BATONIKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI

by Magdalena Indyka
batoniki czekoladowe z bananami, bezglutenowe batoniki, batoniki czekoladowe, banany, czekolada, migdały, orzechy ziemne
image_print

Batoniki czekoladowe z bananami, a dokładnie na domowe 'Michałki’ – przepis na nie dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie miałam czasu na przetestowanie przepisu, ale skład tak bardzo mi się spodobał, że zaryzykowałam :). Ryzyko się opłaciło. Batoniki wyszły przepyszne! Jeśli szukaliście zdrowszej alternatywy dla czekoladowych batoników dla dzieci to właśnie ją znaleźliście :). Dodatkowym plusem jest możliwość użycia mąk bezglutenowych. Za pierwszym razem zrobiłam je z mąką pszenną, a w tym roku z mąką ryżową. W smaku nie ma żadnej różnicy :). Ciasto bardzo ładnie odwzorowuje kształt foremki, dlatego batoniki można zrobić w różnych, ciekawych dla dzieci kształtach.

Składniki na 12 batoników:
  • 260 g bananów bez skórki (ok 2,5 dużego banana)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 150 g oleju kokosowego
  • 150 g gorzkiej czekolady (bezglutenowej, jeśli jest taka konieczność)
  • 100 g maki ryżowej/kokosowej lub pszennej
  • 90 g orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy olej kokosowy. Chwilę podgrzewamy i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy.
  2. Orzeszki ziemne rozdrabniamy w malakserze bardzo drobno (nie robimy z nich mąki).
  3. Banany z cukrem miksujemy za pomocą blendera, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy sos czekoladowy i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy mąkę. Na końcu wsypujemy rozdrobnione orzeszki ziemne i krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto za pomocą łyżki nakładamy równomiernie do formy od muffinków.
  5. Pieczemy od 25 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Batoniki czekoladowe z bananami wkładamy na noc do lodówki.

Polewa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka miodu / syropu klonowego
  1. W garnuszku, na małym ogniu topimy masło. Zanim rozpuści się do końca dodajemy miód. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się masła.
  2. Zdejmujemy garnuszek z ognia i wsypujemy do niego połamane czekolady. Mieszamy całość energicznie, aż otrzymamy jednolitą i gładką polewę czekoladową. Lekko studzimy polewę zanim udekorujemy batoniki czekoladowe z bananami.

Dodatkowo

  • ok 20 g orzeszków ziemnych, posiekanych

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam batoniki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

batoniki czekoladowe z bananami, bezglutenowe batoniki, batoniki czekoladowe, banany, czekolada, migdały, orzechy ziemne

batoniki czekoladowe z bananami, bezglutenowe batoniki, batoniki czekoladowe, banany, czekolada, migdały, orzechy ziemne

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

5 komentarzy

Oktawia 12/06/2022 - 13:15

Wyglądają przepysznie! Dopiero uczę się wypieków bezglutenowych, ale dla córki zrobię wszystko 🙂 Od niedawna mam robota sam cook więc chętniej próbuję nowych rzeczy 🙂

Odpowiedź
Paulina 07/02/2021 - 14:08

Witam 🙂 czy zamienienie cukru trzcinowego na erytrytol wpłynie na konsystencje czy nic nie powinno się tu zmienić? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:34

Nie wiem. Nigdy nie używałam erytrolu. Na konsystencję nie powinien wpłynąć. Smak może być trochę inny.

Odpowiedź
Paulina 08/02/2021 - 09:45

oki, dzięki 🙂 wiec będę próbować 😉

Odpowiedź
Paulina 19/02/2021 - 22:49

Witam, a więc melduję, że erytrytol spisał się bardzo dobrze, do tego użyłam mąki kokosowej, no i dla teścia cukrzyka była to całkiem akceptowalna przegryzka ?

Odpowiedź