MINI WYPIEKI / BABECZKI

CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI – ŁAPKI MISIA

Czekoladowe muffiny z wiśniami, babeczki z wiśniami, łapki misia, czekoladowe babeczki. babeczki łapki misia, muffiny z wiśniami,

Czekoladowe muffiny z wiśniami to kolejny wypiek z urodzinowego przyjęcia Błażejka. Tort Miś i miękkie ciasteczka z czekoladą już znacie. Jeśli Wam zasmakowały te pomysły, to ten również przypadnie Wam do gustu :). Muffiny są miękkie i bardzo czekoladowe. Piekłam je w zwykłych papilotkach i potem wkładałam je do większych, sztywnych foremek. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że w tych tekturowych papilotkach bez problemu można piec! Jak widać uczymy się całe życie ;).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na 8 muffinów:

  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 55 g masła, roztopionego
  • 1 duże jajko
  • 70 g białego cukru
  • 80 ml maślanki (może być jogurt naturalny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g wiśni bez pestek (110 g mrożonych)
  • 60 g czekolady deserowej, posiekanej
  1. Mrożone wiśnie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Świeże drylujemy. 
  2. W jednej misce przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Wiśnie mieszamy z posiekaną czekoladą.
  4. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy roztopione masło z jajkiem, maślanką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy wiśnie z czekoladą i krótko mieszamy.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
  6. Pieczemy ok 18-23 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i studzimy.
  7. Czekoladowe muffiny z wiśniami dekorujemy polewą czekoladową i migdałami w płatkach, z których robimy pazurki misia.

Polewa czekoladowa ganache:

  • 60 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  1. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy całość na bok (1-2 min). Następnie mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą, czekoladową masę.
  2. Zanim udekorujemy czekoladowe muffiny z wiśniami odczekajmy kilka minut, aż polewa trochę zgęstnieje. Zbyt rzadka polewa spłynie z muffinów.
Dodatkowo:
  • migdały w płatkach

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Z tej ilości składników wyszło mi 8 muffinów w papierowych papilotkach. Jeśli chcecie upiec je w sztywnych papilotkach, takich jak na zdjęciach, to radzę podwoić ilość składników. Wyjdzie Wam wtedy ok 12 muffinów lub więcej.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Czekoladowe muffiny z wiśniami, babeczki z wiśniami, łapki misia, czekoladowe babeczki. babeczki łapki misia, muffiny z wiśniami,

Czekoladowe muffiny z wiśniami, babeczki z wiśniami, łapki misia, czekoladowe babeczki. babeczki łapki misia, muffiny z wiśniami, Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

14 komentarzy

  • Odpowiedź
    /w
    20 kwietnia 2021 at 12:44

    Pyszne babeczki! Niedawno wyszły z piekarnika <3 Ale już musiałam jeszcze ciepłe spróbować 🙂 U mnie bez polewy i zamiast jogurtu naturalnego miałam jogurt naturalny + kwaśna śmietanka 18% (mały wypadek przy przygotowaniu ciasta, dałam za ciepłe mleko i mokra masa mi się zwarzyła 🙁 ) Miałam też problem z ocenieniem upieczenia babeczek metodą na patyczek bo ciasto cały czas było na patyczku, jednak jak wyjęłam babeczkę i rozkroiłam okazało się, że są już upieczone. Wspaniały przepis! Z resztą tak jak każdy z Twojej strony , a nie jeden już próbowałam <3

  • Odpowiedź
    Ewa
    13 października 2020 at 22:40

    Jak długo babeczki będą świeże? 1-2 dni?

  • Odpowiedź
    Ilona Ilona
    4 lipca 2019 at 15:36

    Można zamiast wiśni dać maliny?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    25 stycznia 2019 at 20:25

    Robiłam dzisiaj z dziećmi te muffiny i są przepyszne.

  • Odpowiedź
    Martyna
    20 sierpnia 2018 at 15:00

    Czy można dodać 50/50% czekoladę mleczną i deserową?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 sierpnia 2018 at 15:39

      Tak, można 🙂 Jeśli chodzi o polewę, to proszę zmniejszyć ilość śmietanki (ok 15ml). Polewa z mleczną czekoladą wyjdzie rzadsza.

      • Odpowiedź
        Martyna
        25 września 2018 at 11:10

        Zrobiłam je! Nie w wersji łapek, ale w wersji tradycyjnej – jako po prostu babeczki 🙂 Smakowały i pachniały rewelacyjnie. Użyłam mrożonych wiśni. Czekoladę w większości dałam mleczną i gorzką, z przewagą tej drugiej. Na pewno zrobię ponownie!

  • Odpowiedź
    KasiaKatarzyna
    31 lipca 2018 at 17:02

    Za bardzo sie skupilam na sposobie wykonania ciasta i nie dodalam cukru bo nie byl uwzgledniony w przepisie. Babeczki niestety wyladuja zaraz w koszu 🙁

    • Odpowiedź
      KasiaKatarzyna
      31 lipca 2018 at 17:24

      Babeczki uratowane. Smakuja dzieciom nawet bez cukru 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        31 lipca 2018 at 18:47

        Ciesze się, że smakują 🙂 A cukier w przepisie jest. Tylko teraz widzę, że pominęłam go w opisie wykonania! Przepraszam! Już poprawiam :).

    Zostaw komentarz