Batoniki czekoladowe z bananami, a dokładnie na domowe 'Michałki’ – przepis na nie dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie miałam czasu na przetestowanie przepisu, ale skład tak bardzo mi się spodobał, że zaryzykowałam :). Ryzyko się opłaciło. Batoniki wyszły przepyszne! Jeśli szukaliście zdrowszej alternatywy dla czekoladowych batoników dla dzieci to właśnie ją znaleźliście :). Dodatkowym plusem jest możliwość użycia mąk bezglutenowych. Za pierwszym razem zrobiłam je z mąką pszenną, a w tym roku z mąką ryżową. W smaku nie ma żadnej różnicy :). Ciasto bardzo ładnie odwzorowuje kształt foremki, dlatego batoniki można zrobić w różnych, ciekawych dla dzieci kształtach.
Składniki na 12 batoników:
- 260 g bananów bez skórki (ok 2,5 dużego banana)
- 70 g cukru trzcinowego
- 150 g oleju kokosowego
- 150 g gorzkiej czekolady (bezglutenowej, jeśli jest taka konieczność)
- 100 g maki ryżowej/kokosowej lub pszennej
- 90 g orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów
- W rondelku, na małym ogniu topimy olej kokosowy. Chwilę podgrzewamy i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy.
- Orzeszki ziemne rozdrabniamy w malakserze bardzo drobno (nie robimy z nich mąki).
- Banany z cukrem miksujemy za pomocą blendera, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy sos czekoladowy i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy mąkę. Na końcu wsypujemy rozdrobnione orzeszki ziemne i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto za pomocą łyżki nakładamy równomiernie do formy od muffinków.
- Pieczemy od 25 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Batoniki czekoladowe z bananami wkładamy na noc do lodówki.
Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 1 łyżeczka miodu / syropu klonowego
- W garnuszku, na małym ogniu topimy masło. Zanim rozpuści się do końca dodajemy miód. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się masła.
- Zdejmujemy garnuszek z ognia i wsypujemy do niego połamane czekolady. Mieszamy całość energicznie, aż otrzymamy jednolitą i gładką polewę czekoladową. Lekko studzimy polewę zanim udekorujemy batoniki czekoladowe z bananami.
Dodatkowo
- ok 20 g orzeszków ziemnych, posiekanych
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam batoniki na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
5 komentarzy
Wyglądają przepysznie! Dopiero uczę się wypieków bezglutenowych, ale dla córki zrobię wszystko 🙂 Od niedawna mam robota sam cook więc chętniej próbuję nowych rzeczy 🙂
Witam 🙂 czy zamienienie cukru trzcinowego na erytrytol wpłynie na konsystencje czy nic nie powinno się tu zmienić? 🙂
Nie wiem. Nigdy nie używałam erytrolu. Na konsystencję nie powinien wpłynąć. Smak może być trochę inny.
oki, dzięki 🙂 wiec będę próbować 😉
Witam, a więc melduję, że erytrytol spisał się bardzo dobrze, do tego użyłam mąki kokosowej, no i dla teścia cukrzyka była to całkiem akceptowalna przegryzka ?