Drożdżówki dyniowe to najlepsze Cinnamon Rolls jakie do tej pory jadłam! Chciałam zrobić klasyczne – cynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu, gdy ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam już, że mąż będzie miał 'coś słodkiego’ do kawy :).
P.S. Przepis na ciasto z użyciem rozczynu ze świeżych drożdży znajdziecie tutaj: Drożdżówki malinowe
Składniki na 12 drożdżówek:
- 380 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 50 g drobnego cukru brązowego
- ½ łyżeczki soli
- 120 ml wody
- 60 ml mleka
- 40 g masła
- 1 jajko
Wykonanie:
- W rondelku umieszczamy wodę, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
- W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże.
- Rozpuszczone masło dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy jajko i przy pomocy łopatki mieszamy całość. Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (ok 10 minut). Ciasto powinno się trochę lepić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić możemy dodać trochę więcej mąki.
- Przekładamy ciasto do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1-1,5 godz.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni.
- Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i wykładamy równomiernie nadzienie. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy 'roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy.
- Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33×22 cm. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ok 45 min. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 20-23 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do zarumienienia się drożdżówek. Wyciągamy i studzimy.
- Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka.
Nadzienie:
- 200 g puree z dyni – puree z dyni
- 70 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta)
- Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem i odkładamy na bok.
- W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Polewa:
- 125 g serka typu Philadelphia (użyłam serka Milandia z Piątnicy)
- 50 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 5 – 6 łyżek mleka
W misce umieszczamy serek i cukier puder. Przy pomocy miksera mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Jeśli polewa z serka wyjdzie za gęsta dodajemy mleko.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na polewę.
- Użyłam mąki pszennej luksusowej, typ 550.
- Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepiej rośnie! Nie warto skracać czasu ugniatania.
- Zamiast noża możemy użyć do krojenia ciasta nitki.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: http://yummiestfood.com/pumpkin-cinnamon-rolls-with-cream-cheese-frosting/
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Nigdy nie jadłam drożdżówek z nadzieniem dyniowym. W moim regionie dynia nie jest popularna. Te jednak spróbuję bo wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Są przepyszne! Sama się zastanawiałam jak będą smakowały z tym nadzieniem i robiłam je z pewną obawą. Wyszły bardzo smaczne i goście zajadali się nimi ze smakiem 🙂