłam jak strucel z podwójnej porcji.Goście zachwyceni 2 strucle zostały zjedzone w mgnieniu oka i niestety nic nie zostało do porannej kawki POLECAM PRZEPYSZNE
Cieszę się 🙂 Muszę sama kiedyś wypróbować ten sposób ze struclem! Pozdrawiam 🙂