DROŻDŻÓWKI DYNIOWE

by Magdalena Indyka
drożdżówki dyniowe, drożdżówki cinnamon rolls, babeczki dyniowe, dynia, puree z dyni, ciasto drożdżowe
image_print

Drożdżówki dyniowe to najlepsze Cinnamon Rolls jakie do tej pory jadłam! Chciałam zrobić klasyczne – cynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu, gdy ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam już, że mąż będzie miał 'coś słodkiego’ do kawy :).

P.S. Przepis na ciasto z użyciem rozczynu ze świeżych drożdży znajdziecie tutaj: Drożdżówki malinowe

Składniki na 12 drożdżówek:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 50 g drobnego cukru brązowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. W rondelku umieszczamy wodę, mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
  2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże.
  3. Rozpuszczone masło dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy jajko i przy pomocy łopatki mieszamy całość. Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (ok 10 minut). Ciasto powinno się trochę lepić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić możemy dodać trochę więcej mąki.
  4. Przekładamy ciasto do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1-1,5 godz.
  5. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni.
  6. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i wykładamy równomiernie nadzienie. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy 'roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy.
  7. Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33×22 cm. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ok 45 min. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika.
  8. Pieczemy ok 20-23 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do zarumienienia się drożdżówek. Wyciągamy i studzimy.
  9. Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka.
Nadzienie:
  • 200 g puree z dyni – puree z dyni
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta)
  1. Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem i odkładamy na bok.
  2. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.

Polewa:

  • 125 g serka typu Philadelphia (użyłam serka Milandia z Piątnicy)
  • 50 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 5 – 6 łyżek mleka

W misce umieszczamy serek i cukier puder. Przy pomocy miksera mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Jeśli polewa z serka wyjdzie za gęsta dodajemy mleko.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na polewę.
  2. Użyłam mąki pszennej luksusowej, typ 550.
  3. Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepiej rośnie! Nie warto skracać czasu ugniatania.
  4. Zamiast noża możemy użyć do krojenia ciasta nitki.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

drożdżówki dyniowe, drożdżówki cinnamon rolls, babeczki dyniowe, dynia, puree z dyni, ciasto drożdżowe

drożdżówki dyniowe, drożdżówki cinnamon rolls, babeczki dyniowe, dynia, puree z dyni, ciasto drożdżoweŹródło przepisu: http://yummiestfood.com/pumpkin-cinnamon-rolls-with-cream-cheese-frosting/

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Ewelina K 01/03/2017 - 12:26

Nigdy nie jadłam drożdżówek z nadzieniem dyniowym. W moim regionie dynia nie jest popularna. Te jednak spróbuję bo wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Słodki Pomysł 01/03/2017 - 12:57

Są przepyszne! Sama się zastanawiałam jak będą smakowały z tym nadzieniem i robiłam je z pewną obawą. Wyszły bardzo smaczne i goście zajadali się nimi ze smakiem 🙂

Odpowiedź