Tartaletki z owocami zrobiłam na przyjęcie urodzinowe mojej chrześnicy Karolinki. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z mrożonych owoców. Potem zrobiłam je też ze świeżymi i miałam problem ze stwierdzeniem, które lepsze! Może Wy mi pomożecie? Dajcie znać :). Polecam też kakaową wersję tartaletek.
Szukasz pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla Baletnicy?
Zapraszam do obejrzenia aranżacji Urodziny Baletnicy
Składniki na ciasto (ok 20 mini-tartaletek):
- 125 -150 g mąki pszennej krupczatki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- W misce lub na stolnicy umieszczamy przesianą mąkę (125 g), pokrojone w kostkę masło, cukier puder i sól. Krótko wyrabiamy ciasto, aby rozetrzeć masło i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Ale uważajmy, aby nie wyszło za suche.
- Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 2 godzin.
- Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Ciasto lekko podsypujemy mąką podczas wałkowania. Następnie wycinamy kółka o średnicy większej od naszych foremek.
- Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je krążkami z ciasta. Delikatnie wylepiamy boki. Dno nakłuwamy widelcem.
- Foremki z ciastem schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do zezłocenia. Wyciągamy i studzimy.
- Każdą tartaletkę wypełniamy frużeliną z owoców i dekorujemy kremem kokosowym. Jeśli mamy świeże owoce najpierw wypełniamy babeczki kremem, a potem dekorujemy świeżymi owocami.
- Tartaletki z owocami przechowujemy w lodówce.
Frużelina owocowa:
- 200 g mrożonych owoców
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego, do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
- Owoce umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na małym ogniu, aż puszczą sok i się ‘rozpaćkają’. Gdy będą już gotowe i bardzo gorące wyłączamy palnik.
- Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż się całkowicie rozpuści. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aby szybciej stężała.
Krem kokosowy:
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietanki 30/36%, schłodzonej*
- 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
*Zamiast śmietanki 30/36% polecam użyć śmietanki kokosowej.
- W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Mikserem (średnie obroty) miksujemy, aż otrzymamy gęsty, jednolity krem. Dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy.
- Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy/wypełniamy tartaletki z owocami.
Uwagi:
- Tartaletki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ok 7 dni.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu na ciasto: https://www.mojewypieki.com/przepis/tartaletki-z-mango,-bita-smietana-i-bez
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Mam pytanie, jakich mrożonych owoców użyłaś i czy frużelina wyłożona dzień wcześniej na spody babeczek, gdzie będą podawane dnia następnego nie sprawi, że ciasto zmięknię? I jaką konsystencję powinna mieć wykładana frużelina?
Kupiłam mrożone owoce leśne (taka mieszanka owoców z Hortex). Lepiej wyłożyć frużelinę w dniu podania. Można też posmarować trochę tartaletki rozpuszczoną czekoladą i na to dać frużelinę, wtedy ciasto tak nie zmięknie. Ale w lodówce babeczki tak i tak wchłoną wilgoć i trochę zmiękną. Frużelina powinna mieć konsystencję kisielu.