Czekoladowe muffiny z wiśniami to kolejny wypiek z urodzinowego przyjęcia Błażejka. Tort Miś i miękkie ciasteczka z czekoladą już znacie. Jeśli Wam zasmakowały te pomysły, to ten również przypadnie Wam do gustu :). Muffiny są miękkie i bardzo czekoladowe. Piekłam je w zwykłych papilotkach i potem wkładałam je do większych, sztywnych foremek. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że w tych tekturowych papilotkach bez problemu można piec! Jak widać uczymy się całe życie ;).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 8 muffinów:
- 140 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 55 g masła, roztopionego
- 1 duże jajko
- 70 g białego cukru
- 80 ml maślanki (może być jogurt naturalny)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 g wiśni bez pestek (110 g mrożonych)
- 60 g czekolady deserowej, posiekanej
- Mrożone wiśnie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Świeże drylujemy.
- W jednej misce przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Wiśnie mieszamy z posiekaną czekoladą.
- W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy roztopione masło z jajkiem, maślanką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy wiśnie z czekoladą i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
- Pieczemy ok 18-23 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i studzimy.
- Czekoladowe muffiny z wiśniami dekorujemy polewą czekoladową i migdałami w płatkach, z których robimy pazurki misia.
Polewa czekoladowa ganache:
- 60 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy całość na bok (1-2 min). Następnie mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą, czekoladową masę.
- Zanim udekorujemy czekoladowe muffiny z wiśniami odczekajmy kilka minut, aż polewa trochę zgęstnieje. Zbyt rzadka polewa spłynie z muffinów.
Dodatkowo:
- migdały w płatkach
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Z tej ilości składników wyszło mi 8 muffinów w papierowych papilotkach. Jeśli chcecie upiec je w sztywnych papilotkach, takich jak na zdjęciach, to radzę podwoić ilość składników. Wyjdzie Wam wtedy ok 12 muffinów lub więcej.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu Tutaj.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
14 komentarzy
/w
20 kwietnia 2021 at 12:44Pyszne babeczki! Niedawno wyszły z piekarnika <3 Ale już musiałam jeszcze ciepłe spróbować 🙂 U mnie bez polewy i zamiast jogurtu naturalnego miałam jogurt naturalny + kwaśna śmietanka 18% (mały wypadek przy przygotowaniu ciasta, dałam za ciepłe mleko i mokra masa mi się zwarzyła 🙁 ) Miałam też problem z ocenieniem upieczenia babeczek metodą na patyczek bo ciasto cały czas było na patyczku, jednak jak wyjęłam babeczkę i rozkroiłam okazało się, że są już upieczone. Wspaniały przepis! Z resztą tak jak każdy z Twojej strony , a nie jeden już próbowałam <3
Ewa
13 października 2020 at 22:40Jak długo babeczki będą świeże? 1-2 dni?
Magdalena Indyka
15 października 2020 at 11:02Tak. Trzymaj je w zamkniętym pojemniku.
Ilona Ilona
4 lipca 2019 at 15:36Można zamiast wiśni dać maliny?
Magdalena Indyka
5 lipca 2019 at 20:15Można 🙂
Agnieszka
25 stycznia 2019 at 20:25Robiłam dzisiaj z dziećmi te muffiny i są przepyszne.
Magdalena Indyka
25 stycznia 2019 at 22:01Cieszę się! Pozdrawiam 🙂
Martyna
20 sierpnia 2018 at 15:00Czy można dodać 50/50% czekoladę mleczną i deserową?
Magdalena Indyka
20 sierpnia 2018 at 15:39Tak, można 🙂 Jeśli chodzi o polewę, to proszę zmniejszyć ilość śmietanki (ok 15ml). Polewa z mleczną czekoladą wyjdzie rzadsza.
Martyna
25 września 2018 at 11:10Zrobiłam je! Nie w wersji łapek, ale w wersji tradycyjnej – jako po prostu babeczki 🙂 Smakowały i pachniały rewelacyjnie. Użyłam mrożonych wiśni. Czekoladę w większości dałam mleczną i gorzką, z przewagą tej drugiej. Na pewno zrobię ponownie!
Magdalena Indyka
25 września 2018 at 12:17Cieszę się, że smakowały 🙂
KasiaKatarzyna
31 lipca 2018 at 17:02Za bardzo sie skupilam na sposobie wykonania ciasta i nie dodalam cukru bo nie byl uwzgledniony w przepisie. Babeczki niestety wyladuja zaraz w koszu 🙁
KasiaKatarzyna
31 lipca 2018 at 17:24Babeczki uratowane. Smakuja dzieciom nawet bez cukru 🙂
Magdalena Indyka
31 lipca 2018 at 18:47Ciesze się, że smakują 🙂 A cukier w przepisie jest. Tylko teraz widzę, że pominęłam go w opisie wykonania! Przepraszam! Już poprawiam :).